BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
3,02
KATEGÓRIA: családi/emlékkép
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
  • Feltöltve:
    2017. február 11. 16:11
  • érzékenység: iso 400
  • objektív: Tamron Vr 18-200mm 3.5-6.3 G
  • rekeszérték: f6.3
  • zársebesség: 1/100
  • Készítés helye (ország): Magyarország
Várakozás ( bár lehet nem a sineken kéne :) )

Sziasztok. Ez a kép a nagy fiamról készült, még az ősszel. Nem volt betervezve a kép készítése. Szoktunk túrázgatni a fiúkkal ( mert nagy Bear Grylls rajongók, és bár városban lakunk muszáj menni nyomokat keresni meg ilyenek :) )és véletlen keveredtünk a sínekre. Mivel nálam volt a gépem persze egyből készítenem kellett egy képet. Tudom hogy lejárt lemez síneken fotózni,mert bárki akit érdekel a fényképezés tuti csinál egy képet a síneken.Hááát úgy látszik én sem vagyok kivétel. :) 

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

adott pontszám: 3
2017. február 23. | 11:44 | Lajmo

Szia!

Elsőként azt mondom,hogy a kép a kompót tekintve jó lenne. Jól indul a sínnel a sarokból,ahogy a fiúra vezeti a szemet. A nézőpont is megfelelő. Viszont nagyon erősek a fények. Szinte vakítanak. Délutáni naplementi időszakban érdemesebb lett volna.

üdv!

sojal84 válasza:
Szia.
Köszönöm a véleményed és hogy pontoztál.
Örülök hogy tetszik a kompó(próbáltam alkalmazni a tanultakat,szigorúan amatór szinten tanulok:)),a színeket sajna PS ban tettem rá (vagyis konkrétabban egy szűrőt,a PS-on belül)
Háát igen, elég rikító lett amire rátesz egy lapáttal a fiam zsír új kabátja is.
Valóban rossz időben fényképeztem( Fényes napsütésben,ki is égett a kép,de nem tervezett fotózás volt,a fiam pedig olyan fotogén volt hogy nem akartam kihagyni ezt a képet. Fények,ide vagy oda.
De beismerem,és tudom is,ugyanez a kép későbbi időpontban jobb lenne,vagy hamarabb,napfelkeltekor,bááár akkor tiszta kóma lenne szegény,mert úgy ébred mint a TWD ben a zombik,de kit érdekel....úgy se látszik az arca.:)
Az észrevételeiddel egyetértek és köszönöm hogy írtál.

adott pontszám: 3
2017. február 15. | 09:44 | kapka

Szia,
A kompozició, a sarokból indított sínpár tetszik. Sajnos a szénné égett részek sok elvesznek a képből. A színek túl lettek húzva kicsit, legközelebb egy picit szolidabban. Az élesség is elcsúszott a srácról, és jó lenne látni az arcát.
Üdv,István

sojal84 válasza:
Szia István.
Köszönöm a véleményed.
Valóban túl szines a kép,utólag bánom hogy így tettem fel.
(Ráadásul zsír új rajta az a kék kabát így még erősebbek a szinek.Nem tervezett fotózás volt,utólag azt mondom a környezethez megfelelőbben öltöztettem volna)
Megjegyezték már itt hogy fekete fehérben jobb lenne,hát lehet. Az élességem tényleg elcsúszott pedig a fejére céloztam. Valóban kiégett a kép :( Örülök hogy a kompozíció tetszik. Az arca direkt nem látszik. Készült olyan is de nekem ez tetszett a legjobban.
Köszönöm hogy írtál.
Üdv,Lali

2017. február 14. | 09:57 | h.rom

suppsupp: "...az élesség a cipőn van...holott a kisfiú arcán kellene lennie..."

