BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
  • Feltöltve:
    2014. december 10. 15:00
  • Készítés helye (ország): Magyarország
  • Készítés ideje : 2014-12-09
Üdvözlet a fővárosból!

Elnézést, kissé figyelmetlen voltam a méretezésnél. 1080p-s vagy kisebb monitoron érdemesebb közepesben. Igen, "alkudozom", hogy 1-es helyett 2 vagy 2,5 pontot ér... mert én még nem hallottam (ön)iróniáról 

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

2014. december 21. | 01:30 | szódás love

Ezen "alkudozunk", hogy hogy 2 netán 2,5 az 1 helyett? Közhelyes, ráadásul ekkora méretben a hibák többszörösen megmutatkoznak...

adott pontszám: 4
2014. december 13. | 00:05 | kepelek

Egy átlag külföldi, aki még nem járt gyönyörű fővárosunkban, biztosan és joggal hanyatt vágja magát e kompozíció láttán, mert a kép alsó és felső sötét részét leszámítva egy szép, atraktív látvány tárul elébe, amitől bizonyára sokáig nem tud betelni.
Azonban, a vizsgált nézőpontot és kilátási lehetőséget jobban ismerők már kritikusabban szemlélik e munkát, mivel a taglalt témában és műfajban nagyon sokan publikáltak már.
Ily módon elkényeztettek bennünket, látószervünk pedig, e panoráma tekintetében hozzászokott már a "megélhetési alkotók" alkotásaihoz.
Ettől, ez a kép még jó, de a mezőnyben méltánytalanul hátrányos helyzetből kell felvennie a versenyt.
Ezek mellett szerintem, amin azonban mégis lehetne javítani, az a részletek tisztasága.
Talán kísérletezni kellene egy megfelelőbb rekeszérték záridő kombinációval. Vagy megvizsgálni a gép stabilitásának kérdését.
Ezenkívül, a kép feltöltésénél érdemes figyelembe venni a javasolt méretezési tanácsokat.
Ilyen információk találhatók az oldal CIKKEK című rovatában is, "Mi fér bele 300/400 kilobyte-ba?"

EnyediBalázs válasza:
Üdv!
Nem szándékoztam kiemelkedőt alkotni. Reméltem, hogy tudok elfogadhatót... többé-kevésbé. :)
A részletek hiányáról, vagy is az általam vélt okról írtam sokat.
Üdv,
balázs

adott pontszám: 3,2
2014. december 12. | 23:03 | ada201_2

Szia

Hálás téma éjszakai városképet fotózni az egyik részről, hiszen könnyű viszonylag jó képet készíteni, amire otthon büszkék lehetünk. A másik oldalról viszont, nehéz igazán különlegeset csinálni, a fentebb leírtak miatt
Azt gondolom, ez most Neked sem sikerült. Egyrészt, ilyen képeket a kék órában szoktunk csinálni, mert szebbek a fényei, mint a koromfekete égboltnak.
Másrészt nincs ezen a képen semmi plussz, (egy tükörkép, egy épp elmenő hajó fénycsíkja, vagy bármi) ami kiemelné ezt a képet a többi közül.
Ráadásul, még zajos is.

Szerintem próbáld újra.

Üdv
Ádám

EnyediBalázs válasza:
A kék óra és a kép témát már párszor leírtam, nem akarom megint fejtegetni, de néz ki én vagyok csak olyan elvetemült, hogy úgy gondoljam egy várost az éj sötétjéből kiemelő fények elég témát adhatnak egy képnek.
Nem akartam a képet kiemelni. Egy tucatfotót akartam. :) És fel is készültem, hogy kapom majd érte a véleményeket.
A zaj ellen meg... Iso 200 a minimum a gépemen.

