- FŐOLDAL
- FOTÓK
- CIKKEK
- A LEGJOBB FOTÓK
- FELHASZNÁLÓK
- GÉPTÍPUSOK
- SAJÁT FOTÓK
- ÚJ VÉLEMÉNYEK
- ÚJ VÁLASZOK
- FOTÓK FELTÖLTÉSE
- ISMERTETŐ
- SZABÁLYZAT
- absztrakt[?A valóság törvényszerűségeitől, összefüggéseitől tárgyi formáitól elszakadt alkotói módszer. A formák, alakzatok, fény és árnyék, valamint színek játéka sokszor eredményezhet nagyszerű felvételt. Csak jó szemre van szükség és a leghétköznapibb tárgyakból vagy egy mindennap látott és unalomig ismert épület egy részletének kiragadásával, remek fotó készülhet, melyet nézegetve - és ez a lényeg - az ember sok mindenre asszociálhat, elsőre nem is biztos hogy rájön a szemlélő, hogy mit ábrázol a kép. Híres képviselői: Moholy-Nagy László, Man Ray, H. Bayer]
- abszurd[?Egymással valószerűtlen, képtelen, olykor hihetetlen összefüggésben álló elemek (emberek-történések) egyidejű megjelenése fényképen, mely sajátosan ]
- akt[?Az emberi test fotografálása régóta foglalkoztatja az embereket. Az akt nem összetévesztendő a pornográfiával és nem feltétlenül célja a szexualitás bemutatása. A fények és árnyékok, izgalmas formákra és részletekre irányíthatják a figyelmet, ízlésesen mutatva meg mindazt, amit egyébként a ruha alá rejtünk. Elsősorban portré-objektívot érdemes használni, tehát 50-135mm-es gyújtótávval, a perspektívikus torzítást elkerülendő. Az érzékiséggel átszőtt, érzékenységgel, finom erotikus esztétikai érzékkel készült felvételek valók ide!]
- állatfotók[?Talán ez a kategóriai meghatározás szorul legkevésbé magyarázatra. Nem meglepő módon állatok fotói kerülhetnek ide. Elsősorban házi kedvencek, háztáji állatok fotói, hiszen a vadonban, természetes környezetben készült állatfelvételeknek sokkal inkább a „természet” kategóriában a helyük. Aki próbálta már lefotózni a kutyáját vagy a macskáját illetve bármilyen más kedvencét, tapasztalhatta, hogy bizony nem egyszerű feladat csak lencsevégre kapni is őket, hiszen izegnek mozognak, nemhogy olyan felvételt készíteni, amely érdeklődésre tarthat számot mások szemében is. ]
- barlangfotók[?A barlangban sötét van! Ez talán a legfontosabb tényező, ami miatt a barlangi fotózást önálló kategóriaként tárgyalhatjuk és ami a fotózás technikáját alapvetően meghatározza, de a legtöbb barlangi kép kompozíciójának is természetes eleme a sötétség. A földfelszín alatt is születnek a természet vad formáit bemutató ]
- családi/emlékkép[?Bizonyára mindenki készített már fotókat a családtagokról, barátokról, egy kedves ismerősről otthonában, vagy nyaraláskor. Legtöbbjük persze attól értékes, hogy a fotós számára kedves alanyt ábrázolnak, de ha olyan fotót készítettél, mely véleményed szerint mindenképpen érdekes lehet mások számára is, akkor válaszd ezt a kategóriát!]
- csendélet[?Szabadon csoportosított tárgyakat, virágokat, gyümölcsöket, ételeket ábrázoló műalkotás. A fotózásban témául szolgálhatnak az élettelen tárgyak, vagy a természet egyes részletei is. Egyszerűen talán úgy fogalmazható meg, hogy a szép, az esztétikus bemutatása.]
- csillagászat/égbolt[?A fotózás egyik legizgalmasabb területe az égbolt objektumainak bemutatása. Az objektívet az égboltra irányítva hosszú záridővel megörökíthető a csillagok járása, egy nagyobb teleobjektívvel vagy távcső segítségével pedig fényképezhetővé válhatnak a bolygók, csillagködök, galaxisok is. Ha valaki ennek szenteli idejét rengeteg élményben lesz része. ]
- digit. illusztráció[?A digitális fotográfia rendkívüli módon megkönnyíti dolgunkat, hogy kiélhessük kreativitásunkat, hiszen egy számítógép segítségével, csak képzeletünk szabhat határt a fotók manipulálásában. A végeredmény általában nem is emlékeztet a kiinduló felvételre, vagy egyáltalán fotóra. Több réteg alkalmazásával pl. átfedéseket érdekes hatásokat érhetünk el. De a színek megváltoztatása, vagy montázsok létrehozása is eredményezhet olyan alkotást, melyet esetleg érdemes megmutatni másoknak is. ]
- divat[?Divatbemutatókon számtalanszor látjuk a villogó vakuk százait. Stílus, elegancia, csillogás. Különös világ, melybe csak kevesek nyerhetnek betekintést. Divatbemutatón, vagy egy barát közreműködésével készült ruházati fotókat ide várjuk.]
