BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
2,84
KATEGÓRIA: makró
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
  • Feltöltve:
    2014. január 19. 22:22
Maya a méh

 

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

adott pontszám: 5
2014. január 25. | 22:01 | Koppán

Szia! Tetszik a képed! Szép a színvilága. Éles, jól látható a főszereplő. Ötletesnek tartom a komponálást, jól sikerült a kép felosztása. Egyáltalán nem zavar, hogy a háttér borul. Homályos és dinamizmust visz a képbe. Még sok ilyen képet. Üdv.

adott pontszám: 3
2014. január 25. | 21:34 | lengyela

A jelenség maga szép, de a fotó szerintem nem jó. Emeld ki jobban a tárgyat, vagyis a poszméhet a virággal. Ne essen árnyék a virágra. A háttérbe ne egy ház kerüljön, hanem valami semleges, nem zavaró, lehetőleg homogén dolog. Kompakttal nehéz ilyet, de érdemes úgy megpróbálni, hogy a háttér egy egynemű, természetes színű dolog (egy fa kérge, valami sűrű, egyszínű növényzet), ami ráadásul árnyékban is van. A virág legyen megvilágítva és a fénymérést a virághoz igazítsd. Így a háttér még sötétebb lesz, kevésbé fog zavarni. Jóindulattal adom a 3 pontot.

adott pontszám: 3,2
2014. január 24. | 17:27 | calabash

Jó pillanatot találtál, ráadásul nem is kellett messze menned, ott volt az udvaron a téma. A fotó mégsem lett kiemelkedő sajnos. Makrónál alapkövetelmény a penge élesség, ez itt sajnos nincs teljesen meg, bár a méh potroha elég éles és részletgazdag lett. Kicsit hátrébb csúszott az élesség a kelleténél. Bár tudom, hogy kompakttal ezt nem egyszerű megoldani. A nézőpont jó, a háttér viszont nem annyira. Eléggé figyelemelterelő a háztető és a sárga folt, talán valamilyen napernyő. Ez a legnagyobb problémája a fotónak szerintem, mármint a nem homogén háttér.

