BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
5
KATEGÓRIA: tájkép
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
  • Feltöltve:
    2014. augusztus 28. 19:27
  • Készítés helye (ország): Ausztria
Egy tiroli kép

2014-ben még mindig 310 k....ezen kéne változtatni nem a krediteken! 

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

2014. szeptember 2. | 11:06 | Birdie

Ez egy teljesen normális és elfogadható dolog, amit írsz.
Nyilvánvaló, hogy egy bizonyos szint elérését követően nem kíváncsi már az ember az épp ügyeletes megmondóember kreditvadász kritikájára, bár azért onnan is betalálhat egy jó észrevétel. Mindenesetre azt elfogadom, hogy ez a rendszer jelenleg csak egy bizonyos rétegnek kedvez. A totál kezdőknek nem, mert értékelés kényszer van. A fejlődésben lévőknek igen, mert azért kaphatnak hasznos tanácsokat itt. Akik viszont már eljutottak arra a szintre, hogy tudják mit miért csinálnak, azoknak már nem sokat tud nyújtani a bemutatkozási lehetőségen kívül.
Viszont a bemutatkozási lehetőség az szerintem még mindig erős oldala a site-nak. A facebookon a saját ismerőseidnek mutogatod a képeket, itt azért több emberhez eljut, s sok olyanhoz is, akik eleve szeretik a fotográfiát.

zoliologia válasza:
Na akkor megbeszéltünk mindent.És igen,én is úgy gondolom hogy egy bizonyos rétegnek kedvez.

Béke!

2014. szeptember 1. | 09:31 | Birdie

"Amúgy van egy fotós oldalad reklámokkal,és nem kapsz pénzt érte?No comment.....
Pusztán lelkesedésdiből ezt komolyan (igényesen) nem lehet csinálni hosszú távon szerintem.Max ha se munkád,se családod stb."

Ezek szerint nem igényes, ahogy csinálom.
Köszönöm a kritikát :)
Azt hiszem nem megyek mélyebbre, mert a végén még ice bucket helyett egy szép kis shit bucketet találok a fejemen.
Azért köszi, hogy lehoztál a földre :)

zoliologia válasza:
Na azért ne érezd magad földbe döngölve mert nem azt akartam!

Még azért had térjek ki erre a "kinőttem,kinőttük az oldalt"
Nagyon sokan együtt fejlődtünk.És sokat fejlődtünk.Nem rég mondott nekem valaki (egy itteni tag,aki nagyon jól csinálja amit csinál,de már ő sincs itt) valamit,egy nyers valóságot,és beláttam,én is így érzek,és biztos sokan mások is,a kérdés az,belátjuk ezt,vállaljuk-e?
Szóval sokan eljutottunk egy olyan szintre,amikor már úgy érezzük,nincs szükségünk arra,hogy megmondják mit hogy kellett volna csinálni.Ha erre kíváncsi vagyok,és érdekel,akkor még nem jutottam el "arra" a szintre.De sokan eljutottunk ide.És amit lövünk,amit készítünk,az úgy jó ahogy van.Ez automatikusan kialakul.Ez az érzés sokszor fellelhető burkoltan, a sorok között(értékelésekre írt reakciók),sok,nálam szerényebb "fotósoknál" is.

A másik,hogy közösségi oldalakon sokan barátságot,ismeretséget kötöttünk,ott látjuk egymás képeit,like,és ezzel meg is van az elismerés,plusz talán egy kis komment.Így akik számítanak,értékelnek is ilyen formán(csak pozitívan,hiszen ha nem tetszik,akkor max nem nyom like-ot,és nem ír semmit),és így elvész az az esély,hogy ide töltsünk,mert nem biztos hogy mások véleményére meg kíváncsiak vagyunk.

Szóval sok minden van itt...

2014. augusztus 31. | 16:56 | Birdie

"Ördögi kört alkottál....kevesen vannak...kevés értékelés...tehát a tagoknak valószínű kevés kreditjük van.Erre 500 kreditet akarsz összeszedni"

Semmi ördögki kör nincs. Te nem látod, hogy kinek mennyi kreditje van, én igen. 500 kreditet összeszedni 10 felhasználótól is simán lehetne úgy, hogy meg se kottyanna nekik. De ha tényleg sokaknak fontos a nagyobb fájlméret és van egy kis összefogás bennetek, akkor akár 100-an is ajánlhattok fel kreditet és ez már csak fejenként 5 kredit. Ki halna bele ennyibe? Még ha 6 kreditje is van. A kérdés inkább az, hogy megéri, vagy nem éri? Akarjátok, vagy nem akarjátok? Tényleg kell a nagyobb fájllimit, vagy csak egy jó indok a 310k-ra fogni a gyenge tömörítést?

