BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
5
KATEGÓRIA: riport
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
  • Feltöltve:
    2014. március 12. 20:14
  • objektív: 50/1.4
  • rekeszérték: F2.4
  • Készítés helye (ország): Magyarország
Felvezetés :)

Rám nézett, és hirtelen kicsinek éreztem magam... mindenesetre mindannyian félreálltunk az útból. :)) 

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

2015. február 7. | 21:49 | Mausi76

Ez tüneményes! :)
Nagyon jól elkaptad a pillanatot, és közben még komponálni sem felejtettél el.
Tetszik!!

mitcsenkov válasza:
Köszi, örülök. :)

2014. június 27. | 09:38 | nemethmik

A lelkesedésem a képértékeléseket illetően hullámzó; érdekes, hogy csak pár hónapja írtam ezt az értékelést. Olyan mintha egy éve lett volna. Köszönöm a választ. Minden nap készítek fotókat, mindig más témában és próbálok a technikai dolgokra is nagyon odafigyelni. Igazából, ha nem írok/írunk tankönyv ízű értékeléseket, akkor csupa teljesen szubjektív butaságot lehet csak írni: nagyon tetszik, nem jön be, nagyon bejön és hasonlók. Lám Te is milyen szépen és szabatosan válaszoltál, amit nagyra értékelek. Egyébként, nemrég egész szép eredményt értünk el a lányommal külön-külön is, másutt a fotóinkkal; neki is kezd kialakulni a saját stílusa meg én is egyre jobban úgy gondolom, kezd saját stílusom lenni. Jólesik nézegetni itt a szép képeket és a legjobbakhoz pár szót is fűzni. Üdvüzlettel és köszönettel, Miklós

mitcsenkov válasza:
Mindkettő fontos: szerintem alaposan boncolgatni azokat a képeket érdemes igazán, amik szubjektív "tetszik" / "bejön" szinten érdekesek voltak.
Ott jó megpróbálni rájönni, mitől működik (vagy mi hiányzik még).

adott pontszám: 4,8
2014. április 11. | 10:10 | nemethmik

Ez az! Ez az én világom. Számomra is sokkal érdekesebb egy kép, ha legalább két téma is fellelhető a fotón, amelyek versengenek, kiegészítik vagy támogatják egymást. Jártam fényképző tanfolyamra, de ez a saját szövegem, vagy lehet, hogy elszundítottam, amikor ezt magyarázták. Azért említem meg, mert azokat a képekre adok mostanában inkább értékelést, ahol ez a kettőstéma valamilyen mértékben megtalálható. Az élességpont tökéletesen odaugrott, ahol lenni kell; automatikus élességállításnál ez nem mindig sikerül. A geometriai kompozíció is tökéletes, ahogy a két téma elfoglalja a helyét. A színek nagyon szépek, de színkompozíciót nem véltem felfedezni, de azt igazából nem hiányolom az ilyen képeknél; bőven elegendők a szép és harmonikus a témához illő színek, és nem lenne szerencsés, hogy az alkotó utómunkával átszínezze a képet a színkompozíció kedvéért. A fénykompozíciót esetleg lehetett volna alkalmazni az utómunka során. Ami rögtön eszembe jut az, hogy a bal oldali fickó túl jól van megvilágítva és markáns. Ha jól tudom a szigorúbb pályázatoknál is meg van engedve a részleges és csak egy területet érintő sötétítés és színtelenítés (deszaturáció). Nagyon érdekes, hogy valaki még készít fotókat fix objektívekkel mint a 50mm/f1.4G; gondolom itt remek szolgálatot tett a templomban, ahol olyan kevés a fény. Egyenlőre nem strapálom tovább magam, mert nemrég az egyik alkotó fotós úgy éreztem inkább megsértődött a 0,2 pont levonáson, bármennyire is igyekeztem tárgyilagosnak hatni az értékelésemmel. Üdvözlettel, Miklós

mitcsenkov válasza:
Kíváncsi leszek, meddig lesz meg a lelkesedésed ilyen hosszan boncolgatni egy képet - de jó darabig csináltam én is.
Aztán már leszoktam arról, hogy hosszan le is írjam, de hasznos volt: ebből tanultam a legtöbbet. :)

Most még nagyon jól érezhetőek benne a könyvekben leírt alapelvek, de ha elkezded felfedezni képeken, az nagyon jó első lépcső. A második, hogy eszedbe jut és használod. A harmadik, hogy már nem jut eszedbe tudatosan, ösztönösen kezded használni - vagy néha éppen ellene menni, ha ráérzel, hogy úgy jó.