- dokumentumfotók[?Alapkövetelménye a realisztikus ábrázolásmód, a hitelesség. A képet az élet „szerkeszti“ ezért az ebbe a kategóriába tartozó képek nem beállítottak, előre megrendezettek, megkomponáltak. Viszont előre eltervezettek lehetnek. Sőt sok esetben szükséges az előzetes felkészülés, érdeklődés a téma iránt. Az előzetes információbeszerzés segíti az alkotót abban, hogy dokumentumfotója a lehető leghitelesebb legyen. Lehet egy képben is dokumentálni valamit, azonban sokszor képsorozatok formájában tudjuk igazán egy adott cselekvés, történés, helyzet ... stb lényegét képben elmondani. Neves képviselői: Henri Cartier-Bresson, Kertész Andor, Korniss Péter.]
- életképek[?Zsánerképnek is szokták nevezni. Mindennapi életünk egy-egy jellemző jelenségének, pillanatának bemutatása. Az utcán sétáló, dolgozó emberek fotózása, mely akkor sikerülhet jól, ha észrevétlenek maradunk, ami sokszor nem is olyan könnyű, hiszen kíváncsi szempárok vetülnek a fotósra. Sokan nem szívelik ha fotózzák őket, tehát rosszalló tekintetekkel is szembetalálhatjuk magunkat.]
- elkapott pillanatok[?A megismételhetetlen, vagy különleges pillanatok megörökítése nagyon izgalmas és nehéz feladat. Nehéz, hiszen sokszor pillanatokra tűnik csak fel a téma, nincs idő komponálni sem. És izgalmas, mert egy igazán jó felvételben nagy örömünket lelhetjük.]
- glamour[?A Glamour olyan fotográfiai terület ahol az alkoto az érzékiséget, bűbájt próbálja ábrázolni, a modell segítségével, egy pillantással egy mozdulattal, akár egy kivillanó női mellbimbóval. ]
- hangulatképek[?Válaszd a hangulatfotó kategóriát, ha olyan képed van, ami tartalmilag pontosabban körülhatárolható, mint egy „egyéb”, mert a legfőbb jellemzője, hogy mások számára is értelmezhető hangulati, érzelmi töltettel bír, esetleg a fő sajátsága a gondolatiság, s ezek válnak a kép fő erényévé, nem a klasszikus kategóriákkal szemben támasztott technikai követelmények. Egy ilyen fotó témája bármi lehet: virág, portré, csiga, tájkép, vagy akár tárgy is, ha látványában kiváló, és elsősorban a hangulata miatt hat a nézőre.]
- humor[?Azt gondolhatnánk, hogy könnyű humoros fotót készíteni. Pedig igazán jót készíteni egyáltalán nem az, sőt, talán az egyik legnehezebb feladat. Attól, mert jópofán belevigyorgunk a gépbe, még nem lesz egy fotó humoros és jó is. Vicces, groteszk helyzetek megörökítésekor is törekedni kell igényes alkotás létrehozására.]
- infravörös fotók[?Optikai és digitális infravörös szűrővel készített, akár jelentős utómunkát tartalmazó infrafotók. A technika lényege egy olyan szűrő használata, mely csak az infravörös, az a látható vörös alatti hullámtartományt engedi át.]
- koncert - színpad[?Koncertek, színi- és táncelőadások, egyszóval az előadóművészetek és az előadóművészek fényképezése különleges feladat elé állítja a fotóst. Jelenlétével a legkisebb mértékben sem zavarhatja az előadókat, és mivel vaku használata csak ritkán megengedett, a meglévő, legtöbbször nem a fotózáshoz megteremtett fényben kell dolgoznia. Az előadásokról, az előadóművészekről és közönségükről készült fotókat - legyen az bármely műfaj, stílus vagy irányzat bemutatása - ebbe a kategóriába várjuk.]