"Ezt most te sem gondolod komolyan, hogy van egy weboldalad (ahol a reklámok után gondolom azért kapsz valamit....ha nem,az mondjuk ciki,de gondolom kapsz,még ha esetleg keveset is,nem tudom...) és nekünk kéne foglalkozni vele?"

Ha hiszed, ha nem, semmivel sem kapok sem kevesebb, sem több fizetést, ha a fotozzt szívvel-lélekkes csinálom, vagy épp pont magasról lesz×rom.
Tudod, itt elég sokan vagyunk, akik nem azért járunk ide, mert hú de mennyire szükségünk van a képeink értékeltetésére, vagy éppen arra, hogy okoskodjunk a kép alatt, esetleg csak hogy másokból hülyét csináljunk, "mi" azért járunk ide, mert jól érezzük magunkat egymás között, jókat lehet beszélgetni a képekről és jó a csapat. Persze mindig van valaki ügyeletes idióta (nehogy magadra vedd, nem rád célzok!!), aki megpróbálja tönkretenni mások szórakozását, szabadidős tevékenységét, aki már óvodában is azt élvezte, hogy szétrúgja a másik homokvárát. Persze azóta sem lépett feljebb a szellemi ranglétrán :)
No tehát szóval vagyunk, akik vagyunk, azaz olyanok, akik nem azért járunk ide, mert bármi materiális, vagy nem materiális hasznunk válna ebből. Egyszerűen csak szeretünk ide járni és szeretjük ezt csinálni.

De egyébként igen, a partvonalról bekiabálni egyszerűbb, meg szidni a bírót :D

S igen, komolyan gondolom, hogy nektek is kell foglalkozni vele!
Ez nem egy étterem, ahová bemész, kifizeted a számlát és elvárod, hogy a pincér udvarias legyen, jól főzzön a séf és fizetés után kinyissák előtted az ajtót. Mert ott mind a pincérnek, mind a séfnek, mind a tulajnak megvan a maga jól meghatározható érdeke (fizetés), hogy miért csinálják.

Itt a moderátorok miért csinálják a sok értékelés olvasgatást? Fizetését? Dehogy! Az a pár kredit, amit elismerésül kapnak, talán még méltánytalanul alacsony is (sajnos nem tudom módosítani, be van drótozva a kódba, ahová nincs hozzáférésem).

Szerinted én ezt a pénzért csinálom. Ki kell ábrándítsalak: egy igazi lúzer vagyok, mert semmi anyagi hasznom nem származik abból, hogy igyekszem jó hellyé tenni a site-ot, ahol lehet tanulni, ahol lehet jó képeket nézegetni, ahol lehet játszani. Hiszen mint írtam, pont lesz is sz×rhatnám, semmivel sem lenne rosszabb nekem (talán jobb lenne abból, hogy több szabadidőm maradna és kevesebb támadási felületet csinálnék magamnak: ha nem csinálsz semmit, nincs mit elrontanod...).

Tehát úgy érzem, hogy azért én már tettem és teszek egy-két dolgot a site-ért, most ti tehettek valamit azért, hogy nektek is jobb legyen itt. Meglátjuk, hogy alakul...

zoliologia válasza:
Na látod én leginkább ezért nem jövök ide.Mert 10-ből 9x nem érti a másik hogy mit írok,pedig szerintem értelmesen és világosan írok.Most te is ezt csinálod.
Ki írt olyat hogy a pénzért csinálod???Én csak feldobtam mint variáns (hogy talán kapsz is valamit),és ezzel együtt azt is,hogy lehet nem kapsz semmit,nem tudhatom,DE HA kapsz,HA NEM,neked kell az oldallal foglalkozni.

