BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
3,6
KATEGÓRIA: tájkép
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
 • Feltöltve:
  2013. február 10. 17:25
 • érzékenység: ISO 64
 • fókusztávolság: 28 mm ekv
 • objektív: Fujinon 24x optikai zoom objektív
 • rekeszérték: f8.0
 • zársebesség: 1/45 s
 • Készítés helye (ország): Magyarország
 • Készítés helye: Gyöngyössolymos
 • Készítés ideje : 2013-02-08
Isten hozott Mátraalján, falu szélén..

A tömörítést kicsit megsínylette, remélem nem nagyon. :) 

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

adott pontszám: 4
2013. február 14. | 20:48 | Fülig Jimmy

A kép kompozíciójában maradtak még lehetőségek. Nagyon jó, hogy az út ívét a bal alsóból indítod, azonban a kanyar után elvész, pedig lehetne egy jó vezérfonala a kép "olvasásának". A monitor erről az oldaláról nézve érdemes lett volna tovább menned egy pár lépéssel (és talán oldalt is). Megtartva ugyanezt az alsó sarkos indítást, az ívet elvinni közel a jobb képszélhez a bal oldali kevésbé hatásos rész rovására. Majd visszafordítani. Akkor talán föltárulna a kanyar utáni rész is, tovább húzva a néző tekintetét. Azzal, hogy közelebb mész hangsúlyosabbá válna a fa, ami így nem tudja teljesen betölteni a főtéma szerepét. Ráadásul jobb lehetőséged lenne a kőkereszt ábrázolására, ami szintén nem kapta meg a neki járó "figyelmet". Érdemes még játszani az alsó perspektívával is. Az előteret és az eget összességében túl nagynak érzem a középtérhez képest. Technikailag korrektül kivitelezett munka.
További szép fotonokat!

Pitzu válasza:
Köszönöm az értékelést, legközelebb jobban figyelek a zavaró tényezőkre. Azonban korábban írtam, hogy nem akartam a kanyar utáni részt "fölfedni", mert túl kusza növényzet volt arrafelé, és a fa úgy eltakarta volna a kedvencemet, a havas Mátrát. További szép fényeket!
Üdv. István

adott pontszám: 3,9
2013. február 14. | 11:46 | digit

Szia!

Az árnyékokból, és a Mátra elhelyezkedéséből arra következtetek, hogy a kép délelőtt készült.
Szépek (maradjunk annyiban) a reggeli fények.
Ha kicsiben nézem a képet jónak mondható a szerkesztés, de ha közelebbről nézem szerintem a kép bal oldalát kitöltő "betonoszlop rengeteg" nem egy épületes látvány.
A színekkel van még gondom, a háztetők túl pirosnak tűnnek.

Pitzu válasza:
Szia! Majdnem, délutáni kép.. :) A beton oszlopokban igazad van, tényleg zavaróak. A színek azért ilyenek, mert HDR-nek készült volna 3 képből, de nem jött össze. (csak a telítettség maradt meg belőle) :)Köszönöm, hogy értékelted, további jó fotózást!
Üdv. István

2013. február 12. | 13:20 | takitm

Köszi a kreditet, örülök, ha építő a kritika. Igen, azért mondom, hogy a lehetőség benne van a képben, mert az alapelemek nem rosszak. Csak a keverési (kompozíciós) arányok nem kiforrottak.
Ha a hegyeket akarod hangsúlyozni, akkor nem érdemes ilyen távolságból nagylátózni. Az bár növeli a térérzetet, de össze is nyomja a hegyeket, a valós méretüknél kisebbnek hatnak (képi súlyban is). Próbáld meg szerintem telével, állóban, a fára-keresztre futó úttal alacsony nézőpontból, a középtérben némi (falut csak sejtető) háztetővel, és a háttérben egy havas Mátrával. Szűkebb lesz, de talán nem ad befejezett gondolatokat, hanem a nézőnek kell azokat kiegészíteni - talán jobban átadja azt a harmóniát, ami téged is megfogott.
Üdv és minden jót: Taki

Pitzu válasza:
Köszönöm, megpróbálom amit mondtál, ha lesz komolyabb gépem. Sajnos fix objektíves bridge gépem van, nem tudom cserélgetni. :)
Egyenlőre ez van, ezt kell szeretni. :) De amúgy A3-asban kinyomtatva számomra egész élvezhető a kép :D

