BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
2,5
KATEGÓRIA: állatfotók
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
  • Feltöltve:
    2017. szeptember 29. 08:50
  • érzékenység: ISO 100
  • Készítés helye (ország): Ausztria
  • Készítés ideje : 2018-09-28
Tréning

 

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

2017. október 29. | 00:44 | btomi77

Na látod ezt leírva már megértem a ellenvéleményedet. Én az gondoltam a tréner kezéről induló madarat fotóztál. És volt időd valamelyest előkészülni a fotó elkészítésére. Ennek tudatában már másképp látom a képedet. Jó, hogy teljes képet kaptam a körülményekről. De ez ugye a fotóból nem derülhetet ki.
Üdv.Tomi

2017. szeptember 30. | 21:08 | btomi77

Pedig átbeszélhettük volna szerinted miért jó a kép és én hogyan mertem lepontozni...
Üdv.

Csiga34 válasza:
Hát jó.

Ez a szirti sas kb egy pötty volt az égen, majd lecsapott a trénere (bal alsó sarok) hívására az általa feldobott "zsákmányra". A képen az a pillanat látható, amikor a "zsákmány" és a ragadozó útja keresztezi egymást. Ez előtt talán ha egy tized másodperccel tárta így szét a szárnyait. A szárnyfesztávja úgy másfél méter volt, és hát brutális sebességgel húzott el a fejünk felett úgy 3-4 méterrel.

"Érdekes lett volna, ha csak madarat megpróbálod megfotózni." - Te itt (nem is olyan) burkoltan azt várod el tőlem, hogy pont olyan kompozícióban fotózzam a madarakat, mint amilyenben te szoktad őket fotózni. A képen látható szituációban ez konkrétan lehetetlen elvárás (na jó, valami bonyolult infrás expo-csapdával talán egy hét alatt összejöhet - de minek ennyi fáradtságot belefeccölni egy ilyen kompozícióba, hiszen amikor vitorlázva kőröznek, akkor ehhez elég egy 800-as tele, meg egy stramm állvány).

"Ez se lenne rossz pillanat, de a minőség nem jó." Fordítom: a "nem jó minőség" egyben elrontja a megörökített pillanatot is. Na ez a gondolkodásmód tipikusan a digitális fényképezéssel lépett színre; a pixelekbe nagyítva fényképeket nézegető ember sajátja.

"Életlen ..." Nem életlen, hanem bemozdult (igen, a tréner is mozgott). Talán pont az a probléma, hogy nem eléggé az, hogy annak is tűnjön. A háttérben levő fák ágai élesek (tehát nem én mozdultam be). Tájfotózásról érkezve botlottunk bele ebbe a bemutatóba, és sajnos csak egy 8-16-os obi volt nálam, és ezt kellett használjam (nyilvánvalóan alkalmatlan olyan kompozíciókhoz, amit te várnál el; de összességében egy 30mm-es obi már bőven jó lett volna ehhez a kompozícióhoz). Ez az expo 16mm-es állásban, ISO100, F8, 1/800s-al készült (+jelentős vágás, mivel eredetileg fekvő képállású expo). Ez az obi viszont F8-as rekesznél hiperfokális, tehát ez kizárja, hogy életlen legyen. Viszont az erős ellenfény miatti expo kompenzációtól a sötét részek legalább ISO800-asok lehetnek, és ettől "homályosak".

"...és a gép dinamika tartománya nem bírta el a fényérték különbségeket." Ezt a dinamika tartományt még az emberi szem sem bírja el, pedig az úgy kb 4-5 fényértékkel nagyobb dinamika tartományú a legjobb képérzékelőknél is. Szerintem ez a kompozíció nem ezért "gyenge", hanem azért mert csak kevéssé jön át az a rettenet, amit éreztünk amikor lecsapott "ránk". A szárnytollain szépen átsüt a nap. A ragadozómadarak sikerének egyik titka az, amit te hibaként rósz fel ennek a kompozíciónak (ti. hogy kb a nap és a préda közötti egyenes mentén csapnak le, mivel a préda szemének dinamika tartománya szintúgy kevéssé tolerálja ha közvetlenül a napba kell néznie, ezért így veszi a legnehezebben észre a közelgő végzetét). De akkor az okfejtésed szerint ilyen képet iszonyatos derítő fények nélkül nem is szabad fotózni. Vajon ezeket mennyire tolerálná egy szirti sas?
"Rengeteg a zavaró elem a háttérben.": sajnálom, hogy ez a 'háziasított' óriás ragadozó madár ilyen zavaró elemekkel tarkított helyen lakik. (A háttérben a madarak ketrecei vannak, na jó a kábeleket esetleg le lehetne radírozni.) Ez a "sterilitásra való törekvés" is tipikusan a "mindenki fotóz mindent" korszakban került előtérbe, mint a "jó" képek ismérve. Szándékosan nem azt a címet adtam ennek a kompozíciónak, hogy "szirti sas", mert ez nem egy képeslapra, könyvbe, madárhatározóba illusztrációként szánt kép. Talán jobb is lett volna, ha az "elkapott pillanatok"-ba rakom, és nem az állatfotókba.

Üdv!

adott pontszám: 2,5
2017. szeptember 29. | 20:41 | btomi77

Szia!

Érdekes lett volna, ha csak madarat megpróbálod megfotózni. Ez se lenne rossz pillanat, de a minőség nem jó. Életlen és a gép dinamika tartománya nem bírta el a fényérték különbségeket. Rengeteg a zavaró elem a háttérben.
Üdv.Tomi

Csiga34 válasza:
Írtam egy hosszú és észosztós választ, de inkább kitöröltem...

Üdv.