Amúgy van egy fotós oldalad reklámokkal,és nem kapsz pénzt érte?No comment.....
Pusztán lelkesedésdiből ezt komolyan (igényesen) nem lehet csinálni hosszú távon szerintem.Max ha se munkád,se családod stb.

Lehet hogy igyekszel,és teszel,de lehet nem azt amit kéne.Nem jó a menegment.Kéne egy új arc,egy új felület,nagyobb feltöltési méret stb.

Én személy szerint (az értetlenkedésen,és félreértelmezésen kívül) azért kerülöm a helyet,mert úgy érzem kinőttem(szerintem sokan vannak így).És ezt nem fogom szégyellni.Pár fotós könyvön kívül,itt kezdődött minden. Ha hiszed,ha nem,a fotózzt mindig megemlítem ha fotózásról beszélek valahol (volt hogy iskolában tartottam előadást,és ott is elmondtam mennyit köszönhetek az oldalnak,és buzdítottam őket,jöjjenek ide,kezdjék itt...én ezt tudtam tenni az oldalért pl.)),NEM FELEJTEM EL HONNAN JÖTTEM!!!Nektek köszönhetően sokat fejlődtem,de úgy érzem el is hagytam.Bizonyos értelemben..mert ha itt is lenne olyan minőség,amiről azt gondolom hogy minőség (nekem),akkor lehet aktív lennék...De nem ezt látom.Sok szempontból.

És a billentyűt ha le akarnám ütni...."áhhh...hagyjuk..felesleges"

2014. augusztus 30. | 09:48 | cyw

Na én is OFF-olok egyet, mint ifjú titán! :)

A 400k-nyi limitet én is támogatom, majd adok érte valamit én is. Mondjuk eddig is megoldottuk valahogy, de manapság olyan méretű képeket készítünk, legalábbis én biztos, hogy annak letömörítése 310k-ra elég veszteséges. Alap képeim kb. 18-20 mega, mikor kicsit odarakom magam akkor eléri a 24-30 megát is. Na most igaz, hogy nem 7300px-ben rakom fel, de akkor is látható a minőségromlás. Szóval támogatom az ötletet.

Viszont annyiban meg igaza van Birdienek, hogy ettől nem fog több értékelést kapni senki, nem lesz több értékelés egy-egy képen, szóval megint adsz a sz.rnak egy pofont. :) De akkor is haladunk a korral! :)

Azzal viszont amit mondtok, hogy nincs vagy kevés az értékelhető fotó, nem igazán értek egyet. Most persze ha csak 5 pontost akarsz adni akkor igaz, de lehet rosszabb pontot is adni, viszont itt a csavar a dologban, ha mondjuk már 3-as körülit adsz, akkor már megsértesz valakit, nem fogadja el, stb. (régen én is ilyen voltam beismerem, de már nem jellemző rám különösen :)))) ).
Egy hónapja kb. majdnem minden fotót értékeltem, egy pár db volt amire tényleg nem tudtam mit írni, mert abszolút nem az én stÍlusom, de a többire akkor is írtam valamit.
Én ezt látom úgymond problémának, hogy mindenki már csak 4 fölött akar pontot adni, mert nem akar lepontozni, mert ha megteszi, akkor jön a szöveg. Meg ha már nem tetszik, akkor nem is ír rá semmit. Valamilyen véleménye sztem mindenkinek van egy képről, legyen akár portrés, tájfotós, vagy utcafotós, stb. Persze az is jogos, ha valakinek már akkora súlya van, hogy ha ad egy 3-ast és mellette öten 5-öst, akkor is kb. 3,4 körül kullog valahol a kép. Ebben az esetben mondjuk ki lehet vonatni! :))
Azért az, hogy 6 értékeléssel nap értékelője legyek, ez azért nem volt jellemző régebben (kb. fél éve sem, régebbi dolgokat nem ismerem).

Szóval ennyi. Tessék mindenkinek értékelni, még ha nem is a te stílusod, és nem 5-öst ér a kép. :)

Peace

zoliologia válasza:
"Viszont annyiban meg igaza van Birdienek, hogy ettől nem fog több értékelést kapni senki, nem lesz több értékelés egy-egy képen, szóval megint adsz a sz.rnak egy pofont. :) De akkor is haladunk a korral! :)"---Ez így (az én esetemben) nem igaz.Én elég rég óta nem töltöttem,na mondom most,és amikor felugrott a 310k-s figyelmeztető,rohadtul elment a kedvem a feltöltéstől.Végül azért feltöltöttem.És így lesznek értékelések,de ha egyáltalán nem töltünk,akkor biztos nem.