...nem is látszik az arca! :D

sojal84 válasza:
:D

adott pontszám: 3
2017. február 13. | 22:27 | suppsupp

Szia,

elgondolás nem rossz. Pl.. én még sínpárt nem fotóztam...:) Nos a kép, több helyen beégett és számomra túl van szaturálva, az élesség a cipőn van...holott a kisfiú arcán kellene lennie... Ilyen témájú képeket ha készítenék, biztos ff ben tenném... akkor ad egy drámaibb hangulatot az egésznek...bár ez a kézjegyem a ff, én nagyon szeretem... A pillanatot visszacsinálni nem lehet, de ha módod van rá, próbáld újra...:)

Üdv

sojal84 válasza:
Köszönöm hogy írtál,és hogy véleményezted a képet.
Az élességet a fiam fejére állítottam de egy utazó zoom obival készítettem és sokszor téveszt sajnos
Megnézem fekete fehérben is.
Szép napot.

adott pontszám: 5
2017. február 12. | 20:57 | patfabi

Egyedi hangulata van ennek a képnek! Én azt tudom kiolvasni a képből, hogy bár hosszú utat megtettet a srác fiatalon az út során, a kihívás és az élet még csak most kezdődik! :) Jó kép grat! :)

sojal84 válasza:
Szia Patfabi.
Örülök hogy tetszik,nekem is ugyanezt üzeni a kép.
Köszönöm a pontot.
Szép napot.

2017. február 12. | 17:44 | Matthias

Hello!
Igaz, hogy láttunk már sineket párszor de ez attól függetlenül szép fénykép. Egy szénné fotózott téma esetében is adóthat olyan helyzet amikor egy kicsit más lesz. Az, hogy a fiú ott ül az egy rendellenes dolognak tekinthető, mert ugyebár a sineken vonat szokott közlekedni. Ez már ad egy kis érdekességet a képnek és a távolba tekintő magatartása még jobbá teszi.
Nekem legjobban a mélységélessége tetszik a fotónak. Az éles terület kb centikre a fiú mögött már vége és onnan elmosódott.
Amit hibaként megemlítenék azok a kiégett részek. A feje teteje, a kézfelye meg a jobb cipő orra. Utalok egy kis kreditet hátha fogy egy kicsit mert már nem tudok velük mit kezdeni.
Az értékelő 2 kreditet utalt át a fotó készítőjének.

sojal84 válasza:
Szia Matthias.

Húúú, kaptam két kreditet???
Köszönöm. Nagyon feldobtad a napom. :)
Remélem a tied is hasonlóan indul.

Köszönöm az észrevételeid és örülök hogy tetszik a kép.
Nekem is a mélységélesség tetszik és sajna valóban kiégettem a képet. A jövőben jobban odafigyelek majd erre.

Szép napot. :)

adott pontszám: 4
2017. február 12. | 13:46 | petty660505

Szia!
Jó kép lenne, tetszik, hogy a srác a távolba tekint és nem a gépfelé. Jó hogy lentről fotóztál egy kissé legugolva. Ami nem jó, hogy túlexponált a kép és ezért több helyen ki van égve. További jó kirándulást és fotózást!

sojal84 válasza:
Szia.

Valóban kiégett pár helyen a kép,legközelebb jobban figyelek.
Köszönöm az észrevételeid és a pontot.

Szép napot.

adott pontszám: 4
2017. február 12. | 09:23 | LDenes

Szia!

A sínes beállított fényképeket általában én is túlságosan elcsépeltnek tartom.
Ha nem a kis srác lenne ott, aki valóban mélyen a végtelenbe bámul kényelmesen elhelyezkedve, akkor biztosan leértékelném:) Ezen a képen azonban látszik a természetesség, kevésbé beállított és kevésbé mű.
Javaslatom talán csak a színekkel kapcsolatosan lenne: én úgy látom, hogy a fehéregyensúllyal gond van, a környezet túl meleg színű, a kabát sem természetes kék. Javaslom, hogy próbáld az egész képet deszaturálni. Azonkívül, hogy a színeket helyre teszi, valószínűleg még a kép hangulatán is fokoz majd!

