BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
2,8
KATEGÓRIA: hangulatképek
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
  • Feltöltve:
    2023. január 3. 08:52
  • érzékenység: ISO6400
  • rekeszérték: f/2
  • zársebesség: 1/100
  • Készítés helye (ország): Magyarország
  • Készítés ideje : 2022-12-30
Tiszaparti este

 

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

2023. január 11. | 19:58 | gljzsf

Azt gondolom ne kezdjük el egymás értékeléseit elemezni, mert abból Te sem jönnél ki jól. Egy értékelésben sok szubjektivitás van, és néha kell egy kis jóindulat is, Te is kaptál már belőle bőven, ne sajnáld másoktól.

2023. január 11. | 15:05 | gljzsf

Itt egy kép ami nekem éjszakai felvétel kategóriában tetszik, de ez persze állványról készült.
https://fotozz.hu/fotot_megmutat?Foto_ID=272499

Havasi Pál válasza:
Én azt megértem ha neked nem tetszik. Nincs is semmilyen probléma vele. Lehet, hogy nem jó a vágás, de legalább van nézhető kép. Nem egy extra minőség a technikai felszerelés miatt, de nézhető képet kapunk...ezzel szemben: Ezt viszont nem értem! https://fotozz.hu/teljes_kepet_mutat?Foto_ID=277416 Rommá esett szét az egész! Annyira erős a képzaj! Ami pedig maradt az egész képből az mind egyetlen hatalmas homályosan életlen színpaca? Megnézted monitoron mennyire hibás? Minden értékelő lehúzta pont nélkülire vagy átlagos 2,5 pontra Te egyedül mindenki reális értékelése fölött 3,5-re? Mikor nyilvánvalóan és láthatóan még nézhető kép sincs! 3,5 azt jelenti, hogy nálad ez még az ide átlagosan feltöltött képeknél is jobb fél ponttal??? Erről beszélgettünk múltkor. Hiába színes, hiába hangulatos, ha a fotós alapszinten sem képes egy nézhető képet prezentálni! Ez nem kép. Legfeljebb baráti 2 pontot kap ilyenkor egy olyan fotós aki képet sem tud prezentálni. Te pedig "felhúzod", mint amit még egy közepesnél is jobbra tartasz. Nem értelek! Te ezt jónak látod? Szerinted ez a hatalmas egybefüggő hibahalmaz jó irány? Mert ha igen, én is elkezdek különböző rossz minőségű nézhetetlen képeket készíteni legalább 4 pont reményében, csak azért mert szépen színes. Az a baj, hogy egyedül látod így, mert minden értékelő lehúzta egyformán és ugyanezek miatt! Hagyjuk!

adott pontszám: 4
2023. január 7. | 19:16 | dentiszt

Szeretem a fekete-fehér képeket.Jó a témaválsztás és a képszerkesztés is. Ha alacsonyabb ISO-val, szűkebb blendével és persze állvány használatával készült volna lényegesen jobb minőségű fotó lenne szerintem.
Ettől függetlenül gratulálok!

Havasi Pál válasza:
Vannak hibák, de voltak korlátok is...köszönöm!

2023. január 5. | 20:13 | foto50

Szia!
Valahogy sem a kompozíció, sem a fények, sem a téma, sem a vágás nem állt össze igazán ennél a fotónál, legalábbis én így látom. Gondolom nem tervezett fotó volt, állvány sem volt nálad (a magas ISO és a záridő miatt gondolom, hogy kézből lőtted)
ez pedig eleve nem túl jó kombó egy éjszakai fotózásnál.
Üdv:
Józsi

Havasi Pál válasza:
Így volt Józsi! Köszönöm! A miérteket úgyis elvosadod a többi hozzászólás alatt! Üdvözöl: Pali

2023. január 4. | 20:32 | sasvari

Szia.
Kicsiben tetszetősek a fények. Megnyitva nem annyira tetszik a kép. Az élesség sem túl ok de azon még átsiklottam volna de a kép vonalvezetése kissé elhibázott. Az út alul elindul ki a képből majd egyszer csak vissza jön .
1. Szerencsésebb lett volna állványról v babzsákról fotózni .
2 szerkesztésében pedig úgy hogy a világos bordázott épület végénél lenne vágva így valószínűleg ráférne a képre az út íve és az öböl vizén tükröződő fények is megmaradnának.
Persze ez csak egy ötlet. De a helyszínt nem ismerem.
Üdv Sas

