BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
3
KATEGÓRIA: csendélet
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
  • Feltöltve:
    2013. január 20. 16:57
  • érzékenység: 80
  • fókusztávolság: 38mm
  • rekeszérték: F5,6
  • zársebesség: 15
  • Készítés helye (ország): Magyarország
  • Készítés helye: Szabás
  • Készítés ideje : 2012-10-26
Retro (nikon 24/7)

Nikon 24/7 fotópályázatra készült kép, rertro témában. Egy fotó elkészítésére 24 óra áll rendelkezésre. Adott témában, egy héten át ,minden nap egy témát kaptunk... Nagyon jó kis fotópályázat volt... de sajnos nem értékelték mindenki képét. csak aki nyert azt tudta hogy hányadán állt.. így ez rátok vár :) megvilágítás 2 LED zseblámpával, a tárgyfotózás zseblámpával technika alapján: http://www.fotovilag.hu/cikk/199/Profi_targyfoto_zseblampaval  

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

2013. január 21. | 14:46 | pilipár

:)))) Nekem 10 esetből 9x portré. Régies ruhában, frizurával, kiegészítőkkel, esetleg filmesnek ható utómunkával csinálnám.
De lehet, hogy a Te képeden egy régi újság, egy korhű férfiszemüveg, vagy akár csak egy tekercs film, vagy fényképalbum is segített volna az általam hiányolt hangulatot megteremteni.....egy pohár konyak, ami mellett egy férfi nézegeti a fiatalkori emlékeit....persze, a férfi nem kell a képre ;)
Így gondoltad? Most csak ilyen gyors ötletekre futotta ;)

Darkness.Hope válasza:
igen.. pont erre gondoltam. tehát elsősorban portré ugrik be neked... hmm egy régi pohár mondjuk konyak szerű folyadékkal még ment is volna :)

2013. január 21. | 14:14 | pilipár

Örülök, Dániel, hogy tisztáztuk :)
Igen, ez a változat nekem jobban tetszik. A színeket-fényeket illetően mindenképp. Tudod, ha lenne egy asztalom, amin az érmék, a tárca és a fényképező volna, lehet, hogy én is bajban lennék....és sok próbálkozásra lenne szükségem, hogy kihozzam a látványból a maximumot. És sokszor ezen segítenek a fények....erre gondoltam, amikor az én órás képemről írtam. Egy tárgy van a képen, de a megvilágítás tette "képpé".
Mióta itt vagyok az oldalon, talán minden kapott értékelést hasznosnak jelöltem.....mert nekem az a véleményem, hogy bármilyen észrevétel segíthet abban, hogy a következő képünk jobb legyen....akár az is, hogy valaki a kép láttán érzett hangulatáról mesél. És nem "papol", nekem ez sosem jutna eszembe :)
Próbáld meg a retrós fátyol nélkül ;)
Ildikó
Az értékelő 1 kreditet utalt át a fotó készítőjének.

Darkness.Hope válasza:
Ejj ha.. köszi szépen a kreditet... igazad van ahogy még párszol elolvastam amit írtál valóban elgondolkodtató... Mert: az oké hogy nekem retro hangulatot sugallnak ezek a tárgyak.. a régi gépünk.. [már nincs is meg a felhúzó karja..:)] a Balatonos fali lámpa.. no de másoknak?.. és az ember ugye ha ide feltölt nem magának fotóz. és akkor most csak a tárgyakról beszéltünk. egyébként hogy tovább fojtassuk a beszélgetést kíváncsi vagyok (tudom ez nem egyszerű kérdés) de ha reggel feldobják neked hogy retro a téma. (természetesen nem csak tárgyfotó lehet) mi jut eszedbe?