Üdv.,
Dénes

sojal84 válasza:
Szia Dénes.

Örülök hogy tetszik a kép.
Mindenképp megfogadom a tanácsod.
A fiammal szerencsém volt.
Nagyon természetesen viselkedik a gép előtt.
A kép inkább az ő érdeme mint az enyém.
Köszönöm a pontot.

Szép napot.

2017. február 12. | 09:06 | h.rom

nem vársz sokat 80-ért. :) Ennyiért pl lehet venni a használtpiacon fix gyutávú portréobjektívet, bár nem vagyok képben Nikonilag, de talán egy 80/1.8 itt is beleférne ennyibe, amivel ugyan nem lehet zoomolni, viszont nyitott rekeszen is éles és pontosan fókuszál, és gyönyörűen mossa a hátteret. Egyszerűen csak ettől az objektívtől vársz olyat, amire nem, vagy csak korlátozottan képes.

sojal84 válasza:
Szia h.rom.

Lehet igazad van,bár valóban azt gondoltam hogy ha veszek egy obit 80ért,ha mást nem is tud,legalább éles képet csinálhatna.
A tesztet még nem tudtam megcsinálni mert akárhányszor előveszem az állványt a legkissebb fiam valami ellenálhatatlan kényszert érez azután hogy megszerelje:)
De a tippet köszönöm,mindenképp megcsinálom,nagyon kiváncsi vagyok.

Szép napot

2017. február 11. | 23:37 | h.rom

Ne kapkodd el. Csinálj egy tesztet: tedd a gépet stabil állványra és állítsd egy asztal elé. Az asztalra tegyél egy fehér lapot. A lapra húz fekete filccel vonalakat egymás alá. Jelöld meg az egyiket. Állítsd rá a fókuszt, ügyelj rá, hogy a keresőben te szemre penge élesnek lásd azt a megjelölt vonalat és csinálj pár képet nagylátó módban, középállásban és a tele tartomány vége felé is. Ha mondjuk az összes képen visszanézéskor élesnek látod akkor minden oké. De valszeg nem így lesz, a képeken vagy elé vagy mögé fog fókuszálni az esetek egy részében. Hogy pontosan merre, azt látni fogod abból, hogy a megjelölt vonal fölötti vagy alatti vonal látszik élesebbnek. Ezt érdemes megcsinálni, és ha túl rossz a helyzet, akkor kell reklamálni. De az is lehet, hogy az obi csak a te gépeddel működik rosszul és egy másik Nikonnal hibátlan lenne - amit azért kétlek, de tételezzük fel. Akkor hiába reklamálsz, hiszen az objektív nem hibás. Ezen szervizben tudnak segíteni kalibrálással. De ismétlem, egy utazó zoom soha nem fogja azt a minőséget hozni, mint egy jobb telezoom. Egyszerűen ennél túl nagy az átfogás, egy erős nagylátó állásból megy át egy erős tele állásba. Túl nagy utat kell megtennie a lencséknek, nagy a hibalehetőség. És hát valljuk be, elismerem emberként hogy 80.000Ft nem kevés pénz, de ezért csak műanyagot kapsz. Ez az objektív ezen az áron tűlünk nyugatabbra a gagyi kategória az a helyzet.

sojal84 válasza:
Köszönöm a tanácsot és a segítséged.
Holnap megcsinálom ezt a tesztet.
Tudod amit ezzel a Tamronnal csinálok képet utólag mindet élesítenem kell sajna.
Azt hittem én vagyok béna. Akkor volt gyanús hogy talán nem bennem van a hiba mikor karácsonyra a Jézuska hozott egy nevenincs obit ( aminek eszméletlen örültem ) És azzal sokkal de sokkal élesebb képet készítek.
50mm 1.8 Af/Mf
Köszönm tényleg a segítséged.
Elfogadom hogy itthon gagyi kategória,de azért éppen éles lehetne 80ért,nem? Legalább az alapokat tudja. Vagy én várok sokat 80 ért?
Hogy éles legyen a kép az nagy elvárás?
Mégegyszer köszönöm a segítséged

