BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
-
KATEGÓRIA: csillagászat/égbolt
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
 • Feltöltve:
  2017. február 15. 06:26
 • érzékenység: ISO 6400
 • fókusztávolság: 8mm
 • objektív: Samyang 8mm Fishey
 • rekeszérték: f3.5
 • zársebesség: 46 sec
 • Készítés helye (ország): Németország
 • Készítés helye: Schwarzenbruch
 • Készítés ideje : 2017-01-28
Tejút

Ez ez első szárnypróbálgatásom a témában, ezért nem is tettem pontozhatóvá a képet. Elsősorban építő jellegű kritikákat várok, mind a fotózást mint az utómunkát illetően. Sajnos elég zajos lett a fotó, 3200-n sokkal kevésbé látványos, ámde majdnem ugyanilyen zajos volt az eredmény, ezért inkább a 6400 mellett döntöttem. 

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

2017. február 17. | 20:48 | Steff

Szia, én is vágynék ilyen képeket komponálni, de a kis kompaktommal nem sikerül. No, meg amíg meg nem tanulok egyet s mást a fotótehnikáról, addig nincs más gép:(
Valóban kissé zajos, de elsőre elfogadható, s kis odafigyeléssel majd még javíthatsz a következő fotókon!

Huti válasza:
Szia!

A gépemnek ez a vége, sokkal kevésbé zajos képeket sohasem fog szülni ebben a témában. :-(

Ha a kompakt gépeden van teljesen manuális és részlegesen manuális módok (Av, Tv....), akkor az teljesen jó az alapok elsajátítására. Én akkor kezdtem el fotózni, amikor a kezem ügyébe akadt a család Canon Powershot Sx100 IS gépe és rájöttem, hogy mi mindent lehet alkotni, ha nem full automatán fotózok, mint ahogy előttem addig mindenki tette otthon :-D Ha nem kezdem el nyomogatni unalmamban azt a masinát, lehet hogy ma nem is fotóznék. - Az összes alap dolgot azzal a kis szappantartóval tanultam meg! - Szóval csak gyakarolj, olvass cikkeket itt az oldalon és máshol is, műveld magad és egyre jobb leszel!

A későbbiekre vonatkozólag: nem muszáj egy vagyont kiadni, én is egy 8 éves belépő szintű DSLR-el fotóztam ezt a képet, amit már 50.000 forint környékén meg lehet kapni hibátlan állapotban. Pár ezer forintért pedig vásárolhatsz hozzá régi M42-es menetű nagylátó obikat, amiket egy pár száz forintos konverterrel fel tudsz tenni, ugyan nincsen sem autofókusz sem stabilizátor, de ehhez a témához, ezek egyébként is szükségtelenek.

Nézz szét a cikkek között, 2 nagyon jó, részletes írás is van erről a fotózási témáról!

Üdv!

2017. február 17. | 18:54 | Igor85

Szia!
Zaj ide vagy oda, nekem nagyon tetszik, a kompozíció szuper.
Hallottál már a dark frame eljárásról? Én még nem készítettem asztrofotót, de olvastam róla a Digitális fotó magazin egyik számában. A normál zajszűréssel ugye az a baj, hogy a csillagokat is ki akarja szűrni. Ennél a módszernél viszont a kép elkészülte után készítenek egy második felvételt, ugyanazzal a záridővel, de letakart objektívvel. Így egy fekete képkockát kapnak, ami csak a zajmintázatot tartalmazza. Végül ennek a segítségével vonják ki a képből a zajt. Ha komolyabban érdekel a téma, szerintem érdemes utánanézni.
Üdv: Igor
Az értékelő 1 kreditet utalt át a fotó készítőjének.

Huti válasza:
Szia!

Köszönöm az értékelést és a kreditet.

Most, hogy így mondod rémlik valami, régóta jár nekem a Digitális Fotó, elő is túrom a szóban forgó számot.
Az éj a völgyben című képemnél csináltam egy képet az éghez magas érzékenységen és egy másikat 100-as ISO-n sokkal hosszabb záridővel, aztán összeboronáltam őket, így legalább az előtér nem lett zajos. Kíváncsi vagyok, mit tud ez a módszer, mindenképpen ki fogom próbálni - köszönöm az ötletet!

Üdv.: Bence!

2017. február 16. | 22:14 | Pulykakakas

Szia!

A kompozíciója a felvételednek tetszik, jó elgondolás. Fényszennyezés mentes hely is jó választás. Igazából ezekhez a felvételekhez komolyabb gépváz kell, amik a magas iso-t is jobban elviselik. Persze elsőnek ez is "tökéletes".
A 46mp sok idő. 20 vagy 25 mp elég. A színzaj erős. kontraszt is fér egy kicsi rá.
Ez az én véleményem, de nem vagyok témaszakértő:)

Huti válasza:
Szia!

Köszi, hogy megosztottad az észrevételeidet!

Igen, a vázam katasztrofálisan teljesít zaj tekintetében (sokszor nem csak magas érzékenységen).
A záridős javaslatoddal nem feltétlenül értek egyet, ennél sötétebb felvételekből nem sikerült ennyi csillagot előcsalnom és a nagy látószögnek köszönhetően így sem mosódtak be a csillagok. Az viszont tény, hogy a hosszabb záridő is hozzátesz még a zajhoz.

Üdv.!