BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
4,5
KATEGÓRIA: életképek
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
  • Feltöltve:
    2022. szeptember 27. 17:29
  • Készítés helye (ország): Magyarország
  • Készítés helye: Budapest
Varázslat

Bocsánat, de egyelőre ennél a képnél anonim szeretnék maradni, azért nem adok meg semmilyen kapaszkodót az értékeléshez. Később mindent bepótolok! Kezdő vagyok, tanulni szeretnék. Köszi. 

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

2022. október 5. | 20:38 | locman

Írtam és ügyetlenkedtem, a válaszom valahová elszállt. Megpróbálom újra leírni.
Megtévesztett a felvezetésed, melyben kezdőnek tituláltad magad, ezért akartalak "bátorítani". Fotóidat megnézve, kiderült feleslegesen. hiszen tapasztalt és kiváló fotós vagy.
Kívánom, hogy véleményektől függetlenül, magad és mások örömére alkoss még sokáig.
Üdv.: locman

farfalle válasza:
Köszönöm, hogy megnézted a fotót és megírtad segítőszándékú véleményedet. Bocs'. hogy a felvezetés kicsit becsapós volt, igazi, előre vívő véleményeket, nem rögtön kőkemény kritikákat szerettem volna hallani. Lám bejött.
Üdv:
Péter

adott pontszám: 5
2022. október 4. | 12:04 | locman

Munkára összpontosított figyelem és a kíváncsi érdeklődő. A cím is jó. Igazán nincs miért bocsánatot kérned, bátran vállald fel a neved. A nagyok is megirigyelhetnék ezt a képet.

farfalle válasza:
Köszönöm és örülök, hogy megnyerte tetszésedet.

adott pontszám: 5
2022. október 3. | 18:06 | sasvari

Szia.
Szív melengető kép. Nem akar több lenni mint ami.Élesség szerkesztés rendben.
Talán alul egy pici pluszt elbírna de ez ízlés kérdése.
Üdv Sas

farfalle válasza:
Nagyon köszönöm és örülök, hogy tetszik. Minden jó tanácsot örömmel fogadok, így most ezt is.
Üdv:
Péter

2022. szeptember 29. | 21:10 | drozsa

Szia! Nem tudom, pontosan mi történik a fotón, talán valami üvegművészet; de az biztos, hogy az idősebb valamit rutinosnak tűnően csinál, a fiatal pedig érdeklődve nézi. Nagyon jó pillanat. Számomra van valami "anyagi" áthallása is, ami csak hozzátesz a fotó értékéhez. Lent kicsit lehetett volna több, a fiú keze picit lemaradt, de ez csak a "szabályok" kérdése, ettől a fotó nem lesz kevesebb szerintem (de azzal több lenne). Szép munka, gratulálok!

farfalle válasza:
Köszönöm, ez is egy 7 éves fotó, a Nemzeti Múzeum kertjében készült egy sátorban, valamelyik kirakodó vásáron, sült kolbászok illatában decemberben. Természetesen színesben is megvan.

2022. szeptember 28. | 11:32 | Havasi Pál

Tudom, hogy farfalle nem kezdő...ki ne ismerné? :) Igen, az Ff képeknél elkapja az embert valamiféle értékkereső lelkesülés, amit kordában kell tartani a kép érdekében. Én egy helyszínen meghatározok magamban egy célt, hogy alapvetően mit akarok készíteni mint színes és "főfelvétel", majd mellette párhuzamosan, hogy mik azok a témák amit Ff-ben ki tudok emelni mert értékes üzenetet hordoz. Elkészítem a színeseket, majd a gépet Ff-re váltva külön megközelítem azt a pár pontot amit elhatároztam elötte. Így többnyire érdekes Ff felvételek készülnek és nem vaktában ellőtt kockák, valamint az árnyalatok mélysége is szebb és kifejezőbb mint az utómunkázott színesből konvertáltnak. És persze munkám sem lesz vele annyi...mert ugye alapból kész a jó minőségű Ff képem, csak le kell tölteni otthon és vágni! Nálam ez az eljárás. Ha megvan színesben akkor jó lenne látni. Valamint ezt a színtelen kalandot is érdemes folytatnod, mert nagyon jó új inspirációkat adhat! (A minőségen látszott egyébként, hogy nem egy kezdő új tag töltötte fel!)

