BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
4,42
KATEGÓRIA: állatok
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
  • Feltöltve:
    2017. május 17. 12:10
  • érzékenység: 250
  • fókusztávolság: 100mm
  • objektív: Canon EF 100mm+ közgyűrűsor
  • rekeszérték: f-14
  • zársebesség: 1/250s
Tehenek

A hangyák és a levéltetvek között barátság van. A levéltetvek édes, cukrot és más tápláló anyagokat tartalmazó váladékot szolgáltatnak a hangyáknak. A hangyák eleinte ide-oda járnak a növény nedvét szívogató tetvek között, a nélkül, hogy a tetvek róluk tudomást vennének. Majd azt látjuk, hogy az egyik hangya az egyik levéltetű hátulsó részénél megáll és csápjaival ütögetni, cirógatni kezdi a levéltetű hátát és potrohát. A levéltetű ezalatt teljesen nyugodtan ül egy ideig. Egyszerre csak megmozdul, felemeli a potrohát, amelynek végén aranysárga csepp jelenik meg. Erre várt a mögötte ülő hangya, s a cseppet nagy mohón felszürcsöli. A hangyáknak ezt a tevékenységét nevezték el fejésnek, a tetűt pedig ezen az alapon tehénnek. 

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

adott pontszám: 4
2017. június 14. | 14:56 | kmáté

Szia!
Jó fotótéma és nem is pörgős, a hangyák levéltetűpásztorkodása, elidőznek egy-egy fölött. Tetszik a hatásos nagyítás, ráadásul az élesség is kellően átfogó, kiterjed szinte az összes állatka egészére. Az általános élesség viszont nem tökéletes, főleg a hangyán, talán bemozdult kicsit, de valószínűbbnek tartom, hogy nem fért bele a DOF-ba.
Picit elnyomja az eseményeket, az alanyokat a képen a hatalmas(nak látszó) növényszár, ha kicsit több hely lenne fent, szellősebb lenne.
Látványos makró, de még fokozható.
Üdv, kmáté

Norbii007 válasza:
Köszönöm szépen

adott pontszám: 5
2017. május 18. | 10:41 | ravaszguba2

Nagyon jól elkapott pillanat. Tűéles részletgazdag, jó az átlós szerkesztés is. Én egy kicsit soknak tartom a növény szárát nagyon dominál, már-már elnyomja a főtémát, főleg így hogy ilyen szűkre hagytad. Volt valami plusz fényforrás? Milyen márkájú közgyűrű sort használsz?

Norbii007 válasza:
Köszönöm az értékelést.
Egy vakut használtam, és a közgyůrůk Meike.

2017. május 18. | 07:42 | csupakambra

Szia!
Nekem egy elég régi laptopom van itthon és automatikusan van beállítva a képernyőm teljesítménye. Nem vagyok egy műszaki zseni, a vezérlőpultot bogarászva skálát nem találtam. Én sem tudom most sem pontosan, hogy miért láttam a fotódat Ps.-ben egészen világosnak, (túlexponáltnak ugye a +1,85) itt a fotózzon pedig egészen más, sötét színekkel. Megnéztem a párom asztali gépén is, ott is hasonlót tapasztaltam.
Ha rosszul lenne beállítva a képernyő, nem tűnt volna fel ez a szemmel is jól érzékelhető különbség.
Üdv: István

Norbii007 válasza:
Köszönöm

adott pontszám: 4,5
2017. május 17. | 17:54 | csupakambra

Szia!

Bevallom nem gondoltam volna, hogy itt a fotózz.-on manapság van még valaki, aki ilyen szakszerű és részletes leírást ad erről az eseményről. Bár az itteni régi makrósok közül is feltett valaki anno egy hasonló képet ide a hangyák és a levéltetvek kapcsolatát megörökítve, de nem írt hozzá ennyire részletesen. Mindettől függetlenül azért én valami más címet választottam volna.
Na most ami a fotódat illeti, egy nem mindennapi lehetőség állt előtted, amit kicsit elszúrtál. Mégpedig azzal, hogy alaposan megvakuztad őket. Megnyitottam Ps.-ben, nálam ott még túlexponált volt (expo +1,85) aztán annyit variáltál vele, hogy itt meg sötét lett:) Ha visszavettél volna az expóból +0,60.-ra és még kicsit a hőmérsékletből is, akkor szerintem jobb lenne. Persze ezzel még mindíg nem tudtad volna eltüntetni a hangyán látható vakuzás okozta becsillanásokat. Egy kicsivel több hely lett volna még jó legalább fenn, de talán a jobbon is. Kicsit beszűkítetted a hangyát.
Ettől függetlenül azért szerintem ez egy jó kép, számomra látványos és ritka pillanatot örökít meg és különösen tetszik a hangya szája szélén a "mézharmat" cseppje.

Üdv: István

Norbii007 válasza:
Szia!
Ha arról a becsillanásról van szó ami a hangya oldalán van akkor azt a nap okozta nem a vaku.
Nem vakuztam rájuk direkt, hanem elfordítottam a vakut majd egy fehér derítőlapra vakuztam rá. szóval a derítőfény az a rovar másik oldaláról és a rovarokkal szembe kapták a fény.
Nekem nem tůnt fel, hogy túlexpós lenne ps.-ben.

lenne egy kérdésem: a képernyőd fényereje mennyin van? Ha már ez a gond és szeretném tudni, hogy te hogy látod a képet, mert szerintem az is sokat csinál, és beállítom én is úgy.
Ezt nem haragból írom ne ijedj meg.:)
Köszönöm a részletes értékelést.

adott pontszám: 5
2017. május 17. | 14:55 | Tonyka

Szia!

Lenyűgöző felvétel, a leírás kiváló magyarázat. Először nem értettem a címet, de így már világos. Az értékelésem csillagos.....

Norbii007 válasza:
Nagyon szépen köszönöm.

adott pontszám: 4,4
2017. május 17. | 14:42 | puruczki-2

Az hagyján, hogy feji a tetűt, de 99 %-ban a hangya viszi oda, azaz növényről növényre telepíti a tetveket, a nyáját, vagy gulyáját...
Így aztán ha egy fa törzsén fel-le mászkálnak a hangyák, biztosak lehetünk, hogy a leveleken, levélszárakon sok-sok tetű van...
A kép technikailag rendben van, de nem tartom a témát kiemelkedőnek, sokat láttam már, és nem igazán kihívás lefotózni...ezért a bevallottan szubjektív levonás.

Norbii007 válasza:
Köszönöm.