BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
4,77
KATEGÓRIA: utcaifotók
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
  • Feltöltve:
    2023. június 8. 08:40
  • érzékenység: 160
  • fókusztávolság: 55
  • rekeszérték: 8
  • Készítés helye (ország): Magyarország
H.T.

 

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

2023. június 13. | 09:14 | gljzsf

Hogy kinek mi a giccses az erősen egyéni ízlés kérdése. Ami nálam, vagy nálad mondjuk átlépi a határt, lehet másnál meg sem közelíti. Épp ezért Te vagy én is csak a saját véleményünket tudjuk megfogalmazni. Ezért kell tartózkodni attól hogy általánosítsunk, ítéleteket fogalmazzunk meg. A fotózásban a mai technikák már lehetőséget nyújtanak arra is, hogy tetszés szerint manipuláljuk a képeket. És ez alapvetően jó dolog. Lehetőséget ad az önkifejezésre. Innentől megint egyéni ízlés kérdése mi a "jó" vagy mi a "rossz". Ott van pl. Csontváry, vagy Van Gogh. Melyikük ábrázolta "valóságosan" a világot? De azért még zseni volt mindkettő.

Havasi Pál válasza:
Igen, én is erre akartam kitérni, csak kicsit félreérthető volt. Azért az a spenótzöld hold, nem a világ legjobb termései közé tartozik. A tulajdonosa persze szignozza a képeit, hatalmas photography feliratokkal. És mivel különböző indiai, maláj, indonéz, stb facebookcsoportokból kap dicséreteket érte, így megvan róla győződve, hogy ő egy nemzetközivé elismert fotós. 😁 Előző lépése az volt, hogy a normál színű holdra egy hasonló minőségű utasszállító repülő nézhetetlen képet illesztett, és azt hirdette magáról, hogy ő így, a hold előtt elrepült repülőt vette fel eredetileg. Én viszont mivel láttam már mind a két képet külön külön, így tudtam, hogy mások átverése. Szóval az ilyenekről beszéltem én is.

2023. június 13. | 07:30 | zsoltf

Én egy percig sem támogattam az "indokolatlan utómunkát" , ami már önmagában is logikai nonszensz lenne.

Havasi Pál válasza:
Szerintem félreértés csak, mert én viszont erről próbáltam írni, kevés sikerrel sajnos.

2023. június 12. | 19:48 | gljzsf

Abszolút egyetértek Zsolt meglátásaival. És nem tetszik, hogy már megint ítéleteket fogalmazol meg. Mindent a helyén kell kezelni. Minden stílusban, feldolgozásban, utómunkában lehet kiemelkedőt alkotni, és lehet ezek nélkül is vacakot csinálni. Felesleges sztereotípiákat alkotni és ezeket tényként megfogalmazni.

Havasi Pál válasza:
Mi nem igazán erről a képről beszélgettünk, hiszen magam is írtam, hogy van benne hiba, pl a bal alsó sarki növényzet amit zsolt is említett. Ez nem is volt probléma itt. mellette felmerült egy másik jelenség, az indokolatlan utómunka. Én az indokolt utómunkát szintén támogatom, a túlzásokba eső indokolatlant nem. Amikor egy kép a túlfestés miatt átfordul egy nevetséges giccsparádéba szerintem az nem méltó a fotózáshoz. Tehát mégegyszer megismétlem: az INDOKOLATLAN utómunkát ítélem el. Elfogadom az álláspontod, és nem is eröltetem, hogy megváltoztasd, de én is leírhatom az enyémet. Viszont ha te az indokolt utómunka mellett az indokolatlant is helyeselnéd, azon nagyon elcsodálkoznék. Neked ez tetszik? Támogatod, hogy ilyenek készüljenek? Szerintem biztos, hogy nem: https://www.facebook.com/photo/?fbid=5325761074155110&set=pcb.2798730293753822

