BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
3,98
KATEGÓRIA: természet
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
 • Feltöltve:
  2022. szeptember 26. 12:24
 • érzékenység: ISO-100
 • fókusztávolság: 270 mm ekv
 • objektív: DT 75-300 mm F4.5-5.6
 • rekeszérték: F9
 • zársebesség: 0,4 s
 • Készítés helye (ország): Magyarország
 • Készítés helye: Nyíregyháza
 • Készítés ideje : 2022-09-24
Gombacsalád

Azért nem a "makró/gombák" részlegre töltöttem, mert ez nem igazi makró fotó; egyébként több felvételből álló "kompozit", így a megadott adatok nem minden egyes felvételre igazak... 

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

2022. szeptember 27. | 08:41 | sasvari

Látom újat nem tudtam mondani. :)
Legalább pezseg az oldal.

drozsa válasza:
Igen, a szembeötlő hibákat mások is jelezték. De amúgy igen, szeretem, ha sok az értékelés, mert akkor komolyabb következtetéseket lehet levonni belőlük.

2022. szeptember 27. | 08:37 | sasvari

Szia.
Pont nélkül. Az alul exponált képeket szeretem de itt azért egy leheletnyi világosítást elbírt volna.
Élesség sem erőssége a képnek.
Jobb felül zavaró a zöld folt.
Az elgondolás viszont tetszik. A kivitelezés nem győzött meg.
Üdv Sas

drozsa válasza:
Szia, Zsolt! Köszönöm szépen az észrevételeket! Én is szereletm a sötét témákat, ezt még akár sötétebben is el tudnám képzelni, de kaptam korábban negatív kritikákat egy ilyen képre (ami nem baj). Sajnos az élesség tényleg nem lett az igazi, és a háttér sem, ezt is írták mások is. Köszönöm szépen a hozzászólást!

2022. szeptember 26. | 20:48 | gljzsf

Ha egyszer kipróbálsz egy fix-et, más világ nyílik meg, minden szempontból. Képminőség, háttérmosás, mélységélesség stb. Egyébként a sony azért is egy jó gép, mert a régi remek minolta objektívek potom pénzért megvásárolhatók. Bár azért egyre megy felfelé az áruk.
Ez is egy remeik kis objektív https://www.jofogas.hu/gyor_moson_sopron/Minolta_50mm_f1_7_129912145.htm

drozsa válasza:
Köszönöm!

adott pontszám: 4
2022. szeptember 26. | 20:24 | foto50

Szia!
A téma jó és alapvetően a szerkesztés is tetszik, minthogy írod is nem igazán egy makrónak szántad. A mélységélesség szerintem jó, az élesség ugyanakkor nem az igazi. Az ilyen témánál a penge élesség elengedhetetlen.
Ami nem igazán tetszik az a háttér és a fények. A sötét és világosabb, ráadásul erős elemeket tartalmazó háttér elnyomja a főtémát. Ilyen esetben nyugodtan lehet valami "műtárgyat" helyezni a főtéma mögé, kellő távolságra, akár egy ruhadarabot, vagy bármit a mi kéznél van, és lehetne kis fénnyel rásegíteni - akár egy elemlámpa is megteszi - a főtéma kiválasztott helyére. Ebben az esetben pl. ballról alulról felfelé egy kis fényt adni a gombák tányérjaira. Van fantázia ebben a témában, és éppen ezért érzem, hogy többet is ki lehetett volna hozni belőle, egy kicsit több türelemmel, jobban átgondolva.
Üdv:
Józsi

drozsa válasza:
Szia! Köszönöm a részletes értékelést és a tanácsokat! Tudtommal az a "makró", ahol a tárgy és a tárgy képe az érzékelőn legalább 1:1 arányú, ez nem ilyen, tehát nem soroltam a "makró" kategóriába. Legyen "közeli". Részletkérdés. Az élesség több fókuszsíkból tevődött össze, de sajnos nem lett tökéletes így sem, talán a mélységet tudtam növelni, de nem az igazi, foltos. Talán finomabb lépésekkel kellett volna haladnom, vagy még szűkebb rekesszel. A hátteret illetően egyetértek, mások is jelezték a gondot. A világítás viszont megtörtént, egy FOX fejlámpábal, pontosan balról alulról, ezt PS-ban utólag kevertem a képre, de csak olyan 10%-ban, mert nem akartam túlzásba esni. Dolgozok még akkor az ügyön, ha nem is ezekkel a példányokkal. Köszönöm, és ha ezek fényében még van javaslatod, szívesen fogadom!

