BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
-
KATEGÓRIA: csendélet
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
  • Feltöltve:
    2023. január 24. 07:43
  • Készítés helye (ország): Magyarország
Emlékezés

A szentmártoni temető egyike hazánk és Európa legrégebbi és egyben legtovább is használt sírkertjének. A történészek szerint már a Kr. sz. 2. században temetkeztek ide. 

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

2023. február 14. | 08:49 | sasvari

Hát ami az utazgatást illeti abszolút igazad van.
Ezzel a problémával én is találkozok. Nyilván szerencse kell hozzá hogy egyből jó képet csinálj ill azt figyeltem meg ,hogy néha túlzottan a főtémára koncentrálunk és lehet ha nyitottabb szemmel járunk más de jó fotót tudunk lőni.
Pl az Átkelés ill a Game of Thrones c. képeimnél nem konkrétan ezeket akartam fényképezni hanem a várost. Véletlenül szúrtam ki a lényeg ,hogy a cél teljesen más volt.
Nyilván szerencse is kel hozzá.
De a környezetünk közelében egyszerűbb jó képet fotózni a helyismeret miatt is ill ha bármi nem sikerül vissza tudunk menni mint ahogy ez meg is történt nálam is.
Ha jó fotót akar az ember akkor néha terep szemlére is szükség van. Lehet jobban jársz ha egy éjszakára megszállsz egy panzióban pesten vagy más nagy városban szerintem kifizethető és akkor 2 napod van.

Havasi Pál válasza:
Tudom, hogy legalább 1 nap szállás lenne a megoldás, de mivel én nem egy hekyre utazom hanem szinte folyamatosan legalább a fél országban, így annyi szállást még a legjobban kereső nemzeti gázszerelő sem tudná kifizetni. Pl holnap hajnalban utazom Zalaegerszegre, majd délbe már Keszthelyre. Este pedig vissza Szombathely. Gondolhatod mennyi idő van egy helyszínen fotózni. Max 2 óra mindennel (terepszemle, helyezkedés) együtt.

2023. február 11. | 11:09 | sasvari

Látod a kép kategorizálására is több lehetőség van. Neked csendélet foto50 ahogy körbe írja inkább dokumentum fotó és szerintem is.
Elolvastam a foto50 -nek adott válaszod.
Értem ,hogy kevés időd van . De : legugolni vagy felemelni a gépet a magasba vagy felállni valamire ill jobbra v balra lépni egyet nem kerül sok időbe.
A többi csak kifogás.
A hidas képemre írta zsiga755 ,hogy nem szimmetrikus , persze én is sorolhattam volna fel okokat ,hogy miért olyan amilyen de ez nem lett volna több mint kifogás. A tény az tény marad. Csak magamat okolhatom ,hogy ezt nem korrigáltam v fotóztam újra.
Egy ilyen helyszínen ahol te is voltál nem sokba telik az előbb elmondott tánclépéseket végig venni plusz a beállításokról több képet készíteni ha az autófókusz elugrálna.
Üdv Sas

Havasi Pál válasza:
Köszönöm! Valóban hasznosak amiket írtál nekem. Igyekszem megfogadni. Pontosítok viszont, hogy érthetőbb legyek. Általában nem az adott helyszín közelében lakom, tehát nem tudok magammal cipelni felszerelést (állvány), hogy jobb minőségű képet készítsek, illetve ugyanezért nem tudok egyetlen témával órákat foglalkozni körbe járni megvizsgálni és átgondolni hogyan esik a fény, milyen a háttér. Tehát ha le akarom fotózni a szabadságszobrot a citadellán, akkor hajnalban felkelek. reggeli vonattal utazom. Délben pestre érek. legalább egy óra mire oda sikerül keverednem. Nem marad más mint a délutáni erős napfény és túristák a képben. Van egy órám arra, hogy az egész hatalmas objektumot körbe járjam és fotózzak kézből. Mivel legkésőbb kora estig haza szeretnék érni, így nincs idő megállni és elemezni a helyszínt. Ha el akarom érni a vonatot akkor folyamatosan menni kell és így fotózni. Ugyanez vissza. 1 óra buszozás a városban. kb 4 óra vonatozás Szombathelyre az országhatárhoz ahol lakom. 7 - 19 ig folyamatos fárasztó menetben rendes ebéd nélkül. Nem tudom azt megcsinálni mint a pestiek, hogy reggel 1 óra belterületi buszozás után egésznap órákon keresztül a szobrot és környezetét lesegetem, majd fáradtság nélkül haza metróznak délután. Nem hiszem, hogy a sok bírálóm azt csinálná amit én. Szerintem mindenki a könnyebbik végét fogja meg és otthon a saját környezetében keres témát amire valóban van idő felkészülni, elemezni, átgondolni, majd nagyszerű képet készíteni.Illetve van egy dolog amit nem értek.Ha feltöltök egy közepes vagy rosszabb képet azonnal megjelennek hatan, nyolcan és jönnek velük a 3. vagy 2. pontok. Ha feltöltök egy jól sikerült képet, akkor mindenki eltűnik! Miért nem értékelnek olyankor? Egy így korrekt vagy reális? Általában 2 ember szokott 5 vagy 4 pontra értékelni. Ha megint feltöltök egy jobb képet megint kapok 2 embertől 4 vagy 5 pontot. Ha utána felkerül egy rosszabb kép akkor megint azonnal előkerül legalább 6 kritikus aki megint elkezdi osztogatni a 2 vagy max 3 pontot. Hosszú idő és a sokadik ilyen eset után teljesen tudatosnak tűnik...mintha néhány tag a saját magas pozíciójának megőrzése miatt kizárólag a gyengébb pontszámok osztására aktivizálódna, és tudatosan kerülné más tagok átlagának javítását azzal, hogy a jobb képeket inkább nem osztályozzák. Azt elismerem, hogy csak jó képet kell készíteni, és akkor nincs rossz pontszám. De az is igaz, hogy az ilyen szélsőséges értékelés nem a fotós valódi értékét mutatja meg, mert ha egyenlő arányban lennének értékelve a jó és a rosszabb képek akkor más lenne az átlag.