2013. január 21. | 14:02 | pilipár

azt akartam írni, 30 éve ez a szakmája....bocs :)

Darkness.Hope válasza:
asszem elsiklottam felette hogy 3 év sok e vagy kevés a mondat egészéből leesett hogy régi motorosról beszéslz

2013. január 21. | 13:47 | pilipár

Kedves Dániel, én meg sajnálom, hogy nem fogadtad el, amit írtam Neked. Tudod, egy fotó technikai és tartalmi részből áll. Ha ránézünk egy képre, szinte azonnal lehet látni, hogy az élesség, a szerkesztés, a színvilág "rendben" van-e, és szinte azonnal lehet érezni, a kép tetszik-e. Az első benyomás nagyon fontos. A tárgyfotó-csendélet nem az a kategória, amin gondolkodni kell.....a kép ugyanolyan gyorsan képes hatni ránk a szépségével, mint egy szép női portré a csillogó szemeivel, vagy egy tájkép a fehér bodros felhőkkel.
A technikai dolgokban nálam sokkal okosabbak adhatnának tanácsot Neked. Engem a látványt illetően zavart az elemek egyszerű elhelyezése, és a kép fénytelensége. Az, hogy retro, az nem egy bűvös szó, mindenre nem lehet "megoldás". A színvilágot és a fények hiányát talán megmagyarázza, de a hangulatot továbbra sem csempészi a képbe. Én is próbálkoztam tárgyfotóval, a képemet olyan fotós elemezte - és persze nem találta hibátlannak -, aki ebben igazán jártas, profi és 3 éve ez a szakmája. Elfogadtam, amit mondott, gondoltam, tanulhatok belőle. Azóta is sokat gyakorlom, de mivel nem érzem tökéletesnek technikailag még egyik képemet sem, egyelőre nem publikálom.
A tartalmi rész az más......a csendéletet nehéz "mondanivalósan" megmagyarázni.....vagy ránézel és azonnal azt mondod, tetszik, vagy elmész mellette. Én leírtam, miért érzem úgy, hogy a képedben semmi érdekes nincs, de a 140 néző és az 1 pontozott értékelés is sejteti, hogy nem egy igazán kiváló kép felett lapoznak tovább az emberek.....lassan egy napja lesz fent a képed.
Tartalmi szempontból nehéz segítséget adni, hidd el, ha lehetne, megtenném.....ez egy érzés volt, amit megfogalmaztam, azt sem bántásból. De ha így érzed, sem tudok okosabb lenni. Nem hiszem, hogy Te nem tudsz különbséget tenni a Rád ható és hidegen hagyó képek között. Akármilyen pályázatra beadott képről is legyen szó....
Így érzem. Üdvözöllek és további jó fotózást!
Ildikó

Darkness.Hope válasza:
a mondandód amit leírtál már elsőre is értettem és nem éreztem semmi bántót mint ahogy most sem de miért jelöljem hasznosnak ha nem éreztem úgy? sokan nehezményezik ezt a pontozó rendszert de szerintem jó... a kölcsönös udvariaskodásból nem sokat tanulhatnék.. jah tegnapi nap egyébként nagyon halott nap volt a fotózzon... ezt onnan tudom hogy én 2 képet értékeltem és kint voltam a főoldalon mint legaktívabb a 3. helyen. :D egyébként ezen kategóriákat valahogy tényleg alig nézik és kevés fotó is érkezik.... de ettől függetlenül ha nagyon nem fog menni később feldobhatom a normál verziót színvilág tekintetében... akár fel is tölthetem neked... bár az elhelyezés vagy tárgyak egymásra-hatása kapcsán amit írtál(most nem találom hol írtad és hogy pontosan) ez sem változtat.... no de csak úgy kíváncsiságból jobban tetszik e így?

http://kepfeltoltes.hu/130121/retro1pic_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

ez elhelyezésileg pontosan ugyanaz a fotó csak nincs rátéve a szépia réteg, tehát most csak a színek tekintetében vagyok kíváncsi a véleményedre
lehet az már felesleges volt... bár én rétrósabb hangulatúnak éreztem úgy.

üdv és szép fényeket..

jah és külön köszönöm a hosszú írást.. én szoktam hasonlóan hosszan kifejteni.. néhányakat persze ez is zavart hogy mit papolok ennyit :D utólag belegondolva már ez is megérdemelte volna a hasznosnak jelölést.

szép fényeket

adott pontszám: 3
2013. január 21. | 12:30 | Józsa Levente

Érdekes beállítások, remek kis cuccok, de nekem annyira nem jön át ez az egész. Ha már retro, akkor jobb lenne FF-ben, és minőségben is jobbat elvárnék. Vagy megpróbálni leutánozni a régi filmes gépek adta zajokat, színeket.

