BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
2,7
KATEGÓRIA: természet
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
  • Feltöltve:
    2015. június 1. 08:24
  • érzékenység: 100
  • objektív: macro
Szárnyal-a-tavasz

Ez tényleg olyan pocsék kép, hogy csak 2-est érdemel egy egyképes feltöltő véleménye alapján? Megköszönném, ha tapasztalatabb felhasználók is véleményt mondanának. Tudom, ez csak egy virág kép, ergo nem sokan kattannak rá erre a lerágott csontra, de hátha van kivétel.  

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

adott pontszám: 2,8
2015. június 14. | 16:29 | bniki

Szia! Olyan nincs, hogy csak "egy virág kép". Nagyon szép képeket lehet készíteni egy egyszerű virágról is megfelelő szemszögből, mélységélességgel, színekkel stb. Itt egyedül a mélységélességet tudnám említeni, amit jól eltaláltál. Viszont újra komponálnám úgy, hogy a lila, kinyílt virágok ne legyenek benne. Lehet még le is lehetne vágni a jobb oldalit, de akkor már lehet szűk lenne. A főtémát még lehetett volna élesíteni. Legközelebb vedd kisebbre a méretet, mielőtt feltöltesz.
További szép képeket, fényeket!

tutalide válasza:
A méretet majd próbálom korlátozni. Talán egy másik virággal majd megpróbálom alkalmazni.

adott pontszám: 3
2015. június 14. | 00:36 | Darkness.Hope

1. nem szerencsés kiírni hogy áll a fotó... befolyásolhatja a véleményezőt... igy már eleve torz képet kapsz a képedről...
a fotó alapvetően kedves lehet számodra.. ha jól sejtem most fedezed fel a makro fotózás szépségeit... nem egy ilyen képem van nekem is... de sajnos a pipitér és egyéb virágok annyira tucat fajok hogy nagyon különleges szögből v érdekes fényekkel fotózva mutathatnak csak újat.. én nem vagyok egy profi... szóval lehet nem a legjobban magyarázom.. sőt magam is elkövettem nemrég hasonló feltöltést.... alapvetően egy szép éles fotó.. ami hiba az a háttérben lévő lila virág elvágása.. szerencsésebb lett volna ha vagy teljesen benne van vagy egyáltalán nincs.... szerintem van benne tudatosság én 3.-ra értékelem... keress érdekes szögeket vagy komponálj a képbe mást is ne csak a virágot.... lehet még újat mutatni velük is... bár nehéz

szép fényeket.

tutalide válasza:
Koszonom, kezdem en is igy latni a dolgokat.

2015. június 8. | 14:01 | Nordbright

"nem a gépben kell megvágnom a képet"
Igen. Ez mindenképpen egy nagyon fontos dolog. Semmiképpen ne kezdj el a fényképező saját szoftverében szórakozni ilyenekkel, hogy vágás meg egyéb effektek. Lehetőség szerint mindig használj valamilyen képszerkesztő programot utómunkára. A vágás egy dolog, de a kontraszt, színegyensúly, élesség, zajcsökkentés funkciókkal azért nagyságrendileg jobb eredmény érhető el, még egy gyengébb kép feldolgozása során is.

tutalide válasza:
Hat igen, a gyors munkanak hig a leve.

2015. június 3. | 21:37 | fodbal

Arra kérlek, ne keseredj el és ne add fel a próbálkozást!
Javaslom, hogy böngészgess a már nem pontozható, téged érdeklő kategóriák képei között, próbáld értékelni őket. Utána nézd meg az értékeléseket és az arra adott válaszokat, ezekből sokat lehet tanulni. Manapság sokkal kevesebb aktív tag látogatja az oldalt, ezért kevesebb véleményt találsz, de az évekkel ezelőtt feltöltött fotók is elérhetők.
Kezdőknek azt ajánlom - noha ez több kreditbe kerül -, hogy nem pontozható képként töltsék fel az első képeiket, vagy azokat, amelyekben nem olyan biztosak. Szerintem ilyenkor a moderátorok sem harapják le senki fejét, ha egy kicsit gyengébb fotó kerül fel, pláne ha a feltöltő beírja, hogy tanulási szándékkal kéri a véleményeket. Nyilván a tapasztalt tagok közül bárki szívesen elmondja a véleményét és egy gyengébb kép sem húzza le a feltöltő átlagát.

