BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
3,7
KATEGÓRIA: családi/emlékkép
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
  • Feltöltve:
    2017. október 5. 08:14
  • érzékenység: ISO-500
  • fókusztávolság: 18 mm
  • objektív: Canon EF-S 18–55mm f/3.5–5.6 IS STM
  • rekeszérték: f/4
  • zársebesség: 1/30 sec
  • Készítés helye: Budapest
Anna

 

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

2017. november 6. | 18:34 | Szarvassy Gábor

Szerintem így jó, ahogy van, azaz a kivétel erősíti a szabályt. Amúgy tényleg nem ajánlott a rövid fókusz, olyan szelfis képet. Itt nagyjából egy síkban van a baba, a keze sem bántóan nagy, bár látható a két kéz közötti nagyságkülönbség, de engem még nem zavar. A ruhák redői jól vezetnek, a ruha színe gyönyörű, itt még nem bántó a vissza tükröződése az arcon, de erre vigyázni kell!(Kétfajta piros van.) Az elefánt is a képrésze, gyönyörűek a szemek stb. A többiben az előttem szólónak van igaza.
Az értékelő 1 kreditet utalt át a fotó készítőjének.

Mirage86 válasza:
Nagyon köszönöm a hasznos kritikát és a kreditet is :)

2017. október 9. | 21:13 | hoho

Szia!

Sajnos e téren az objektívekkel kapcsolatban nincs tapasztalatom. Az egyik vakumat onnan vettem. Első körben nem azt a típust küldték, amit rendeltem. A visszaküldött vaku kb. fél évig kóválygott a világban, már-már lemondtam róla, amikor visszajött, hogy a címzettet nem találták. Szerencsére volt ismerősöm, aki megvette, és utána máshonnan megjött az, amire vágytam. A következő vakut más inkább a Mikrosatnál vásároltam meg. Nem hiányzott az a tortúra. Inkább fizetek az ilyen holmikért valamivel többet, de akkor biztos, hogy azt kapom, amit akartam, ráadásul van rá garancia is. Ez a véleményem, de nagyon sokan sikerrel vásárolnak ebay-ről.

Mirage86 válasza:
Köszi :)

2017. október 8. | 21:10 | hoho

Szia!

Örülök, hogy válaszoltál!

Az objektívek közül a Canont választanám. Személyes tapasztalatom egyik objektívvel sincs, viszont azt tudom, hogy a 85 mm portrézásra teljesen megfelelő. Egyébként a kit objektív is sok mindenre jó, és tele állásba akár portrézni is, de azért minőségi különbségek vannak egy direkt erre a célra kihegyezett objektívnál.

A két márka közül inkább a Canont választanám, már csak azért is, mert a Samyang manuális fókuszálású, és vannak helyzetek, amikor a gyors autófókusz nagyon jól jön. Különösen igaz ez, amikor egy izgő-mozgó gyermeket akarunk lefotózni egy alkalmas pillanatban. Igaz, hogy valamivel drágább a Canon, de annyival többet is ér. Az 1,8-as fényerő pedig már amúgy is igen jó.

Vaku: A kulcsszáma 58-as, ami elég nagy teljesítmény ahhoz, hogy széleskörűen használható legyen. Én az 565 EX és 568 EX vakukat használom, ezek is 58-as kulcsszámúak. Annyi a különbség, hogy az 560 IV nem rendszer vaku, vagyis automata üzemmódja nincs, manuálisan kell beállítani a villanás erősségét és a zoomolást. Ez szerintem rövid gyakorlás után menni fog. A TTL vakuknál is néha jobb, ha manuál üzemmódot használ az ember. Ahogy néztem ez a vaku 28 - 29 ezer forintért kapható. Ha ráteszel még 10-et, azért megveheted az 565-öt is.

Tudom néha az a 10 ezer forint is sok. Ezzel én is így vagyok, de aztán inkább gyűjtögetek még, és megveszem a kicsit jobbat. A legjobbakat én sem tudom megvenni.

Üdvözlettel: Szabó Feri

Mirage86 válasza:
Szia, ismét köszönöm a hasznos infókat. Még valami: az ebayen fellelhető 30 ezres vakukról mi a véleményed? pl: Kelda 85mm-f1/8. Meg úgy egyáltalán az ebay-es kínai obikról üdv: Ildi:)

adott pontszám: 3,7
2017. október 5. | 18:51 | hoho

Szia!

