BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
4,19
KATEGÓRIA: gombák
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
  • Feltöltve:
    2012. október 3. 10:52
  • érzékenység: 80
  • fókusztávolság: 38mm
  • rekeszérték: 5,6
  • zársebesség: 1/100
  • Készítés helye (ország): Magyarország
  • Készítés helye: Szabás
  • Készítés ideje : 2012-10-03
gombacsoport

bár rég nincs nálam a tükrösöm a kis kompakttal se tudtam ezt megállni.. gombázás közben akadtam rájuk.. ugyan nem ehetőek, de az üde zöldben igazán mutatósak voltak. remélem nektek is tetszik. a nagy mélységélesség szándékos! 

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

adott pontszám: 3
2012. október 29. | 10:43 | banfalvip

Én ilyen talaj közeli fotóknál mindig odafigyelek a DOF-ra. Ez úgy lett volna igazán szép, ha sokkal kisebb DOF-al dolgozol úgy, hogy a háttér homályos legyen. Így csak a gombára menne a tekintet. Mivel a géped nem cserélhető obis, ezért javasolnám, hogy nagyobb optikai zoom mellett egy kicsit távolabbról, a lehető legnagyobb blende nyílással fotózz ilyen témát legközelebb.

Ezen kívül nekem a bal oldala egy kicsit szűkre van vágva, ha meg nem vágott, akkor szűkre komponált.

Darkness.Hope válasza:
balra szülbb vágás jogos.. ha jól emlékszem irták is már páran. de a kis dof itt szándékos.. sajnos többség nem volt vevő rá... sajnos nem is tudtam ez esetben kivitelezni.. (értsd nem lehetett hátrébb menni.. ebben a szögben)
De egyébként jogosak az észrevételek.

adott pontszám: 5
2012. október 9. | 20:59 | m3ss

Udv. Nagyon tetszik a kep, nagyon jol mutatnak a gombak igy a zoldbol kinove. Jo a kompo nagyon, hatter aranya, elhelyezes. Gratulalok.

Darkness.Hope válasza:
szia örülök hogy neked tetszett és nem hiányolod itt az elmosást.
szép fényeket

2012. október 7. | 08:15 | capsi44

Szia! A mosódott háttérrel kapcsolatban. Amennyiben a fókusztáv nagyobb lett volna, tehát nem közelről fotózod, hanem távolabbról, a relatív rövid zárásidővel mindenképp szép hátteret kaptál volna. Nyilván obi függő is, lehet hogy az élesség rovására ment volna :-)

Darkness.Hope válasza:
ez igaz.. de akkor távolabb kell mennem... ez nyilván nem látszik a képen.. de mögöttem tüskés bokrok kivágott tönkök és gaz is volt... tehát nem volt esélyem hátrébb menni.. a zöld aljnövényzet más oldalakon nem látszott ennyire... tehát nem véletlen hogy úgy döntöttem nem erőltetem az elmosást.. persze erre még lehet mondani hogy akkor midnek készíti el az ember a képet.. v miért is tölti fel.. nos mint írtam úgy véltem itt nem annyira gond hogy nem mostam el.. mert van mit megmutatnom a háttérben.... a kiégést és a horizontba tett kalapokat továbbra is nagyobb gondnak érzem mint az elmosást.... néha jó eltérni a bevett dolgoktól... reméltem ezt más is igy látja.. nos ebben tévedtem... némi fotózáselvonásom is van már meg kell valljam régóta bátyámnál dekkol a gépem... nem részletezem... de egyébként az elgondolás jó... csak nem mindig az van ott a kép határain túl amit az értékelők gondolnak :D

adott pontszám: 4
2012. október 4. | 15:23 | epgyor

Szia , talán jobb lett volna, ha egy kicsit más nézőpontból készíted a képet , így kissé balra csúszott a téma és ettől kevésbé harmonikus. Az élességen is talán egy kis módosítás a rekeszen segíthetett volna. Ezenkívül talán, ha a fények egyenletesebben helyezkednek el a gombákon nem tűnik úgy mintha az egyik kiégett volna ezt esetlegegy kis várakozással ki küszöbölhetted volna. üdv istván

Darkness.Hope válasza:
iga igaz és igaz.. balul több hely kéne.. kicsi kiégés is van.. és elmosás is lehetne bár úgy ítéltem meg hogy most jó hogy nics legtöbben hiányolják.

adott pontszám: 4
2012. október 4. | 08:09 | csavargó

A színek szépek, viszont a gépnek köszönhetően nem tudtad kiemelni a háttérből. A jobb oldali gomba szinte vakít, talán ki is égett, a többire pedig ráfért volna egy kis derítés és a bal oldal kicsit szűk.

