BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
-
KATEGÓRIA: dokumentumfotók
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
  • Feltöltve:
    2018. május 8. 21:59
dagerrotípia

Köszönöm a támogatást: Tern-nek, Matthias-nak, és najó-nak!(:  

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

2018. május 24. | 20:48 | Azúr

Pálkatapéter, miért van az a sanda gyanúm, hogy közöd van a fehér elefánt visszatéréséhez? (hip-hip-hurrá :) )

Mikor olvastál az alábbihoz hasonló értékelést utoljára? :)

pálkata válasza:
Mikor olvastam az alábbihoz hasonló értékelést, Sajnos régen.
Nem gondolnám, hogy visszatér, de kérdezz rá (...) kérdőjeles!

2018. május 24. | 02:47 | fehér elefánt

Miközben a fotósok már akkor is a pixel azaz najó ezüstklorid szemcse/tetőcserép számolásával voltak elfoglalva, a copfos kis kece leányzó a teremtés őserejét sugárzó csődört stíröli olyan indíttatásból amit csak a kép készítése után két-három évvel érthetett meg igazán és akkor is csak azért mert akkoriban korábban értek a fiatalok. Mindeközben titokzatos vágya tárgya messzemenően ignorálja a leánykát amint flegmán poroszkál a jobb oldali aranymetszés felé. Számomra nem is a látvány az izgalmas hanem hogy miért azelőtt exponált a fotós, hogy a főszereplő szépen, szabályosan aranymetszésbe került volna. Az ő figyelmét is elterelte a kis kece? Netán középre akart komponálni és egy csirke nekiment az állványnak? Összetett és mély fotótörténeti kérdéseket vet fel a kép amikből komoly néprajz-esztétika szakos PhD-t lehetne írni, holott hát a lényeg az hogx ott az a kis kece aki valszeg már régen por és ránézve mégis olyan gondolatokra indít mintha még nagyon is élne. Szerintem.

pálkata válasza:
Olyan vaktában lőtt feelingje vagyon, sztem. is.
Köszönöm szépen!

2018. május 10. | 07:54 | najó

szerintem is a húszas éveknél jóval korábban készült ez a kép, jóval korábban,.....

pálkata válasza:
Köszönöm szépen!

2018. május 10. | 07:38 | Tern

Bocsánatot kérek Pálkatától, hogy ennyire elkanyarodtunk...cserepekről, zsindelyekről, sárga(!) ménekről beszélgetünk. Ami a számomra megválaszolhatatlan kérdések mellett még felmerült, hogy miért használt valaki ilyen régi eljárást a fotózásra? A századfordulón nem kopott már ki ez a technika? Bár ezen kár megütköznöm, hiszen pont most lépett át a digitális világ az analógon, mégis van aki ragaszkodik a régebbi megoldásokhoz.
Szép fényeket!

pálkata válasza:
Köszönöm, örülök hogy írtál!

2018. május 9. | 17:55 | Szarvassy Gábor

Üdvözlöm!

Kérhetnénk egy kis magyarázatot a kép feltöltőjétől, hogy mi ez? PS vagy talán egy talált kép- lemez. Itt mindenki oknyomozást folytat, amit persze szabad. Hallott- e valaki valamit a zsindelyről? Segítene valaki, hogy ez milyen népviselet?

pálkata válasza:
lemez, igen úgy gondolom bakelit, lejátszható!

2018. május 9. | 17:43 | Azúr

Tibor, azért készült így a kép, mert a főtéma az a sárga :) mén , a család büszkesége...:) nem az emberek, nem a cserepek...: ) A lovat akarták lefényképezni! : )

Igen, valószínűleg az 1910-20-as évek, a Getty Imagesnek van a magyar paraszti életről egy fotógyűjteménye, ilyen gatyákat akkor biztosan viseltek.

https://www.gettyimages.com/photos/hungarian-peasant-life?sort=mostpopular&mediatype=photography&phrase=hungarian%20peasant%20life

Első sor, első kép, második sor, első kép (ott még a cserepek is hasonlóak :) )

pálkata válasza:
Köszönöm!