- légifotók[?Valamilyen repülőalkalmatosságból készített felvétel nem mindennapi perspektívából mutatja be a tájat. A földről oly’ jól ismert térség a levegőből egészen új arcát mutatja. Nem egyszerű feladat jó felvételt készíteni, hiszen repülőgép, vagy helikopter remegését, mozgását ki kell egyensúlyozni, ehhez nagy gyakorlat szükséges. Előnyt jelenthet valamilyen optikai kép-stabilizátorral ellátott objektív használata.]
- makró[?Sokan gondolják úgy, hogy a makrófotózás kizárólag a parányi dolgok fotózásával egyenlő. Pedig valójában a közelfényképezés is idetartozik, tehát a rovarok, növények tárgyak fotói mellé ebbe a kategóriába kerülhetnek akár egy száz méter magas fa kérgéről készült közel-felvételek is. Talán ez a kategória az, amelynél a kompakt gépek tulajdonosai egyszerűbb helyzetben lehetnek, hiszen egyes típusok közelpontja egy cm is lehet, nincs szükség csereobjektívre és különböző egyéb kiegészítőkre, igaz egy komoly tükörreflexes felszereléssel érhető el a legjobb eredmény, a legnagyobb leképezési arány.]
- panoráma[?A fényképezőgép egy fotón keresztül az általunk látott tájnak csak egy meghatározott szeletét képes bemutatni. Viszont ha sok ilyen fotót egymáshoz illesztünk, akkor egy felvételen mutathatjuk meg a fotóst körülvevő tájat. Készülhet tehát ilyen felvétel sok kisebb fotó összeillesztésével, melyben számos erre „szakosodott” szoftver nyújt segítséget, illetve olyan speciális fényképezőgéppel, mely a szokványos 36x24 mm-es filmkocka-mérettől eltérően jóval elnyújtottabb képarányú felvételt készít, vagy akár úgy, hogy egy adott felvételt utólag is ilyen formátumúra vágunk.]
- portré[?A fotográfia születésével egyidős az arcképek, emberek megörökítésének igénye. Egy jó portré legtöbbször egy pillanatba és képkockába sűríti az ábrázolt egyén személyiségét, érzéseit. Minden ember egyedi és megismételhetetlen, ezért is bizonyosan mást mond egy portré annak aki ismeri az ábrázolt személyt, mint egy idegen számára. Ezért is nehéz, ha ugyan nem a legnehezebb ága ez a fotózásnak. Pár négyzetcentiméteren ábrázolni a múltat, a jelen érzéseit, magát az EMBERT, igazi kihívás. Gyakorlatilag lehetetlen megmondani mitől jó egy portré, de talán annyi mégis elvárható, hogy hiteles legyen. Készülhet portré műteremben, gondosan megvilágítva és készülhet spontán, mintegy elkapva egy pillantást, egy érzelem kivetülését az arcra a szabadban.]
- riport[?Amióta írott sajtó létezik, igény van az írások mondanivalójának, témájának kiemeléséhez egyfajta képi anyagra is. A fotográfia elterjedése előtt ezt rajzokkal oldották meg. Ahogy fejlődött a technika és elég gyorssá váltak a nyersanyagok, fényerős objektívek születtek, valamint a gépek mérete is csökkent, a rajzokat mind gyorsabban váltották fel a fotók. A riportfotó publicisztikai műfaj, valamely időszerű eseményről, jelenségről, az aktuális érdeklődés előterében álló személyiségről készített beszámoló, melynek elsődleges feladata a dokumentálás, mégis napjainkban egyre inkább igény van a művészi értékeket hordozó riportfotókra. Ha társadalmi, vagy sportrendezvényen, esetleg más közéleti történésen készült fotót szeretnél feltölteni, akkor ezt a kategóriát válaszd!]
- sport[?A legtöbb sporteseményen a profi fotósok foglalhatják el a legjobb helyeket, ahonnan jó rálátásuk van a történésekre. Viszont kis leleményességgel és szerencsével magunk is készíthetünk jó felvételeket. Ezt általában teleobjektívvel felszerelkezve érdemes elkezdeni, hiszen sokszor a témától távolról kell exponálnunk. Amennyiben valamely híres sportolót, technikai sportot vagy egy barátot sportolás közben ábrázoló felvételed szeretnéd megmutatni, akkor erre a kategóriára kattints!]
