BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
3,38
KATEGÓRIA: csendélet
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
  • Feltöltve:
    2012. augusztus 25. 21:37
  • érzékenység: ISO 100
  • fókusztávolság: 30
  • rekeszérték: 3.1
  • zársebesség: 1/200
  • Készítés helye (ország): Magyarország
  • Készítés ideje : 2012-08-25
Citromok fehérben

 

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

adott pontszám: 4
2012. szeptember 4. | 23:31 | froghunter

Szia! A kompozíció tetszik és látszik az is, h nem csak úgy tessék-lássék odadobáltad a dolgokat az asztalra. A ferdeség zavaró és talán jó lett volna, ha az asztalra is esik még 1 kis fény, nekem így kissé alexpósnak tűnik, igaz akkor meg a falon lévő, fény-árny játék nem volna, ami nekem kimondottan tetszik. Jó az élesség és a szerkesztés is tetszik.
Gratulálok!
Minden jót! István

bolek válasza:
Köszönöm szépen az értékelésed!!
Üdv.:Zoli

2012. szeptember 2. | 11:37 | barthae

RE: WB állítás
Elvileg kell működjön fehér papírlappal is (meg gyakorlatban is, 350D-vel én is csináltam anno, meg 300D-vel még, az elődjével :)
Ilyenkor elétartasz egy fehér lapot és ehhez állítod be a fehéregyensúlyt, vagyis manuálisan megadod, hogy szerinted mi az, aminek fehérnek kellene lennie és ehhez a referenciához kalibrálja a gép a WB értékeket.
Ha végképp nem boldogulsz vele, akkor állítsd be Kelvinben, annak biztosan működnie kell.

Ha jól emlékszem ezt a 350D-ben még nem lehet magán a gépvázon beállítani.. sebaj!
Most egy kicsit csúnyát mondok vele, de meglövöd szinte bármilyen fehéregyensúllyal, csak a lényeg h. RAW-ban lődd. Utána pedig a raw-processznél (digitális sötétkamra) már szoftverből tudod utólag korrigálni és finomhangolhatod.
Itt 5400-5600°K körüli érték a normál napfény, ilyen fényviszonyok között kicsit ettől hidegebbre érdemes állítani az árnyék miatt.

Azért érdemes ekkor is arra törekedni, hogy közel legyen, de nem kell kétségbeesni, az ilyen finomhangolást gond nélkül meg lehet ejteni utólag is. Ilyenkor azt használod ki, hogy a RAW még a kép feldolgozás előtti állapota, vagyis amit akkor érzékelt a gép szenzora. A WB shift a gépben is ezután történő folyamat során dolgozná fel, vagyis RAW előhívásakor ez a problémád megoldódik, hiszen eleve Te tarthatod kézben a folyamatnak ezt a részét.
Hátránya (ha lehet ezt mondani), hogy viszont innentől kezdve MINDEN MÁS is a Te kezedben van, tehát macerásabb némileg, nem egy egyből kész felvételed van, mint JPEG kép esetében. De megéri, éppen a fentiek könnyű állíthatósága miatt.

bolek válasza:
Szia!
A Stepok'sRAW fut jelenleg a gépemen de ennél a proginál nem lehet az algoritmusok közül választani, nem rossz de tuti van jobb!
Egy kis segítség jól jönne!:))

Sajnos ezt a fotót nem készítettem + RAW-ban de a kellékek még megvannak!

Lehet hogy email-ben is folytathatnánk, bár biztos vagyok benne hogy, lenne olyan aki szívesen követné a beszélgetésünk!:)

2012. szeptember 1. | 18:07 | barthae

Pár változtatással lehetne jobbat kihozni belőle:
1.) kicsit nagyobb gyújtótávval összébb nyomható a távolság, vagyis nincsenek ekkora fogközök a háttér előtt a témában.
2.) Témában a "Kevesebb több" itt is alkalmazható lenne sztem.. vagyis elég lenne a citrom és teáscsészére koncentrálni, elég az.
Sőt: citromból sem kell egy egész kupac, elég csak 1 v. 2 db, viszont azt közelebb elhelyezni és kistelével meglőni (100-200 között), úgy meglátod hatásosabb lesz :)
3.) Világítás: nincs mese, kell a 2-3 fényforrás ehhez a témához.
1 oldalról is muszáj, itt ez nagyon nagy hibája maradt sajnos.. emiatt lett kissé lapos. A WB eltolódás (hidegebb színegyensúly, amiatt kékes az egész kép elszíneződése kissé), illetve egy egész picit még alul is exponált, ezt szintén lehet korrigálni (+expo korr).


