BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
  • Feltöltve:
    2018. augusztus 13. 23:16
  • érzékenység: 2000
  • fókusztávolság: 12
  • objektív: Samyang 12mm f2
  • rekeszérték: 2
  • zársebesség: 30s
  • Készítés helye (ország): Magyarország
  • Készítés helye: Szendrőlád
Perseidák 2018

Aki megmondja pontosan hányat láthatunk a képen, vendégem egy italra! Köszönöm szépen hogy 12 órán belül a nap és a hét képe lehetett! Baromi jól esik 

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

2018. október 5. | 12:07 | fotozz.hu-admin

Gratulálunk!

Képed szerepel a 2018 augusztusában feltöltött legsikeresebb fotók között.

A részletes listát itt találod:
https://pixinfo.com/hirek/2018/10/05/a-fotozz-hu-legsikeresebb-fotoi-augusztusbol-2/

Jutalmad egyszeri 10 kredit (max. 20 kredit egyenlegig).

Használd fel kreditjeid képfeltöltésen kívül főoldali kiemelésre is, így még nagyobb nézettséget, több értékelést és több pontot szerezhetsz!

Lacos-ka válasza:
Köszönöm szépen!

2018. augusztus 25. | 09:04 | Azúr

Sose mertem csillagászati fotókat pontozni. Itt ösztönösen éreztem, hogy ilyen a valóságban nincs. Köszönet Corvidaenak és balatonifotósnak, akik megfogalmazták azt, amit éreztem. Fogadd meg a tanácsaikat, a te fejlődésedet szolgálja majd...

Lacos-ka válasza:
Nem helytálló, hogy ilyen a valóságban nincs. Kérlek olvassátok el a Morvai Szilárd számára megfogalmazott válaszomat.
Ez a kép távol áll a fotó manipulációtól, a hullócsillagok irányba állítása még mindig bevett szokás a meteorzápor csúcsozását megörökítő fotóknál. Megértem, hogy valakinek nem tetszik, de ha nem jártas a témában, vagy a bevett szokásokban, az nem jelenti hogy le kell degradálni és megkérdőjelezni a látottakat.
Semmi olyan elem nem került a fotóra, ami nem volt látható a valóságban, valamint az út két oldalán megépített villanypásztortól eltekintve semmi olyan részlet nem is került le a képről, ami nem volt ott.
Én úgy gondolom (és a többség, sokan mások is ha már itt tartunk), emeltem a látványon azzal, hogy így készítettem el a végleges képet, nem pedig a "valósághű", csak egymásra dobált rétegekből álló, kesze-kusza hullócsillagokat jelenítettem meg egy képen. Ez lehet, hogy valakinek nem tetszik, elfogadom. A másik csoport még mindig többen van, és itt most nem a nyugdíjas marika nénikre gondolok, mert ezt is meg szoktam kapni. Számos csillagászati csoportban megosztásra került, róluk beszélek, ott többen is fordulnak meg már, mint ezen az oldalon.
Nyugodtan keressetek rá a perseidákra a google képkeresőben, hogy hogyan fotózzák az emberek, mely alkotások néznek ki a legjobban. A képek zömében a lehullók irányba vannak állítva, hogy a látvány a lehető leg hitelesebb lehessen, mert ezek a lehullók is egy konkrét kiindulópontból érkeznek felénk. Itt egy kis segítség, innen : https://www.esa.int/images/perseid_map2_large,0.gif

Mióta elkezdtem fotózni, látogatom az oldalt és amikor tudok, töltök fel saját fotót is, nagyon sok értékelést és jó tanácsot kaptam, tartok már ott, hogy meg tudjam válogatni melyik az, amire nekem szükségem van és melyik, amire nincsen. Ez esetben úgy látom, jó irányba tartok.

2018. augusztus 24. | 18:39 | balatonifotós

Szia !

