BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
5
KATEGÓRIA: egyéb
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
  • Feltöltve:
    2022. június 6. 07:16
Simon

Cianotípia VMiki-nek- és köszi a kreditet, valamint a javaslatot a színmódosításra 

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

2022. június 15. | 21:12 | Azúr

Mondjuk a választ tudtuk mindhárman előre, de ha csak egyetlen egy is azt mondta volna, hogy lehetséges, bizony mondom néktek, nekifogtam volna kísérletezni :)

Ééés, ez az Azúr az előtt volt, mielőtt tudtam volna a József körútiról, égi jel, hogy a kék, a vegyszer és én összetartozunk! :D

(Az offért bocs Zorán! :) )

Zoran_2 válasza:
Székely-Azúr ciánó :)
Bocs a Re: offért :)

2022. június 15. | 14:24 | VMiki

Te Azúr! Fogadok, hogy a 43400-ból néhányan még nem válaszoltak. Hány próbálta meg igazán? Abból hány ért is hozzá? Vagy melyikükről neveztek el vegyszerboltot a József körúton?
Nekik még nem sikerült, ennyit tudunk.
Ezt a kifogást így nem fogadhatjuk el! (Azért derék, hogy utánajártál :)

Zoran_2 válasza:
:)

2022. június 15. | 10:43 | Azúr

VMikit ki kell ábrándítsam: nemzetközi kutatást végeztem az "Alternative photographic processes" oldalon, amelynek 43400 tagja van. Megkérdeztem, hogy lehet-e a kék színt úgy módosítani, hogy a papír fehér színe megmaradjon. A válasz az volt, hogy nem :(

Zoran_2 válasza:
Van úgy, hogy az 1:43000 arány esétében az igazságot tekintve a 4300:1 hez az igaz, azaz az 1-nek vagyon igaza a 43000-el szemben :)

2022. június 14. | 14:20 | andrasmihaly

Akkor ha minden jól megy találkozunk a Biennálén.
Én a kék szín miatt váltottam viszonylag hamar Van Dyke illetve Kallitípia eljárásra annak már eleve branás színezete van ami nekem jobban tetszik és meg marad a papír fehérja ahogy VMiki mondja.
Azt se sokkal bonyolultam kikeverni illetve Németországból készen is kapható.
Éljen az alternativ fotógráfia!

Zoran_2 válasza:
:) igen, ha jól megy Esztergom ...
Hallottam ezekről az eljárásokról, amikről írsz, de személy szerint nem próbáltam még. Előbb-utóbb abból is lesz valami.

2022. június 10. | 11:47 | VMiki

Bocsánat, Mihály ! :)

2022. június 10. | 11:44 | VMiki

Ahogy András mondja. A vörösbornál sokáig tartott mire rájöttem, hogy nem belsőleg kell használnom, hogy más színeket lássak. A zöld tea is jó, főleg ötkor. Ezeknek a tannintartalma dolgozik. Csersavat borász boltban megvenni nem kell félned jó lesz. A gond általában, hogy ezek a trükkök a papír alapot is befogják, így a fehérek odalesznek, a kontraszt lecsökken. AZÚRban bízom eleitől fogva, hogy ha majd egyszer rendesen nekiáll a cianotípiának, akkor olyan eljárással örvendeztet meg bennünket a vas-komplexek átalakítása terén, ami érintetlenül hagyja a papírt.

Zoran_2 válasza:
Haha :) sok poénos gondolat, ami megmosolyogtatott. :)

adott pontszám: 5
2022. június 9. | 16:11 | andrasmihaly

Nagyon jo!
Én nagyon erős fekete teával azíneztem utólag vagy van valami vörösbor származék is.
Ha érdekel utána kérdezek...
Ezeket beadtam az esztergomi Binnáléra?
Remélem kaptak valamit!

Zoran_2 válasza:
Köszi.
Nem adtam be, mert ezek "frissek", de magára a biennáléra tervezek menni. Igen fekete tea, kávét is hallottam, amivel lehet színezni.