Viszont jó pont azért, hogy a citrom héja még nem száradt ki, ezek szerint max. 1h-n belül készült el a fotó. Ilyenkor erre is kell figyelni, ebben az 1 kivételes esetben a kapkodásodnak is volt pozitív mozzanata. Ha tehát legközelebb szépen beállítgatod, majd erre is figyelj, hogy héját már csak akkor szedd le, amikor fényeket, beállítást minden egyebet már megterveztél, beállítottál. Különben meg abba futsz bele, hogy minden szép, csak éppen maga a citrom egy fonnyadt, száradt valami lesz.. ami nagyon nem étvágygerjesztő :))

(Egyébként én teás témához nem hámoznám - egyszerűen azért, mert nem úgy használjuk hozzá. Ez a díszítés kajához nagyon szép, teához én szeletet vágnék. De ez már csak szubjektív, inkább csak az én ízlésemet tükrözi csak az összeillőséggel :)


További szépeket, ciao:
Barátod,
Endre

2012. szeptember 1. | 17:48 | barthae

Hoppá! Te vagy az, Zoli?
Bocs.. most már mind1 - amit a képről írtam mondjuk ettől függetlenül úgy gondolom.

Viszont így a további szép napot duplán számold!
(küldök +1 kreditet, hogy legyen miből feltölteni újat :))


További szép hvégét, jó legyél :)
Az értékelő 1 kreditet utalt át a fotó készítőjének.

adott pontszám: 3
2012. szeptember 1. | 17:46 | barthae

Uhh.. kár :(
Bár az önmagában tetszik, hogy egyre többeket érdekel a gasztronómia és témának egyre többen választják az ételt vagy ebből próbálnak képet fabrikálni, de itt sajnos technikailag voltak azért gondok. Nagyon gyenge a fény és hideg fényű. Először azt hittem WB eltolódás (kismértékben még mindig legvalószínűbb, hiszen a fal és a csésze fehérsége is kékes színű), azonban valószínűleg az amúgy is árnyékban lévő ablak előtt még függöny vagy vmi fényfogó is lehetett.. a falon hátul látszik egy kevés a napsütésből is, pont az a kis plusz hiányzik fényben a citromokról. Ha már ők a téma, akkor bizony világításban ennyire szegényesre kár venni őket..

Ami a kompozíciót illeti:
A csészében nem látszik mi van (így inkább zavaró, pár centivel elég lett volna feljebb menni, akkor már a csésze túlsó pereme is látszik, egyből mélységet is kap a téma.
Ráadásul a tea (kávé?) melletti süti (? vagy franc tudja mi.. csoki vagy keksz a legvalószínűbb, de épp ez a baj, hogy nem látszik :), oldalról kis fényt muszáj lett volna kapjon, így egyszerűen kivehetetlen.
Inkább zavaró csak ez is, mintsem plusz elemként szolgálna a képen.. kár érte megintcsak!

Témában én nem érzem, hogy jön hozzá a borostyán (a gyertyát sem, de az még hangulatelemként hagyján.. a borostyán nekem nagyon idegen elem.
Nálam ez olyan, mint tálalásnál: ételhez CSAKIS ehető díszítést használunk.
Itt is a témába illő és ahhoz asszociációsan odakapcsolható dolgokat látnék szívesen.
Ha mindenképpen szeretnél valamit, akkor inkább olyat, ami a teázáshoz vagy ételhez felhasználható. Itt nekem az egész elhagyható lenne, nem hiányzik a képről.

