BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
3,25
KATEGÓRIA: természet
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
  • Feltöltve:
    2014. január 14. 15:07
  • érzékenység: iso80
  • fókusztávolság: 21mm
  • zársebesség: 1/60s
  • Készítés helye (ország): Magyarország
  • Készítés helye: Siófok
  • Készítés ideje : 2014-01-12
A túlélő

Januári százszorszép! :) 1 hónapja próbálkozom fotózással úgyhogy előre is elnézést a minőségért, de ez a kép nekem nagyon tetszik! :) 

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

adott pontszám: 4,2
2014. január 26. | 23:20 | lengyela

Szia! Nem rossz! Picit az élességen lehetne javítani, meg a zaj is túl nagy, de a kompakt gépek már csak ilyenek. A háttér mesterségesen lett fekete-fehér, ugye?

chrissparduc válasza:
Szia! Köszi! Igen az az egy dolog amibe belenyúltam! Sajnos a gépem a márka ellenére egy nagyhatár sz.r! Nincs semmi manuális állítási lehetőség! Egyszerüen nem értem miért! :(

adott pontszám: 4
2014. január 24. | 14:56 | Red Card

Szevasz! Első próbálkozásnak nem rossz, de szerintem a virágból és környezetéből többet kellett volna mutatnod.

chrissparduc válasza:
Köszi! Tavasszal több szín és alany lesz remélhetőleg! :)

adott pontszám: 4
2014. január 17. | 20:13 | Blex

Hali!
Szép kis virág , jól áll neki a sötét háttér.
A szerkesztés nem teljesen tökéletes , fent kicsit sok az üres , dőlési iránya miatt kissé szűkös jobb oldalon.
A fehér szirmok expója nem tökéletes , túlvilágított sok helyen . A fókusz a virág közepén , a sárga részből nem sokat látunk , inkább a felkunkorodó szirmok tetszik zavarossá és kicsivé a közepét.
A háttér meglehetősen zajos.
Üdv!

chrissparduc válasza:
Köszönöm!

adott pontszám: 3,5
2014. január 16. | 23:21 | DobsaIstvan

Szia!

Ahogy olvasom, Te is kezdő fotós vagy, én kb. 2 hónapja :) Kezdetnek szerintem igazán jó fotó. Néhány tanács, amin én most átmentem: a középre szerkesztés az nagyon kényes dolog. Az elején én is mindent állandóan csak középre lőttem be, de aztán elkezdtem játszadozni a dolgokkal és bizony nem rossz a harmadolás, vagy az aranymetszés. Amire figyelj még az a megfelelő élesség. itt sajnos most nincs meg, amolyan közepesnek mondanám. Biztos vagyok benne, hogy jó képeid lesznek, sok sikert !;)

chrissparduc válasza:
Köszönöm a tippeket! :)

adott pontszám: 4
2014. január 15. | 14:43 | T73

Üdv! Egy hónapos próbálkozás után nem rossz kép. A cím is találó, habár ez a tavaszias időjárás sokban javítja a tél átvészelésének az esélyeit. A főtéma (virág) elhelyezése a képen rendben van. Én talán alul és felül szűkebbre szabtam volna, illetve meg lehetne próbálni a négyzetes oldalhosszú szerkesztést is. A fehér és sárga virág hatásosan leválik a sötét környezetről. A háttérelmosás nem tökéletes, kisebb mélységélesség kellett volna, amelyet adott esetben magasabb ISO értékkel lehetett volna leginkább elérni. További eredményes fotózást.

chrissparduc válasza:
Nagyon szépen köszönöm!

adott pontszám: 3,5
2014. január 14. | 20:55 | ada201_2

Szia :)

hű, előre látom milyen viták lesznek itt a selective colors miatt. :D
Én nem vagyok ellene, a címmel végülis valamilyen szinten értelmet is nyer, de azt gondolom, hogy kifejezőbb módjai is lehetnek a "túlélő" kiemelésének, mint a Selective colors.
Kifejezetten zavaró, hogy a virág középről alulról jön, gyakorlatilag a kép közepébe, és az is, hogy az első szirmok nem élesek.

A háttered még ráadásul zajos is.

Azt gondolom, ez a képed több sebből vérzik, de lesz ez még jobb is. :))

Üdv, Ádám

chrissparduc válasza:
Köszönöm! Próbálkozom! Gyakorlat teszi a mestert! :) Az a probléma még, hogy a gépemen egyedül az ISO értéket és az expot lehet állítani manuálisan! Minden más csak az előre programozott emblémapeogramokban van megadva ami nem módosítható! Ez elég nagy hátrány! :(

adott pontszám: 2,5
2014. január 14. | 19:49 | Nefilim

Szia! Nagyon nehéz egyedi virágfotót készíteni manapság. Méhecskét, pókot, szitakötőt, mindent belekomponálnak, hogy pluszt vigyenek bele. Ez nem mindig kell, néha elég ha különleges fényeket sikerül elcsípni, esetleg hajnalban egy kis vízcsepp vagy esőcseppekkel fűszerezve, de már ezt is ellőtték... A háttér színtelensége sem tud most a képhez hozzáadni és a fehéret sem sikerült kiexponálni a kemény fények miatt. Ha ilyen témákat szeretsz, akkor érdemes minél több képet átnézni amik itt sikeresek voltak, meg egyébként is. ;) Állókép esetnén 800 pixelnél ne legyen sokkal nagyobb a hosszabbik oldal. ilyen nagy méretben már jobban előjönnek a hibák.
üdv.