Havasi Pál válasza:
Igen, ez egy nagyon hasznos, segítő kritika volt. Valóban lehetne jobb a szerkesztés, de ebben az esetben állvány nélkül és fix obi miatt szerkesztés nélkül ilyen szűk volt volt a képméret. Én inkább tágítani szerettem volna a tájat, hogy a baloldali mellvéd, valamint a jobboldali Tiszakanyar is látható legyen. Technikailag ezt nem lehetett

2023. január 4. | 09:33 | gljzsf

Szia Pál! Nem a minőség miatt adtam az alacsony pontszámot. Amiatt lehetne 3-3,5 pontos is. A kesze kusza átgondolatlan és értelmezhetetlen kompozíció többet nyomott a latba ezen a képen nálam. És teljesen felesleges azt elmagyaráznod miért nem lett jó a kép, akár technikailag, akár kompozíciósan. Nálam megy a kukába amit nem tartok jónak. Minek töltsem fel egy fotós oldalra mikor tudom én magam is hogy nem jó? Mint Pálkata is írta valamelyik bejegyzésében, amelyik képet magyarázni kell, nem adja el magát, az nem jó. Vagy legalábbis nem megy át a nézőnek. Nekem sincsennek csúcs dolgaim, aki a national geographic-nak készít képeket az vegye meg a többmilliós objektíveket. A legtöbb képemet régi prímekkel, vagy szuperzoommal csinálom. Ilyen méretben bármi jó lehet, csak igényesnek kell lenni a készítéskor. Kézből fotózni éjszaka? Minek, már eleve nem lesz jó minőség. Még a jobb mobilok, vagy korszerűbb gépek (pl.Sony a7s) 3-5 képből rakják össze az éjszakai képeket. A csillagfotósok meg sokszor több tízből. Hogy Te egy képből, kézzel csinálsz éjszakai fotót aztán ha azt írják rá hogy sz.r minőség arról nem az értékelő tehet.

Havasi Pál válasza:
Így megértem. Kézből elengedhetetlen ha valahol váratlan túrát teszek. Csak a gép van mindig nálam, tudom, hogy nem szerencsés dolog, de utazó embernél nincs állvány, csak két másik hátizsák vagy bőrönd a ruhákkal stb. Ez az oka neki. Összességében éreztem kevésnek a pontokat mert rendben, hogy maga a kompozíció a számodra 2,5 ér, a minőség valamivel jobb ami 3 - 3,5, így ha veszek egy átlagot én másnak a képet összességében értékelem 3 körül, figyelembe véve nemcsak a rossz, hanem a jó dolgokat is. De mindegy, mert részben igazad van, meg én is elengedtem, szóval itt csak tized értékekről beszélünk mindössze. Ami nekem volt érdekes benne az most nem a kompozíció, hanem kísérlet a minőség javítására esti felvételnél - kézből - különböző objektívekkel és beállításokal, hogy következő utazásaim során már jobb és tisztább képeket tudjak alapesetben is fotózni mint eddig korábban, mert eddig a kompozícióra figyeltem jobban és a minőségre kevésbé, most ez a folyamat megfordult. A kompozíció nagyjából rendeződött fejben, most a minőségen van a hangsúly. Így teszetelem, hogy különböző objektívek milyen fényeket, milyen rajzolatot, milyen színeket, milyen pontosságot adnak különböző helyzetekben. Nappal, este, statikus vagy mozgó témánál, stb. Az egymással minimális összefüggésben lévő házibarkács géppel nem lehet olyan magabiztosan egyenletes teljesítményt készíteni mint egy kompatibilis gyári felszereléssel. Viszont próbálom megközelíteni. Próbálok egyszerre tájat, dokumentumot, absztrakt kísérletet, várost, néha portrét. Elöbb-utóbb mindenből sikerülni fog olyan minőséget kihozni, hogy sokan ne vegyék észre a különbséget és tetszen nekik. Volt már ilyen, nem is egy! Ha Pálkatát felhozod, akkor sok más embert is fel kell hozni az igazságosság jegyében mert ő volt egyedül aki egy képre 2 pontot adott amíg fél tucat más értékelő minimális eltéréssel egyöntetűen 4,5 - 5 pont körül. Az pedig nem lehet, hogy egy embernek van igaza, mindenki más helikopter mellette. Azért el kellen gondolkodni azon amit már sokan állítanak. De nem róla akartam beszélni, te hoztad fel. Nekem mi tetszik ebben a képben? Az autó alul és a két széle nem. Nem tudtam szélesebbre venni a képet de ezt már írtam, hogy miért. Nem számított olyan szempontból, hogy a középső területre hangoltam mindent. A szálloda és az alatti vízfelület. Valamint a bal ív vonalvezetése és rajta a közúti lámpák sora. A koromfekete égboltból kirajzolódó toronyház, a rakpart íve és a víz felülete. Ezeket tekintve mint központi elemsor jó minőségűnek, tiszta fényekkel és éles körvonalakkal rendelkezik. FF módban sokkal jobban élnek az árnyalatok. Színesből alakítva ez középen is unalmasan jellegtelen lenne. Ez a része tetszik nekem, ezt szerettem volna megmutatni, csak mind a két oldal bezavar, ez igaz.

