BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
3
KATEGÓRIA: makró
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
  • Feltöltve:
    2004. április 13. 20:51
  • érzékenység: ISO100
  • rekeszérték: F3.9
  • zársebesség: 1/90 s
Hármasikrek

 

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

adott pontszám: 3
2004. április 16. | 14:20 | RAW

Azt hinné az ember, hogy virágot fényképezni a világ legkönnyebb dolga. Nem szalad el, nem morgolódik, úgy állítom, ahogy akarom, stb.
Pedig dehogy.
Nem tudom, észrevetted-e már (illetve tudatosodott-e Benned), hogy a virágok (főleg napsütésben) szinte világítanak? Ez azért van, mert csalnak. A beeső UV fény egy részét a látható tartományban sugározzák vissza (néhány fehérítő mosópor is így csal). De visszaverik böcsülettel az infra és az UV fényt is (főleg az utóbbit, amit állítólag a rovarok látnak is).
A vaku fénye meg aztán méginkább megkavarja a helyzetet, mert más a sugárzása (színhőmérséklete), mint a napnak, vagy egy izzólámpának. Bennünk szerencsére van egy igen kifinomult rendszer, ami a megvilágítás drasztikus különbségeit kiegyenlíti, de a fényképezőgépnek ez már nehezen megy. Próbáld ki a következőt: napfényre állított színegyensúly mellett, egy izzóval megvilágított szobában fényképezz le egy 9500 K-re állított monitort. A képen a szobában minden vörös lesz, a monitor képe meg kék, Te meg mindent egyensúlyban (fehérnek) látsz.
Ezek a hatások mind-mind megtévesztik a kamera képérzékelőit, így a színek a képen teljesen mások lehetnek, mint élőben. Ezen a képen például a virágok közepe nagyon-sárga, a szirmai pedig halott-sárgák, majdnem fehérek, így a virágok elvesztik természetességüket, szépségüket. Tippem szerint élőben nem ilyen volt.
Szintén érdekes, hogy olyan, mintha a virág szirmai foltokban zsírosak lennének. Nem tudom, mitől van, de ez sem javít a képen.
A vaku használata azért is problémás, mert az ilyen, közelről szembevakuzott képek általában nem sikerülnek, az előtér beég (mint itt), a háttér meg sötétségbe szakad (itt mondjuk nem, de általában).
Szerintem napsütésben, vagy állvánnyal, természetes fény mellett próbálkozz.

jester0926 válasza:
Köszönöm a részletes értékelést, tanácsokat! A monitoros mókát ki fogom próbálni! Az elképzelhető, hogy mocskosak voltak a szirmok, kicsit összepiszkolódtak, mire hazaértem velük :) Megfelelő fény hiányában egy olvasólámpával próbáltam "deríteni", de ezek szerint rosszul tettem. Adtam neki még egy kis vakut is... Reméltem, hogy jó lesz a megvilágítás. Ezek szerint túllőttem a célon (beégés stb). Állványt még be kéne szerezni. HA jó idő lesz, megyek fotózni :) A fura színek lehet hogy az auto level corr. miatt van... vagy a monitorom van rosszul beállítva, a szemem rossz :) Köszi mégegyszer, remélem hasznomra válnak!

adott pontszám: 3
2004. április 13. | 20:56 | Csello

A komponálás egyész jó, bár mindkét oldalon hagyhattál volna még helyet, jobb felé kicsit többet. Ami viszont nagyon nem jó, hogy kissé agyon van vakuzva a téma. Ilyen felvételekhez szinte kötelező az állvány. Ha nincs állványod, akkor meg vissza kell venni a vakukorrekciót kb. 1.5-2 EV-vel, és kicsit messzebbről kell fotózni.

jester0926 válasza:
Hát állvány nélkül tényleg nehéz az ilyet fotózni. Vakukorrekciót nem hiszem hogy lehetne állítani a gépemen, ha igen, még nem fedeztem fel ;) Oldalt tényleg lehetne szellősebb. Köszi a véleményt.