BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
4,2
KATEGÓRIA: természet
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
  • Feltöltve:
    2024. február 23. 08:04
  • Készítés helye (ország): Magyarország
  • Készítés helye: Mátra
egyedül, vagy magányosan?

 

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

2024. március 18. | 06:01 | btomi77

Na én pont erre gondoltam amikor írtam, hogy a piros bogyó színét meghagtad a hátterét meg lehúztad. Régen rengeteg ilyen képet lehetett látni, amiben a főtémának a színét megtartva és a környezetét fekete-fehérré alakították. Akkor se volt ez egy kiemelkedő dolog, de ujdondág volt.

Szóval a természet nem adhatta neked így ki, csak egy monochrome hatást.

Mindenesetre így már szerintem értjük egymást.

Üdv, Tomi

neful válasza:
Köszi!

2024. február 29. | 15:57 | btomi77

Bocs, de ezt kénytelen vagyok megkérdezni. Hogyan csinált a természet szelektív szÍnezést? Mitől lett a bogyón kívül minden fekete-fehér?

neful válasza:
... Ezt a természettől kérdezd meg. Én legfeljebb észrevettem, és segítettem.

Továbbra sem veszem zokon, hogy nem tetszik, mert úgy gondolod ezt a hatást kizárólag, és teljes mértékben mesterségesen jön létre.

Nem mondtam, és nem is mondom, hogy nincs korrekció a képen, de a bogyó nem lett bepirosítva, a telítettségből lett levéve, a némileg túlexponált háttérrel.

Igen, az eredetin a háttérben fel lehet vélni színeket, de ez már önmagában olyan, mintha sepia tónus lenne. Ezt elvéve lett ez az eredmény.

Igen, van ilyen!

2024. február 23. | 17:57 | btomi77

Szia!

Remélem nem sértelek meg az őszinteségemmel
de ez a szelektív színezés már nagyon régóta átment a gagyi kategóriába. Ha így kell kiemelni a témát az már régen gond. Szerintem kár vele foglalkoznod. A fények így is látszanak, hogy előnytelenek voltak.

Üdv, Tomi

neful válasza:
Köszönöm!

A vicc az, hogy ez a gagyinak beállított szelektív színezést maga a természet csinálta, szelektív színezés -ilyen értelemben- nem történt. Nem tudhattad...

Engem -ha már- sokkal jobban zavar a jobb oldali ág.

adott pontszám: 4,3
2024. február 23. | 17:21 | foto50

Szia!
Érdekes megközelítés, ami jó is lehetne, valami miatt mégsem érzem tökéletesnek. Ami nekem nem tetszik igazán, hogy a bogyó nem szépen lett kiexponálva, pedig arról szól a kép, továbbá talán kicsit nagyobbra komponáltam volna a képen, mert a környezet kopársága akkor is elég lett volna a tartalom kifejezéséhez. A háttér jól megy a témához.
Én a magam részéről ezt többé nem említem meg, de az a monogram nagyon nem kellene oda a bal alsó sarokba, és máshová sem.
Üdv: Józsi

neful válasza:
Köszönöm!

Megszívlelem!

adott pontszám: 4
2024. február 23. | 17:09 | bau52lac

Szia! A kérdés jogos, kinek hogy? A kép viszont elég kusza kompozíció és az egy szem bogyó nem elég hangsúlyos, meg meg is igazán jó. Üdv

neful válasza:
Köszönöm!

Jó kis megosztó kép :-)

adott pontszám: 2
2024. február 23. | 17:00 | Havasi Pál

Szia! Technikai szempontból nem szívesen értékelném. A fókusz a bogyó feletti pár centiméteres ág-szakaszra esett, már a bogyó is életlen, az ág többi része pedig nagyon rossz. El kell dönteni fotózás előtt mint szeretnénk a fotón viszontlátni és annak megfelelő beállításokat alkalmazni. Ha full elmosott háttér előtt szeretnénk valamit megörökíteni, akkor el kell dönteni, hogy a kiálló ág/ágak teljes felületét, vagy csak a témaként kiemelt bogyót szeretnénk élesen látni. Ez az a köztes állapot ami semmire sem jó. Zavaró elem az alsó, második ág. A monokróm élettelen. Nincsenek árnyalatok, nincs mélysége, rétegei a fekete-fehérnek. Jellegtelen, mint amikor színes fotót módosítunk utólag ff-be. Az ilyen nem nevezhető művészinek, csak művészieskedőnek. Témáját tekintve értékes is lehetne, jó ötlet található benne - de nem ilyen megvalósítással. Ilyen egyszerű kompozícióban rengetegszer készült hasonló fotó, és bármikor reprodukálható. A magány témáját sokkal megrendítőbben kellene ábrázolni ahhoz, hogy a nézőnek ne csak a tudatába jelenjen meg. Érezhetővé kell tenni egy drámaibb közelivel, a külső környezetet jobban kizárva, vagy bármilyen érdekesebb látásmóddal/ábrázolással. Ez így teljesen mindennapos. A piros szín a színtelen háttér előtt sajnos giccs, mivel az ilyen technikákat akkor alkalmazzuk, ha azzal a fotó értékét növelni tudjuk. Ennek a pirosnak nincs olyan megrendítő ereje, ami hatna a nézőre. (Pl: asszociáció vérre, rozsdára,stb) Ez a témával ellentétes, vidám, hangulatós piros a fényével. Ezt hívják hatásvadászatnak, tehát egyszerű giccs ez a fotó. Mindezt erősíti a logikátlan ellentmondásba keveredő cím is: "egyedül, vagy magányosan?" Aki egyedül van az eleve magányos, aki magányos az pedig egyedül van. Ezek nem ellentétpárok! Ez úgy lenne helyes, hogy "Együtt vagy egyedül" illetve "Veled vagy nélküled", stb. Ezt a fotót így még elfogadhatónak sem lehetne mondani.Megjelenésében teljesen egyszerű, hétköznapi ami bármikor elkészíthető, és színes változatban talán még érdekesebb is lenne. De ha ragaszkodunk ehhez a technikához, akkor nem lehet úgy értékeset alkotni, hogy lefotózom ami előttem van, ff-be teszem mert attól művészinek hiszik. A tartalomtól és attól az erőtől válik művészivé, ami érzelmi hatást gyakorol a nézőre! Ehhez viszont tudatosan tervezni kell, átgondolni minden részletet, majd annak megfelelően megrendezni a jelenetet. És persze hibátlan minőségben. Monogrammot vagy bármilyen jelölést használni felesleges. A képbe illesztve annak részévé válik. Most értékeljem azt is? Az ág alján lebegő két betű teljesen életidegen? Nem illeszkedik a kompozícióba? Mert akkor plusz egy rontó elemet kellene számításba vennem- de nem teszem!

neful válasza:
Köszönöm!

Nem biztos, hogy igaz, a magányosság, egyedüllét nem ellentét...

adott pontszám: 4,2
2024. február 23. | 13:08 | gljzsf

Szia! Kevés témának áll jól ez a fajta kidolgozás, és szerintem itt most ebben az esetben sem az igazi. A két ág, és az ágelágazás miatt is kuszává vált a kompozíció, ha már magányról beszélünk érdemes lett volna minden képi elemet a minimálisra redukálni. Ezek miatt nekem ez most nm igazán tetszik.

neful válasza:
Köszönöm, lehet benne igazság, megfontolom.