BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
  • Feltöltve:
    2017. február 10. 09:38
  • érzékenység: iso 800
  • objektív: 50mm
  • rekeszérték: f1.8
  • zársebesség: 1/60
  • Készítés helye (ország): Magyarország
A Grincs :)

A képen a fiam látható,hál Isten csak a kép kedvéért néz ilyen csúnyán mert megkértem rá,amúgy egy állandóan viccelődő mosolygós gyermek. Minden vélemény érdekel,tanulni szeretnék hozzáértő személyektől. 

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

2017. február 10. | 22:11 | Huti

Sok örömteli és eredményes gyakorlást kívánok!

A technikai dolgokra visszatérve: portrénál 1-2 nagyon nagyon ritka szélsőséges kivételtől eltekintve sohasem vakuzzuk szembe az alanyt a beépített vakuval, mert az itt is jelentkező kékes elszíneződést és csúnya, az arcot szétszabdaló, éles árnyék lesz az eredménye. Erre a célra egy olyan pici felületű fényforrás, mint egy beépített vaku egyszerűen nem alkalmas. Ilyen esetekben egy jóval nagyobb felületről érkező szórt fényre van szükség, ilyet egy forgatható fejű vaku fehér plafonra villantásával hozhatunk létre a legkönnyebben, de vannak direkt erre a célra gyártott derítőlapok is, amik akár a természetes fényt is képesek annyira visszaverni, hogy szép egyenletesen derítsék a fotóalanyt.
Ott vannak még persze a stúdiólámpák is mindenféle kiegészítőkkel, de az egy drágább szint.
Otthon egyébként lehet próbálkozni nagy fehér kartonlapokkal, kifeszített fehér lepedővel, lámpa elé tartott pausz papírral, meg fogsz lepődni, hogy milyen kellemes megvilágításokat lehet elérni ilyen egyszerű eszközökkel is!

Nekem sincsen (még) külső vakum, de egy rendezvényfotózáson szükségét éreztem annak, hogy a plafonra villantsak, ezért egy cigarettásdobozt béleltem ki alufóliával, és azzal reflektáltam a beépített vakum fényét a mennyezetre. Az eredmény sokkal jobb lett, mintha semmit nem csináltam volna, és szerencsére a légkör is kellően laza volt ahhoz, hogy egy ilyen förmedvénnyel járkáljak.
Sokszor filléres megoldásokkal is nagyon sokat lehet tanulni!

Sok sikert kívánok!

sojal84 válasza:
Szia Huti.

Köszönöm szépen a jókívánságokat és a tippeket. Mindenképpen megfogadom és kipróbálom őket.
A napokban rendeltem derítőlapot az ebay-ről,kíváncsi vagyok mennyit segít ilyen fényviszonyoknál. Kültéren tuti jó lesz,beltéren meg majd kiderül.
Láttam vakut is,új,forgatható fejű 6000ft ért de nem merem megrendelni mert lehet olyan is. Bár a fene tudja. Az obi amit ennél a képnél használtam az is ebay-os és
Nagyon jó. (élesebb képet készít mint a Tamron zoom obim,persze azt is szeretem )
Nikon bajonettes,nagyon csendes, 50mm f1.8 af/mf
és " csak " 25 000ft volt. Ingyen posta és se vám se egyéb költség nincs mert németből lett rendelve az meg EU tagállam.
De ez mind titok mert nekem a Jézuska hozta :)
Amit hiányoltam az a garancia levél mert azt nem küldtek,de hál isten tökéletesen működik :)
Lehet hogy ez nem egy nagy elismert márka de nekem ez van és úgy örültem neki mint a gyerekeim az ajándékoknak :)

A fenébe is, lehet megrendelem azt a vakut. Lehet nem olyan mint a profiknak de én nem is vagyok az. Amire nekem kell lehet bőven jó.Na majd meglátom.
De csak következő fizukor :(

Még egyszer köszönöm a tippeket és bocsánat a szófosásért.

Szép napot.

adott pontszám: 2
2017. február 10. | 16:32 | Huti

Szia!

Nagyon kérlek, hogy ne vedd sértésnek, mert egyáltalán nem annak szánom, de szerintem ez tipikusan az a fotó aminek az elkészítését a fotós személyes elfogultsága vezérelte. - Ez szerintem olyan fotó, aminek a családi albumban a helye, a rokonak jót mosolyognak rajta, de külső szemlélő nem sok értéket fog felfedezni benne.

Nem tudom pontosan eldönteni, hogy vakuztál-e, vagy ilyen szerencsétlenek voltak a fényviszonyok, de nekem nagyon kemények a fiú arcára érkező fények és mintha a fehéregyensúlyuk is kékesebb lenne a kelleténél.

Zavar még, hogy ahogyan a leírásból ki is derült, az alanyod gesztusa nem spontán, hanem láthatóan kikényszerített.

Előny, hogy szép a háttérben a kivilágított karácsonyfa - bokeh, éles a fiú arca és hogy nem nagylátóval álltál neki portrézni.

Hangsúlyozom még egyszer, hogy egyáltalán nem a fotóalannyal vagy a témával van bajom, biztos vagyok benne, hogy sok - akár karácsonyi témájú gyerekportréhoz tudna asszisztálni a fiatal úr, de szembeszökő technikai hibák és a láthatóan mesterkélt beállítás miatt egy kettest adok a képre.

Üdv.!

sojal84 válasza:
Szia Huti.
Egyáltalán nem sértettél meg.
Kultúráltan leírtad a véleményed aminek örülök.
A hibát én is láttam sajna kékes lett az arca,de miért azt nem tudom. Csak beépített vakum van és szerintem használtam is. A másik dologba is beletrafáltál. Én sem sorolom ezt a képet a legjobbak közé,de valóban elfogultságomban tettem fel. A gyerekeken gyakorolok és hiába tanulom a kompozíciós szabályokat ha belenézek a gépbe csak őket látom. A nyáron kezdtem el fotózgatni,van mit tanulnom bőven,ezért is vagyok itt. Egyáltalán nem sértettél meg. Örülök hogy ha mások felhívják a fogyelmemet a hibáimra mert abból tanulok. Építőjellegű kritikát írtál amit köszönök.
A jövőben tervezek képeket feltenni ide,várom azokról is majd az építő jellegű kritikádat.
Üdv

2017. február 10. | 12:09 | Birdie

Fehéregyensúly nem az igazi, túl kékes a bőr. A direkt vaku nem szép (csúnya árnyék az orr alatt), használj valamilyen fényformálót, vagy méginkább rádiós kioldót! Kompozícióban lehetne ügyeskedni kicsit, ha már a test rendezői bal felé fordul, akkor a fejnek a kép jobb harmadában lenne érdemes lenni.
A bokeh szép!

sojal84 válasza:
Köszönöm a véleményed.
Valóban kékes az arca,mindenképp veszek majd egy vakut,amint anyagilag megengedhetem.
Hátha azzal jobban sikerül.
Örülök hogy tetszik a bokeh.
Egy Magyarországon nem nagyon elterjedt (amennyire én tudom) olcsó objektívvel csináltam. Nem mertem leírni a márkáját hogy nekem "gagyi" cuccom van,mert nem nikon meg nem canon. Amúgy karácsonyra kaptam és nagyon örültem neki és nagyon meg vagyok elégedve vele. Nagyon halk,szép bokeh,éles kép. Ilyen lelkes amatőröknek mint én akik nem engedhetnek meg maguknak többszázezres obit,tökéletes.
Mégegyszer köszönöm hogy írtál.
Esetleg valamilyen jó ár/érték arányú külső vakut tudnál ajánlani?