De látom a tudatos próbálkozást, szárnypróbálgatást, ez viszont tetszik.
Mind az ételek terén, mind fotózás terén próbálkozz csak nyugodtan, ettől lesznek a végére szép képeid és finom ételeid :)))
Számomra ez: tudatos, de javítandó.

További szép napot!

bolek válasza:
Szia!
Köszönöm szépen az értékelésed!
Ezt most nem kell elmentenem mint a többi tanácsod,útmutatásod ez nem veszik el 3 nap sőt 3 év múlva sem!
Igen a kicsi oroszlán kezdi növeszteni a körmeit és próbálgatja...ma már másként látom ezt a képet de vegyük úgy hogy egy próbálkozás volt ami nem egy citromról szól és persze realizálódott leülepedett bennem néhány dolog a tárgyfotózásról és a hordós jelenségről és a szabályozható több lámpás megvilágításról....sajnos a fehéregyensúly továbbra is felfoghatatlan számomra, főként az ha hivatkozom egy beállítási alapot nyújtó képre miért nem alkalmazza a gép....
A végén a nagy öreget pihenni küldtem és jött az ifjú ...ennyit sikerült kihoznom belőle a jelenlegi tudásommal!
De lesz ez jobb is !!:))
Nagyon szépen köszönöm a kreditet, most már okosan kell gazdálkodnom!!!

Üdv.:Zoli

adott pontszám: 3
2012. augusztus 28. | 14:33 | tojasosnokedli

Azt írod a címben, hogy citromok fehérben. A képen viszont nem látok fehéret csak valami kékes-szürkét.
Magyarul: alulexponált a képed és rossz a fehéregyensúly. Ráadásul a citromok inkább néznek ki narancsnak. Tehát a színek teljesen rosszak.
Az összeállításról nem tudok nyilatkozni nem teljesen értem az összefüggést a féig hámozott citrom és a csésze között. Persze ha látnám hogy mi van a csésze mellett akkor lehet én is érteném. Mert amit ott látok az elég csúnya dologra hasonlít perpillanat :) Nem írnám le mire :)
No szóval világításban még nagyon javítani kellene de a fotózás szögében is gondolkoznék még egy enyhe emelés mellett.

bolek válasza:
Szia!
Köszönöm az értékelésed!

adott pontszám: 3,8
2012. augusztus 28. | 10:20 | WaterLo

Szia! Az ötlet nem rossz, de a kivitelezésbe csúsztak be hibák. Alapvetően túl sötét a kép, a csésze bal oldalán levő valami pl. számomra nem igazán beazonosítható, nem is találgatnék. :)
A behajtogatott terítő szerintem fokozza a káoszt, anélkül is elég sok dolog van a képen.
A vágásra egy kicsit jobban kellene figyelni, az egész elcsúszott egy nagyon kicsit jobbra.
A háttérben levő világos foltok nekem tetszenek, hangulatosak, de sajnos szét van vágva.

bolek válasza:
Szia!
Köszönöm az értékelésed!

adott pontszám: 3,8
2012. augusztus 27. | 19:37 | -N-

Szia! Szerintem az elképzelés jó, bár ajobb oldali tányér mintha el lenne dőlve, az kicsit furcsa. De az a kunkori citromhéj nekem tetszik szerintem ötletes, csak kissé sötétre sikeredett a kép. Az a bizonyos fehér, lehetne fehérebb is. Minőségben sem az igazi, elég szemcsés, gondolom árnyékban fotóztad. Az élesség islehetne kicsit határozottabb. Arra sajnos nem jöttem rá hogy az a sötét dolog mi a csésze mellett.:( Mindenesetre szerintem egy ügyes próbálkozás és kreatív. Szép fényeket!

bolek válasza:
Szia!
Köszönöm az értékelésed!
A tányér valóban dől hiszen van alatta egy kis huncutság, én tettem alá!:)

adott pontszám: 3
2012. augusztus 26. | 19:34 | praefect

Szívesebben nézném valamivel feljebb tolt kameraállással, de az elrendezés nem rossz.
Kicsit hangsúlyosnak érzem a citromtömeget, főleg, hogy tematikusan a tea adná magát.
A jobbra dőlést korrigálnám, és a címnek megfelelően a wb kékességét is átállítanám.

bolek válasza:
Szia!
Igen, a türelmetlenség nem szép dolog és megígérem legközelebb szánok rá inkább még egy vagy akár több napot is az adott témára no és persze pihentetem a képet mielőtt feltöltöm!

