BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
3,8
KATEGÓRIA: portré
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
  • Feltöltve:
    2023. május 29. 20:35
  • érzékenység: 100
  • fókusztávolság: 135mm
  • objektív: Sigma 135mm Art
  • rekeszérték: 2,8
  • zársebesség: 1/160
  • Készítés helye (ország): Magyarország
  • Készítés helye: Nyíregyháza
Pipacsok közt

Először próbáltam a kültéri vaku használatot. 

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

adott pontszám: 3
2023. május 30. | 18:41 | Havasi Pál

Szia! Mint portré nem tetszik. Olyan házi fénykép stílusú, amikor családtagról készítünk valamit az albumba. Tehát mint profi portré, értékben mérve, nem eladható. Beállítás problémákat látok, ami kizárólag a fotóson múlik. A színek nem elég élénkek, olyan hatásuk van mintha egy egyszerű, olcsó, zsebfényképező (kompakt) géppel készült volna. Tompa, sötét színek. Portrénál nagyobb baj, hogy az arc bőre túlságosan is részletgazdag, nem elég lágy. Szájszegletben és szemnél túl erősen látszik. Női portrénál ez nem előnyös. Lágyabb beállítás kellett volna. A hajnál szintén zavaró ez a részletgazdagság, főleg, hogy szintén laposan sötétek a színek. A portré koronája a szem! Sötéten eltűnik a háttérben. Nem eléggé élénk, nem eléggé világos, nincs eléggé kiemelve. A kompozíción látszik, hogy tudatos, a model megfelelően van pozícionálva, de a fényképezőgép nem lett megfelelően a témának és a fényviszonyoknak beállítva. Illetve utómunkával is lehetett volna javítani rajta de ez sem történt meg.A kültéri vakuból semmi nem látszik, illetve ennél a képnél nem sok értelme van.Egy jó beállítással csodát lehetne tenni még vaku nélkül is. A vágás szintén nem sikerült. Bevágott térd nem jó. És a fej fölött is egy ujjnyival több helyet hagytam volna. Így nagyon zárt, szigorú a kép. A model arcvonása és tekintete szintén szigorú. Egy portréfotósnak alapvető feladata a model mozgatása, és ebbe nem csak a test, hanem az arc is tartozik. Aki portréfotós, annak nem csak a fényképezőgép technkai részéhez kell érteni, hanem az emberi lélekhez is. Oldani a feszültséget. Tudni kell mosolyt varázsolni az arcokra, és tudni, hogy melyik az a pillanat amikor a mosoly természetes, tehát fotózhatóvá válik az arcon. Ez a kép hivatásos vagy profi fotográfusnak nem elég. Műkedvelő, amatőr hobbistának megfelelő. Neked kell eldöntened, hogy mit szeretnél elérni. Profi szinten nem elég az, hogy éles egy kép. Nem lehetnek benne hibák, mint a levágott térd. Azonkívül nem nézhet ki sablonosan, hanem fel kell hívnia a figyelmet, kiemelni részleteket, a modell egyéniségét. Ez itt nem jön át. És csak rajtad múlott, mert kezeben a technika, elötted pedig a helyszín és egy kedves hölgy. Ezen javítani kell, mert közelít a tucatfotókhoz, esztétikájában ugyanis semmi különös nincs a látványvilágban! Mindennapos egyszerű fények és színek. Egy átlagos kép amin egy fiatal nő van. Ránézésre ez jön le a nézőnek. Otthonra jó, de magazinban nem eladható. Ezért tettem fel a kérdést, hogy el kell dönteni mi a további célod.

