BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
3,99
KATEGÓRIA: életképek
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
  • Feltöltve:
    2014. május 5. 08:19
  • zársebesség: 1/2000
  • Készítés helye (ország): Japán
  • Készítés helye: Hiroshima
Megtisztulás

Utómunka: vágás, kontraszt, fényerő. Japánban a szentélyekbe történő belépés előtt kell megmosni kezünket, "megtisztulni". Egy kicsit talán a a katolikus templomba történő belépéskori szenteltvizes keresztvetéshez tudnám hasonlítani a jelentőségét. 

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

adott pontszám: 3,8
2014. május 9. | 16:37 | pocaxon

Ez amolyan se nem elkezdett se nem befejezett kultúrális és vallási egyveleg az épületek, kellékek és a procedúra egészséges keverékével. Hatásosabb lehetett vonla egy éppen kezet mosó mozdulat, hiszen az egyik talán teszi vissza a merőkanalat (a japán neve biztos szebb) a másik épp "öntés előtt", a csonka végtagok és testrészek figyelő tekintete mellett. Azt hiszem láttam már szebb FF konverziót is és sajnos nem ott éles ahol annak szeretném látni. Mindezenáltal mégis tud mesélni és átadni egy olyan hangulatot melyet a fotó nélkül mindennaposnak értékelhetnénk.

stamas87 válasza:
Köszönöm az értékelést!
Egyetértek. Jobban át kellett volna gondolnom!

2014. május 6. | 13:24 | Pulykakakas

Szia!

Az a legnagyobb baj, hogy fogalmam sincs, hogy mi ez.
Valami fenékpaskoló?:D
Kávéfőző edényke?

stamas87 válasza:
"Fenékpaskoló" :)
Kétség kívül arra is alkalmas, bár az ergonómiája miatt én nem ezt használnám.
Lentebb írtam részletesebben.

Köszönöm a hozzászólást!

2014. május 5. | 23:13 | 2bats

Nem jó, ha a fotó csupány egy talány marad, élmény, üzenet nélkül. Pedig jó, ez a részletkiemelés, ez a koncentráltság, csak a szemlélő jelen esetben nem annyira művelt, hogy kapcsolni tudja a tartalmat saját tudatához.

A másik, ami kérdéses: ha jól látom, a helyszín Távol-Kelet, márpedig a manipulálgató emberek elég európai öltözetűnek tűnnek, így felmerül az erős kétely, hogy turisták, akkor viszont erősen turistafotó lesz a képből, így meg már nem "megtisztulás", hanem "kirándulás".

stamas87 válasza:
Szia lentebb írtam a képről, nem másolom be ide is. Bocsánat h csak úgy odadobtam ezt a képet hogy értékeljétek. Legközelebb jobban ügyelek a leírásra!
Köszönöm a véleményed!

Üdv.:Tamás

adott pontszám: 3,5
2014. május 5. | 14:40 | zastarovje

Szia!

Őszinte véleményt kértél, íme:
A keleti kultúrában nem vagyok jártas, így nem tudom mi is történik a képen. A kép címe segít csupán eligazodni. Én a megtisztulást valami katartikus élménynek képzelem el (pl. megkeresztelkedés vízalámerüléssel), ami ebből a képből egyáltalán nem tükröződik vissza. A megtisztulásra a képen csak a víz utal. Engem sokkal jobban érdekelnének az emberek, ahogy ezt ők átélik, de ők csak jelzésképpen tűnnek fel a képen, nem derül ki róluk semmi.

Ha a víz a lényeg a képen, mint a megtisztulás eszköze, akkor nagy hiba, hogy éppen a fröccsenő víz lett félbevágva.

Azt sem értem mivel nyújt többet a fekete fehér megoldás a színes képnél.

Örülnék, ha mesélnél róla, mi volt az elképzelésed. Nekem nem esett le.

üdv

stamas87 válasza:
Szia! Az előző értékelőnek írtam a képről, nem másolnám be ugyanazt. A jövőben részletesebb leírást adok ha hasonló képet töltök fel.

Köszönöm az értékelést!

Üdv.:Tamás

adott pontszám: 3,5
2014. május 5. | 10:21 | Arrakis_

"Számítok az őszinte, építő jellegű kritikátokra! "

Akkor írok ;)

Különleges és ritka helyszín, de ez az életkép nekem nem mond semmit.
Tudom, most utánanézhetnék, hogy a japóknál mi a megtisztulási szertartás menete, milyen szokás ez, mi a folyamata stb. de a képnek kellene ezt elmesélnie, vagy művészien bemutatnia.
Ez nem sikerült.

Sok dolog van a fotón, ami színesben szerintem sokkal jobban mutatott volna, főleg, hogy ide kevesek jutnak el. Víz, fa(?)merítők, színes(!) pagodák, kezek, márvány, bambusz. Miért kellett ezeket sötétségbe borítani? (ill vakító fehérségbe)

Sem a nézőpontot sem az FF választását nem egészen értem.

A sötét színek miatt azt sem tudom eldönteni, hogy fiatalabbak, vagy idősebbek "tisztulnak", és arra sem mernék fogadást kötni, hogy mivel kezdődik a személyi számuk.

Szumma:
A kép ferde, a felfröccsenő víz teteje lemaradt ill. nem sikerült a tudósítás a hiroshimai szokásokról. Egyszerűen nem tudom mit látok, mit csinálnak és mit szimbolizál ez.

Magukra öntik? Megisszák, vagy csak kezet mosnak? Miféle kút vagy forrás ez? stb. Semmivel nem lettem okosabb :(

* * *

Küldés előtt beírtam gugliba, hogy "hiroshima megtisztulás". Nem találtam semmi infót erről.

stamas87 válasza:
Először is köszönöm az értékelést!

Másodsorban bocsánatot kérnék mert talán a címválasztás nem volt megfelelő. Kicsit túlértékeltem, túlértékeltétek ezt a képcím+helyszín kombót. Ez egy egyszerű mégis gyönyörű Hiroshimai szentély, bejáratánál található. Nem kell semmi extrára gondolni, ez egy nagyon egyszerű kis "szabály": mielőtt belépsz a templom területére, a szent helyre, meg kell tisztulnod, meg kell tisztítani magadat. Talán a katolikus szenteltvizes keresztvetéshez tudnám hasonlítani a jelentőségét. Szóval semmi extra, ez egy mindennapos dolog. Semmiféle átszellemült arcokat nem látni eközben, a kisgyermektől a nagyszülőkig, a férfiak, a nők, a mindegyik nemhez tartozók, mindenki csinálja.
Köszönöm a kritikát, egyetértek, kivéve a ferdeséget. Nem tudom hogy melyik vonalnak melyik vonallal kellene hogyan állnia. Sokat tanultam a soraidat olvasva, sok mindent nem vettem figyelembe.

Üdv.:Tamás

adott pontszám: 4
2014. május 5. | 08:40 | tojasosnokedli

Jó a perspektíva és a téma is érdekes. A csúcsfényekre viszont jobban kellene ügyelni. Sok a kiégett rész a kövön.

stamas87 válasza:
Köszönöm az értékelést!