adott pontszám: 3,8
2013. február 11. | 22:51 | takitm

Hali! Nem a tömörítést érzem a legnagyobb gondnak... Ami jó, az a távolban átsejlő háztetők vidám pirosa, amit erősít a lemenő nap fénye. A jó fény egyúttal plasztikussá is teszi, térérzetet ad a képi elemeidnek.
Ami hiányzik, és ezt tartom javítandónak, az a témafókusz. Rengeteg vonalszerű elemed van, amik össze-vissza viszik a tekintetet, de sosem a horizont fölé . Némileg segít a fa (főtéma?) és a vele ellenkezőleg dőlő bal oldali szőlőrend, de a zöldes-füves háromszög a jobb alsóban annyira markáns, hogy azt már "nem tartja meg".
Szintén kihasználatlannak érzem a kőkeresztet, megbújik ugyan a fa mellett, de alig venni észre. Én talán még jobbról, a kanyar a fára és másik oldalt a keresztre futtatva próbálkoztam volna.
Összességében nem koncepció nélküli a kattintás de kompozíciós elnagyolások miatt nem ugrik meg egy határt, pedig talán a lehetőség benne van. Remélem, találsz ötletet, hasznosat a fentiekben. Üdv: Taki

Pitzu válasza:
Szia! Végre egy értelmes és igazán hasznos vélemény, ami nem csak leírja, hogy "nem tetszik" és kész, hanem ad támpontot az esetleges javításhoz is. Köszönöm a részletes értékelést!
Igen jól látod, hogy a fa lenne a fő téma a kereszttel (ezért is tettem aranymetszésbe), valamint a havas Mátra, ami sajnos úgy látom jelentőségét veszti a képen. Ha jobbra megyek az azért nem szerencsés, mert kitakarja a fa a kedvencemet a képen, a hegységet, valamint belekerül a képbe a kereszt másik oldalán lévő elburjánzott bokros aljnövényzet, ami itt a képen pont nem látszik. (Na az lenne csak igazán kusza. :) ) Engem nagyon megfogott az út, hogy pont a fa felé viszi a tekintetet. A zöld füves háromszög némileg tényleg zavaró lehet, viszont ha levágom, akkor az út és a fő téma túl a kép szélére kerül, és akkor az lenne a gond. Mindenesetre elgondolkodtató a véleményed, köszönöm szépen! További jó fotózást!
Üdv. István
A fotós 1 kredittel jutalmazta a véleményezőt.

adott pontszám: 3
2013. február 11. | 22:27 | Vadliba

Szia!
Bennem kettős érzések kavarognak a fotó láttán.
Egyrést bele tudom magam éni ebbe a "tanyasi", faluvégi hangulatba. Mivel van tapasztalatom, sok ilyen, hasonló helyen jártam...
Másrészt meg nincs ezen a fotón semmi különös.
Ez olyan, megyek hazafelé és megpróbálok még egy utolsót, hátha.
Adok rá egy közepeset, mert jószándékom vezérel.
Gondolom ezért került a értékeletlenek vezető helyére. Nem nagyon van rajta mit megfogni.
Tudod, az az érzésem, hogy ott, te sokkal többet láttál benne, mint most mi itt.
De egy kis javaslatom is van. Ha arramenne egy traktor ami szép piros, talán nagyot dobna a fotón.
Üdvözlettel
Vadliba

Pitzu válasza:
Szia! Köszönöm, hogy megnézted és értékelted a fotóm. Egyrészt elég tudatos kép, másrészt sajnálom, hogy nem sikerült azt átadnom, amit én látok ezen a képen. Sokkal szebb élőben az igaz(tekintve, hogy a havas Mátra úgy látom senkinek sem tűnik fel), de én a képen is többet látok mint valószínűleg te. (lehet azért mert ott voltam? :) ) Ezt sajnos sosem tudom meg, mert mindenki másképp tekint egy képre. :)
További jó fotózást!
Üdv. István

2013. február 11. | 17:48 | dioriginal

Szia! Hát igazából csak azért írok, mert egyszer egy képemet visszadobták azzal, hogy nem igazán erre az oldalra való.. Hát ne haragudj, de akkor ez sem. Nekem ez olyan mint amikor sétálgatunk, túrázgatunk és készítek egy képet, mert ott, akkor, abban a pillanatban valami megfogott abban amit láttam. De később visszanézve már nem jelent semmit. Nekem a képen nem jön át amit szeretnél megmutatni. Sajnálom.
Jó fotózást, és élvezd a napot, mint ezen a képen :)

Pitzu válasza:
Szia! Nem értem a véleményed lényegét, pusztán csak azért írsz, mert egy képedet nem fogadták el. Mindenesetre köszönöm hogy nem pontoztál le..
További jó fotózást!

adott pontszám: 3
2013. február 10. | 22:06 | Toemi

Szia!

Nincs vele nagy gond, de nem árul el túl sokat. Az biztos, hogy ritkán látok képen úgy keresztet, hogy nem szemben van. :)
talán ha jobban rá lehetne látni a falura. Mert így elég "hétköznapi" nekem.

Pitzu válasza:
Köszönöm az értékelést!