2014. augusztus 29. | 23:52 | kulcsarati

Na már most...ha felajánlok kreditet, akkor pont segget csinálok a számból, mert sztem a 310kb pont elég, hisz épp ezért kampányoltam :-))) Persze ettől függetlenül megy a kredit(ek)

zoliologia válasza:
Nem szégyen ha kicsit igényesebb leszel:)

2014. augusztus 29. | 21:21 | Birdie

Főoldali hirdető! Itt a lehetőség, nézzük, kinek mennyit ér meg a dolog :)

zoliologia válasza:
Ördögi kört alkottál....kevesen vannak...kevés értékelés...tehát a tagoknak valószínű kevés kreditjük van.Erre 500 kreditet akarsz összeszedni.Még pilipár megmentheti mondjuk :):):):):)
Ezen kívül:remélem a min 400k azt jelenti hogy 1 mega körül.Az már okés lenne.

2014. augusztus 29. | 20:27 | Birdie

kulcsarati: ok, megértve. a kreditrendszerrel nem tudsz mit kezdeni, ez a motor már ilyen, benzinesből sosem lesz dízel, csak ha motort cserélsz, de az nem olcsó mulatság :)

zoliologia válasza:
Nekem mondjuk pont a kreditrendszerrel nincs bajom.

2014. augusztus 29. | 13:22 | h.rom

kulcsaratival egyetértve, én szívesen írnék több értékelést, de néha van, hogy egy nap egy olyan kép se kerül fel, ami egy szót is érdemelne. :(

zoliologia válasza:
Bizony...

2014. augusztus 29. | 11:26 | kulcsarati

OFF:
Robi nem akaorm védeni a mundér(unk) becsületét, de annyira kevés az "értékelhető" fotó, hogy egyszerűen nincs mihez hozzászólni. Az ifjú titánok meg osztják az észt (valóban más generáció) nincs már affinitása az embernek, hogy akár csak megpróbálja elmagyarázni a dolgokat...
Az oldalra egyébként nagyon ráférne egy vérfrissítés. Akár csak a külcsínyt tekintve, de persze jobb lenne ha belbecs is megváltozna. Mert azért ha megnézed a régi nevek közül be-be lépnek néha a tagok...egy vérfrissítés visszacsalogatna jó pár tagot. Ez a kreditrendszer megérne egy alapos átbeszélést mert ha valami elavult sztem, akkor az az.
Na de ez már fórumtéma...Bocs az offért...

zoliologia válasza:
"Az oldalra egyébként nagyon ráférne egy vérfrissítés. Akár csak a külcsínyt tekintve"--úgy vettem észre hogy az utóbbi időben kulcsaratival egyre jobban "eltávolodunk",de jól írta amit írt,abszolút egyetértek.Én a külcsinyt már le sem mertem írni.Mert az is gáz. (Birdie-nek)Kicsit úgy érzem van egy Trabantod régebb óta,ami már kicsit rozsdás,meg a teljesítménye sem túl sok,de elmegy A-ból B-be, és ez neked elég.

2014. augusztus 29. | 11:00 | Birdie

h.rom: nem neked címeztem. :)

Zoli: 10 évvel ezelőtt is 1024 pixel szélességben töltöttünk fel képeket és most is.
10 éve jó volt, akkor most is.
A képméret és a felbontás nem változott, akkor a fájlméret miért kellene változzon? Egyedül a panorámáknál érzem, hogy kevés a 300k. elvileg lenne lehetőség kategóriánként külön fájlméretet beállítani, de egy bug miatt ez esetben minden módosított képet, ami 300-310 kB közötti, átrakna az absztrakt kategóriába.
Én állnék elébe egy limitnövelésnek, de az a helyzet, hogy ha Ti elvárjátok tőlünk, hogy legyünk rugalmasabbak és tegyünk meg értetek dolgokat, akkor ez fordítva is így van. Én pl. szeretném, ha elérnénk azt a szintet, mint 3-4 éve, hogy a legkevesebbet értékelt képeken 4-5 értékelés legyen. Te meg azt szeretnéd, hogy a fájlméret limit legyen 300k helyett mondjuk 500k. Melyik tűnik fontosabbnak? Ha nagyobb lesz a fájlméret akkor jobb pontokat kapsz, vagy több értékelésed lesz?
Ezen kívül: Te mit teszel ezért, hogy az álmod (nagyobb fájlméret limit) megvalósuljon?
Megkérdezel? Megkérsz? Megkeresed a lehetőségeket? Nem. Flegma módon beírsz egy kép alá, hogy 2014-ben még mindig 310k és hogy nem a kreditekkel kellene foglalkozni.