Darkness.Hope válasza:
nos megcsináltam szépiában és végül az eredetivel egyesítettem a két réteget. már nem az első vagy akinek nem jött át. ha így megy marad az eredeti...

erről mi a véleményed? http://kepfeltoltes.hu/130121/retro1pic_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

adott pontszám: 3
2013. január 21. | 09:44 | pilipár

Lehet, hogy rosszul, de én azt gondolom, egy igazán jó csendéletnek nem csak az a "feladata", hogy tárgyakat szépen bemutasson, hanem sokkal inkább az, hogy rajtuk keresztül valamilyen hangulatot közvetítsen, leginkább persze kellemes érzéseket váltson ki a képet nézőből. A csendélet leginkább virágokat, gyümölcsöket ábrázol, gondosan összeválogatott tárgyakat....
A Te képed lehet, hogy megfelel a tárgyfotózás zseblámpával technika követelményeinek, de a várt kellemes összhatás mégis elmarad. Számomra ez a kép nem nyújt többet, mint egymás mellé helyezett érméket, tárcát és egy fényképezőgépet. Nincs benne az az össszetartó erő, ami összefogja és igazán látványos kompozícióvá teszi. Egymás mellett vannak a tárgyak, de nincsenek együtt. Sem a fények nem hangulatosak, sem a látványvilág nem ragadja meg a figyelmet. A tárgyfotózásban van egy-két nagyon tehetséges fotós az oldalon, lehet, hogy az ő képeik alapján várok el többet Tőled is, de azt gondolom, ha nehéz is ennek a témakörnek a fotózása, érdemes sokat gyakorolni, mert a végeredmény viszont egy idő után biztos szemet gyönyörködtető lesz.
Egyébként éles, meg a szerkesztés is figyelmesnek tűnik, de az egész látványában és hangulatában is olyan fénytelen....
Üdvözlettel! Pilipár

25.

Darkness.Hope válasza:
sajnálom hogy neked nem jött át a retro hangulat... a fények direkt ilyenek... egy szépia réteggel lett összeolvasztva az eredeti kép... azt írod "nem csak az a "feladata", hogy tárgyakat szépen bemutasson, hanem sokkal inkább az, hogy rajtuk keresztül valamilyen hangulatot közvetítsen" számomra minden ami a képen van retro..retro hangulat retro színvilág... maguk a tárgyak is retro dolgok.. és bár értem amit írsz a baj az hogy azon kívül hogy neked ez nem jött át nem tudtál megfogalmazni konkrét dolgot amin változtathatnék... pedig szívesen fogadnám.

adott pontszám: 3,9
2013. január 21. | 08:03 | Pitzu

Szia! Tetszik a az elgondolás, a Balaton fénykorát idézi. A fényképezőgép jó helyen van. A pénztárca kilóg a képből, kár érte. Ha a pénztárcát kicsit jobbra, a lámpát kicsit balra "vinnéd" lehet jobban mutatna.
Valamint ez a kidomborításos téma, vagy keret szerintem nem kellett volna, és ehhez a sötét képhez erőteljesebb kontraszt illene.
További sok sikert :)

Darkness.Hope válasza:
köszi a véleményed.. több beállítást is próbáltam végül ez a kilógós tetszett leginkább....

mit értesz kidomborításos témán? neked is ajánlom korábbi HSZ-ben van linkelve ott más színekkel. a szépia réteg nélkül láthatod.. hátha úgy jobban tetszik

2013. január 20. | 20:54 | garimi75

Üdv! Nem szeretném pontozni,csak leirnám mit gondolok. Az elképzelés jó,mármint ami a tárgyfoto elemeket illeti,viszont egy kicsit a kép súlypontja jobbra dől. Ha egy picit több helyet hagytál volna a fényképező mellett jobb oldalon és kevesebbet a másik oldalon,sokkal kellemesebben hatna.A másik probléma hogy elég fényszegény a kép. A fényképezőre több fényt kellett volna "szórni". Kontrasztosabban is más lenne a kép. Szerintem probáld meglőni még egyszer! Nem lesz rossz!
Szép fényeket! garimi

Darkness.Hope válasza:
köszi a véleményed... a fényszegénység illetve inkább alacsony kontraszt azért lehet mert a retro hatás kedvéért egy szépia verzió is készült amit enyhén összemostam az eredetivel megpróbálhatom egy másik alkalommal újra beállítani és több helyet hagyni bal oldalt kezdésként lehet odavágok egy kis feketét hogy lássam milyen.