2017. február 11. | 22:51 | h.rom

Szerintem te nem hibázol. Itt a leggyengébb láncszem az objektív. Van ezeknek egy összefoglaló nevük: utazó zoomoknak hívják őket, mivel egy nagylátóból indulva erős tele tartományban végződnek. A nevüket onnan kapták, hogy felcsatolva egy kiránduláson nem kell cserélgetni, legyen az tájkép vagy egy állatkert, ahol messze van a jegesmedve és nem tudsz közel menni hozzá, tudsz nagylátót is használni de ha kell, rá is zoomolhatsz egy messzebb lévő témára. Ezek amolyan mindenesek, de optikailag pont a legelején és a legvégén a leggyengébbek. Elvihetnéd szakszervizbe ezt az obi-váz párost, ha azt veszed észre hogy sok a rosszul fókuszált képed, összekalibrálhatják őket. De sajnos túl jó minőséget egy ilyen ultrazoom Tamitól nem szabad várni.
A géptipust javítsd ki, nem D3000-red van hanem D3300-ad, bár talán lényegtelen részletkérdés, de valakinek fontos lehet.

sojal84 válasza:
Javítottam és írtam is neked.

Sajna lassan gépelek :(

Magyarul amit 80 ért vettem obit én meg mindenki más aki megvette az egy homályos képeket készítő kukába való,semmit nem érő......
5 év garancia van rá.
Megyek panaszt teszek és vissza kérem az árát vagy levásárolom.
Tudom egy normális obi 300 felett van de ha 80 ért csak egy homályos.......kapsz,miért engedik árulni?
Igazad van utazó zoom,de 80 nem kevés pénz,legalábbis nekem.
Becsapva érzem most magam ha valóban nem az én hibám miatt nem élesek a képeim.

Köszönöm hogy írtál

adott pontszám: 3
2017. február 11. | 19:54 | h.rom

Szia. A gond az, hogy erősen túltoltad a a kontrasztot: a fiad haja, meg a távoli folt egy kiégett fehér paca csupán. A szaturáció is erős, a színek neonosan világítanak. A fókusz sem a gyerkőcön van, hanem méterekkel felénk, a zúzott köveken. Kompozícóban jobbra túl sok helyet hagytál, a háta mögött viszont kívánja a teret a kép. Ha rossz napom lenne, erre 2.5-öt adnék.

sojal84 válasza:
Szia h.rom

A véleményed és észrevételeidet köszönöm.
És örülök hogy ma jó napod van :)
Mindenben egyet értek,de egy dologban nem.
Az a fókusz. ( részben,a végén leírom miért)
Igazad van hogy: Kiégett a fiam haja meg a távoli "folt"
Valóban neonosak a színek. Egy szűrőt raktam a képre mert ősz volt és ridegek voltak a színek,de amit a szűrő segített a háttéren,annyit rontott a fiamon, színekben értve sajna.Ha előre eltervezett fotó lett volna tuti nem kékbe öltöztetem,de spontán jött és nem illik a képbe a ruhája. Abból gazdálkodtam amim van. A gépet eleve úgy álítottam be hogy a bal sarokból induljon a sín,ahhoz hozzá tenni utólag nem tudok,jobbra lehet tényleg sok a hely,sőt biztos. Erre legközelebb jobban figyelek,köszönöm hogy felhívtad rá a figyelmemet.
Viszont a fókuszt nem értem. Én is látom amit te. De esküszöm az esetek 90 százalékába,és itt is egy pontos fókuszt használok és mindig a szemet vagy a szem környékét célzom be,lehetőségekhez mérten. mégsem oda fókuszál mint utólag kiderül.

Mit csinálok rosszul???

Válaszod előre is köszönöm.

Jó hétvégét :)