Darkness.Hope válasza:
igen bal oldalt kellett volna még némi hely... kiégésre is írták 2 expozícióból összerakást... kár h nem vittem állványt.. elvégre gombázni indultam. :D de ettől még igaz.
kösz az értékelést.

2012. október 4. | 08:07 | Blex

kicsit visszanézve... nincs az a tág rekesz ami elmossa 38mm-en a hátteret , főleg ilyen jellegű géppel. De ez úgy látom 12x zoom . Így kicsit távolabbról (nagyobb munkatávolság) biztosan elmossa valamennyire 300-400mm környékén. Tudom h nagyok a gomák így nem lesz tökéletes mosás , de éles sem lesz a háttér. Tapasztalat mert csak hasonló gépeim voltak.(van)
Üdv!

Darkness.Hope válasza:
ez igaz... de egy valamit elfelejtesz.. cél volt alulról fotóznom ha ezt távolabbról próbálom bokrok gaz füvek kő törzs stb. áll a fotó útjában... és mint írtam nem is éreztem célomnak elmosni a hátteret amit lehet levágtam belőle

adott pontszám: 4
2012. október 4. | 06:32 | capsi44

Szia! Szép kép lett, az egyetlen ami zavar, a negy mélységélesség. Ha mosódott háttérrel jobban kiemelkedett volna a téma. Tudom hogy a zöld aljnövényzet a téma része volt, de a fák már igazán nem tesznek hozzá a képhez. Jó fotózást!

Darkness.Hope válasza:
sokan írták de nem igazán tudtam megoldani se hátrébb menni nem tudtam a nagyobb rekesz meg még mindig kevés volt.. ezért nem is törekedtem rá hogy egy hangyányit életlenebbet hozzak ki belőle... utólagos életlenítést próbáltam de nem tetszett... nekem nem sikerült jól.

adott pontszám: 5
2012. október 3. | 21:48 | Zorko

Szia,

Épp a minap volt egy három gombát ábrázoló kép felrakva. Nem is volt rossz, de a kompozíció nem volt 100%-os. Nem az a célom hogy a két kép között sorrendet állítsak fel, de ez jutott eszembe. És itt egy jó példa a jó kompozícióra. Nagyon jó az elrendezés, és az egyöntetű zöld aljnövényzet. A síma avarban szerintem nem mutatott volna ilyen jól. A kép legnagyobb hatása viszont az hogy sikeresen levitted törpébe a szemlélőt. Ez makro fotóknál szerintem az egyik legnehezebb feladat. Nem tudom pontosan mi a recept rá, de példának ez a fotó biztosan jó szolgálatot tesz. Azt hiszem a végtelen élesség miatt van. Illetve az segít ebben hogy a gombák elég nagyok ahhoz hogy ne extra makro obival kelljen megcsinálni.
Gratulálok!

Üdv,

Zorko

Darkness.Hope válasza:
köszi örülök hogy tetszik... itt ez is volt a cél a zöldet is meg szerettem volna mutatni... és mivel elmosni nem volt lehetőségem még legtágabb rekesszel se megpróbáltam így.. nekem itt bejött. mert úgy érzem van mit megmutatni ... talán a kalapok horizontba tétele nem volt jó... és a kiégés.
recept??.. egy jó kihajtható kijelző hogy ne kelljen mindenbe belefeküdni..:D itt jön ki a kompaktok előnye.. no persze most már komolyabb gépek közt is akad efféle jóság.... kövi dslr-em d5100 v ha addig kijön 5200 lesz. :D de egyelőre a jó öreg d70-em sincs nálam.
na jó hosszút regéltem. remélem nem gond... örülök hogy tetszet kösz az értékelést

