BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
4,32
KATEGÓRIA: város, építészet
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
  • Feltöltve:
    2004. október 1. 01:40
  • érzékenység: 100
  • objektív: kompakt + cirk. polár
  • rekeszérték: 9
  • zársebesség: 1/100
Győr

A győri Frigyládáról korábban már tettem fel egy képet, de nem a legelőnyösebb megvilágítással. A szobrot csak nyáron süti árnyék nélkül a nap, kora reggel, s akkor még ki kell fogni, hogy ne álljon előtte egy autó sem. Egyszer végre sikerült és mivel "tartoztam" ezzel a képpel, most pótolom. Köszönettel venném, ha értékelnéd... 

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

adott pontszám: 5
2004. október 1. | 13:48 | Goendoer Tapir

úgy érzem szigorúan pontozták a képet - legalábbis a belefektetett munkát nézve biztosan.
szeretem a fényeket a képeden, és a tiszta árnyékot is az épületen. további kitartást a fotózáshoz!

thoma65 válasza:
Köszönöm, jól esnek szavaid. Meg kell mondanom, hogy azt azért én is tudom, hogy ez a kép nem tökéletes. Talán jó, de a tökéletestől azért messze van. A részletes, megalapozott kritikákból pedig tanulni is tudok, ez pedig bizony rám fér. Annak azért nagyon örülök, hogy Neked tetszik (nekem is... :)

2004. október 1. | 09:40 | jenoapu

Mindig nehéz feladat olyan témáról képet feltenni, amiről a teljesség igényével csak több kép, sorozat tud beszélni. Ilyen kor nehéz a döntés melyik képpel nyissunk, mert ugyebár a néző itt egyszerre csak egy képet lát.
Az építészeti fotó egy különleges területe a városi emlékművek fotózása. Mivel ezek legtöbbször valamilyen kontextusban állnak azzal a térrel amelyen elhelyezték őket, és komoly mérlegelést igényel ennek a kapcsolatnak a bemutatása. (Gondoljunk pl a párizsi Diadalívre, vagy a szentendrei Fő téren álló Pestis-szoborra). A feladatot rengeteg körülmény nehezít(he)ti, forgalom, tájolás, a tér alakja, mérete stb.
A sorozatnak legtöbb esetben a legfontosabb darabja az objektumot teljességében de a legszűkebb környezettel bemutató fotó. Ezt láthatjuk esetünkben (talán).
Erre utaltam, amikor röviden azt írtam, nagyon be van szorítva. Úgy érzem minden irányban egy kicsivel nagyobb teret kellett volna adni az emlékműnek, hogy legalább érzkelhessük az elhelyezkedésének legfontosabb részleteit.
A gép függőlegesen tartását, illetve annak hiányát a környező épületek ablakainál észlelhetjük. Ezek a hátra fele döntés következtében a leképzés törvényszerűségei alapján egy iránypont fele összetartanak.
Az árnyékok, köszönhetően a lapos megvilágításnak nagyon szépek, ámde nagyon kemények (feketék) is egyben. Ezzel összefüggésben nagy a megvilágítottsági különbség a jobb oldali háttér-ház és a főtéma között. Analóg esetben ismerem a pontos megoldást, digitális érzékelőnél lehet, hogy szintén egy magasabb érzékenység beállítása segíthet. Lehet, hogy a polárral is segíthetsz ezen. Végsősoron ott a Ps.
A kép ezzel együtt sem rossz. Sőt itt a fotozzon kifejezetten a legjobbak közé rangsorolható. A kis hiányosságokat a képhez önmagához, a benne rejlő lehetőségekhez mérem.

thoma65 válasza:
Nagyon köszönöm részletes válaszodat. A körülmények ismeretében sajnos javaslataid részben nem megvalósíthatók. Bizonyára lehetett volna nagyobb kivágást választani, ez igaz, de akkor meg szinte nincs olyan, hogy ne lógjon be egy-egy autó (a jobb oldali ház előtt így is volt egy, azt PS-ben kellett „elvontatnom”). Ahhoz, hogy függőlegesen tartva is "beleférjen" a képbe, jóval távolabb kellene menni, de akkor már mindenféle belógó elemek, (vezeték, lámpa) zavarják az összképet, (egy légvezetéket így is retusálnom kellett, de akkor több minden lenne). A perspektíva torzítása engem itt egyébként nem zavart, elvileg persze ez is korrigálható utólag. Sajnos nagyobb érzékenységnél zajos lesz a kép, így a jobb oldali házat legfeljebb utólag tudnám kiigazítani, bár igazából nem teljesen értem, hogy a nagyobb érzékenységtől miért csökkenne a megvilágítás különbözősége. Polárt egyébként most is használtam. A ház talán azért is lett ilyen sötét, mert -2/3 FÉ korrekciót használtam.

adott pontszám: 4
2004. október 1. | 08:55 | pontjargin

Itt a téma nem mozog, és kiderül, hogy mégsem olyan könnyű fényképezni. Én a következőképpen látom a dolgot: Ha megfogadod "jenoapu" tanácsát, a teljes ebb élményhez még akkor is hiányzik két dolog a nézőnek. Ez pedig két másik kép. Az egyik a főtémát mutatná közelről, hogy a szobor kompoziciója is jól látható és érthető legyen. A másik egy nagyon közeli kép, ami egy kiválsztott részletben mutatja meg a szobrot.
Persze mindez azért van, mert nem hangulatfotóról, stb. van szó, hanem egy "bemutató célu" képről.

thoma65 válasza:
Ezek a részletek tulajdonképpen megvannak, csak nem egyszerre tettem fel őket, van külön kép a szoborról és még részletről is, ez tehát rendelkezésre áll, csak itt elég nehéz sorozatot prezentálni. Köszönöm a véleményedet és tanácsodat.

adott pontszám: 4
2004. október 1. | 08:16 | jenoapu

Már csak annyi kellett volna hozzá, hogy egy kicsit nagyobb teret adj a főtémának, ne szorítsd ennyire be. Tartsd függőlegesen a gépet és az árnyékokat vedd lágyabbra.

thoma65 válasza:
Köszönöm a véleményt és a tanácsot. A nagyobb teret még csak értem, a gép függőlegesen tartását nem egészen (én legalábbis függőlegesnek látom). Az árnyékok lágyabbra vételét hogy érted?

adott pontszám: 4
2004. október 1. | 07:52 | dr_komjatius

Továbbra is elég furcsák a fények, talán egy kicsit fátyolfelhősebb pillanatban még jobb képet tudnál róla csinálni! Jelen körülmények között azért jó ez a kép.

thoma65 válasza:
Reggeli fények, sajnos igazán csak jövő nyáron lehet újra próbálkozni, mert most már reggel is csak a tetejét süti a nap. Köszönöm.