BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
3,53
KATEGÓRIA: tájkép
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
  • Feltöltve:
    2018. március 12. 06:07
  • érzékenység: 100
  • fókusztávolság: 60mm
  • objektív: Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM
  • rekeszérték: 5,6
  • zársebesség: 1/200
  • Készítés helye (ország): Olaszország
  • Készítés helye: Villnöß
Kápolna

 

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

adott pontszám: 4,5
2018. március 30. | 21:13 | szajo

Szia. Nagyon hangulatos helyen jártál. A kis kápolna szinte elveszik a hatalmas hegycsúcsok alatt. Ugyanakkor tetszik a fotó tagoltsága. Sajnos az ég meglehetősen unalmas, de nyílván ez szerencsén múlik. Megnézném ezt a képet napkelte, vagy napnyugtakor, ahogy a szikás csúcsokat világítja be a Nap. Gratula a fotóhoz

oneness válasza:
Szia! Köszi az értékelést! Igen, az éggel így jártam, egy szál felhő nem akadt, a napkelte lehet jobb lett volna de sok múlik a szerencsén is, ha egy hétig minden nap reggel-este kimentem volna, talán összejöhetett volna.
Üdv.

2018. március 15. | 11:39 | takitm

Hali! Köszi a részletes választ is :) így már érthetőbb a kép. Mint általában, itt is az egyéni szemléletek különböznek: (talán a bal alsó sarok árnyéka a legjobb példa) én eljátszom olykor 5-10 percet egy ilyen belógó árnyék "kitáncolásával", nekem csak úgy tökéletes. Vagy a képeim közül a legutóbbiért 3-4 éven át, kb. 10 hajnalban másztam fel a Szent György-hegyre; a koncepció megvolt (rosszabb fényekkel, minőséggel), de megmutatni a tökéletest akartam. Ezért is próbáltam belelátni a te képedbe a 4-sávos színjátékot, hátha "arra gondolt a költő". :) Amúgy egyetértek, ha erre a képre volt lehetőség, akkor ez a lehető legjobb - viszont így ebben a formában (számomra) nem emelkedik ki a sok innen készült fotó közül, ill. próbáltam összefoglalni, mit tanácsolnék én, hogy áll-leesős legyen a kép :)
... és milyen jó így elbeszélgetni 1-1 kép felett, szerintem tanulságos, köszi a te, pötyögésre fordított idődet is.

oneness válasza:
Szia!
Na igen, az egyéni szemléletek még szerencse mások, így lesz ennyi féle fotó. Viszont kiegészíteném annyival, hogy igen, minden tájról lehet jót, jobbat,mégjobbat csinálni csak szerintem itt jön a hiba a rendszerben ha valaki értékel egy képet, akkor azzal hasonlítja össze amit anno látott a neten és nagyon megragadt benne, azért nem lehet szerintem így értékelni, mert ha felraksz egy képet, ami minőségben, szerkesztésben ott van és valaki az értékelésben kimondatlanul is ezen dolgok alapján értékel, nos itt van a bibi, ugyan is azt kell értékelned amit látsz, nem pedig úgy ahogy látnád....nagy különbség..:)
Jó a Szent György hegyes példa, ha valaki mellette lakik :) akkor sokszor lehet tökéletesíteni a képet :) Bár az tőlünk sincs messze. :) A Dolomitokba még ezt a verziót nem tehetem, hogy átszaladok :D
Üdv.

adott pontszám: 3,5
2018. március 14. | 15:46 | takitm

szia! Én felvállalom a konfliktust, kérlek, fogadd nyitottan a véleményem, pusztán építő kritika a célom (és nem leszólás vagy pontszerzés).

Számomra a képed mutat kreatív megoldásokat, de nem hagy maradanó emléket, az alábbiak okán:
* nem szerencsés az időponválasztás: "lapos", nagyon 2D-hatású a kép, mintha telibe lenne derítve a legtöbb képelem. 2 turista is megjelenik a kápolna mellett, nem előnyös.
* eseménytelen kék az ég, így kicsit szerepét veszti, nem egyensúlyozza ki a képet vagy ad többletélményt.
* a bal alsó saroktól esetlenné válik a kompó, a belógó árnyék zavaróan hat (rám).

Jelen hatásában síkhatású, 4 sávra osztott a kép; ha ez volt a cél, átjött, de inkább egy hidegszínes színátmenet-absztrakciót látok, de ezt pont megtöri a kb. aranymetszésbe helyezett káplona. Holott, a címből gyaníthatóan épp az (ikonikus) kápolna és környezetének bemutatását akartad kiemelni. Erősítené a "de ott lennék" hatást egy szokatlanabb nézőpont, pl. egy szűkebb, koncentráltabb tartalom. Egy hajnali / eső utáni / naplementés fényjáték adhatna földöntúli színeket, hangulatot (passzolna a fennséges hegyekhez, a kápolnához).