A részletekre: az AF azért elég jó eszköz, legalábbis megfelelő rutinnal és összeszokottsággal egy D700-on már nem igényel varázsló-vizsgát, hogy a megfelelő helyre fókuszáljon az ember. :)
A kép bal szélén a fickó így is elég erősen le van már sötétítve: mindenhogy rossz, zavaró. Például azért, mert farmermellényben jött az esküvőre. De levágni nem tudtam, mert a boltívért kár lenne.

Az 50/1.4 és hasonló fixek egyrészt a kevés fény, másrészt a szűk DOF és a szép rajzolat miatt azért népszerűek ám a profik között mindenütt. :)

Sértődés itt nem lesz - de biztos, hogy lesznek, akik berágnak a tudálékosnak tűnő, tankönyvi részletességű véleményeken. Lépj túl rajta... majd érlelődik, és egy idő után neked is rövidebb benyomásaid lesznek. :)

2014. március 31. | 00:46 | anorexiás mikulás

Aranyos kép, jól kivitelezve. :)

mitcsenkov válasza:
Aranyos pillanat, már nézni is megmosolyogtató volt. :)

2014. március 13. | 23:15 | pilipár

Igen, valószínüleg igazad van, nekem az utómunka még gyakran okoz fejtörést, maga a stílus eldöntése is. De a múltkor valakivel végignézettem a galériám és nem akarta elhinni, hogy bizonyos képeim (a portréknál érdekes ez most) vignettel készültek. Amiröl Neked írtam, az valami olyasmi lehetett volna, amiket néha én is alkalmazok....ott van, mégis szinte észrevétlen marad.....ami úgy emel ki, hogy közben nem rontja el az egészet. Mert azért alapból én sem igazán vagyok híve! :)
Ildikó

mitcsenkov válasza:
Igen, ezzel a mértékkel egyetértünk. :)
Egyébként néhány szebb, nagy fényerejű fix objektív magától is csinál ilyesmit - az 50/1.4 elég mérsékelten.
És például a 35/1.8, ami elvileg DX obi, full frame-en is remek darab, F4 alatt látható de nem zavaró mértékű vignettálással (F8-on már kicsit sok, de úgyis nyitva hassználjuk)... :)

adott pontszám: 5
2014. március 12. | 20:54 | zsoltf

Szia, egy nagyszerű pillanatot örökítettél meg.
Nagyon beszédes a kislány testtartása, arca. Megírja a történetet, viszi az egész képet,
Éles ahol kell, jól mosott a háttér (irigyelem azt az obit). Kellemes színvilág, példás szerkesztés.
Minden jót,
Zsolt

mitcsenkov válasza:
Köszi. :)
Az 50/1.4 tényleg ritka jó darab... érdemes begyűjteni.

adott pontszám: 5
2014. március 12. | 20:39 | pilipár

Jó a felvezetö szöveged.....kicsit hatásvadász? ;) csak viccelek! :)
Kedvelem az esküvöi fotókat, föleg mióta a családban is heti rendszerességgel utómunkázzák azok százait.....rengeteget lehet tanulni belölük!
Aranyos pillanatot örökítettél meg, egy aranyos kislánnyal a címszerepben. Kicsit makacsnak tünik ezzel az összefont karral, vagy az "ellentmondást nem türö" kifejezés jobban illik ide? Még a cipöje dobbantását is hallani.
Nekem így egy kicsit halovány a jelenet színvilága, és éppen a kislány kiemelése és az ilyen eseményeken maximálisan engedélyezett hatásvadászat érdekében felülröl egy leheletnyi vignettel behúznám a figyelmet a föszereplödre.....inkább csak amolyan ráirányítási szándékkal, úgy, hogy azért az esemény többi része se csorbuljon. De úgy érzem, jobban kiemelné öt a környezetéböl, mert a templombelsö aranysárga színe, a fényáradat, a háta mögötti világos tábla és az ö fehér ruhája kicsit sok együtt.
Mert egyébként éles, és a szerkesztés is hatásos.....stb.stb...... kedves kép ez! :)
Üdvözlettel! Pilipár

mitcsenkov válasza:
Köszi.
Egyet is értek... meg nem is.
Utómunkázásból nekem is kijutott az utóbbi pár évben, és szép lassan leszoktam arról, amit hiányolsz. És még csak nem is lustaságból: egyszerűen becsapjuk magunkat vele. Nagyon ritka, hogy időtállóan jó képet sikerüljön fotózni, de amikor összejön, az utólagos vignette, kontraszt és szaturáció kiemelése nélkül is látszik.

A vignette egyébként olyan, korszakos divat lesz szerintem, amire ránézünk majd 20 év múlva, és tudni fogjuk, mikor készült a kép. Mint ma a '80-as évek frizurái. :)