BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
  • Feltöltve:
    2022. május 23. 08:03
  • érzékenység: 100
  • rekeszérték: 5,6
  • zársebesség: 100
  • Készítés helye (ország): Magyarország
  • Készítés helye: Szeged
  • Készítés ideje : 2022-05-14
Árkádsor alatt

Szándékosan hagytam balszélen egy "szabálytalan" levegős részt a külső környezetből - így sokaknak nem fog tetszeni, de ezúttal ez az elgondolásom része. 

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

adott pontszám: 4,2
2022. május 29. | 17:33 | farfalle

Szia!
Nagyon klassz kép!
Gyönyörűek az árnyékok, a fények, a mélységek.
Ami picit elvesz az értékéből, az a baloldali negyedbe vágott oszlop és a háttérben látható kékes épületrész.
Üdv: Péter

Havasi Pál válasza:
Köszönöm kedves Péter! Igazad van, de ezúttal szándékosan hagytam benne azt a szokatlan eltérést.

2022. május 26. | 12:14 | Szarvassy Gábor

Az épület fotónál szigorúan el kell gondolni, mire építkezünk. Jelen esetben az árnyékokra. A tér ezen része csak kora reggel kap megfelelő fényt. A döntés tehát jó.
Viszont a kép életlen, kontraszt szegény, túl nagy. Ezen kívül én a bal oldali levegős helyet feleslegesnek vélem, a téma hangsúlyozása miatt a látvány felül is tág.
Ajánlom a képszerkesztők használatát mind az élesség, mind a nagyság pontosabb beállítására, mert az úgynevezett nyers kép mint olyan nincs, ha a feltöltéshez túl nagy képet használsz, akkor az oldal szerkesztője ad neki, de nem mindig úgy, ahogy te szeretnéd.

Havasi Pál válasza:
Köszönöm! Teljesen jó és megfogadható tanácsokat kaptam tőled!

2022. május 26. | 10:36 | zsoltf

Köszönöm a részletes választ a kérdésemre. Azt hiszem teljesen érthető és követhető az érvelésed. Egyértelmű, hogy van egy koncepciód, látásmódod, amit sajátos módon próbálsz képekbe önteni. Ha megengeded, azt tanácsolom, hogy tarts ki az elképzelésed mellett, menj a saját utadon és ne csüggedj, ha az enyémhez hasonló egyenkritikákat kapsz itt a fotozz-on. Mindezek ellenére, ha fotóidat továbbra is megméretteted, számíthatsz rá, hogy nem mindig fognak csúcson végezni. Szép napot, Zsolt

Havasi Pál válasza:
Tudom, ez így van, mint látod ezzel együtt vállalom is, hogy nem mindig a legmagasabb pontszám a legfontosabb szempont hanem a kevésbé látványos tartalom. :)

2022. május 25. | 14:42 | sasvari

Régebben én is így gondolkoztam ami a szoftveres dolgokat illeti .Nem szerettem belenyúlni és torzítani a valóságot. Azóta arra jöttem rá ,hogy a képeimmel nem dokumentálni szeretnék hanem hangulatot, érzelmeket közvetíteni .
Nyilván azt neked kell tudni, hogy mit szeretnél és mi a célod.

Havasi Pál válasza:
Én maradtam a dokumentálásnál, mivel alapvetően azzal foglalkozom fotózásnál.

2022. május 25. | 14:34 | sasvari

Szia.
Remélem nem bántalak meg .De nekem ez nem annyira tetszik. Amit ki írtál a kép mellé így igaz. Nekem sem tetszik a rés amit hagytál de elfogadom ,hogy neked valami miatt fontos volt.
Még mindig nagyon nagyban töltesz fel amin a hibák hatványozottabban jelentkeznek , mint jelen esetben élesség ami nincs . Ami persze a rossz feltöltéstől is lehet. Nekem is voltak képek amik feltöltés után rosszabbak lettek élesség terén.
A kompozíció akár jó is lehetne de jobb oldalt zavaró a csatorna azt kihagytam volna nagyobb zoommal vagy pár lépést előrébb mentem volna.
De inkább az az oszlopokat hagytam volna meg és csak az árnyékokat. Azt is FF ben. Jó kontrasztosan.
Ha pontoznám 2,8 körül lenne. De nem szeretnék rontani az átlagodon.
Üdv Sas

2022. május 25. | 11:09 | zsoltf

Szia! Értem, hogy szándékosan hagytad balszélen a levegős részt, de kíváncsi lennék, hogy miért? Amint azt megtippelted szerintem valóban nem tetszetős mert ki van égve, elvonzza a szemet a főtémáról és nincs ott semmi érdekes, ami hozzáadna a képhez. Néhányat előbbre lépve megpróbáltam volna még a jobb oldali esővíz levezető csatornát is kihagyni.

Havasi Pál válasza:
Köszönöm. Tudom, hogy "csak" fotós szemmel elemezve a képet, teljesen igazad van! Nem oda való. Megbontja az egységet, a harmóniát..., hogy miért hagytam? Általában nem fotókban gondolkodom, ami mellé esetleg lehet egy jó jelentést keresni. Nem egy geometriai alakzatot vagy ötletességet szeretnék megmutatni. Fordítva. Van egy jelentés, egy üzenet vagy szimbólum, ahhoz társítok fotót ami nálam egy eszköz ami a célhoz vezet. Rendesen elkészítve, betartva a szabályokat, egyben utómunkával javítva a hibákat kapnánk egy látványosabb árkádsort - és ennyi. Egy ember nélküli, lélek nélküli, üzenet nélküli, igaz hatásosabb és látványosabb képet. De mi értelme annak, hogy csak nézegessünk valamit? Ha ennél a képnél azt nézem, hogy egy teljesen életelen árkádsor vezet egyenesen a semmibe...és rá merőlegesen nyitok egy ablakot a külvilágra - máris beáramlik az élet balról. Fény, levegő, stb. A halott tér kap egy kis emberi vonást, melegséget. Ha az ablakkal szemben is hagyok egy fény nélküli, sötét ablakot ami az élettel szemben, vele ellenkező végen az elmúlásba vezet máris elkészült a függőleges árkádsorra egy vízszintes átjáró amin folyamatos az anyagi világ áramlása. Két véglet, ellentétpárok minden irányban. Az árkádsor pedig elveszti a létezésének a lényegét mert áthelyeződik a hangsúly. Tehát már pont a kép fő elemére nincs szükség, az árkádsorra. Remélem valamennyire érthető lett a magyarázatom.

adott pontszám: 3,5
2022. május 24. | 10:53 | Hedera

Szia!

Nem rossz téma ez, de sajnos nem jó napaszakot választottál, nagyon erősek a fények. De ha már feltöltötted, érdemes lett volna jól visszahúzni az expót és a csúcsfényeket, aztán egy kis kontrasztot rá. Ebben a formában sajnos javítandó kategória.

Havasi Pál válasza:
Köszönöm! Sok igazság van abban amit tanácsoltál. Egyedi nézőpontom, hogy kizárólag a "nyers" képekből próbálok valami hasznosat kihozni, vágás kivételével kerülöm a szoftveres szerkesztéseket, ez tudom legtöbbször nem előnyös mert sokkal szebbet lehetne kihozni a képekből. A napszak az 1 órával napkelte után volt reggel 7 óra körül. Úgy gondoltam akkor még elég szép fények lesznek, de már így is erős volt.