2023. február 11. | 10:52 | sasvari

Szia.
Pont nélkül mert úgy tűnik nem sok ember szólt hozzá.
Nem fétisem a nem véleményezett képek véleményezése.....csak néha.
Alul kicsit szűk. Szemből fotózva szerintem szerencsésebb lett volna és békaperspektívából ( az eltemetettek szemszögéből) vagy magasabbról (mintha isten nézne le rájuk) különlegességet is csempészhettél volna bele.
Vagy csak az arcokat fotózod le egyenként ahogy a fények megvilágítják az arcuk egyik felét. Mondjuk ez már egy másik kép más mondanivalóval. Csak próbálok ötletelni.
Üdv Sas

Havasi Pál válasza:
Köszönöm.

2023. január 24. | 19:19 | foto50

Szia!
Ennek a fotónak jobb a minősége mint az előző temetői felvételé. A pontozástól azonban ez esetben eltekintek. Inkább általánosságban szeretnék írni neked. Visszagondolva az általad feltöltött eddigi fotókra az a kép kezd összeállni bennem, hogy legtöbbször a dokumentálás céljával készíted a fotóidat. Ez a típusú motiváció szerintem megával hozza, hogy -az értékeléseket figyelembe véve - általában közepes, vagy csak kicsit jobb fotókat töltesz fel. Amikor kilépsz ebből a zónából és kreativitással ötvözöd a fotózásodat azonnal sikeresebb képek jönnek tőled. Ebben az esetben is azt érzem, nem szántál elég időt a témára. Nem kerestél egy jó nézőpontot, nem kerested a fények legjobb irányát, nem foglalkoztál a főtéma képen elfoglalt arányaival, a térrel, ami körülötte van. Lefotóztad, aztán a vágással próbáltál valamit elérni a szerkesztés terén. Sokszor irigyellek, hogy annyi helyen megfordulsz, annyi téma jön veled szembe, jobbnál jobb fotók készítését kínálva, de Te, mintha mindig sietnél. Egy gyors katt és annyi. Lehet, hogy nem jól érzem, akkor elnézésedet kérem. A magam részéről szurkolok neked, mert a lehetőség ott van a kezedben, hogy túllépj ezen a szinten és a dokumentálás igényén túl többet mutass nekünk abból, amire képes vagy, mert ha olyan értékeléseket tudsz írni, amilyeneket olvasok tőled, akkor benned több van ennél.
Üdv:
Józsi

Havasi Pál válasza:
Köszönöm! Hibátlan pontosságal írtál le mindent! A dokumentálást inkább tudósításnak hívom. Nem kell túllépnem ezen mert túléptem már akkor amikor kreatívoskodom önmagam örömére, és nem lehet túllépnem ezen mikor ez a dolgom mások felé. Amikor fotósorozatot készítek egy helyszínről vagy eseményről a helyi média részére a nézőt nem érdekli a művészieskedés, hanem a helyszínt vagy az eseményeket szeretnék látni. Nem geometriát szeretnének látni egy épület sarkáról, hanem a szállodát ahol megszállhatnak, a várat amit megnézhetnek. Ezt próbálom a használt unalmas sablonok helyett érdekesebben bemutatni jobb minőségben. Nem tehetek mást mert erre van szükség, és mellette próbálok egy-két kreatívabbat is készíteni velük együtt magam örömére - ha van időm! Mert csak ezen múlik. Valóban gyors kattra van idő egy ilyen utazásnál, jól láttad meg ezt is. Egy nap egy utazás. Szállodára se keret se idő nincs. Hajnalban indulás, utazás 5 óra, helyszín gyalog bejárással 3 óra, utazás vissza ismét 5 óra, az összesen legalább 13 óra hajnaltól estig. Az a 3 óra a legfontosabb dolgok dokumentálására éppen elég, fotóművészkedni nem, tovább pedig nem maradhatok mert haza kellene biztonságosan érnem még aznap, lehetőleg este 21 előtt. Mindezt idegen helyszínen, idegen útvonalon. persze, hogy nem ragadhatok kint az éjszakában ha megáll a vonat valahol baleset miatt. Kevés időt ad a nap. Nem olyan történet ez ahogy a fotósok szokták, hogy eldöntik pl a Citadelláról készítenek egy napnyugtás ff felvételt és célirányosan 2 óra alatt megvannak vele. Több kilométert sétálok egy olyan helyen tudósítóként ahol nem tudom mi vár, nem tudom mit fogok látni. Járok utcáról utcára, térről térre hol van valami érdekes műemlék az olvasók számára. Ez más. Erre nem lehet felkészülni, beállítani, felszerelést cipelni...csak egy gép a kézben, obik a háton. Helyszín, napfény adott, változtathatatlan. Ebből kell kihoznom valami jót percek alatt, mert hátra van még az út fele és a vonat nem vár. Bár ezeket már korábban leírtam, hogy ez a profilom, tőlem ez várható, ennek ellenére mégis van aki itt kötelezően csak egyedi, kreatív fotóművészetet vár el, és az én képeimet az én szemléletem helyett a saját fotóart gondolkodásával jól lehúzza, mert számára nem létezik más.