chrissparduc válasza:
Próbálkozom! Köszönöm az értékelést és a tippeket! :)

adott pontszám: 3
2014. január 14. | 19:02 | froghunter

Szia! A százszorszép az egyik kedvenc virágom, mikor elkezdtem kattogtatni, de sokat fotóztam...aztán valahogy elmaradtak a fotózások, még nem tavaly novemberben lőttem 1 képet egy százszorszép van 1 zöld varangy társaságában....ha érdekel, galériámban megtalálod a képet, "A szépség és a szörnyeteg" címmel. Mint írtam, a növényt nagyon szeretem, de most, h elkezdtem rajta gondolkozni, h hol láthattam róla igazán jó képet, az az igazság, h semmi olyan nem maradt meg bennem, amit figyelmedbe tudnék ajánlani, jó példaként. Én sem lőttem róla olyat, ami érdemleges lett volna arra, h megmutassam Nektek...
Képednél, az az egyik gond, h az erős fényeknek köszönhetően, a szirmok több helyen is és elég nagy területeken kiégtek. Ha még most is találsz olyan példáűnyokat, amik ilyen szépek, akkor azt tanácsolnám, h próbálj róluk alacsonyabb napállásnál is képeket készíteni. Én naplemente előtt soktam fotózni többnyire, ilyenkor mindig van egy 15-20 perc kb. mielőtt a Nap a horizont alá bukna, amikor a lemenő Nap utolsó sugarai csodás színűre festik a környezetet. Csak arra figyelj, h viszonylag nyílt terepen lévő virágot keress, h sem a házak, sem fák, semmi más elnyúló, a növényre vetülő árnyék ne zavarja a fotózásod.
Én ezt a szelektív színtelenítést nem szeretem, ritkán látok olyan témát, képet, ahol alkalmazásának értelmét látom. Szerintem itt sem vált a képed előnyére, ezért feleslegesnek érzem, h alkalmaztad. Sokkal szebb egy növény fotója a természetes színeivel, a természet színeivel...főleg így hiányoznak a színek, h ráadásul természetfotó kategóriába töltötted.
A nézőpontot illetően azt mondanám Neked, h alacsonyabbról fotózva( a virággal egy magasságból), a legtöbb esetben jobb képet kaphatsz...tudom, h egy összecsukódó szirmú növénynél akkor nem tudod láttatni a virág sárga közepét, főleg akkor ha úgy fotózod, ahogy tanácsoltam, mert ezek biz már jóvar alkonyat előtt elkezdik "becsukni" szirmaikat.
A kompozíciót illetően azt tanácsolnám, h érdemes a virágot valamerre kimozdítani középről, ha mondjuk a növény enyhén balra hajlik, akkor eltolhatod a képen bal oldalra, a virág jobb oldalán nagyobb teret hagyva...persze nem kell mindig a szabályokat követni és mindent a harmadolóra, vagy aranymetszésbe szerkeszteni(én sem mindig rakok rácsot a képemre, mikor szerkesztem, legtöbbször a látványra hagyatkozom, ha a növény, állat, vagybármi másnak az elhelyezése a képen jónak tűnik, kellemes a látvány, jó az összkép, akkor nincs értelme rácsot dobálgatni a képre és a szerint szerkesztgetni, mert könnyen lehet, h harmadoló, aranymetszáés ellenére rosszabb lesz a végeredmény).
De a középre komponálás csak ritkán működik egy virág vagy állat fotójánál. Nem is azért, mert attól mindenképp unalmas lenne a kompozíció, hanem mert ritkán találni olyan szimmetriát a természetben, aminél kimondottan működik a középre komponálás.
Az élességet kerestem egy ideig, aztán látom, h vannak éles szirmok, csak olyan szűk a DOF , h elég volt megtalálni őket:)) A képminőség lehetne jobb.
Azt gondolom, h érdemes újra próbálkozni, ha már ilyen enyhe telünk van és vannak még virágok...aztán remélhetőleg sikerül olyan képeket is készítened, akár erről a növényről, akár másról, amit jobban tudok majd értékelni, pontozni.
A legjobbakat! István

chrissparduc válasza:
Köszi a bő értékelést és tippeket! :) Az az igazság van még pár kép róla más szögekböl ami így utólag nézve jobb lett mint ez csakhát ugye egyet tudtam feltölteni..... :(

2014. január 14. | 16:20 | bau52lac

Szia ! Szép is a virág, de a róla készült fotó nem olyan jól sikerült. Az élesség a virág alján a szőrszálakon van, köszönhetően a f3,3-as rekeszértéknek. A fehér szirmok beégtek és életlenek. Azt javaslom, hogy itt az oldalon keress virágfotókat, jókat találsz és hasonlítsd össze, aztán próbálkozz újra. Jó fotókat.

chrissparduc válasza:
Próbálkozom majd köszönöm! :)