BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
 • Feltöltve:
  2016. január 12. 11:17
 • érzékenység: 100
 • fókusztávolság: 40 mm
 • objektív: 18-105
 • rekeszérték: f/8
 • zársebesség: 1 s
 • Készítés helye (ország): Magyarország
 • Készítés helye: Budapest
 • Készítés ideje : 2015-12-13
Lánc...

Tudom, hogy lerágott csont a téma, de kezdő hobbifotósként nekem is el kellett veszítenem a "Lánchíd-szüzességemet" :) A kép a hajnali órákban készült, szerintem erőssége, hogy egyetlen ember, vagy jármű sem "szennyezi" a képet. Pusztán a kihalt városban a kihalt Lánchíd látható. Megkérném a tisztes pontozóbizottságot, hogy a fotót önmagában értékeljék és ne húzzák le CSAK azért mert a téma cseppet sem eredeti. Köszönöm! 

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

adott pontszám: 3,8
2016. február 4. | 17:56 | metkos

Szia,
En egyaltalan nem huznam le a kepet a tema miatt, hisz europa egyik, ha nem a legszebb hidjarol beszelunk. Valoban ad egy egyedi hangulatot az emberek vagy autok hianya. Mivel a hajnali orakba keszult a kep, erdemes lett volna az ilyenkor nagyon lagy szep szineket is megmutatni (vagy borus volt az ido ?) . Ami viszont kisse zavaro, az a szukre vagott keret. Szerintem kellett volna hagyjal egy kis teret a hid also es felso felenel is. De ettol fuggetlenul szepen elkaptad a hangulatot

GiljanJanos válasza:
Köszi a tippeket, mivel jó sok helyről jöttek vissza ugyanazok a gondolatok, így volt alkalmam memorizálni őket! ;)

2016. január 31. | 12:11 | 16_9

Nálam 2-es lenne. Nem a téma miatt, mert kedvelt témám ez a híd és sok tetszetős fotót látok róla.. A képkivágás nem jó, nagyon szűk, felül éppen bele nem vágtál. Alul is jól mutatna egy kis víz a pillér alatt, meg bal oldalon is hagyhattál volna több helyet. Az, hogy nincs autó és ember a hídon, itt nem akkora szám. Ezt hosszú záridővel is el tudod érni, mert ebből a szögből az autók lámpái, amik fénycsíkot húznának, nem látszanának szerintem, az autók meg eltűnnek (ha egyáltalán látszana azokból is valami), ha csak nincs csúcsforgalom. A hosszú záridő pedig simán eltünteti az embereket. A vízfelszínnek egyértelműen jót tett volna a hosszú záridő. Nem tudom mikor készült a kép, de hajnalban napkelte előtt már szép felhőzetet is ki lehet fogni, jobban mutatna itt most, mint a sima homogén ég. És színesben jobban is nézne ki akkor, de ez más téma.

GiljanJanos válasza:
Köszi az értékelést!

adott pontszám: 4
2016. január 19. | 16:35 | Lajmo

Szia!

Úgy gondolom,a lerágott csont témákról is lehet kiemelkedőt készíteni. El kezdtem feldolgozni a fotódat. Egy cseppet világosítottam rajta,nekem így a híd kissé részletesebb lett.
Egy kis rekeszeléssel és hosszabb záridővel a vizet még jobban ki lehetett volna simítani,ami emelné a fotó különlegességét.
Felűl talán kissé szűkös lett.
Összességében jól raktad össze,de egy kis rutinnal és változtatással ez még jobb is lehet.
Sok sikert a továbbiakban! ;)
üdv:ljm

GiljanJanos válasza:
Köszönöm a tanácsokat és az értékelést!

adott pontszám: 3
2016. január 13. | 10:33 | Westover

Hello! Ahogy kérted nem számolom, hogy a téma nem eredeti. De tudod mitől lenne jobb? Ha egy nem eredeti témából tudnál eredeti felvétel csinálni.
Az autómentesség jó kezdet, de nem elég. Valami még kell hozzá, ami pl. lehetne a köd, naplemente, nagyon hosszú záridő, ami mondjuk kisimítja a Dunát és tökéletes tükörkép van benne.
Amin még elgondolkoznék. Lehet, hogy egy részlet izgalmasabb lenne? Kell bele minden a túlpartról?
Ill. a ff konverzió lehetne kontrasztosabb is, szerintem egy kicsit szürke.
Szóval szerintem nem arra kell hivatkozni, hogy lerágott csont a témád, hanem ki kell találni, hogy mitől lesz eredeti!

