BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
5
KATEGÓRIA: állatfotók
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
  • Feltöltve:
    2016. augusztus 31. 21:15
  • érzékenység: ISO 200
  • fókusztávolság: 450mm ekv.
  • objektív: Sigma 70-300mm F4-5.6
  • rekeszérték: F5.6
  • zársebesség: 1/800 s
  • Készítés helye (ország): Magyarország
  • Készítés ideje : 2006-08-09
Szinkronevés

 

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

2016. szeptember 10. | 12:51 | csupakambra

Szervusz!
Azért írok mert pl. a mr.mixernek adott válaszodból látom, hogy igenis van önkritikád (nem sok ilyen fotós van itt fenn) és komolyan szeretnél tetszetősebb fotókat készíteni.
Ebből a fotóból ugyan már nem lehet sok mindent kihozni, de szerintem legközelebb a következőkre ügyelj jobban, ha ilyen ürgefélét fotózol.
- Az állat feje, szeme, szája (legalábbis a hozzád közelebb lévőnél) legyen éles (manuális élességállítás+állvány)
-lehetőleg feléd forduljon, de semmiképp sem nézzen még kicsit sem elfelé,
-f 5,6.-nál jóval nagyobb rekesz kell,
- a háttér legyen lehetőleg természetes (ürgénél pl. a rét növényei) és legyen kellően mosódott.
Aztán még fel lehet dobni ezzel+azzal (pl. fénykarikák)
Üdv: István

BlendeR válasza:
Köszönöm a véleményt és a hasznos tanácsokat!

adott pontszám: 4,5
2016. szeptember 5. | 22:48 | h_tibor85

Szia!

A négyzet alakú kivágás nekem kifejezetten tetszik, jót tesz a képnek. A mélységélesség is jó, a hátsó állat már nem éles, de még látszik, hogy ugyanúgy eszik.
A nézőpont az, amin egy kicsit lehetne korrigálni. Kár, hogy pont egy vonalban vannak egymás mellett. Egy pici jobbra mozdulással talán jobban kilátszott volna a hátsó "jószág" is a takarásból.
Persze valószínűleg nem volt egyszerű így sem elkapni a pillanatot, és lehet, hogy fizikailag nem lehetett máshonnan fotózni...
Minden esetre hangulatos kép, gratulálok.

BlendeR válasza:
Szia!
Köszönöm az értékelést. Sajnos nem volt sok időm sem helyem komponálni a képet és az állatok is rohangáltak fel-alá.

2016. szeptember 2. | 19:28 | atreides

A 4,5 pont annak szól, hogy nekem jobban tetszene ha az előtér nem lenne ennyire éles csak a portré alanya. Ettől függetlenül hihetetlenül jól elkapott pillanat, a kidolgozás is nagyon tetszik. A színvilág talán picit túl narancsos, olyan mintha szépia szűrő lenne rajta, pedig nincs. Nagyon tetszik!

BlendeR válasza:
Dupla :)

adott pontszám: 4,5
2016. szeptember 2. | 19:28 | atreides

A 4,5 pont annak szól, hogy nekem jobban tetszene ha az előtér nem lenne ennyire éles csak a portré alanya. Ettől függetlenül hihetetlenül jól elkapott pillanat, a kidolgozás is nagyon tetszik. A színvilág talán picit túl narancsos, olyan mintha szépia szűrő lenne rajta, pedig nincs. Nagyon tetszik!

BlendeR válasza:
Szia!

Köszönöm az értékelést. Nekem egy kicsit jobban tetszik a sárgásabb színvilág, talán ezért is húz jobban szépia szűrősre. Igaz, az állatkák színe is hozzáad az egészhez.
Az előtér nagyon ettől életlenebb nem tud lenni (ezzel a felszereléssel). Talán egy kis döntéssel lehetett volna javítani rajta.

adott pontszám: 3
2016. szeptember 2. | 10:24 | mr.mixer

Szia!

Nekem ez a fotó nem esztétikus. A jelenet jó, de a környezet kopár jellege, a háttér színeibe beleolvadó állat, illetve az első ürge életlensége nem ad semmi pluszt a képhez. Véleményem szerint a fények is kissé erősek voltak.

BlendeR válasza:
Szia!

Be kell vallanom, hogy első olvasásra kicsit felbosszantott a véleményed. De néhány dologban igazat kell adnom neked, így a pontszámban is, mert a fotón tényleg nincs benne a pillanaton kívül semmi más plussz, ami miatt a képnek lehetne tudatosan hozzáadott értéke. Esély sem volt rá igazából, mert ez inkább egy állatkerti elkapott pillanat, mint igazi állatfotó a természetfotózás szemszögéből.
Valójában ez is az oka annak, hogy a környezet kopár és hogy a fények sincsenek gyakorlatilag semilyen módon módosítva és így csak az adott helyből és helyzetből lehetett dolgozni. Nem tudom, hogy mennyit tett volna hozzá, vagy vett volna el a fotóból, ha mindkét állat éles (tehát ha lerekeszelem, mondjuk F16-ra és 1/125-tal próbálkozok).
Abban viszont biztos vagyok, hogy egy élénkebb zöld füves háttér, vagy magasabb fűből előbúvó szinkronevő állatkák sokkal érdekesebbek lettek volna. Főleg valami piros gyümölccsel a fogaik között. Ez már biztos tutibb lett volna.
A fényeket nem nagyon volt módom/lehetőségem változtatni, nyitott terület volt, az állatok elzárva, Szent Pétert meg épp nem tudtam elérni. ;)
Az, hogy esztétikus-e egy kép vagy nem, arról szerintem végtelenségig tudnánk vitatkozni, úgy, hogy közben mindkettőnknek, ha részlegesen is, de igaza lenne. Ezen a fotón igyekeztem olyan helyzetet választani, hogy a fotó akár fekete fehérben is jól mutasson. Próbáld ki. :)
Köszönöm a véleményed, és örülök, hogy vannak még az oldalon, akik kritikusan néznek egy fotóra, mert rámutat olyan dolgokra, amiket mi magunk nem veszünk észre az elfogultságunk miatt. Amit hiányoltam a véleményben, hogy nem adtál egy kicsit bővebb infót arról, hogy hogy lehetne ez a fotó jobb, hogy szerinted mivel tudtam volna jobbá tenni a képet. De még nem késő, várom a választ, ha van ötleted.

adott pontszám: 5
2016. szeptember 1. | 05:54 | bau52lac

Szia ! Nagyon tetszik a téma, akár egy sportág lehetne az állatolimpián! Jó a kompozíció is. Jó kép. Üdv

BlendeR válasza:
Köszönöm az értékelést. Örülök, hogy tetszik.

adott pontszám: 4,8
2016. augusztus 31. | 22:23 | Gyémánt64

Szia!
Hol lehet ilyent fotózni? Nekem tetszik. Én megpróbálnám állóban, a kép bal oldalából vágnék. Vagy ehhez a képmérethez úgy fotóztam volna, hogy a hátsó ürge a jobboldalhoz közelebb legyen. Gratulálok a fotóhoz.

BlendeR válasza:
Köszönöm az értékelést. Sokat gondolkodtam a vágáson, és magam sem tudtam eldönteni, hogy milyen lenne a legjobb, úgyhogy teljesen egyetértek a véleményeddel.
A fotó az egyik állatkertben készült a Balaton környékén, de hogy pontosan melyikben, arra már nem emlékszem.