Nem pontozom a képed, mert nem szeretném elvenni tőled, az örömet, hogy ötöst látsz felette, de néhány gondolat eszembe jutott, ha megengeded leírom.
Két éjszakát töltöttem a Bakonyban idén én is a Perseidák kémlelésével és fotózásával.
Nagyon szép esték voltak gyönyörű "csillaghullásokkal" és üdítően hűvös éjszakával a forró nappalok után..
Elhúzó repülőt sajnos többet láttunk, mint meteort, de szerencsére abból is láttunk jó néhányat.
A fotód látványos, de inkább sajnos számomra hatásvadász, a szó rossz értelmében.
Egy fotóval lehet hazudni is, de nem illik és nem érdemes....., ugyanis, így hozzá nem értőktől könnyedén bezsebelhetsz sok sok öt pontot és még sajnos el is hiszed a végén, hogy ej de szuper képet alkottál...:(
Valóban szűk az a réteg aki tudja, hogy ilyen nem lehet és lustaságból, vagy más okból nem ír rá. Én viszont vettem a fáradtságot, hogy felhívjam a figyelmed arra, hogy ez nem jó út.
Esetleg, ha digit illusztráció kategóriába tetted volna fel kísérletezés címszóval, valós expo adatokat feltüntetve, akkor még talán, de így semmiképp.
Nálam, ha pontoztam volna, etikai okokból egyest, a technikai kivitelezésre kettest adtam volna.

üdv, Z.

2018. augusztus 22. | 13:38 | He.art

Ezt a vitát, ami itt kialakult.. :D
Őszinte leszek. Nem értékeltem a fotót, mert belőlem különösen semmit nem váltott ki. Valami hiányzik belőle, amire azt mondanám, hogy igen, ez nem semmi. Viszont meghajolok az előtt a kitartás és munka előtt, amit itt is letettél az asztalra. A digitális illusztrációtól azért ez elég messze van, csak sokan megragadtak a 20-30 évvel ezelőtti világban és képtelenek elfogadni, hogy manapság apró belenyúlásokkal érdekesebbé tehetjük fotóinkat anélkül, hogy hitelességüket vesztenék.
Én meg sokszor azt nem értem, amikor valaki feltölt ide egy fotót borzasztó pocsék minőségben és még a kompozíció sem mond semmi különlegeset, mégis nyolcan írnak rá 5-ös értékelést, mert egy olyan bizonyos típusú géppel készült. Furcsa gondolkodásmód..

Én várom a többi hasonló képedet, hiszen tudod, nekem is a gyengéim az éjszakai fotók! ;)

Lacos-ka válasza:
Köszönöm. Valami ilyesmi jutott eszembe nekem is eszembe erről a stílusról.

2018. augusztus 15. | 13:54 | najó

az én logikus szövegemre, és az alacsony pontomra volt a te reakciód a kicsinyesség-értem!
üdv!

Lacos-ka válasza:
Nem vagyunk egyformák. Üdv......

2018. augusztus 15. | 09:18 | najó

nagyon szívesen!

bár egy kicsit értetlenül állok, hogy a minap, a erősen a színvonal alatti képedre adott kettesem annyira rosszul esett, hogy haszontalannak ítélted, itt meg a dicséretem jól esett-kifejezetten..

igazából engem nem érdekel, hogy elfogadod e a gyenge pontokat, ( van kreditem vagy 60 db)

de ez a fajta kicsinyesség, szerintem egy felfelé ívelő fotográfusi pályának ( az adatlapod szerint )
nem_tesz_jót!
:)

Lacos-ka válasza:
Én is értetlenül álltam annál az értékelésednél. Több platformon is meg szoktam mutatni a képeimet és a többi véleménst is figyelembe véve nem csak én gondoltam túl alacsonynak a pontozást, miközben a szövegben volt logika

2018. augusztus 14. | 23:09 | Corvidae

151 karaktert foglal a leírásod. Meg sem próbáltad leírni. Nem vetült egy érzékelőre ez így soha. Tehát digit ill. Fényszennyezés és retus nélkül talán érne valamit digit ill kategóriában. Egy 3.9 et.

Lacos-ka válasza:
Mondogasd csak magadnak a hülyeségeidet ha attól jobbnak érzed magad :D jól lehet rajtad szórakozni

2018. augusztus 14. | 15:32 | Corvidae

A tisztességes az lenne ha leírnád hogy hány expóból készült a kép, mert az biztos hogy nem egy 30 másodperces expót látunk. legalább 30 hullócsillag van a képen, amik az alap képre utólag kerültek fel, ami a kategóriát is kérdőjelessé teszi. 30 hullócsillag észlelés közben ami legalabb több perc de inkabb több óra az égbolt elfordul, nem is keveset. Szóval úgy kezdenék a fotó értékelésének hogy a valódi adatokat tüntesd fel elsőnek, amikor azok megvannak akkor rá lehet térni a korrekt értékelésre.