Üdv.:Zoli

adott pontszám: 4,5
2012. augusztus 26. | 16:40 | vmadarasz2

Szia!
Nagyon mutatós kis csendélet, igényes elrendezés, látszik a tudatosság A tárgyak elhelyezése is hibátlan.
De picit alul exponáltnak tartom a képet, ha lehetőség lett volna rá, érdemes lett volna picit közlebb helyezni az ablakhoz, vagy korábbi időpontot választani, mert látom elég alacsonyan állt a nap, a falon lévő tükröződés erről árulkodik.
Ami még szembetűnő, hogy picit dől a kép jobbra.
Még egy apróság, közép tájon a teritőn van egy pötty, amit ps-ben javítani kelett volna.
Ja!? A csésze bal oldalán mi az a fekete valami? Sajnos eléggé bebukott és nem ismerem fel.

További jó fotózást kívánok.
Üdv:
Viki

bolek válasza:
Szia!
Köszönöm szépen az értékelésed!
Komoly kihívás volt és egyben tanulságos is, a következő jobb lesz!
Üdv.:Zoli

adott pontszám: 4,9
2012. augusztus 26. | 15:09 | csendi

Nekem nagyon tetszik. Szep kompozicio. Csendelet, de megis izgalmas. Ami egyedül zavar, az a tanyer szelen kuksolo sötet valami, amit nem szeretnek beazonositani ;-)

bolek válasza:
Szia!
Örülök hogy tetszik a kompozíció!:)
Sajnos feltöltés után egy másik gépen már én is láttam hogy a rózsa bebukott, talán szerencsésebb lett volna egy világosabb színűt választanom, hiszen a kép a sok fehér miatt valóban alulexponált!

Üdv.:Zoli

adott pontszám: 3,9
2012. augusztus 26. | 12:26 | karmaresz

Szia! Nekem összességében tetszik a koncepció. Jó a kompozíció, kellemes a megvilágítás. Pár dologgal van azért javaslatom, ahogy a képet nézem:
1, nálam, akármelyik monitoromon is nézem, nem fehér a fehér. Olyan mintha a fehéregyensúly elmászott volna és mindennek van egy erős kékes árnyalata. Úgy érzem, legalább 500-1000 Kelvinnel magasabb érték jót tenne a képnek.
2, a teáscsésze szélén lévő fekete levél(?) nem tudom micsoda. Nálam bebukott, nem lehet kivenni, csak következtetni a funkciójára.
3, kicsit magasabbról fotózva, döntve a gépet talán többet adna a kép.
4, a háttérben lévő fények az én figyelmemet kicsit elvonják a témáról. Kipróbálnám ezek kiretusálásával is.
5, ha pár mm-rel kisebb fókusztávolságot használnál, picit szellősebb lenne a fotó, nem lenne a téma ennyire beszorítva.

Így, ezek miatt négyes alá a pont, de ezek simán javítható dolgok.

Szép fényeket!
Karesz

bolek válasza:
Szia!
Komoly dolog a fotózás így és úgy is, s tudom hogy vannak hiányosságaim!
Fehéret fotózni nem egyszerű dolog és talán olvastad is a Canon 350D-t le is tettem mert manuális funkcióban sem hozta azt az eredményt amit vártam tőle.
Persze ha a kép címe kék és szürke lenne nem kellene magyaráznom , de igazad van!
Sőt abban is hogy érdemes lenne szellősebben is megpróbálni.