2023. június 12. | 18:03 | murypeti

Jó meglátás, de nekem nem eléggé precíz. A nem teljes szimmetria számomra zavaró. A belógó bokor és fehér valami alul bal oldalon ront a kép összességén véleményem szerint.
Én biztos hozzányúltam volna.
Üdv,
Péter

Havasi Pál válasza:
Köszönöm. Igen, tudom, hogy egy kicsit ront az összhatáson, inkább hagytam, nem szeretek a képről törölni elemeket.

adott pontszám: 4,8
2023. június 11. | 14:30 | Fotos84

Utcai, de kissé absztrakt is egyben, nekem bejön. Nehéz kivenni elsőre kép egyes elemeit, illetve hogy mely síkban vannak, de épp ettől működik. A vágáson még lehetne igazítani, hogy az a kapcsolószekrény eltűnjön lentről, a bal oldali ajtó melletti faldarabbal együtt, merészebbek a belógó bokrot is kiszedhetik. Üdv.

Havasi Pál válasza:
Köszönöm. Elég messze volt. Így is megvágtam, ennél jobban nem akartam a minőség vesztés miatt.

2023. június 11. | 12:09 | zsoltf

Márpedig szerintem majdnem biztos, hogy grafikusan lett feltéve a hatalmas zeller, de pont az a lényeg, hogy szerintem ez nem számít. Függetlenül attól hogy photoshopban lett odabiggyesztve vagy egy valódi maszkot készített el valaki, a kép művészi értékén, a koncepción, a mondanivalón ez nem változtat. Sajnálom, de úgy érzem elbeszélünk egymás mellett, és ez lehet, hogy az én hibám.

Havasi Pál válasza:
Dehogy a te hibád. Máshogy értékelünk dolgokat és ez jó, mert van mit egyeztetni. Szerintem azért hatalmas különbség a valódi díszlet és a shoppolt mesterséges között, mert a kettő közül az egyik nem valóság, csak illúzió. Ez a kép minőségén is látszik, hiszen a díszletet lehet érzékelni térben és így hitelessé válik az alkotás. Mint a korábbi példám a hold elötti repülőre: Ne montírozzunk össze kettő képet, mert az olcsó, igénytelen hatásvadászat, ami egyben hamis is. Legyen OTT fizikai valójában a repülő! Ez a fotós munka kihívása. Aki ilyet akar készíteni az dolgozzon meg érte. Menjen repülőtér közelébe, helyezkedjen, keresse a megfelelő pozíciót és alkalmat. A valóságot fogja egy megismételhetetlen képen megörökíteni! Értéke lesz, mert egyedi és van benne munka! Photoshoppal bárki tud percek alatt repülőgépes-holdas fotót készíteni. Ezrével lehetne vele elárasztani a világot! Nehogy már azt mondjuk rá, hogy értékes. Nehogy már támogassuk az ilyen fotózásnak nem nevezhető "munkát". Főleg ne mi, fotósok támogassuk az ilyet.

2023. június 10. | 13:29 | zsoltf

Belinkelek néhány fotót. Kérlek nézd meg őket. Az a közös bennük, hogy mindegyiken rengeteg utómunka van és a valóságtól nagyon elrugaszkodottak. Szerinted ez művészet vagy "ordenáré hazugság", "a néző becsapása" esteleg "olcsó giccs"?

https://1x.com/photo/2527382
https://1x.com/photo/2525293
https://1x.com/photo/2527181
https://1x.com/photo/2522885
https://1x.com/photo/2184803
https://1x.com/photo/2527257
https://1x.com/photo/2526347
https://1x.com/photo/2178486
https://1x.com/photo/2155679