Igen, ide a 800-1000 pixeles hosszabik oldalú kép bőven elegendő, hiszen nem kiállítási képet akarunk belőle levilágíttatni.
Az sem mindegy, milyen monitoron szerkeszted a fotóidat. Az Ismertető 'Miként lehet beállítani a monitor helyes fényerejét és kontrasztját?' részében találsz egy egyszerű kalibrációs segédletet, ez is jobb mint a semmi. A Windows 7-en és a 8-on is van egy kijelzőkalibrálási alkalmazás. Ha lehet, ne noteszgépen, illetve annak kijelzőjén szerkeszd a képeid, hacsak nem valami komoly laptopod van. Használtan már 25 ezer Ft körüli áron lehet találni S-IPS paneles, vagy S-PVA és hasonló, kiváló vagy jó színhűséggel rendelkező monitorokat, a TN paneleseket nem ajánlom.

tutalide válasza:
Köszönöm az infokat! Valóban kevesen látogathatják az oldalt, mert a méltán legjobb képek, és a többi sem szokott kapni sok értékelést. 3-4 már soknak minősül, és alig van olyan kép (még a hónap fotói sem) amire összejönne az egy tucatnyi értékelő. Mondjuk a moderátorok túlbonyolított szabályrendszere is hozzájárulhat, hogy ennyie "elnéptelenedett" az oldal, ami senkinek sem jó. Én enm bánnám, ha kapok rossz pontot, csak a szabályok miatt azzal máris "súlytalan leszek az oldalon", nem tölthetek fel képet, meg a fene tudja milyen egyéb retorziók jöbbek.
Azért próbálok kitartani, és tölteni újabb képeket.

adott pontszám: 3
2015. június 3. | 16:10 | Nordbright

Ne mondjuk rá, hogy pocsék, de vannak benne zavaró elemek. A kompozíció valamennyire tudatos, elsősorban a fő téma elhelyezésére gondolok. Az elmosódásba bújó lila virágzat viszont már "meg van vágva" és így félbevágottan ront a kép élvezeti értékén. A képméret szerintem nem jó választás. Kisebben kivágva jobban mutatna. Így a zajosság is jobban kijön. Ezen utómunkával esetleg még lehetett volna finomítani. Ami még probléma, hogy a fő témán sem látni azt az igazán éles területet, ahová a fókusz irányult.
Illetve talán picit túlsúlyba került a zöld, de ez szubjektív kérdés. Építő jelleggel ennyit írnék.
Én nem is nagyon merek feltölteni növény-makró képet, mert szinte biztosan sok kritizálható eleme lenne. Itt tutira kell menni, hogy jó pontot kapjon az ember.

tutalide válasza:
Köszönöm az építő ötleteket. Én is úgy látom, hogy a növényekre ez igaz. Legközelebb nem a gépben kell megvágnom a képet, hanem számítógépen, űgy remélhetőleg jobb lesz a minőség is.

adott pontszám: 2,5
2015. június 3. | 14:54 | fodbal

Szia!

Nem igazán derül ki számomra, hogy klasszikus makró fotót akartál készíteni vagy a virág jellemzőit bemutató habitusképet.
Ha makrónak készült, akkor azon a három-négy bimbón kívül a virág többi részének a fotón nincs keresnivalója. Ebben az esetben a legnagyobb virágkezdemény egy jó háttérrel és megfelelő nézőpontból még érdekes is lehetne, persze ehhez egy makroobjektív (ennek hiányában egy közgyűrűsor) is kellene. Így csak zavarók az előtérben, a kép jobb alsó sarkában lévő életlen részek.
Ha habitusképben gondolkodunk és az a cél, hogy a növény idősebb virágait, valamint a zöld részeit is bemutassuk, akkor szűkebb rekesszel és olyan képkivágással kell próbálkozni, hogy a megmutatni kívánt részletek viszonylag egyforma élesek legyenek. Ezt sem könnyű persze jól megoldani, mert ilyenkor a háttér 'elmosása' is nehezebb lesz. Erre a célra jobb (közepes)teleobjektívet használni és messzebbről fényképezni, ezzel a téma jobban leválasztható a háttérről.
A kép egyéb hibáiról:
A színek túl telítettek, ilyen zöldek nincsenek a természetben. Nem arról van szó, hogy nem lehet a kontrasztot vagy a telítettséget megnövelni, vagy a színegyensúlyon állítani, csak szerintem egy természetfotónál ezek fontos szempontok.
A képet 1440 x 1440 méretben töltötted fel. Ekkora méretben a kép egy 20''-os monitoron sem értékelhető, görgetni kell, nem lehet egy pillantással átlátni. A nagy méret miatt sokkal jobban megmutatkozik a tömörítés képminőségre gyakorolt káros hatása. Bőven elég lett volna 800 x 800-as, max. 1024 x 1024-es méret is. Ez azért is fontos, mert a szabályzat szerint a túl nagy képméret miatt akár 0,5 pont is levonható. Ha a kép eleve javítandó kategória, akkor ez a levonás még kisebb adható pontszámot eredményez.

