BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
3,27
KATEGÓRIA: portré
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
  • Feltöltve:
    2022. július 4. 12:56
  • érzékenység: 100
  • fókusztávolság: 87
  • rekeszérték: 4
  • zársebesség: 250
  • Készítés helye (ország): Magyarország
  • Készítés ideje : 2022-05-30
Gondolatok között...

 

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

2022. július 12. | 16:08 | Kósza21

Most hogy olvasom, nekem sem tűnt fel az élesség elcsúszás.
Írtad hogy most tanulod, a gépet.
Először fókuszálj a közelebbi szemre, majd komponálj és akkor nyomd le teljesen az exponáló gombot.

adott pontszám: 3
2022. július 12. | 16:04 | Kósza21

Szia
Nem tudom milyen szinten vagy és milyen felszerelésed van és tudást sem tudom felmérni, csak az adott képből.
Képet nézve és a címet olvasva még át is jön a tekintet, ha anélkül nézném, talán egy tucatfotó.
De nekem kicsit azért többet ad, mert azt vagy beláttad, vagy véletlen volt, hogy árnyékosabb helyet találtál. Háttal a napnak a modell és lágyabb megvilágítást kap a haja felül. Így nekem ez feljebb húzza a képet.
Szimpla középre komponálás legalább is a a jobban látható szem az, ami itt vonzza a tekintetem, így ebből indulok ki.
Ha már szem akkor a másikból nyugodtan hátrébb simíthatta volna a haját, hogy jobban látható legyen. Ilyen kor figyelj az ilyenekre.
Kontrasztban kiemelkedik a háttérből. Ez jó pont.
Lerekeszelted f4-re. Nem rossz gondolta, de lehet ez volt a legtágabb rekeszed.
Ha még most ismerkedsz a fotózással akkor bátran gyakorolj. Érdemes egy fix 85mm vagy 50mm beszerzése f/1.8-as verzióban.
Ha már gyakorlottabbnak érzed magad, akkor viszont nem győztél meg.
Összegezve: A fények rendben vannak, a kép technikailag elfogadható. Sajnos nálam a középre komponálás és a modell arckifejezése nem jön át, így 3 a vége nálam.
További sok fejlődést kívánok

Üdv Kósza21

Havasi Pál válasza:
Köszönöm! Igen, mint ahogy olvashattad az alany mozgatásában nem volt semmilyen beleszólásom. Ehhez ragaszkodott, így csak technikailag voltam jelen.

2022. július 8. | 12:01 | Fotos84

Reflektálnék az általad leírtakra. Én nem írtam olyat, hogy nem tetszik az alany arckifejezése, tekintete, hangulata. Az összhatás nem tetszik, ahogy diszharmóniában van a kép színvilágával. A másik: most akkor ki a fotós, az alany, vagy Te? Ha az alany, akár a megrendelő olyat kér, ami szerinted előnytelen akkor jogodban áll őt erről lebeszélni, felkínálva lehetséges alternatívákat. Én ezt legtöbbször elintézem annyival, hogy így nem fotózom le, mert szar lesz, de más paraméterekkel, környezettel, stb. már jó lehet - szinte mindig működik. Vagy, ha nagyon ragaszkodik hozzá, és empatikus hangulatban vagyok, megteszem, de a képet átadás után még az archívumomból is kihajítom, nemhogy ide feltöltsem. Egyébként ez az arckifejezés egy másik tálalásban, pl. egy semlegesebb/sejtelmesebb háttérrel működhetett volna. A technika nálam az értékelésnél egy bázis, egy jó fotónak általában szükséges, de messze nem elégséges feltétele. Azért általában, mert van olyan ritka eset, hogy egy képnek olyan erős az üzenete, hogy az az összes technikai hiányosságot elfedi. Egyébként a pontozásom nem áll messze a többiekétől - tehát innen nézve is plauzibilis.

Havasi Pál válasza:
Értem én, és a szemszögedből nézve igazad van, irányítani kell az alanyt, de ebben az esetben nem lehetett, volt egy határozott kép a fejében, hogy ő ezt, itt és így akarja.

2022. július 8. | 11:53 | foto50

Szia!
Kiegészíteném az eddigieket, olvasva a kommenteket is:
Szerintem a komor meditációs elmerülés hangulatát nem lehet úgy visszaadni, ha az alany belenéz a kamerába, itt pedig ez történik, ezért azonnal kapcsolatba kerül a fotóssal és így a szemlélővel is, ez eleve kizárja a kívánt hangulat átadását, és elvárássá válik, hogy a szem éles legyen a fotón. Talán jobb lenne, ha tényleg elmerült volna a gondolataiban és a fotós ezt úgy mutatta volna be, hogy az alany szinte ne is vegye őt észre. Gondolom akkor jobban visszajönne a kifejezni szánt mondanivaló. Vagyis más megközelítést igényelt volna a részedről a fotó elkészítése. Sok múlik az alanyon is, de azért nem minden.
Üdv:
Józsi

2022. július 7. | 11:59 | Fotos84

Olvasom a kommenteket, az élesség valóban nem a szemeken van - bár ez nekem elsőre nem tűnt fel.