Lacos-ka válasza:
A "tisztességes" az lenne, ha a képleírás nem lenne lekorlátozva 512 karakterre, ennek a képnek a története és a hogyan készült-leírása nagyon nem fér el annyiban.
Szerintem nyilvánvaló, hogy nem 1 darab 30 másodperces expót látunk, közösségi médiában röviden le is írtam, hogy ez a kép tartalmaz csaknem 30 darab (nem, nem több mint 30) hullócsillagot, amit kb 3 és fél óra alatt fotóztam meg. Úgy gondoltam egy ilyen szakmai oldalon nem kell különösebben kiemelnem, hogy egy perseidás hullócsillagos képen, amin van 30 lehulló, az nem egy fél perces expó. És nem is tévedtem, hiszen ezt te is jól tudod, csak kicsit furán teszed szóvá azt.
A válaszomat pedig úgy folytatnám, hogy persze, mozdul az égbolt, legalábbis a Föld forgása miatt mozdulni látszanak a csillagok, már néhány perc alatt is szembetűnő mértékben. Viszont a hullócsillagok ugyanabból az irányból közelítenek, csupán a bolygónk forgása miatt ha csak simán rá lennének helyezve az alap fotóra, akkor össze-vissza irányból érkeznének.
Bevett szokás az ilyen és ehhez hasonló hullócsillagos képeknél az, hogy a megfelelő utómunkázással, tájékozódva az égbolton , rekonstruálva az eredeti irányát a hullócsillagoknak, beállítjuk őket a megfelelő irányba.
Ha csak egy sima sorozatképet csinálnál a gépeddel, távkioldóval, ugyanúgy mint egy sima star trails képnél, viszont követő mechanikát használva, majd megnéznéd a képeket, akkor ugyanígy látnád a hullócsillagok irányából hogy honnan indultak ki.
A hullócsillagok tehát így kerültek az alapképre, ami egyébként az égboltot és a sátras jelenetet egyetlen expóban tartalmazza. Ja és az út mellett két oldalt leretusáltam a villanypásztort meg néhány hotpixelt. A perseidák egyébként a perseus csillagképhez köthető.
Lehet erről vitatkozni (normális hangnemben!), hogy ez most digitális fotómanipuláció, vagy csak a látvány érdekében a lehető legjobb rekonstrukció erről a jelenségről. Én úgy gondolom ez nem az a kép, ami manipulációnak tekinthető és nem is szándékozom megváltoztatni a feltöltés kategóriáját. Persze elfogadom, ha te másképp gondolod, nincs ezzel baj, viszont a közlés mikéntjén még lenne mit csiszolnod, visszatekintve az előző értékeléseidre is. Feltéve, hogy ez tekinthető-e értékelésnek, hiszen a képről magáról szó nem esett, pontozás nélkül

adott pontszám: 5
2018. augusztus 14. | 09:18 | metalkoti

Szia!
Ez a kép egyszerűen szuper, nagyon ötletes. Csak így tovább!

Lacos-ka válasza:
Köszönöm szépen!

adott pontszám: 5
2018. augusztus 14. | 08:38 | najó

szia!
nem nagyon kedvelem az ilyen csillagos képeket, mert olykor-olykor-futószalagon gyártják őket, de ez most megfogott, mert egyszerűen kedves , jópofa..
üdv!

Lacos-ka válasza:
Köszönöm :) ez kifejezetten jól esett

adott pontszám: 5
2018. augusztus 14. | 07:37 | Tonyka

Szia!

Le a kalappal, igazán remek munka, nagyon hangulatos. Technikailag is minden rendben. Gratula!

Lacos-ka válasza:
Köszönöm szépen! Örülök hogy tetszik

adott pontszám: 5
2018. augusztus 14. | 06:32 | pálkata

Valami új, ebben a témában, ami egyszerre aranyos, és kedves, miközben látványos is!(:
Gratulálok a fotóhoz!

Lacos-ka válasza:
Köszönöm

adott pontszám: 5
2018. augusztus 14. | 00:01 | calabash

Nagyon jól sikerült ez a fotód is. Szépen kirajzolódnak a hullócsillagok, ahogy csíkot húznak. Még az előtérre is gondoltál. Ötletes megoldás ez a sátras árnyjáték. Az gondolom már egy másik expóban készült.
Én 28 meteort számoltam.:)

Lacos-ka válasza:
Köszönöm szépen hogy írtál!
Az alapfotó az árnyjátékkal 1 expó volt. A hullókat pedig utána raktam rá, figyelve a helyes irányra és pozícióra. Ha jól emlékszem, 1 db elkerülte a figyelmed :) de még meglesem.