farfalle válasza:
Nagyon köszönöm válaszodat. Máris tanultam valami fontosat! Mindeddig nem tudtam, hogy a Nikon d7100 gépemmel monokróm felvételt is lehet készíteni.
Gyorsan kézbe kaptam a gépet és rövid keresés után a Picture Controll-ban meg is találtam a monokróm lehetőséget, lőttem vele egy képet és tényleg Ff! Tehát ugye tanulságos mégis az öreg fotós Ff képe! Ki fogom ezt próbálni a gyakorlatban is és már olvasgatom az erről írt okításokat. Virágfotózásnál pl ezt írja: Ha például színesben fotózol, a vörös virágok elválnak a zöld háttértől. Amikor azonban ugyanezt a témát fekete-fehérben lefotózod, azt tapasztalhatod, hogy a vörös és a zöld is a szürke hasonló árnyalataira alakul át." A cikkíró javasolja a Ff fotózás gyakorlását és ugye gyakorlás teszi a mestert. Köszönöm még egyszer a segítséget és jó tanácsaidat!

adott pontszám: 5
2022. szeptember 28. | 11:21 | zsoltf

Remek!

farfalle válasza:
Nagyon köszönöm, hogy megnézted és értékelted.
Nem csaptam be senkit, régi fotós vagyok az oldalon, de ilyen fajta képek nem szerepeltek repertoáromban. Minden vélemény valóban érdekel. Köszi, hogy írtál.(-:

adott pontszám: 5
2022. szeptember 28. | 08:54 | foto50

Szia!
Tetszik! Jó a téma, jó a pillant. Kiegyensúlyozott a szerkesztés, tetszik a háttér kitalálása, jól megy a fotóhoz. Szerintem jó az ff kidolgozás is. Egy kicsit lehetne még szellősebb, alul a kéz és az asztalon a szerszám vágása nélkül kicsit még jobb lenne.
Üdv:
Józsi

farfalle válasza:
Köszönöm Józsi! Lám, ebből is sokat tanultam és kicsit el is bizonytalanodtam, hogy valóban van a képnek valamiféle értéke, vagy mehet a kukába?
Üdv:
Péter

adott pontszám: 5
2022. szeptember 28. | 08:50 | Havasi Pál

Én elsőre megelőlegeznék egy maximális pontszámot. Mivel a kép technikailag rendben van. Jó az élessség, jók a fények, jók az arányok és a vágás. Valamint ami az én értékelésemben mindig kiemelt szempont, hogy van hasznos és értelmes tartalma/üzenete/témája! Kissé hiányérzetem van ebből a szögből tekintve, távoli a cselekmény és távoliak az alakok. Bal alsó pozícióból próbáltam volna. Nekem közelebb, egységbe hozná az egészet. Ami persze nem azt jelenti, hogy az a jó. Ráadásul a helyszínt sem ismerem. Lehet, hogy így lehetett a legjobban megoldani. De ez nem probléma, csak észrevétel. Amit én látok problémának: Kipróbálnám színesben. A kötött (Retro) pulóver, a régi szerszámok kopottassága, a forrasztás fényei mind-mind látványosabb és részletgazdagabb lenne! Ff-ben most mindezeket sikerült szépen eltűntetned! Az Ff használat ilyen szempontból indokolatlan, mert csökkentett a kép értékén. Nagyon értékes dolog az Ff használat, de nem lehet mindent így fotózni, csak ha indokolt, megvan az értelme és hozzátesz a képhez valami plussz értéket! Illetve nem vagyok biztos benne, hogy ez eredeti Ff felvétel, ugyanis kissé slamposak az árnyalatok, nincs olyan részletgazdagság és mélység ami egy Ff kép visszaad. Ha ez átalakított színes, akkor az eddig leírtaknál nagyobb problémát jelent az én számomra. Vagy színesben fotózunk, vagy Ff-ben! Színes képet veszteség nélkül átalakítani Ff-re nem lehet. Az olyan képeknél az jut eszembe, hogy ez már nem teljes értékű, pedig lehetett volna egy 100%-os mestermű is akár. Tudom, kényelemből sokan alkalmazzák, én nem. Nem mindegy, hogy az eredeti felvétel elkészítése előtt az érzékelők mire állítanak be optimális értékeket.