GiljanJanos válasza:
Köszi a tippeket!

2016. január 13. | 05:59 | dmcdmc

Jah, és még annyit, hogy nálam ez olyan 3 körül mozogna ez a kép, a szűkössége miatt, a lágysága miatt, és amiatt, hogy az FF konverzió is egy picit túl szürke, így olyan hangulattalan, illetve, hogy nem túl sok kreativitást, pluszt látok felfedezni benne, amit Te magad hozzáadtál, legalább időjárás megválasztásában.

2016. január 13. | 05:56 | dmcdmc

Szia!

Nem húzom le.. inkább elmondom pont nélkül, de nem kinyomva, hisz ezeket a köröket mindenkinek meg kell futni, és jó gyakorlási lehetőség.
Egyébként nemrégiben én is töltöttem fel egy Lánchídas fotót, esetleg nézd meg a galériámban, és láthatod, talán abban látsz némi újdonságot.
Első körben azt mondanám, hogy minden honnan szűkre komponáltad. Beszorítottad ezt a Lánchídat de nagyon. Így olyan, mintha egy dobozban lenne.. Hagyni kell neki teret szépen, hogy jól kifusson a képen.
A hidas képeknél nagyon könnyű elkövetni azt a hibát, hogy egy picit dől a kép. Egy nagyon picit itt is, bár elenyésző szemmel szinte észrevehetetlen, így ezt hibaként nem is rónám fel. Ennyi belefér.
Mivel nekem sem volt még jó fotóm a Lánchídról, én próbáltam az extrémebb körülményeket keresni. Ezért én egy ködös időjárást választottam. Egészen addig vártam a köd tisztulására, míg az első hídfő látszódik, de a Budai oldal már a ködbe veszik.
Ezáltal vittem bele egy kis sejtelmességet.
Én nagylátószöggel fotóztam, ezáltal egy picit megnyúlt a híd, még hosszabb lett, így vitt bele egy kis egyediséget.
Amit akkor elrontottam, és másképp kellene, hogy akkor lent volt a víz állása, és használhattam volna a követeket mint előtér...
Nem tudom, amikor ezt fotóztad milyen vízállás van, de érdemes azokat is használnod.
Mi van, ha nincs köd?!
Akkor naplemente! Hisz naplementekor pont a Budai oldalon nyugszik a nap, esetleg kék óra, és gyönyörű fények..
Illetve szűkebb rekesz, és akár ND szűrő.... simítsd ki a Duna vízét, fagyaszd meg, egy kék órás felvételben ND szűrőzve, és gyönyörű tükörképet kapsz a hídról a vízben. Ezt használd, komponáld meg.
Szóval, ha csak az időjárást jól megválasztod, már sokat dob a képen.
Ha esetleg pedig még keresel, valami más fajta kompót, amit még senki nem látott, az pedig hab a tortán.
Még egy dolog:
Icipicit lágy a kép, kicsit olvass utána az előélesítésnek, és utóélesítésnek.
Az épületfotóknál lekicsinyítve gyakran életlen lesz a kép egy alap objektívnél. Ezért ezt, mindenképp érdemes orvosolni.
Egyébiránt erre is találsz egy leírást tőlem a Lejáró a bizonytalanba című képemnél, amit puruczky-2-nek írtam egy jó hosszú választ.
Ha érdekel, keresd meg, lehet találsz benne hasznosat.