Talán most egy kicsit pihentetem ezt a témát!:)
Üdv.:Zoli

adott pontszám: 3
2012. augusztus 26. | 10:36 | zsiga755

Szia!
Nekem túlságosan zsúfoltnak hat, a gyertyával, citromokkal, csészével, a zöld ággal,
a kép jobbra dől, és a fehér enyhén kékes árnyalatú lett.

bolek válasza:
Szia!
Köszönöm az értékelésed!

adott pontszám: 3
2012. augusztus 26. | 06:49 | bromis

Szia! Nagyszerű csendélet lenne ha... Először is a WB csúnyán el van tolódva. Minden nagyon kék, hideg. Ezért aztán alexpósnak tűnik a kép holott nem az, csak erősíti azt az érzést, hogy "árnyékban van". Amire ráerősít még a falon a fényfolt is. A fényfolt két okból nem jó, hogy ott van. Elvonja a figyelmet és ráadásul befejezetlen. Azt eltüntetve és a fehéregyensúlyt korrigálva egészen szép csendélet lenne.
Üdv: Péter

bolek válasza:
Szia!
Köszönöm az értékelésed!
A meghittséget és a tisztaságot szerettem volna megjeleníteni egy kis dinamikai felhanggal a meghámozott citrommal amely egy megemelt tányéron próbál egyensúlyozni társaival.

Mit sem ér a fotó, ha nem adja át érzéseket, ha nem indít el gondolokat...

Üdv.:Zoli

adott pontszám: 3
2012. augusztus 26. | 00:50 | tigerisch

Üdv
Három problémám van a képpel, ebből 2 rajtad múlt. Első körben, már a kis képről látszik, hogy alulexponált. Ugyanaz a helyzet mint a havas tájnál, vagyis, hogy a gép a középszürkére törekszik így ha túl sok a fehér a képen akkor alulexponálja, úgy mint itt. Ilyenkor kell egy +1fé expo kompenzáció. A következő dolog, hogy a színhőmérséklet elmászott eléggé zöldes árnyalatú a kép, melegebb árnyalattal jobban hatna, a gyümölcs is ehetőbb hatású lenne. A harmadik a kompakt/bridge szenzorméretéből adódó hatalmas mélységélesség. Nem tudom, hogy az a 30mm az ekv.-ben mennyi, de ezt a legnagyobb tele állásban kellene és lehetőleg legtágabb rekesszel illetve ha ez nem segít egykis ps trükközéssel életlenebbé lehet tenni a hátteret és csökkenteni a mélységélességet.
A kompozíció egyébként nagyon tetszik, jó a meghámozott darab illetve a borostyán ág. A dolgok nagyrésze rendben van, de a megvalósításon még van mit finomítani.

bolek válasza:
Szia!
Köszönöm az értékelésed!
Az ember azt gondolja, ha pár dolgot egymás mellé helyez már csak "lőni" kell!
Hmm komoly kihívást jelentett a Canon 350D-l feladtam a WB kézi beállítása sem segített,Manuális funkcióban több beállítással is próbálkoztam de nem és nem voltam elégedett... így került elő a kis huncut.
Igen én ragaszkodtam a sok-sok fehérhez, mert egyfajta jelképrenszerben probáltam összeállítani egy kompozíciót.
Talán nem vagy, még nem tudok mesélni, de szorgalmasan tanulok!

Üdv.:Zoli

adott pontszám: 3,8
2012. augusztus 26. | 00:25 | Yocoooka

A borostyán nagyon jól mutat a citrommal a fehér környezetben. Az ötlet jó, de szerintem ezekkel a lágy fényekkel egy sokkal letisztultabb hangulatot kellett volna összeállítani. Szerintem a kép jobb oldalán, a falon lévő fény valamint a csésze mellett az a sötét valami (rózsa?) nem kellene a képre. Viszont egy sárga címkés teafilter a csészében jobban mutatna. A gyertya viszont nem tudom hogy illik a képbe. A hajtogatott asztalterítő egyszerűen leterítve jobban hozzájárulna a letisztultabb összképhez. A megvilágítás és a színek viszont nagyon jók azt meg kell hagyni :)

bolek válasza:
Szia!
Egész jó asszociációs képességed van a csésze valóban a vizet jelenti és egyben a tisztaságot,a borostyán az öröklétet és még van egy két huncutság!


Köszönöm az értékelésed!
Üdv.:Zoli