2022. szeptember 26. | 20:02 | gljzsf

Még azt elfelejtettem leírni, hogy ugye a nagy fényrő a jó bokeh egyik tittka, és hát lássuk be a zoom obiknál a 2,8-as is ritka, általában 3,5-től indulnak. És a 2,8-as fényerő, esetleg 135mm vagy nagyobb fókusztávolságnál eredményez szép bokeh-t. De az átlag zoomok ott már 4 fölött vannak. Persze ez nem jelenti azt, hogy nem használhatók nagyon sok feladatra, ha tudja az ember mire jók és mire kevésbé. Az én egyik kedven obim egy 18-200 as szuperzoom, mert szinte minden általános fotóra jó, és nagy kényelmet és mozgásteret biztosít.

drozsa válasza:
Igen, azt tudom, hogy a fix obiknak vannak igen jó tulajdonságaik, de áruk is, szóval azokról lemondok. Nem volt még szerencsém próbálni őket. Persze itt-ott akad elviselhető áron régi (Minolta, nekem az jó...) darab is. Egyelőre kísérletezek, majd kialakul (vagy nem). Tulajdonképpen még egyik objektívemet sem ismertem ki. Talán sosem fogom. :)

2022. szeptember 26. | 19:15 | gljzsf

Igazából nem kell ezen nekünk semmit vesézni. Megtették már mások. Még a fixek között is óriási eltérések vannak bokeh területén. Itt egy kiváló teszt, csak végig kell nézni.

https://photofocus.com/found/the-best-m42-vintage-lenses-for-gorgeous-bokeh/

Az egyik titok nagy fényerő. Ha zárod a rekeszt éles lesz a kép, de elbúcsúzhatunk a selymes lágy bokehtől. Kinek mi a fontosabb.

drozsa válasza:
Na jó, azt értem, hogy kinek mi tetszik, engem az ok érdekelt, de lehet, hogy ez is csak ízlés kérdése. Nyilván egy kimunkáltabb (és drágább) darab más képet nyújt. Az érdekelt volna, hogy a bokeh-t illetően mi a különbség a "prime" és zoom között, amire utaltál. De jó, zártuk a témát és köszönöm az anyagot!

adott pontszám: 4
2022. szeptember 26. | 16:03 | gljzsf

Szia! Több szögből is érdemes lett volna megpróbálni, kissebb rekeszértékekkel is, mert a háttér most sem az igazi, túl darabos. Tapasztalataim szerint a legközelebbi gombára érdemes fókuszálni, mert a szemnek úgy az ideális. Itt meg pont az a legéletlenebb. Az utómunkával is érdemes többet foglalkozni. De alapból a kompozíció sem az igazi, túl szét vanna szórva a gombák nem találom a szemnek a nyugvópontot.

drozsa válasza:
Szia József! Köszönöm az észrevételeket! Talán írtam, egy "focus-stacking" próbálkozás volt (így még gyengébbnek minősíthető, amúgy ennek mi a magyar neve?). Szerintem is általában a legközelebbi téma-részletre érdemes fókuszálni, és szerintem talán sikerült is, csak nem túl részletgazdag a "front-gomba". A háttér sosem lesz az igazi... A múltkor írtad, hogy a zoom-objektívek bokeh-ja sosem jó, ennek el is gondolkodtam a fizikáján, és nem jöttem rá, mi lehetne a magyarázata. Ha igaz, akkor a lencsetagok száma miatt jönne létre a jelenség? A kül. modellek jellemzően egy lencsének tekintik az optikai rendszert, ami nyilván durva egyszerűsítés, de mi számít? A tágabb rekesz nagyobb fénykúpot enged be, ennek következtében a nem a fókuszsíkból érkező fénysugarak terülése nagyobb lesz. Ez talán mind egy, mind néhány, mind több lencsére is egyformán igaz. Vagy itt a háttérben meghúzódó, de azért határozott szürke sávra gondolsz? Az annyira nekem sem tetszik, de valami mindig lesz, ami miatt nem tökéletes a fotó (kivéve, ha saját hátteret teszek be). Köszönöm, és ezt a fix obi- zoom obi bokeh témát még vesézhetnénk!

adott pontszám: 5
2022. szeptember 26. | 13:07 | Havasi Pál

Szia! Nehéz munkát vállaltál, nem egyszerű úgy fotózni, hogy a fókusz jobban a gombára mint a mohára essen, különösen, hogy lehetőleg mindegyik gombára és ne csak egy részére. Így nem a legélesebbre sikerült, de összességében nagyon jónak tartom ezt a felvételt. Amellett, hogy különösebb hiba nincs vele, nagyon jók a fények és a hangulata!

drozsa válasza:
Szia! Köszönöm a pontozást! A fókuszt itt annyira nem mérvadó nézni, mert focus-stacking-gel próbálkoztam (több-kevesebb sikerrel). Örülök, hogy tetszik!

adott pontszám: 3,8
2022. szeptember 26. | 12:28 | bau52lac

Szia! Hát ez elég esetleges kompozíció lett! Az élesség sem jó, hiába az f9, sajnos. Nehéz dolog a gombacsoport fotózása, ez szerintem nem is sikerült jól, bocs! Üdv

drozsa válasza:
Szia! Köszönöm a fotó értékelésére szánt időt! Ez több felvételből lett összerakva, tehát a fotóra vonatkozó "exif adatok" nem mérvadóak (ami tovább ront a helyzeten). Több felvétel készült több csoportról, egyik sem tűnt igazán ígértesnek, de valamit ki akartam tenni értékelésre, lesz még itt más is. Semmi gond, valóban nem világrengető fotó.