Havasi Pál válasza:
Köszönöm a hasznos és értékes nézni valót. Az ilyeneket szeretem. Most mobilon felületesen tudtam megnézni, majd ha monitor előtt ülök véleményt tudok írni. Erről beszéltem. Nem is értem mi a bajod velük. Az értékes kép igényes kifinomultsággal van elkészítve mint ezek. Ízlésesen ahogy eddig is írtam. Ez (is) különbözteti meg a selejttől. Nem figyeltél? Pedig leirtam és leírom most is, hogy nem az utómunkával van a baj, hanem az agyatlan utómunkával. Nem mindegy, hogy a lightroomot mire használjuk fel. Hibák igazitására, esetleg koncepció miatt egy hangsúlyos torzításra... Vagy vagy giccs készítésére a felesleges festés miatt vagy a valóság megváltoztatására. A művészetre pontos szabályok nincsenek. Vagy érzed vagy nem. A referencia képeiden látszik, hogy míves alkotások. Mi ott neked a valóság megváltoztatása? Nem grafikusan lett a hatalmas zeller sem a fejre erősítve mert az giccs lenne, hanem valós elkészített jelmez. Így már valóság, mert a gép fizikailag azt vette fel amit látott, és ettől hiteles alkotás. Ilyen vékony vonalak választják el a művészetet a gagyitól. Zeller fejű ember nekem tetszik. Van közölni valója vele az alkotónak, mégha ilyen ember nem is létezik. Ez nem baj. Akkor csinálunk egyet. A díszlet elfogadott, érzékelhető, dimenzionalisan tapintható dolog. A film művészetben is természetes. Csak ne legyen számítógépes grafika mert az nem helyezhető térbe, nincs teste, nem hiteles, ezért giccses. Ezért alkalmazzák inkább Hollywoodi sikerfilmekben.Az nem is művészet! Rossz irányba értelmezted az írásom.

2023. június 10. | 04:53 | zsoltf

A művészi célú utómunkáról a sztálini időkre asszociálni azért elég meredek.

Havasi Pál válasza:
Arra szerettem volna rávilágítani, hogy nem minden utómunka művészi értékű. A kép kidolgozás olyan mint a női smink. Addig-addig festi magát, amíg csak egy hajszál választja el attól, mintha rá borult volna egy vödör festék. Ilyenkor csap át a választékos ízlésesség igénytelen olcsó giccsbe: Amikor túltolja az értékeket, a színek és a szaturáció természetellenessé válik mint egy komolynak akaró látszani valójában komikus rajzfilmen. Vagy megváltoztatjuk a helyszínt akkor hazudunk a valóságról. Amikor törlünk vagy beillesztünk egy elemet, az a néző becsapása. Hamis kép. A fineart-nak hazudott idealizált portré-karikatúrára jellemző az agyonfestett eljárás. Mint egy rakás élettelen porcelánbaba. Ki engedte nekik, hogy ezt önkényesen fineart-nak nevezzék el? A fineart egészen másról szól. Nem a portré a lényege hanem a vonalak - fények kifinomult alkalmazása. Egyik legközelebbi társam tiltottam végleg, amikor olyan képet tett közzé amin egy hatalmas méretűre nagyított borzalmas minőségű szuperhold előtt egy hasonló minőségű utasszállító repül el. Eredetileg nem volt rajta repülő. Oda tette mert érdekesebb, és így akart népszerűbb lenni. Ordenáré hazugság. Az igénytelenség legalja. Kiállításokon, komolyabb pályázatokon (MAFOSZ) szerepel is, hogy csak minimális utómunka engedélyezett, úgy, hogy a kép elemeit nem lehet megváltoztatni. Nem ez a cél egy komolyan vehető fotósnak? Hanem inkább különböző gagyi indiai Facebook csoportoknak való megfelelés? Mert ott sztárolják a színes mesegrafikákat. Nem értem azokat a fotósokat akik a fotózásra kevés hangsúlyt fektetnek és minden megoldást az utólagos mesterséges képfeldolgozástól várnak. Amikor azt írják nekem, hogy mobilos kép, mert mobiltelefonnal indultak neki fotózni a világot, ugyanis a fényképezőgép zavarja őket. Nem vicc. Van ilyen. Mert a fényképezőgépet tartani kell. Nehéz a kis kezüknek már ez is. Mégis mit várt ha ennyire nem képes? A saját választott hobbija! Annyira igénytelen, hogy neki a mobilos minőség megfelel, majd a Lightroomon otthon eljátszik. Szép lesz az úgyis, hangzik a bizakodó válasz, amivel engem akarnak győzködni. Hát nem! A szar akkor is szar marad ha szépen csomagoljuk.

