BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
4,5
KATEGÓRIA: tárgyfotók
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
  • Feltöltve:
    2019. december 8. 09:14
Csali

 

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

adott pontszám: 4,5
2019. december 14. | 01:37 | Huti

Szia!

Szerintem az ötleted mindenképpen nagyon kreatív. Görgettem az oldalon, vándorolt a tekintetem képről képre, aztán megláttam ezt. Bele kellett néznem a nagyítóba. Újra meg újra. Mert hát ugye egy nagyíto erre való. Hogy beletekintsünk - mi van benne? Ezért megnéztem nagyban is a fotót és jót vigyorogtam :D Szeretem a szándékosan bugyuta szóvicceket - ez talán valami olyasmi humor félig képileg kommunikálva - sosem gondoltam volna, hogy ilyen viccesen egymásba lehet ágyazni a kép funkcióját és vizuális tartalmát. Legalább pár másodpercre megmozgatja a szemlélő szemét és agyát, ami mindenképpen érték a mai posztmodern világban, ahol a tárgy-reklámfotók már többnyire csak a színorgiáról meg lensflarekről szólnak, hogy az emberek legprimitívebb ösztöneire hassanak. És ezzel már el is érte a still life fotózás talán legfontosabb célját: felhívja magára a figyelmet és egy jól meghatározott irányba vezeti a tekintetet. Szóval összeségében az ötlet mindenképpen egyedi és kreatív.
A megvalósítás: Tetszik, hogy a nagyító nyele a sarokból indul ki - grafikailag ez is felerősíti a lencse besszippantós hatását,mondhatni ez a klasszikus nagyítóábrázolás, elég akár csak a régi, olcsó hírdetőújságokra gondolni, amik óta az online térben azóta is szinbolikusan fel-felbukkan ez az ábrázolásmód. Ez tudatos szerkesztésről árulkodik. Az oldalarány is találó, szépen középre van benne elhelyezve a kör. Téglalap-kör kombinációval veszítene a kép a térbeliségéből. A két legmarkánsabb geometria síkidom absztraktitást ad a képnek és ez is betölt egyfajta figyelemfelhívó szerepet, amivel kilóg a kusza- amorf formákkal teli világbol, ahol csak nagyon ritkán fordul elő két ilyen határozott vizuális elem egymás mellett.
A beszippantás megtörtént, elmosolyogtam a viccen. Nézem tovább a képet - és ezen a ponton azért észreveszek problémákat is. Az igazi horog és a konzerv-konzervhal csali kettőssége tetszik, de jobban kivitelezettnek kellenne lennie a viszonyuknak, hogy ez igazán magával vigye a szemlélőt. A horog nincsen beleakadva a hal szájába, és az is túl nehezen kivehető, hogy a fogantyúban benne van. Csak rá van téve a dobozra, ez ugyan lehet csak, a másodperc törtrészére is, de megzavarja a szemlélőt, plusz időt vesz igénybe a kép megértéséhez, ami a fentiekkel ellentétben itt nem előnyös. Pitiáner dolognak tűnhet, de a hasonló jellegű tárgyfotóknál pontosan az ilyen aprónak tűnő részletek mutatják meg, hogy mennyire alaposan lett kidolgozva és technikailag kivitelezve az ötlet képbeöntése. Gondolom az elsődleges cél az ötlet vizualizálása volt és a tisztán technikai kivitelezésre, fényelésre, anyagábrázolásra már kevesebb hangsúly lett fektetve. Pedig ez a kompozíció egy technikailag is szépen kivitelezett makróval akár egy konzervhal vagy horoggyártó reklámképe is lehetne. Persze ennek a megvalósítása önmagában is nehéz szakmai feladat nemhogy egy nagyítón keresztül. De biztos vagyok benne, hogy akár igaziból, akár a képkidolgozás által kellő időráfordítással ez is megoldható és ábrázolható a horog éles-hegyes pengéje szép fénnyel, szép reflexiókkal és olyan ízlésesen tálalt konzervdobozzal, amit lehetőleg azonnal fel akar tépni a fogyasztó.
Szumma szummárum: itt maga az ötlet a legnagyobb értéke a képnek, én szívesen látnék mégy ilyeneket. Úgy gondolom, hogy ilyen esetekben érdemes kicsit pihenni hagyni a gondolatot a fejünkben, hogy ne a hirtelen jött kreativitásunkat akarjuk gyorsan kitombolni magunkból és áttolni a fényképezőgépen. A megvalósításnak ugyanis jóval több időt kell igénybe vennie az ötlet kitalálásánál, hogy az eredmény átütő legyen. Én biztatlak rá, hogy csinálj még ilyeneket, mindeképpen érdemes az efféle ötleteket egyre jobbra csiszolni.
Szép fényeket!

84gel válasza:
Szia! Köszönöm a rám szánt időd! Meglepett a hosszú részletes véleményed. Technikailag valóban elkapkotam, igyekszem kreatív lenni. Régóta foglalkoztat a fotózás gondolata de gyakorlatilag nem tettem semmit. Komented most adott egy pluszt,egy amatőr fotósnak ez tényleg sokat jelent! Még egyszer köszönöm szépen! Szép fényeket!

2019. december 9. | 20:30 | pálkata

Némileg erőltetetnek hat, még is van benne ötlet, megvalósítás!
Gratulálok hozzá!
Az értékelő 1 kreditet utalt át a fotó készítőjének.

84gel válasza:
Köszönöm a kreditet és a kritikát! Valóban erőtlen és a méretezésel is gond van. Talán majd a következő képem jobb lesz.