adott pontszám: 4
2012. október 3. | 18:56 | glivia

Helyes kis gombákra leltél, és nagyon dicséretes, hogy a harmatosnak tűnő zöldbe is képes voltál belehasalni egy jó nézőpont érdekében :) Picit úgy érzem, balra tolódott a kompozíció. Nem tudom, hogy a gépeden mennyire lehet rekeszértéket választani, de nem ártott volna egy tág rekesszel próbálkozni, legalább a hátteret elmosva. Nekem így egy picit furcsa, hogy a domináns gombák mögött, mint a fogpiszkálók állnak a fák. Ez számomra inkább zavaró, mint sem érdekes. A fények, színek kellemesek.

Darkness.Hope válasza:
való igaz nagy a mélységélesség.. de 2,7-es legnagyobb rekesszel se mosta el.. így úgy voltam vele had legyen éles minél több minden.

adott pontszám: 3,9
2012. október 3. | 16:42 | Blex

Hali!
Kellemes kis csoportosulás , érdekes h eldőltek a gombák , túl laza lehetett a talaj ők pedig hirtelen nőttek meg , láttam már ilyet.
A szerkesztés jó , kellemes a talaj és a környezet is.
Nehéz dió az erdei fények , a hátsó kalapon kicsit sok a fény , ezt két expóból szépen meg lehet oldani (nem túlzóan és nem hdr :))
Nem feltétlenül szükséges elmosni atomra a hátteret de itt nagyon éles a háttér és ez zavaró.A közelebbi gomba kicsit már életlen , a z eldőltekre élesíthetett a gép. Elég messze voltak a hátsó fák , minimálisan el lehetett volna mosni. A horizont helyezése nem szerencsés mert végig fut a kalapokon. Itt teljesen föld közeli gépállás látványosabb képet eredményez.
Üdv!

Darkness.Hope válasza:
jó ötlet a 2 kép.. bizony jó lett volna de gombázni mentem és nem vittem az állványt... pedig vihettem volna.. van egy kis amolyan asztali állványom a kompaktot az is megtartotta volna...

adott pontszám: 3,6
2012. október 3. | 15:19 | TheNorthFace

Szia!
Kár volt pontozhatóba tenned,ez így nem jó! Egy gombás fórumon megállná a helyét,mint gomba bemutató,ismertető de egy fotós oldalra ez szerintem kevés.A háttér is éles,legalább életlenítetted volna el utólag ha a gép nem tudja, zavaró még a bal oldali gomba életlensége is.
Ha már kompaktal fotóztad, akkor kihasználtam volna úgymond előnyét a gépnek,hogy valami más,közeli makró szintű perspektívát kerestem volna..
Üdv.

Darkness.Hope válasza:
próbálkoztam de nem igazán mutatott jól az elmosás. oké lehet sok volt nekem a gépelvonás és már nem bírtam megállni hogy feltöltsem. :)

adott pontszám: 3,8
2012. október 3. | 12:51 | laszlo.csiszer

A gyilkos...:) Szóval a képről is...nyilvánvalóan a technikai lehetőségeid nem engedték meg, hogy igazán vissza tudd adni az üde zöld hangulatot. Úgy érzem, hogy a komponálás nem a legszerencsésebb, a nagy mélységélesség miatt a fák engem kifejezetten zavarnak és elvonják a szemet a témáról. Na és persze kár a kiégésért is. Kár, hogy nem lehet újrafotózni, kicsit más szemszögből, még több zölddel fent, lent pedig egy szűkebb vágással és kevésbé középre helyezve talán izgalmasabb lehetne.

Darkness.Hope válasza:
kiégés ellen ajánlották a 2 képből összeállítást kár hogy nem vittem hozzá állványt... a gépben 1/2,5 szenzor van tágabb rekesz, de nem javított volna semmit, így úgy döntöttem direkt nem csinálok elmosást és tágabban mutatom be az üde erdőaljat...