Illetve nem értem a beálításokat: az f5,6 szükségtelenül tág, ha már a legjobb létező Canon szenzort akarod kiszolgálni, akkor érdemes lehet ezzel a lencsével f/8-9 körül tájazni, a záridőbe itt belefért volna...

Szóval összességében technikailag apró javítási lehetőségekkel (kompó, gépbeállítások), tartalmilag egy hangulatközpontú megközelítéssel maradandóbb, egyedibb lehetett volna a képed.

Örülnék, ha leírnád válaszban, mi miért alakul így, én is szeretnék tanulni :) Köszi és üdv: Taki

oneness válasza:
Szia!
Ezt nevezem értékelésnek! :) Köszi a ráfordított időt is. Sok mindenben lehet igazad de ugyanannyiban szerintem nem, már-már steril körülményeket sorolsz fel mint ha stúdióban lenne a kép, próbálok végig menni amit írtál és közben válaszolni is.
Az időpont választása naplemente volt, ez bizony este felé van, hajnalban lehet jobb lenne, ezt már nem tudhatom, de az időpont szerintem jónak kellett, hogy legyen.
Nincs sok árnyék, ez igaz, ezért is tűnhet 2D-s hatásúnak, bár ha csak akkor menne az ember fotózni amiket leírtál és ehhez passzoljon is az időpont amire szabidat igazítod, az gyakorlatilag esélye mint a lottó ötös, szóval nem sokszor vennéd elő a kamerát.
A 2 túristában igazad van. A kék ég felhő nélkül, tudom, hogy felhővel jobb lenne, de minden nem állhat mindig össze sajnos. Ettől még egy képet jól meg lehet lőni, milyen bután is nézne ki ha mindenki minden tájképet reklám katalógus szinten töltene fel, mindennel ellátva mit szem száj kíván.
A bal alsó sarokban lévő árnyék zavarása, nos ez nálam már az említett "stúdió" effect, vagyis mikor steril képet akarunk látni, nem tudom, nekem ez nem gond, de nyilván nem lehet ugyan az az ízlés.
Ez a 4 sávos hideg színes absztrakciós dolog már kicsit túlhúzott mint értékelés szerintem, mármint ennyi erővel szét lehetne szedni minden képet akár és a hideg színt sem értem, melyik része a hideg, illetve ehhez jön a kápolna és a környezete mint kép-cím összekapcsolása valamint pedig ezt szerettem volna bemutatni (most akkor nem sikerült? ) vagy nem értem ezeknek a leírt elemek összefüggését.
A szűkebb tartalmat azért nem értem, bár kivitelezhető, mert a hegyvonulat lejtése, kezdete és vége pont benne van a képen, ha én ezt szűkebbre vágnám, nem lenne szép, a szem tudná és kívánná a képre a levágott részeket mind a domb és mind a hegyből. természetesen van olyan kép is, de nem olyan látványos. Ha a vágást a kép névadása miatt gondoltad, akkor sem értem, mert nem zárja ki a Kápolna név, hogy csakis szűkben lehet fotózni mert hát ennek neveztem el.
Az eső után és földöntúli szinekkel egyet értek, de annak is örül az ember, hogy ilyen idő van. Minden helyszínre 2-3-szor visszamegyek, ez volt a legjobb nap.
A blende beállításban igazad van, bár ennél az objektívnél ez itt teljesen mindegy, 8-9-en sem lett volna élesebb, ez 2,8-on is hozza ezt a szintet, de ez itt az én figyelmetlenségem volt.
Gyorsan és tömören kb ennyi. Érdekes tud lenni ez a vélemény írás egy más szemszög miatt is, köszönöm mégegyszer a részletes véleményed! :)
Üdv.

2018. március 14. | 05:53 | bau52lac

Szia ! Nagyon nagy élmény lehetett ott álli és látni a hatalmas sziklák előtti tájat! Tetszik a kép. Véleményem szerint egy szűkebb kivágásban a kápolna jobban érvényesülne. Pontozás helyett egy kreditet küldök. Üdv
Az értékelő 1 kreditet utalt át a fotó készítőjének.

oneness válasza:
Köszönöm az értékelésed és a kreditet!
Igen, igazad van, viszont kár lett volna levágni a cakkozott hegyeket egy szűkebb vágással, ha körbenézel a neten szinte mind innen és így fotózzák mert senki nem akarja megvágni.
Üdv.