Üdv,
Balázs

adott pontszám: 1
2014. december 12. | 11:22 | szódás love

A témaválasztás a klasszik közhelyes turistás, a minőség pedig az alatti. Sem tartalmilag, sem képminőségileg nem merném kiváló, tökéletes, példaértékűnek, netán jó, egyedi, apró hibásnak, avagy tudatos, kreatív javítandónak nevezni, de a gyenge, kerülendő, hibás út is inkább illik rá, mint az elfogadható, unalmas tucatfotó.
Ennek szellemében nálam 1-es.
Sokkal inkább hajaz egy közepes mobiltelefonnal készített képre, mint egy dslr-esre. Közepesben is.
Más kárán tanul az okos, sajátján a még okosabb, ugyebár :), de ennél nagyobb tragédia sose érjen! :)
Magam is raktam már föl ide hasonlót és (joggal) kaptam rá hideget-meleget. AQkkor picit ugyan bántott, de teher alatt nő a pálma!
:)

EnyediBalázs válasza:
Akkor vitázzunk. :) (Nem nagyon, csak véleménycsere szintjén.)
5-(kiváló, tökéletes, példa értékű) Ezzel tisztában is vagyok, hogy nem az a fotó. Nem is szántam annak. Alap ismeretekkel tudható, hogy egy ilyen fotó soha nem is lesz az, legyen bármilyen részletgazdag vagy szép színes, kacifántos égboltú. (Na jó, háttérben egy valódi atomrobbanás mondjuk világszínvonalúvá tehetné... :D )
4-(jó, egyedi, apró hibával) Nem egyedi. Ugrott a pont. :) Tudom.
1-(gyenge, kerülendő, hibás út) A véleményekből látva senkinek sem jött át a kompozíciós koncepcióm, túl belemagyarázós lett. Talán feketefehérben adta volna magát... Kerülendőnek nem érzem. Inkább olyannak amivel lehet és esetleg érdemes foglalkozni, visszamenni.
2-(elfogadható, unalmas, tucatfotó) Unalmas, tucat. Igen. Elfogadható? Kinek mi az? Egy tapasztalt profi fotósnak mosolyogtató... de valakinek aki egy üdvözlet mellé kapja Budapestről? Az esetleg még örül is neki. Nézőpont kérdése. (nem véletlen a címadás sem)
3-(tudatos, kreatív, de javítandó) Kompozíció tudatosságát lentebb olvashatod. Elfogadod vagy sem... ez van. Azt is megosztottam lentebb, hogy hogyan, állványról, késleltetve, raw-ban készült. Javítandó, igen. A részletgazdagság terén mindenképpen. De a koncepció, miszerint az este fényeit szeretném hazaküldeni a családnak Budapestről egy képen megörökítve, szerintem sikerült. Nem a szép kék, felhőktől csipkés, giccses eget... az otthon is van, köszöni mindenki, sokszor látják.
Tehát ha mindenképpen szó szerint grammra mért pontokkal akarunk dobálózni akkor így kimérve 2,5pont. De hogy a vevő és az eladó is nyugodt legyen, egyezzünk ki 2-esben... :D
Nem mint ha számítana. Neked nem tetszik, látom. csak kicsit fröcsögősre sikerült a kommented számomra, ezért írtam ezt most le.
Remélem nincs harag. Részemről semmiképpen sincs!
Üdv!
Balázs

adott pontszám: 3,5
2014. december 11. | 20:59 | Nordbright

Gondolom a témaválasztással sokan jönnek. Valóban rengeteg nagyon hasonló képet lehet találni igen gyorsan a neten, így a téma nem mondható eredetinek. Mondjuk ez magában nálam soha nem ér egy kicsi mínuszt sem, esetleg annyit, hogy akkor célszerű valami egyéb módon kitűnni a tömegből. A képméretezés valóban szerencsétlen volt. Közepesben még talán el is menne, de a nagy méretben előjön az az érzés, hogy nem találni a fókuszt a képen. Valahogy minden egy kicsit elmosott, vagy bemozdult. Nincs egy pici igazán éles rész sem. Nyilván ezt hosszú záridőnél nem egyszerű megvalósítani, sok körülménytől függ. Szintén zavaróak a jobb oldali látképbe belógó faágak is. Nyilván ha csak ez a helyszín volt adott, akkor fát vágni gyorsan nem lehetett, mindenesetre eltakarja a kép jobb oldalát és a pesti partot. Alul is elég nagy a sötétség, talán feleslegesen. Szűkebb kivágás is javítana a helyzeten.