Normál esetben az ilyen odaböffentéssel nem is foglalkoznék, de te Te kellően régi tag vagy ahhoz, hogy igenis meg lehessen ezt beszélni. Hajlandó vagyok kompromisszumra, de csak pusziért nem fogok nagyobb tárhelyet adni, vállalj/vállaljatok akkor Te/Ti is többet!

zoliologia válasza:
Ezt most te sem gondolod komolyan, hogy van egy weboldalad (ahol a reklámok után gondolom azért kapsz valamit....ha nem,az mondjuk ciki,de gondolom kapsz,még ha esetleg keveset is,nem tudom...) és nekünk kéne foglalkozni vele?De amúgy is,ha kapsz ha nem,és akkor ha ez egy "közösségi" oldal,a TE tulajdonod,neked kell foglalkozni vele, a fejlesztéssel.
Munkám során használok kellékeket,ami az emberek javát szolgálják.Ezeket én veszem meg és soha nem kérnék tőlük pénzt (ezt most ne úgy értsd magadra,esetemben a pénz lenne a segítség),mert erre ÉN adtam a fejem!!Nekem kell foglalkoznom vele!

2014. augusztus 29. | 08:57 | h.rom

Birdie: ...? Én ilyet nem írtam.

zoliologia válasza:
Szerintem az én írásomra írta.

2014. augusztus 29. | 08:48 | Birdie

JPEG mentés után visszatölteni élesíteni? Na ez maga az öngól. Ráélesítesz a JPEG tömörítési hibára, csodás :)

zoliologia válasza:
Én így tanultam,ezek szerint rosszul,bár ettől függetlenül eddig "működőképes volt" más oldalakon(ahol nem 310k a méret).Na mindegy....én úgy gondolom (és ez a lényeg),hogy haladni kéne a korral,mert jó élesítés ide,jó élesítés oda,a 310k vicc!Már évekkel ezelőtt is az volt,de most már pláne.

2014. augusztus 29. | 07:33 | h.rom

Sőt, kigészíteném azzal, hogy egy ilyen tájképnél a hegyek fölötti régiót nem is élesíteném, mert ugye minek, plusz a finomabb tónusoknak nem is használ, hanem nyitnék még egy réteget leméretezés után, majd a felsőre ráengedném az utánélesítést, és radír eszközzel a hegyek fölötti részen visszatörölném az alsó élesítetlen képet. Ezután a rétegek egyesítése után, save for web.

zoliologia válasza:
még jobb,köszi!

2014. augusztus 29. | 07:30 | h.rom

Ahogy olvasom a menetét, Huszti Zoli téged rosszul tanított tömöríteni. :( Utómunka, aztán ha fullra kész, beírod fekvő képnél hogy mondjuk 1000 pixel széles, aztán 15-20% unsharp mask utánélesítés, majd save for web. Javaslom így próbáld ki kérlek.

zoliologia válasza:
oké,köszi!

2014. augusztus 29. | 05:33 | hegyiember

az, hogy mentesz egy jpeget aztán újra megnyitod élesíteni és még egyszer elmented, legalábbis értelmetlen. kétszer tömöríted a képet.
átméretezés (image size), élesítés (alacsony rádiusszal), save for web. kész.

zoliologia válasza:
Nem itt csúszik meg a minőség szerintem,hanem hogy 3 százalékra (előbb rosszul írtam) kell lebutítani egy képet.