adott pontszám: 2,5
2023. január 3. | 15:06 | gljzsf

Szia! Nagyon átgondolatlan kompozíciónak gondolom. Alul az autó levágva, oldalt az út íve levágva, a vízfelület egy öbölbe? bezárva. Számomra ez az egész kép egy káosz. Nincs egy nyugvópont a szemnek, nincs téma, (talán a hotel) vagy a tükröződő fények? Mindamellett a minőség is gyenge. Szerintem abszolút hibás út, nagyon újra kellene gondolni, mit akarsz lefotózni, azt hogyan valósítod meg, mi a célod. Az éjszakai fotózás egyébként is egy igényes technika, itt most nagyon sok mindn félrement szerintem.

Havasi Pál válasza:
Szia! Bár 2,5 pontért én ennél sokkal de sokkal minőséghibásabb, szinte már nézhetetlen képeket szoktam látni kivehetelen tájjal vagy a már zavaróan erős képzaj miatt vagy a gyenge fókusz okozta teljes elmosódottság miatt. A vágással egyetértek, bár nem tudok vele mit kezdeni mert nem lett vágva. A fix 85mm-es obi ennyit fogott át a tájból. Ha távolabb megyek, akkor a hotel és a rakparti híd veszik el olyan távolságban a képről amit nem szerettem volna. Hangulatosnak találtam az esti tájban a lámpák valamint a hotel fényeit és azok tükröződését is a Tiszán. Az egy kanyar a folyóban amit az írt lehetőség miatt nemcsak balra de jobbra sem tudtam átfogni, hogy látszódjon a folyó. Tudom, hogy az éjszakai fotózás igényes technika, olcsó felszereléssel örültem, hogy ilyen tisztaságúra sikerült kihoznom egy éjszakai képet, még sosem sikerült mert vagy a táj volt erősen képzajos vagy az épület elmosódott. Mindezt kézből,állvány nélkül. Tudom, hogy nagy fényerejű L sorozatú obival és fullframes géppel lehet tűpontos és nagy tisztaság zajmentes képet készíteni. Az az igazság, hogy van egy lestrapált apsc szenzoros gépem, amit így is használtan vettem, plussz néhány olyan olcsószériás alapobjektívem amiknek még a bolti új ára is csak százezres nagyságrendű, sőt még kettő olyan elsőszériás öreg, korszerűtlen, rommá strapált objektív is amit a Canonnál már a múzeumban állítottak ki - mondjam azt, hogy ezeket is használtam tudtam megszerezni? Vajon milyen hibátlan tisztaságú képet tudnék készíteni velük? Mennyire jól sikerült némelyik képem, hogy magad sem fukarkodtál a dícséretekkel? Gondoltad volna, hogy ilyen felszereléssel készültek azok is? Sajnálom, hogy nem tudok glamour vagy fine art portré minőségű felvételeket tálalni - Nekem ennyire telik.

adott pontszám: 3,8
2023. január 3. | 10:39 | bau52lac

Szia! A ff. verzió tetszik, de a középre komponált épület nem és a kép alján és bal oldalt félbevágott autók sem. Talán a nagy érzékenységhez viszonyított képminőség az jó, de ne haragudj meg érte, ez nem egy jó kép! Üdv

Havasi Pál válasza:
Szia! Köszönöm!igen, a vágott autók engem is zavarnak. Én az épületet inkább a bal felső harmadban látom. A vágás nem rajtam múlott. 85mm-es fixobit vittem, ami a széleket nem fogja át úgy mint egy normál vagy nagylátószögű objektív. Örülök, hogy te viszont észrevetted a lehetőségekhez képest jobb képminőséget. Szerkesztés helyett a képminőség javításán kísérletezek mostanában. Azon volt nagyobb hangsúly itt is. Este, sötétben kényes vállalkozás fotózni ha nincs professzionális felszerelés hozzá. Nálam hangsúlyos az, hogy kézből, állvány nélkül próbálom a lehető legtisztább és legélesebb képet elérni.