EnyediBalázs válasza:
Üdv!
Én is gondolkodtam a szűkebb kivágáson, de 16:9-nél nem akartam arányaiban szűkebbet. Gondoltam a fekete keretez fent és lent is.
Az élesség hiánya ellen igyekeztem tenni. Lentebb olvashatod is. Én a nagyon olcsó, öreg, repedezett bevonatú objektívemre gyanakszom, mint hiba okozójára... :(
Örülök, hogy benéztél és véleményt mondtál!
Üdv!
Balázs

adott pontszám: 4
2014. december 11. | 10:16 | csavargó

A kompozíció rendben van, a helyszín is látványos, a látványosságot a napszak csak fokozza, de nagyon alexpós, a kép jelentős része bebukott, amit csak fokoz az erős kontraszt és mintha kissé balra is dőlne, ez főleg a várnál látszik. A felsoroltak valószinüleg mind javíthatóak, ha raw.- ban fényképezted.
Üdvözlet a tó partról :)

EnyediBalázs válasza:
A balra dőlésen én is agyaltam mikor megnyitottam ps-ben a nyers, NEF filet, de arra jutottam, hogy a lánchíd perspektíva miatti torzításából tűnik úgy. (használtam az állványfej vízszintjét)
A bebukottság és a sok fekete is az én agyam szüleménye. Gondoltam adjunk neki egy keretet feketével. Ezek szerint túl belemagyarázós lett. :)
Köszi a hozzászólást és a véleményt!

adott pontszám: 3,9
2014. december 10. | 18:02 | zsoltf

A téma nagyon gyakran kerül bemutatásra itt az oldalon is, ezért szerintem elvárható, hogy tökéletes legyen. Amit ez esetben hiányolok az a részletesség. Talán nem volt elég merev az állványod és emiatt nem lett elég éles.
A másik, hogy szerintem túl sok a fekete sötét rész, kékórában jobb lehetett volna. A kompozíció, tetszik.
Minden jót,
Zsolt

EnyediBalázs válasza:
Üdv!
Kék óráról többieknek írtam, de ne kivételezzünk. :) Keretezni akartam a témát, az est fényeit. Gondoltam egy látványos(abb) ég csak elvonná a figyelmet. Legyen vagy ez, vagy az.
A kép állványról, időzítővel (sajnos a gép korlátai miatt előzetes tükörfelcsapás nélkül) készült és raw-ban került elmentésre a CF kártyára.
A részletességet -vagy is annak hiányát- inkább az öreg, viseltes (és nagyon olcsó) sigma 18-50-emnek tudom be.
Végül, nagyon örülök, hogy a kompozíciót dicséred, bár én szerettem volna ha annak részét képezné a sok sötét rész is, már említett módon, keretként.
Köszönöm a véleményed!
Üdv!

adott pontszám: 3,9
2014. december 10. | 17:12 | tamasbellak

Szia! Kötelező fotó mindenki életében, főleg aki Budapesten él. Viszont emiatt igen nehéz újat mutatni, de ezt nem is nagyon róvom fel hibának. Ami inkább zavar az a túl késői időpontválasztás. Ekkorra az égből már csak a feketeség marad, ami nem szerencsés, hiszen emiatt a kép fele nem hordoz információt, valamint a kék ég hiánya miatt unalmas az amúgy nagyon szép kompozíció. Üdv

EnyediBalázs válasza:
Igen, Budapestre kerülésem alkalmából kötelezőnek éreztem ezt a fotót.
Meglepő, hogy szép kompozíciót dicséred. Adott volt az elrendezés. :)
Az időpont választás is saját agyszülemény. Gondoltam a téma az est fényei. Ahhoz pedig "legelegánsabb" természetes fekete keretet az ég és a Gellért hegy oldalában felnőtt dzsindzsa adhatja. :)
Ezek szerint túl belemagyarázós lett a gondolatmenetem.
Köszönöm az értékelést és a véleményt!