Üdv.:
Balázs

tutalide válasza:
Kösz Balázs,

Nem tudtam, hogy egy 800-1000 körüli rövidebbik oldal már nagynak számít, erre majd figyelek. A fényképezőben levő képszerkesztővel állítottam pár dolgon, és az valóban nem tökéletes. Nagyon kevés fénynél készült a kép, hosszú záridővel, lehet az is rádobott a kép színeire, meg én is túlhúztam. Azt hiszem habitus képet szerettem volna, ugyan nem ismertem eddig ezt a kifejezést, de legalább már tanulhattam valamit erről az árgól is. Köszönöm!

2015. június 3. | 13:23 | isti04

Én is azt hittem,hogy jó a fotóm, mégis a legkevesebbet értékeltek közé került.Ebből is tanulunk valamit.

tutalide válasza:
Így van, ami nekem igazán tetszett, azt meg a moderátorok javasolták, hogy fel se töltsem. Persze nem árt pár ismerős se, akik egymást támogatják. Néha csak pislogok egy-egy 5-ös képen - mert nem minden 5-öst látok ötösnek. A fotózás már csak rettentően szubjektív.

2015. június 2. | 22:41 | dmcdmc

azért nincs véleményező... mert tényleg rossz a kép, és nem akarják lehúzni, én is pont nélkül küldöm.

a minőség rossz, a méret túl nagy, görgetni kell, ezért szétesik, pixelesedik, mert a méret korlát miatt a minőségét jól le kellett húzni, a színek túl vannak a végtelenségig húzva, élvezhetetlen a kép.
a téma uncsi, a háttér zavaró, a kompó szűk, alul sok, és zsúfolt. letisztultabb, érdekesebb, fényben különlegesebb fotókat szereti a népség, jó magam is.

ne haragudj, a tömör, de elég erős kritikám miatt, tényleg a jó szándék vezérelt.

üdv,
Gergő

tutalide válasza:
Végre egy normális és használható kritika! Köszönöm, tényleg hasznos volt! Próbálom a jövőbeli képekbe beépíteni.

adott pontszám: 2
2015. június 2. | 13:19 | hup

Szia,
Nem tudom mit szerettél volna jobban hangsúlyozni. Ha az egész csokrot, akkor az élesség nem jó, sokkal szűkebb rekesszel kellett volna fotóznod, ha csak a rózsaszín virágfejet, akkor az élesség mellett a kompozíció sem annyira fog meg. Különösen zavar a szerkesztésben a bal oldalról belógó lila virág fej.
Jó képeket!

tutalide válasza:
Szia, köszönöm a meglátásaidat, lehet egy félreértelmezésből adódik.
A még ki nem nyílt virág, amit te csokornak írsz majd idővel olyan lila virággá fog átalakulni mint amilyen a jobb sarokban csak felsejlik. Úgy gondoltam megmutatni a kezdeményt, hogy sejtetem a kész virág kinézetét. A tágabb retesszel megyek rá, akkor jobb oldalon elvész ez a plusz üzenet, hogy ez még nem a kifejlett virág, csak egy bimbózó verzió. A mélységélesség olyan kicsi egy ilyne makro felvételkor, hogy örültem, hogy legalább a lilulni kezdő virágkezdeményezést élesre be tudtam hozni (kb 2-3mm csupán)