adott pontszám: 2,7
2014. január 21. | 21:03 | froghunter

Szia! Hát ez sajnos nem igazán sikerült...egy makró felvételnél elengedhetetlen a penge élesség, itt sajnos a méh meglehetősen életlen lett. A másik ami nem jó így, az, h a háttérben túl sok olyan dolog látható, amik elvonják a figyelmet a fő témáról.
Tudom, h egy kis kompakttal nem igazán lehet elmosni a hátteret, de azzal is lehet jó képeket készíteni, sőt ha nagyon sokat mégy terepre, akkor gyakoribb állatokról egész biztosan már pár nap terepen tartózkodás után tudsz majd olyan képeket is készíteni, ahol a háttér is elfogadható, sőt kimondottan jó lesz. Én magam is kompakttal fotóztam, jó 2 éven keresztül így tapasztalatból mondom. Amire érdemes odafigyelned a következő, keress olyan rovarokat, más állatokat, növényeket, vagy bármi mást, amik mögé viszonylag jó háttér kerül, jó lenne a homogén háttér egy makróhoz, de ha azt lehetetlen megoldanod, akkor még az is jobb, ha a természet színei, formái köszönnek vissza a háttérben halványan, mint itt a házak, napernyő(?). Próbálj olyan élőlényeket fotózni, amiknél a háttér viszonylag távolabb esik....értem ezt úgy, h ha pl. egy réten fotózol rovarokat, akkor ne azokat a példányokat keresd, amik a rét szélén, közel egy fasorhoz táboroztak le, mert ilyen esetben a közeli háttérrel nem tudsz majd mit kezdeni, nem tudod kellőképpen elmosni...viszont ha a bentebbi példányokat fotózod, amikhez a hátteret adó fák, bokrok, rét füve távolabb esik, akkor viszonylag jó hátteret kaphatsz.
Persze trükközhetsz úgy is, ha "rossz" helyre száll be a rovar, amit fotózni szeretnél, h a nézőpontot változtatod úgy, h valamivel jobb hátteret kapj. Ha benézel galériámba, találsz ott 1 imádkozó sáska fotót(az első feltöltött képem) ahol pont ilyen problémáim voltak a háttérrel, ahol sáskákat találtam(olyan esetben mikor történt is valami, valami jó kis akció szemtanúja lehettem, mindig közel volt a bokros, fás rész, amiről nem tudtam volna rendesen leválasztani a rovarokat, nem, h elmosni a hátteret olyan távolságból). Ekkor kipattant egy ötlet a fejemből, mégpedig az, h a nézőpontot változtatom meg, ha már a téma és háttér közti távolságot nem tudom és alulról, egészen a földig engedve a gépet kezdtem el fotózni, a falatozó rovart. Így két legyet ütöttem egy csapásra, megoldódott a háttérel való problémám és a különleges nézőpontnak köszönhetően a sáska is látványosabb lett, így egy érdekesebb képet kaptam végeredményben. Ezt azért írtam le ilyen hosszan, h lásd, kompakttal sem reménytelen az élet, ha jó ftókra gondolsz, csak kicsit több időt vesz igénybe elkészítésük és több leleményesség, kreativitás szükségeltetik hozzá, h megtaláld azokat a témákat amikre eredményesen vadászhatsz kis gépeddel. De mondok Neked még 1-2 trükköt, amit alkalmazhatsz, ha minden kötél szakad. Én magam is már fotóztam egy ideje, mikor láttam, h a leleményes fotós bizony nem csinál belőle túl nagy gondot, ha a háttér kedvezőtlenül alakul, hanem feltalálja magát...persze amit itt írok majd Neked, az nem minden élőlény fotózására lesz alkalmas, de növények és néhány rovar fotózásánál alkalmazhatod eredményesen. Történt a következő: fotós kollégáimmal sétálgattunk egy tavaszi túrán, akkor ébredezett még a természet, kevés állatot lehetett látni és a kora tavaszi erdő sem mindig biztosította a megfelelő hátteret(többnyire kopár fák szegélyezték utunkat...amik meg ugye nem a legjobb hátteret adták volna). Mivel tocsogós réteken is átkeltünk, vittem magammal gumicsizmát is...ha olyan rovart vagy növényt találtunk, ahol nem volt jó a háttér, elkérték zöld gumicsizmámat és az került a növény, vagy rovar mögé...természetesen, egy szép, részleteiben nem túlságosan kivehető, de természetes háttér mindig jobb, de ha már az nem adatik meg, akkor még a mesterséges, de legalább homogén háttér is jobb lehet, mint a háttérben látható házak, oda nem illő tereptárgyak, stb...aztán persze ez a gumicsizmás történet csak egy volt a sok közül, a fotósok leleményességét bemutatva, láttam már háttérként felhasznált sok egyéb érdekes dolgot is.
A nézőpont egyébként jó lenne, ha nem ezt a hátteret kaptad volna ezáltal. De kül9önben meg így, ebből a magasságból szoktunk fotózni általában.
A háttér engem nem csak a házak láthatósága miatt zavar, hanem az erős dőlés miatt is... fogalmam sincs, h véletlenszerű-e, vagy esetleg ezzel akartad megbolondítani a képet, de nem volt jó ötlet.
A kompozíció sem tetszik...nem azért nem jó a középre komponálás, mert így nem szabad, de szabad, sőt néha kimondottan indokolt és jobb is lesz általa a kompozíció, a kép...de ez itt nem az az eset...állatoknál általában a tekintet irányában hagyunk nagyobb teret, de persze ez sem törvényszerű...de általában mégis úgy működik jobban a kép, úgy lesz jobb a kompozíció, úgy kellemesebb a látvány, jobb az összkép, ha nem biggyesszük be a főtémát középre olyan esetben, amikor az mindenféle szimmetriát és egyéb dolgot nélkülöz, ami indokolttá tehetné a középre komponálás okát.
Remélem, h hosszú írásomban fogsz 1-2 hasznosítható dolgot is találni...
Sajnos itt sok a hiba, így ezt csak így tudom most pontozni...
A legjobbakat! István

adott pontszám: 2,5
2014. január 20. | 21:26 | blanco33

Szia!
Sajnos ez nem lett az igazi. A legnagyobb gondom, hogy a háttér nem lett elég homogén, így egy elvonja a tekintetet a főtémáról. A fények sem előnyösek, Ehhez a témához szerintem ezek elég kemények.
Újra kellene próbálkozni. Lágyabb fényeknél (este, reggel) ill. ha fotózol akkor ebből a képből kiindulva tarthatnád a gépet kicsit magasabban is akkor a kép hátterébe pl. a zöld a fű látszana, ami valamivel homogénebb felületet adna háttér gyanánt és nem vonná el a figyelmet.
Minden jót .Robi