Kósza21 válasza:
Szia
Csak picit tudok egyetérteni veled, egy kettő akadt ami hasznos, mint meg szeretnék tanulni többet kihozni az emberekből.
Azért köszönöm.

adott pontszám: 3,6
2023. május 30. | 14:39 | Fotos84

Szia! Az élesség és a színek jók. Ha nem írod a vakuzást, észre sem veszem, ami ebben az esetben egyrészt jó, lágy fényeket sikerült odavarázsolni. Másrészt a megvilágítás irányán még lehetett volna dolgozni, az arcon lévő árnyékokból ítélve túl magasról érkezett a főfény, a szemek az árnyékba vesznek. A szerkesztés lenn lehetne tágabb, a térd csonkolása helyett a lábszárnál vágva. Különösen ez utóbbinál van hiányérzetem.

Kósza21 válasza:
Szia
Köszönöm a hozzászólást, későbbiekben igyekszem hasznosítani, amit leírtál

Üdv:
Ádám

adott pontszám: 4
2023. május 30. | 07:44 | foto50

Szia!
Szerintem az eddigi kísérletek közül most sikerült legjobban lefotóznod a modelledet. A szerkesztés tetszik, felül talán lehetne kicsit szellősebb, hogy a pipacsok ne legyenek félbevágva, hiszen a környezetválasztás miatt azok fontos elemei a képnek, ahogy erre a cím is utal. Jó a ruhaválasztás is. A fények szerintem túlzottan hidegek ehhez a témához, az arcon és főleg a hajon látható, hogy kissé túl is lett élesítve. Egy kicsit több természetes lágy napfény kellett volna és akkor a vakuzás - derítésként működne - és nem tenné ilyen keménnyé a hatást. Ez a fajta kidolgozás szerintem nem áll jól a portré témához. A korábbi képekhez képest mindenképpen előrelépésnek érzem.
Üdv:
Józsi

Kósza21 válasza:
Szia Józsi
Köszönöm szépen a a véleményed. KB ennyi pipacs volt a közelben, sajnos ez volt annyira alkalmas hely a fotózásra. Mivel egy dombocska oldalában volt a nap már rég árnyékot adott, így ennyit tudtam kihozni belőle.

Üdv Ádám

adott pontszám: 4,7
2023. május 30. | 05:50 | bau52lac

Szia! A vakuzás nem tett rosszat, a derítés szerintem jól sikerült. A kompozíció érdekes, a modell ruhája jól illik a pipacsokhoz. Én több teret hagynék a pipacsoknak, egészen körbevennék a modellt. Van néhány zavaró fűszál is. Jó kép! Üdv

Kósza21 válasza:
Üdv

Köszönöm az észrevételt. Több pipacsa nem volt körülötte, csak ilyen kisebb pipacsost találtunk, ami jó is volt.

Üdv
Ádám

adott pontszám: 3,5
2023. május 29. | 22:34 | gljzsf

Szia! Valami fura a hajnál és az arcon is. Mintha túl lenne élesítve. És ez nagyon nem áll jól. A szerkesztés és a háttér kb. rendben van. A szemeken lehetne egy kicsit több fény. És elől a fűszálak elég zavaróak.

Kósza21 válasza:
Szia
Igen lehet a kicsinyítés miatti élesítés csúszott túl. Szemekre majd jobban figyelek máskor.
Köszönöm a meglátásaid.

Üdv:
Ádám

adott pontszám: 3,9
2023. május 29. | 20:48 | sasvari

Szia.
A szín világ tetszik. Az élesség jó. A szemeket kilehetett volna egy kicsit emelni. A háttérmosás kellemes. Viszont ami elég nagy hiba az a térd vágása vagy többet kellett volna láttatnod ,hogy ne az ízületbe vágj vagy szűkebbre de akkor az ujja ill a könyvbe vágsz.
Egyszóval egy más testtartás vagy egy tágabb vágás mindenképp jobbá tenné.
Üdv Sas

Kósza21 válasza:
Szia Sasvari

Köszönöm a hozzászólást, így utólag tényleg vághattam volna kicsit tágabbra.
Igyekszem ügyelni rá a jövőben, hogy jobban vágjak.

Üdv:
Ádám