Ez klasszisokkal jobb, mint az előző kép, de nem hibátlan.
Igaz, hogy a család/emlékkép kategóriában van (ami érthető), de ez mégis csak egyfajta portré.
Portrézni pedig nagy látószöggel nem igen szoktunk, több okból is. Egy részt a nagylátószögű objektív elég sokat torzít, különösen, ha közelről fotózunk vele.
Más felől:
Korábbi képednél Jethronak írt válaszodban írtad, hogy szeretnél szép világos, elmosott hátterű fotókat készíteni a babáról. Az elmosott háttérrel kapcsolatban érdemes tudni, hogy az alkalmazott fókusztávolság igen nagy befolyással van a mélységélességre, minél kisebb a fókusztávolság, annál nagyobb lesz a mélységélesség, vagyis 18 mm-es fókusztávolság nagyon jó lehet tájképekhez, de portrézni nem annyira.
A mélységélességet a fókusztávolságon kívül alapvetően még két dolog határozza meg. Az egyik a tárgytávolság, a másik a rekesz érték.
Minél kisebb a tárgytávolság, annál kisebb a mélységélesség. Minél szűkebb a rekesz, annál nagyobb a mélységélesség.
Ezzel a három dologgal kell megtalálni a témához illő harmonikus mélységélességet.
Igazából nem is tudom, hogy ezeket miért írom le, hiszen a fotózás technikai részleteiről rengeteg írás elérhető a neten a legtöbb fényképezőgép használati útmutatójában is szoktak erről írni.

A képhez visszatérve:

Az expozíció, a megvilágítás szerintem jó.

A kompozíció viszont nem az igazi. Olyan, mintha az elefánt is fontos lett volna, hogy rajta legyen, pedig az ember így önkéntelenül is elkalandozik annak szürke tekintetére. Szerintem a kép jobb oldali és az alsó 1/3 része nélkül sokkal jobb lenne.

Aztán, ha mégis fontos az elefánt is, akkor érdemesebb lett volna kissé messzebbről, kissé balra menve fotózni.

A megfelelő kompozíció nagyon fontos a fő téma kiemelése, megmutatása szempontjából. Erre vonatkozóan is sok hasznos cikket van fenn az interneten.

A megfelelő pillanatot sem sikerült eltalálni. A kis Anna vagy nagyon fáradt volt vagy nagyon unta már az egészet. Jó lett volna, ha valaki a fotós mögött bohóckodással provokálja egy kis mosolyra.

Vaku: Előbb vagy utóbb szükségét fogod érezni, hogy beszerezz egy külső vakut. Mindenképp olyat érdemes vásárolni, aminek forgatható a feje vízszintesen és függőlegesen is, vagyis jobbra meg balra, le meg fel. Egy ilyen vakuval meg lehet azt oldani, hogy ne vakuzzuk telibe a portréalanyt, hanem egy arra alkalmas felületről, - pl. fehér fal, mennyezet stb. - derítsük vissza a fényt.
Konkrét típust nem ajánlanék, mert nem vagyok reklám szakember, de nem muszáj megvenni a legdrágábbat. A nagyok által gyártott vakuk árának töredékéért lehet kapni használható vakukat.
Én Yongnuo vakukat használok, melyekkel meg vagyok elégedve, de ez nem a reklám helye.

Derítőlapok: 5 - 7 ezer Forintért lehet kapni különböző átmérőjű 5 az 1-ben derítőlapokat. A garnitúrában általában fehér, fekete, ezüst, arany és áteresztő színű, kör alakú lapok vannak, és elég széleskörűen használhatók.

Azt kívánom, hogy nagyon sok szép fotót készíts még a gyönyörű kislányotokról!

Üdv: hoho

Mirage86 válasza:
Szia, köszi szépen, igen elolvastam pár fotós oldalt, az elmélet megvan csak hát gyakorlatban amikor oda kerül az ember és pár másodperc van fotózni... szval igen gyakorlatom nulla.. :( gondolom kikerülhetetlen egy portrézáshoz megfelelő objektív, ami van azzal nem lehet :( csak elég drágák és még fontolgatom beruházzak-e. Mi a véleményed egy fix 85 mm-es obiról, pl Samyang 85mm f/1.4 AS IF UMC-ről vagy inkább egy Canon EF 85mm f/1.8 USM? Ezeket néztem ki. Esetleg mást ajánlanál?
Azért szeretem ezt a képet, mert olyan felnőttesen tartja a kezét és figyel ,,likeaboss" (ami egy 4-5 hónapos babától szokatlan) a nyári dögmelegben a piros rucijában egy elefántnak dőlve. Ő vette fel ezt a pózt, én csak gyorsan lekaptam, be is mozdult sajnos a keze, látszik.
Köszi szépen a vakuajánlást, ki is néztem egy Yongnuo Speedlite YN 560IV vakut. (az elég lehet?). Derítőlapot is néztem, még egyszer köszi, hogy írtál, nagyon hasznos volt!