adott pontszám: 3
2014. január 20. | 17:56 | Blex

Hali!
Ne haragudj de ez így nagyon nem jó :) sem az élesség sem a háttér sem a döntés nem szerencsés.
Ha döntöd a gépet egy makró képnél , nincs semmi gond mert egy sima homogén háttérnél nincs mihez viszonyítani .... de egy ilyen háttér esetében mi történt a házakkal? Valahol el kell kezdeni a dolgot a fotózást a makrózást , de legyen az h sok képet néz az ember a kedvenc kategóriájából. Nem sok képet láthatsz itt ilyen háttérrel. Nagyon próbálkozás szagú így a felvétel.
Keress olyan területeket a virágos kertben ahol sima zöld hátteret kapsz... semmi épület csak a természet. Nem ismerem ezt a gépet , de az is segíthet ha bele zoom-olsz és úgy próbálod a közeli témát elkapni. A nagylátószögű makró módokat el kell felejteni mert nem tudja a hátteret kisimítani a legtöbb esetben.
Sok sikert!
Üdv!<br><b>Az értékelő 0,5 kreditet utalt át a fotó készítőjének.</b>

adott pontszám: 2
2014. január 20. | 15:25 | tojasosnokedli

A kép egyedüli pozitívuma hogy jól sikerült a fókusz. A háttéren azonban el kellett volna gondolkoznod. Hiába a relatív kis mélységélesség a háttérben lévő ház és a "világító" napernyő rettentően lerontja az összhatást. A döntésnek pedig itt semmi jelentőségét és értelmét nem látom. Természetes háttérrel jobb lehetne bár akkor is hiányozna még valami plusz a képből mondjuk valami extra látványos fény.

adott pontszám: 4
2014. január 20. | 13:31 | VGyuszi02

Szia!
Furcsa kompozíciót választottál. Nekem tetszik. A színek is jók szerintem. Picivel mosottab háttér jobban segítene kiemelni a főtémát. Talán pici élességet még elbírt vola a főtéma.
Tudatos de egyben javítandó is a fotód.
Tisztelettel!

adott pontszám: 3
2014. január 20. | 08:42 | macroscopic

Szia. Magam is makrós lévén, tudok hozzászólni. Elsőként említeném mindjárt a fókuszt, mert az élessek a rovar fejéről lecsúszott a potrohára. Aztán ott vannak a fény árnyék viszonyok. Egy téma legyen vagy napsütötte, vagy árnyas, de itt pl a virág felét süti a nap a másik fele meg sötét. Háttérben a ház.... Tavasszal amikor rajzanak a méhek, tömegével lehet őket fotózni, nem egy ritka rovarok, tehát simán lehetett volna olyat találni egy olyan virágon egy másik nézőpontból, amikor nem pont a hátsó udvar dekorál egy rovarmakrót. Kiskompakttal is lehet jó képet készíteni, nem kell ahhoz feltétlenül sok százezres felszerelés, én magam is így kezdtem annakidején. Ezért mondom, ez a fotó lehetne sokkal jobb is.

adott pontszám: 2,8
2014. január 20. | 06:50 | capsi44

Szia! Ez a kép nem sikerült! A szerkesztés nem jó, a témád a kép kellős közepére esett. A fókusz lecsúszott a szemről, de amúgy sem elég az éle. A kép kicsit zajos, ilyen fényben nem megszokott.A háttér nem eléggé mosott, túl dinamikus, nem emelkedik ki a témád belőle. Sajnos a makró fotózás alapvető szabályainak sem felel meg. Nézz körül az oldalon találsz képeket melyek kiválóan sikerültek, inspirálhatnak. Jó fotózást!

adott pontszám: 2,5
2014. január 19. | 23:45 | F3R1

Szia! Ne haragudj, de nagyon sok sebből vérzik a képed.
Középre szerkesztetted Mayát és szegény nem is elég éles.
A háttér nem lett elmosva, ezért elvonja a figyelmet, ráadásul dől minden balra kifelé és borul vele a kép egyensúlya is.
Szűk a kép és hiányoznak a levágott szirom részletek valamint zavaró árnyékok jelennek meg.
Látom, hogy milyen géppel készült, de szerintem kicsit átgondolva lehet ebből többet is kihozni.
Üdv,Feri

adott pontszám: 4
2014. január 19. | 22:53 | utoljára

Igazi nyári hangulata van a képednek. Szépen rajzolódik a virág és a méhecske.Jók a színek.
A hátteret érdemesebb lett volna elmosni, hogy ne lássuk, ne zavarjon mi van ott. Le is lehette volna vágni jobbról és felülről, így a szerkesztés is szerencsésebb lenne.