adott pontszám: 4,5
2023. június 9. | 14:34 | foto50

Szia!
Nem az én világom, de kétség kívül van benne valami ami megragadta a figyelmemet. Nem boncolgatnám.
Üdv:
Józsi

Havasi Pál válasza:
Köszönöm.

adott pontszám: 5
2023. június 9. | 13:55 | Thuri91

Szia! A kép szimetriája nagyon tetszik és a minősége is szép. Jól visszaadja, hogy régi a fal és a kapcsoló szekrények is. Az hogy még a grafiti is kék már a utcai grafitis érdeme, de az, hogy megtaláltad ezt a helyet és megörökítetted az a Te érdemed, mint fotós.

Havasi Pál válasza:
Köszönöm. Szerencsém volt. Azt az időt pedig pont arra szántam, hogy méterenként fedeztem fel a város nagy részét.

2023. június 9. | 13:48 | zsoltf

Szerintem igenis számonkérhető a fotóson a köztéri növény. Ha zavarja a kompozíciót akkor vagy helyezkedéssel, vagy utómunkával eltávolíthatja azt. Ha pedig nem lehet eltávolítani akkor el kell fogadni hogy a kép nem elég jó. Persze ez nem azt jelenti, hogy neked vagy esetleg másnak nem tetszhet. Csak arra szeretnék rávilágítani, hogy szerintem egy művészfotó értékelésekor a körülményeket nem lehet mentségnek felhozni. Csak a kép számít.

Havasi Pál válasza:
Ez igaz. Itt helyezkedéssel nem lehetett változtatni. A kivágás? Sokan gyakorolják. Én nem vagyok az. Inkább elfogadom, hogy a kép értékén ront. De szerintem egy fotós a valóságot nem hamisithatja meg. Van felelőssége, mások ezeket az alkotásokat követik, tanulnak esetleg belőlük. Nem hazudhatunk. Az ilyen eljárások a Sztálini időkre emlékeztet. Letörölni egy képről egy alakot mert nem eléggé szép? Először törlünk egy pontot, majd madarat, házat, és az egész világot. Utána feltöltünk olyat ami nem volt ott, de szebb lesz a kép. Először csak virágot, felhőket, majd tengerpartot és jachtot, attól függ mit kér a megrendelő. Így épül fel a giccs. Mi ebben a fotózás? Egy grafikus megcsinálja. Utólagos manipulációról szó sem lehet! Az ilyen szintűröl nem! Az, hogy valaki a szín / fény / hibákon javít az természetes nálam is. De ha zavar egy díszsövény akkor vagy felveszem a képre mint itt is látható, vagy kivágom sajtreszelővel, de a kép amit felveszek azzal nem csapom be az embereket! Az biztos, hogy fotósként kint helyszínen fotózás közben oldom meg a problémáimat és nem utólag otthonról a fotelben ülve, kezemmel félúton az egér és egy pizza között. Óriási különbség!

adott pontszám: 5
2023. június 8. | 21:53 | gljzsf

Ez jópofa. Ötletes, jól szerkesztett.

Havasi Pál válasza:
Köszönöm. Üdítő volt látni a szakadt gyároldalon ezt a kis felületet.

2023. június 8. | 20:58 | zsoltf

Kedvemre való utcai absztrakt, de a bal alsó sarokban zavaró a növény, valamint az a belogó fehér akármi. Számomra ez a műfaj akkor jó, ha nagyon precíz.

Havasi Pál válasza:
Részben értek csak egyet veled. Valóban jó lenne egy maximális sterilitás. Viszont ez nem a fotóson múlik, nem kérhető rajta számon, jobban nem lehetett megoldani. Mégse vághatom ki a köztéri sövényt az utcán.Ha a sövény mögé megyek, nincs tér, és kép sincs