farfalle válasza:
Köszönöm nagyon hasznos értékelésedet! Hálás vagyok érte! Valóban színesben készült és a retró pulóver, a kopott szerszámok, a sárgás fénye a forrasztásnak érdekes színhatás. Magam sem tudom igazán megindokolni, hogy miért változtattam feketére. Talán azért, mert azt tapasztaltam, hogy a fekete fotók keresettebbek, többen kattintanak rá. Bizonyára rájöttél azóta, hogy nem vagyok kezdő az oldalon, hiszen 100-nál több lepkefotóm kapott jó értékeléseket. Ebben a műfajban, az életképben vagyok azonban valóban kezdő. Érdekes kis kaland volt és még egyszer köszönöm a részletesen leírt soraidat. Tanultam belőlük. Üdv: Péter

2022. szeptember 28. | 08:20 | zsiga755

Kezdő???
Közel 400 feltöltött képpel???

farfalle válasza:
Igen, "kezdő" ebben az életkép műfajban. Mint öreg lepkész és természetjáró inkább rovarokat, madarakat, virágokat fotózok, de most ez valahogy megmérettetésre ingerelt.

adott pontszám: 5
2022. szeptember 28. | 08:17 | zsiga755

Szia!
Ami tetszik, hogy sikerült átadnod a munkára való koncentrálást, és a kisfiú arcán a csodálkozó érdeklődést.
Talán az arcok elbírtak volna kicsivel több fényt, ettől függetlenül tetszik.

farfalle válasza:
Szia! Lám hasznos volt, hogy megpróbálkoztam vele. Neked elárulom, hogy a sok lepkefotó mellett van pár ilyen képem is és a Magyarország 365 fotópályázatra gondoltam ezt a képet elküldeni. Persze tudom, hogy ott labdába sem ütnék a sok ezer beküldött, profi fotósok által készített képek között, de próbálkozni azért lehet, nem? Tehát ezért írtam, hogy "kezdő vagyok". Köszönöm értékelésedet és a megtisztelő magas pontot. Üdv: Péter

2022. szeptember 28. | 07:33 | bau52lac

Szia! Kezdő varázsló vagy :-) :-) !!!
Ha az iparos szeme látszana. egész jó kép lehetne, szerintem! Üdv

farfalle válasza:
Köszönöm Laci! Ha felnézett volna, akkor talán megégette volna a kezét.(-:

adott pontszám: 3
2022. szeptember 27. | 21:51 | gljzsf

Szia! Igazából nehéz értékelni egy ilyen képet, talán ezért nincs is még értékelése. Számomra egy teljesen hétköznapi kép, mind technikailag, mint témájában. Középszerű átlagos fotó, a varázslatot sajna nem látom benne, és más hozzáadott értéket sem. Nncs benne feszültség, nincs hangulat, nincs érdekesség, ami megfogná a fantáziámat, vagy az érzéseimet. Talán más máskép látja majd kiderül.

farfalle válasza:
Köszönöm, máris sokat tanultam meglátásaidból. Én a gyermekben éreztem a varázslat hangulatát, ahogy a mesterembert nézi. Számára ez bizonyára nem mindennapi jelenet volt.