2022. június 7. | 18:28 | VMiki

Szuper! Köszönöm. Ad gondolkodni valót a kép! Ki lehet? Diogenész? Simon Péter? Nem, nem halász. Talán alkalmi favágó? Hányat írunk? Lehetetlen datálni. A lepusztult háttér is szinte megfejthetetlen. A szakállnál és ráncoknál elszabadult a cianotípia. A vörösvérlúgsó kánkánt járt a ferri-ammonium-citráttal. A szemgödörnél viszont szerintem esetleg némi 'dodge' bábozást lehetne próbálni a levilágítás alatt, hogy beleférjünk a dinamikába, de így persze talányosabb a sötétbe merülő tekintet.
Amikor a digitális sterilitást és hifizmust el tudjuk engedni, mert már nem is mindig akkora móka, és kiéhezve elindulunk a mindenféle kézművességek irányába, hogy valamit saját kis kezünkkel teremtsünk, - legyen az fizikailag létező fotó vagy szilvalekvár -, na akkor a fényírónak pont kapóra jöhet a cianotípia. Talán a létező legegyszerűbb eljárás. Tényleg minden fotósnak javasolható, hogy egyszer próbálja már ki. Garantált, hogy mindenkinek felderül az arca, mikor egyszerűen, tiszta vízben előjön a kép. Érdekes, hogy amikor már mindenünk megvan, és frankón működik a technológia, miért élvezetes mégis visszafelé indulni egy úton a kezdetlegesebb, esetlegesebb felé?
Kíváncsi lennék Zorán, hogy személy szerint Te miért kalandozol erre, mit ad ez?

Zoran_2 válasza:
Az alkalmi favágó talált :).
Igen- igen így a neten nézve (és papíron is) "bebuktak" a szemek. Úgy érzékeltem, hogy egy digitálisnak megfelelő kép
inverzben még nem feltétlenül felem meg jó alapnak a cianotípiához. Kontrasztosabb és "világosabb" verzió kell.

Az utolsó kérdéseid nagyon jók. Elgondolkodtatóak. Részemről talán a tömeggyártás vs handmade hadakozása hozza ezt ki. Valami új, valami amiben benne van a saját kezed - még ha az esetleges is, hibás, vagy éppen kevésbé népszerű. Mégis a kalandozás oka, a megismételhetetlen és egyedi képalkotás. Ahol nem csak a végeredmény érdekes, hanem az oda vezető út is. Nem kattintásokról szól, hanem lelassult időről, "sötétről", illatokról, ízekről, és tapintásokról. Sokkal inkább bekapcsolja az ember más érzekszerveit, mint a digitális világ. Mindez nem csak konrétan erre az archaikus világra igaz, hanem valahol igaz ez a filmes gépekre, filmre fotózásra is. Ugye abban is mennyi mennyi érdekesség rejlik. Pl. van hogy heteket kell várni arra, hogy kiderüljön hogy egy képkocka sem sikerült. Hát nem izgalmas :)

adott pontszám: 5
2022. június 7. | 16:19 | Azúr

Remek!

Zoran_2 válasza:
Köszi

adott pontszám: 5
2022. június 7. | 11:17 | Havasi Pál

Szia! Meg vagyok áldva ezekkel a zseniális képekkel, mert nem tudok jobb pontot adni annál mint amit utoljára adtam a hasonlókra! Vagy létezik olyan, hogy 5,9 ??? Van téma! Van hangulat! Van tökéletes felvétel! Mi az ami nincs...??? Hiszen minden van!!!

Zoran_2 válasza:
Köszi szépen. Azért ezen van még mit csiszolni, de nagoyn örülök a véleményednek.

2022. június 7. | 06:49 | zsiga755

Szia!
Ez a kékes irányvonal nálam nem jön be annyira mint a korábbiak.

Zoran_2 válasza:
Szia.
Elfogadva ... nyilván nem mindenkinek jön ez be, tudom én is. :)
Köszi a véleményt.