Remélem tudtam segíteni, és nyugodtan fotózd a kliséket, előbb utóbb Te magad rájössz, mivel tudnád izgalmasabbá tenni egy-egy képet.
Egy dolgot ne felejts el, a jó képhez, sokszor többször vissza kell menni egy ilyen helyre, mert nem adja ki az időjárás. Tehát kell egy kis fotózási mánia, nem szabad az elsőnél feladni, nekem is több képem volt a Lánchídról már, mire klisé ide, vagy oda, de bevállaltam azt, hogy itt is megmutatom az egyiket közölük, és elég jól is szerepelt a kép.

Üdv,
Gergő

GiljanJanos válasza:
Huhh... Köszönöm a rengeteg jó tanácsot, elolvasom/megnézem a képeket/írásokat is, amiket említettél!

Üdv,
Jani

adott pontszám: 3,8
2016. január 12. | 20:47 | kmáté

Szia.
Az, hogy embermentes, az tényleg jó!
A szerkesztése viszont kevésbé, eléggé szűkre szabott lett. Talán így akartál egy kicsit egyedibb perspektívát, feszültséget vinni a képbe, vagy nem tudom...
Viszont akár figyelembe veszem a pontozásnál, akár nem: ez a legelcsépeltebb klisék egyike, holt ugyanaz a nézőpont, ugyanaz a szög és kompó. Nem elég, hogy lerágott csont, ez kb. az ikre bármely előző Lánchíd-képnek. A szűk vágáson kívül tényleg semmiben nem tér el, de a monokróm konverzió legalább kimozdítja kicsit a sorból, bár feketefehérben is láttunk már nem egyet. Egész szép lett egyébként a lágyabb kidolgozás, én ugyan személy szerint kicsit világosítanék az égen, hülyén hangzik, de, túl szürke, ettől függetlenül jó.
Szóval ja, összességében ez még mindig a soksokadik srégenLánchíd, kis plusz azért tükröződik a pontokban az "egyediségért", de a személyes véleményem is beleviszem picit, ha nem bánod (ha én állnék neki, ennél azért jobban elrugaszkodnék a kijárt, sőt agyonra taposott ösvényről).
Objektívnek megmaradva a véleményem egyedül a vágással, meg kicsit az éggel kapcsolatban negatív, az utómunka, a választott időpont, fények tetszenek.
Üdv, Máté!

GiljanJanos válasza:
Köszönöm a szép vastagon megfogalmazott elemzést, egyetértek az elhangzottakkal és az adott ponttal is. ;)

adott pontszám: 3,5
2016. január 12. | 19:09 | petike_2006

Szia!

Lerágott csont ide oda, azt gondolom, hogy egy technikailag tökéletes és komponálásában szabályokat követő képet, senki nem fog lehúzni, maximum nem bír akkor a értékkel mások számára. Ettől függetlenül, mindenkinek vannak kötelező képei és a legnagyobb kihívás a kötelezőt, máshogy megmutatni, ahogy még nem látta a nagyérdemű.. Nyilván a Lánchíd egy szétfotózott téma, és nehezebb is ezáltal. Esetleg kifoghatóak olyan időjárási körülmények, amik hozzáadnak némi újdonságot és csak káprázik a szemünk.. :)
Szűken komponáltál, szerintem légy bátrabb, fent kevés a tér. Ha már hajnal és égnek a lámpák, akkor miért nem kék, miért szürke?
Miért 8-as az a rekesz? Nyugodtan szűkíts, sokkal jobban. Simán 14-es rekeszt haszálok. Sokkal szebb lesz a lámpa fénye és a Duna vize is szépen "megfagy"...

Üdv!
Peti

GiljanJanos válasza:
Köszönöm a tippeket!

2016. január 12. | 15:47 | csipcsala

Igen lehet, hogy "lerágott csont", de abban is egyet értek veled, hogy úgy is el kell veszítenie egyszer minden fotósnak ezt a szüzességet.
Alapvetően tetszik a kép, jól érezhető rajta ez a téli, ködös hangulat. Egyedül talán felül hagyhattál volna egy kicsivel több teret.
További jó fotózást kívánok.

GiljanJanos válasza:
Köszönöm az értékelést!