adott pontszám: 5
2014. augusztus 28. | 22:59 | ndp

Abszolúte remek kép,a minőség sajnos az emlitett 310-nek koszonheto...fuj 310. A képed nagyon tetszik,el tudnám képzelni a szobám falán,a komponálás..a színek...a látvány...ahogy az osveny elviszi a szemeim...mindenkepp megerne meg a hatot is :)gratulalok.udv

zoliologia válasza:
Köszönöm,egyik kedvenc képem a helyről.

adott pontszám: 5
2014. augusztus 28. | 22:53 | fdanika

Szia.
Nagyon jó lett a kép. Jó a szerkesztés, az elrendezés. Szerintem egy kicsit több szaturáció is elfért volna, de enélkül is nagyon gyönyörködtető lett. Viszont a leírásodat nem nagyon értem.

zoliologia válasza:
Nagyon kevés a 310k méretű feltöltési méret.

Köszönöm!

2014. augusztus 28. | 21:47 | kulcsarati

Jelen esetben majdnem 10% az a 30k ami azért nem mindegy. De esetedben mindegy mert pocsékul tömörítettél. Egy jól sikerült tömörítéssel erre a célra tökéletesen elég a 310k.
Szerintem...

zoliologia válasza:
Engem még ha jól emlékszem Huszti Zoli tanított tömöríteni.
Kép betölt,utómunka,aztán Save for web,pixel beír (high quality meghagyva) mentés.Utána visszatölt,élesítés enyhén,aztán megint elment.
Amúgy meg a 310k egy rendes kép (10 mega) kevesebb mint egy százaléka.Kötve hiszem hogy erre a szintre való tömörítést kéne erőltetni.

2014. augusztus 28. | 20:17 | Birdie

De lásd kivel van dolgod, neked is felajánlom:
- küldd el a nagy felbontású képed és én visszaküldöm neked 1000 pixel magasan úgy, hogy nincs szarrátömörítve és belefér a 310 kB-ba és leírom, hogy csináltam.

Ennél nagyobban meg minek töltenéd fel?
(persze sejtem, hogy nem fogsz élni a lehetőséggel :) )

zoliologia válasza:
Szerintem jól tömörítem,de kössz!

2014. augusztus 28. | 20:15 | Birdie

Bizony, 310 KB-ba felrakni egy épkézláb 1024 pixel széles képet, az megoldhatatlan feladat, nem is értem, az eddigiek hogyan tudták, azt meg pláne nem értem, hogy tudtunk eddig 4k felbontású képek nélkül élni :D

De ha gondod van a kreditekkel és zavar, hogy azt osztogatjuk, csak szólj, egy szavadba kerül :)

ui: használj irfanviewt, nagyon tömör és mégis jó JPEG képeket tud csinálni, vagy Photoshop save for web.

zoliologia válasza:
"Bizony, 310 KB-ba felrakni egy épkézláb 1024 pixel széles képet, az megoldhatatlan feladat, nem is értem, az eddigiek hogyan tudták"--nem azt mondtam hogy nem lehet,ne csinálj úgy mintha nem értenéd a problémám,ami amúgy nem csak az enyém,ezt is tudod.
"nem értem, hogy tudtunk eddig 4k felbontású képek nélkül élni"--Istenem....Régen nem volt mobil sem,jól el voltunk anélkül is,szerintem akkor holnap dobd is ki a tiédet. (most komolyan,erre mit kéne írnom.....)

Save for Webet használok.

2014. augusztus 28. | 20:01 | h.rom

Hát nem, de te aggódsz a 310k miatt, közben ki sem használod. :) Egyébként biztos vagyok benne, hogy ilyen kevés lehetséges limitnél 30k is számít. De mélységesen egyetértek veled, már legalább 500k-nak kellene lennie a limitnek ahhoz, hogy én se amiatt pontozzak le egy képet, mert ronggyá van tömörítve, amikor lehetne több is.

zoliologia válasza:
Veszett fejsze...:)

2014. augusztus 28. | 19:34 | h.rom

Az igaz hogy a limit 310k, a képed viszont csak 289k. Tehát lett volna még hová nyújtózkodni. ;)
Nagyon szép a tájkép egyébként, de gondosabb tömörítéssel lehetne még minőségibb.

zoliologia válasza:
Húúú,hát az a 30k rengeteget dobott volna rajta!!Ez kb olyan mintha egy erdőtűzhöz egy vödör vízzel mennél oltani,de mellécsordul 1 deci,és azon aggódsz....