adott pontszám: 3
2022. július 7. | 11:55 | Fotos84

Remélem, nem haragszol meg, de több gondom van ezzel a képpel. Itt egy markáns, erős személyiségű hölgyet látok (ami jó), viszont előnytelenül lefotózva. Az arckifejezése, tudatosan vagy sem, inkább bosszús, dühös, mintha kényelmetlenül érezné magát a szituációban, mintha nem is akarná, hogy lefotózd - a tekintet iránya sem frontál a kamera felé fordul, de nem is a távolba révedő, merengő - ebben ezért van egy bizonytalanság, hogy itt mi is az üzenete a képnek. Mivel a fent leírtak, bár önmagukban legitimek, viszont a háttérrel, színvilággal, tónusokkal nekem az összhatás disszonáns. Sok a címben sugallt hangulatú és témájú kép van akár ezen az oldalon is, érdemes onnan inspirációt meríteni. A szerkesztés kapcsán egy álló 4/3 is elegendő lenne, kevesebb térrel. Maga a technika, pl. az élesség és a háttér elmosása egyébként rendben van, itt inkább a hangulat/üzenet a kérdés. Összességében tudatosnak, de javítandónak gondolom.

Havasi Pál válasza:
Szia! Én túlzónak tartom a 3. pontot ha azt írod, hogy a technika rendben van, és csak azért vonsz az értékéből mert nem tetszik az alany arckifejezése, a tekintete, a hangulata. Arról ki tehet? Én? Az alany maga választotta ezt a hangulatot, szándékosan vágott ilyen "jégkirálynő" arckifejezést. Nem mosolygós klasszik modell akart lenni hanem kifejezetten komolyan elgodolkodó. Nem szép, mosolygós, friss és vidám megnyerő képet akart magáról, hanem ezt a zordat. Magyarul jól ki.aszott velem, mert én kapom a negatívumot helyette. Mondd meg, mit csináljak ha a megrendelőnek ez kell, és ezért végig ilyen arckifejezéseket vág? Hangsúlyozom: Ez nem portré, hogy mosolygós, színes, vidám, nőies hangulatot árasszon, hanem egy földöntúli meditációs állapotot akart magáról.

adott pontszám: 3
2022. július 6. | 16:39 | foto50

Szia!
Amellett, hogy nem igazán értem a címet, sajnos technikailag több kifogást lehet találni, a fotóddal kapcsolatban.
A két fő gondom: a fókusz nem a szemeken van és a háttér nem kellően homogén, főként a fotóalany haj és ruhaszíne miatt ez zavaró számomra. A minőség is hagy némi hiányérzetet a szemlélőben. A négyzetes vágás véleményes, én nem kedvelem, bár van amikor indokolt lehet, szerintem ez nem az eset.
Üdv:
Józsi

Havasi Pál válasza:
Köszönöm.

2022. július 5. | 23:20 | btomi77

Válasz:
https://www.fotozz.hu/fotot_megmutat?Foto_ID=276966

Havasi Pál válasza:
Köszönöm!

2022. július 4. | 20:41 | gljzsf

Jobban megnézve a fej hátsó részén van az élesség. Ott élesek a hajszálak. Illetve a bal válon a ruhán is látszik.

2022. július 4. | 20:10 | zsiga755

Szia!
Túl nagy méretben tetted fel,
sajnos az élesség síkja picit hátra csúszott, a szemek már nem esnek az éles tartományba.
pont 3-4 között lenne.

Havasi Pál válasza:
Köszönöm!

adott pontszám: 4
2022. július 4. | 16:17 | gljzsf

Szia! Vagy inkább merengő lehetne a cím. Szerintem az arcra kellet volna egy kis derítés, és kár hogy a szemek ilyen hunyorgó helyzetben vannak. Egy portrénál a szemek szerintem rendkívül fontosak. Ha jól sejtem valami zoom objektívet használhattál, lehet nagyobb gyújttávolság jobban elmosta volna a hátteret jobban leválasztva a modelt a környezetről. Az élesség is mintha inkább a szájon lenne a szemek helyett. És kissé lehetne élesebb az arc. Ezek az észrevételeim, a tévedés jogát fenntartva.

Havasi Pál válasza:
Köszönöm! Igazad van, az élesség nem a teljes arcra került, még tanulnom kell az új gépek fókuszpontjainak az állítását. Kértek tőlem egy ilyet, mivel nem ezzel a műfajjal foglalkozom így kezdő vagy kísérleti képnek talán elfogadható. Lesz majd jobb is.

adott pontszám: 3
2022. július 4. | 14:37 | btomi77

Szia!

Atz élesség nem a szemen van, így már el is vérzett ez a fotó. De ami még zavaró, hogy a hölgy rendkívül unott arcot vág és ezt a cím se ellensúlyozza.

Üdv, Tomi

Havasi Pál válasza:
Igen, köszönöm, teljesen igazad van. Kipróbáltam ezt a műfajt mert nem ezzel foglalkozom és megkért a hölgy rá (nekem próbálkozásnak jó)...utána én is csodálkoztam rajta, hogy miért nem tud/akar lágyabb emberibb arcot vágni a saját képéhez. Úgy vélem nagyon(túl) komoly akart lenni, mert akkor jelent meg egy könyve és folyamatosan egy valóságtól eltávolodott meditatív állapotról beszélt. Szerintem nem jó irány egy minden feletti fennkölt megjelenés, ő ezt akarta. Az élességet pedig valóban nem a legpontosabbra sikerült. Sokminden van amit gyakorolni kell még.