2018. május 9. | 12:38 | najó

oké maradjunk a cserépnél! :)
mondjuk én pusztán azért ragadtam le a cserépnél, mert egyrészről sok van a képen, na meg az 1870-es években, azért elég sok lakó házra, szalmatetőt, vagy egyéb dolgot helyeztek, itt meg egy becserepezett ház, esetleg melléképület látható... elgondolkodtam, hogy itt nálunk Sopronban van, vagy 8 tüzép, ilyen , olyan cserepet, ilyen.olyan színűt bármikor vehetek, idehozatom, visszavitethetem, satöbbi... és kész,
de 1870-ben ez , hogyan működött?:)))

pálkata válasza:
2008 tényleg avattak tetőcserépgyárat zalában!(:

2018. május 9. | 11:41 | Tern

Egy ilyen hosszúlélegzetű és sok mindenre kiterjedő hozzászólás után mit is mondhatnék?
Najó kolléga valamiért Zala megyéhez köti a helyszínt, sőt pontosítva Zalaszentmihályhoz.
Vagy sokkal jobb szemüvege van, mint nekem, vagy esetleg hobbiból kitűnően ismeri a régi cserepeket és tud valamit a zalaszentmihályi gőztéglagyárról, ahol talán cserepek is készültek. A kérdés csak az, hogy mikortól?
Az is jó kérdés, miért így készült a kép? Azt gondolom saját magának készítette a mester, mert a népek ilyen képért, amin az orcájuk alig-alig látszik bizton nem fizettek volna.
Örülök, hogy láthattam és hogy Najó barátom gondolatai nyomán megtudtam valamit a századfordulós cserépgyártásról.
Köszönöm!

pálkata válasza:
Sztem multszázad eleji, 10-20 évek, talán.
Köszönöm!

2018. május 9. | 00:21 | najó

feltettem szemüvegem,( mindig rajtam, van ha a gép előtt ülök)
és minden apró részletet , megnéztem, elgondolkodtam, és egy csomó dolog eszembe jutott, próbáltam behatárolni a kort mikor készült, századforduló utánra saccolom, vasárnap, szép ruhában vannak, vették a lovat, épp ma reggel, az egerszegi lóvásáron, ami vasárnap van, nem a legszegényebb emberek, jómódban élnek, Zala-megyében, ebéd után kivonult a család , megszemlélni az új szerzeményt, Anyuka-Apuka , a kisebb gyermekek, már unják, a legnagyobb fiú, vagy gazduram öccse fogja a lovat, fényképész akcióra készül,
de közben a szomszédok kiváncsiskodnak, igaz ők nincsenek a képen, de itt most, hallom, hogy teszik a fel a kérdéseiket, bekiabálnak az udvarba...:)

érdekes, az udvar is, sárga homok, -látom, hogy sárga!
nincs térkő, vagy aszfalt, és körülötte fű, porzik, ha meg az eső esik, az egész portán áll a sár-nyakig........
de viszont hatalmas, pajta, vagy gazdasági épület? ki tudja... de a cserép az a legfontosabb, sok kis cserép, a cserepeken is sokat el lehet gondolkodni, sok cserép soksok.... ha e kép 1902-ben készült, és ha az épület már 30 éve ott állt, akkor 1870-környékén cserepezték be, hol vettek cserepet? honnan hozatták? mennyibe került? sokat kellett várni rá? ha kevés lett tudtak még hozzá hozatni? ha összetört egy pár darab tudták pótolni? hogy zajlott ez le 1870-ben? volt akkor is tüzép, ? Mekkora távolságra volt a tüzép Zalaszentmihálytól?

és egyáltalán , hogy került oda ez a fotós? miért fényképezett? , ráadásul a csikós fejét eltakarja a ló, belóg valami árnyék, meg nagy az előtér is, miért nem vágta meg?

ja, bocs akkor még nem volt a fotózz.hu, jut eszembe.....

pálkata válasza:
Üvegvágó? Tüzép? :D, már ezért is megérte!
Köszönöm a figyelmet!