- szociofotók[?Valamely társadalmi réteg, leggyakrabban a munkásosztály életének, társadalmi, politikai helyzetének, életkörülményeinek bemutatása. Az ember mindennapi küzdelmének érzékeltetése nem könnyű, de rendkívül szép és érdekes feladat.]
- tájkép[?Az első tájképek egyidősek a fotográfia feltalálásával. Törekedhet egy tájkép arra, hogy teljesen hűen adja vissza a látottakat, de hangulatkép jellegű tájképek is léteznek. Legtöbbször nyaralás, utazás színhelyeinek megörökítése a cél. Általában jobbá tehetjük felvételünket akkor, ha az előtérbe komponálunk egy tájrészletet, ezzel adva tagoltságot a képnek és érzékeltetve a távlatokat és arányokat.]
- tárgyfotók[?A műszaki fényképezés egyik fontos területe. Mint ilyen, célja a fotón a tárgyak látványának valósághű ábrázolása. De pl. a fotóművészeti csendélet keretein belül a tárgyak esztétikai lényegük kifejezésére is törekedhet. Például műteremben a különböző világítási trükkökkel operálva készíthetjük el a legjobb felvételeket. Híres képviselője: Ansel Adams]
- természet[?Témája lehet minden, ami a természetben megtalálható. Érdekes felhőalakzatok, kőzetek, fák, virágok állatok. Célja a fényképezendő alany és annak közvetlen illetve tágabb környezetésnek megörökítése. Nincs is izgalmasabb, mint egy ritkán látott vagy azelőtt csak az állatkertben megismert állat becserkelése, és természetes környezetében való fotózása. Ide tartozik így pl. a lessátras fotózás is.]
- utcaifotók[?Az utcai fotózás ugyan jellemzően a közterületen történő fényképezésről szól, de témája általában az ember illetve ennek életvitele olyan tereken, ahol alapvetően hiányzik a négy fal nyújtotta intimitás védelme. A megnevezés ellenére nem feltétel az utca, sőt, még a városi környezet sem. Azokat a fényképeket várjuk ide, ahol érdekes, beszédes, többnyire elkapott pillanatokat sikerül lencsevégre kapni emberekről vagy embercsoportokról (esetleg házikedvencekről) egy nyilvános hely nyújtotta szabadságban. Habár a klasszikus utcaifotózást normál- illetve széles látószögű objektívekkel művelték, ma már bőven látunk példát az enyhe teleobjektívek illetve telezoomok használatára is.]
- város, építészet[?Lakóhelyünk környékén vagy egy utazás alkalmával idegen országban járva a témák kimeríthetetlen tárházát találhatjuk. Utcák látképe, jellegzetes építészeti stílusok, épületek megörökítése. Magas épületeket fotózva, sokszor kényszerülünk a gépváz megdöntésére, de ez mindenképpen azt eredményezi, hogy az épület falai összetartóak lesznek az elkészült felvételen. Célunktól függően ez lehet előny is, de általában utólagos korrekcióra szorulnak felvételeink. Létezik megoldás arra is, hogy utólag egyáltalán, vagy sokkal kevésbé kelljen „belenyúlnunk” a fotóba. Műszaki fényképezőgéppel, vagy ún. shift-objektívvel az összetartó vonalak korrigálhatók már a kép elkészülte előtt.]
- vízalatti fotók[?Mind a technikával, mind a fotóssal szemben nagy követelményeket támaszt a fotózás ezen ága. A víz egészen más közeg, mint a levegő, optikailag is teljesen másképp’ viselkedik. Jó víz alatti felvételek akkor készülhetnek, ha teljességgel a fotózásra tudunk koncentrálni, ehhez viszont elengedhetetlen, hogy a vízben teljességgel biztonságban érezzük magunkat, magabiztosan mozogjunk benne. Ez búvártanfolyam elvégzésével és sok gyakorlással érhető el. Ha van az embernek kitartása és sokat gyakorol, akkor előbb utóbb elsajátítható a fotózás ezen rendkívül érdekes ága. Szerencsére ma már sok fényképezőgéphez kapható víz alatti tok.]
- feldolgozott fotók[?Ha egy fotót nézve úgy érzed, hogy valamit másképpen vagy jobban csináltál volna, akkor - amennyiben a fotó tulajdonosa ezt nem tiltotta meg – az általad végrehajtott módosítások után a véleményezésed követően válaszd a "feldolgozás feltöltése" opciót. E kategória fájlméret határa 500 kB.]
- így készült[?A kategóriába olyan képeket várunk, melyek egy - már korábban feltöltött - fotó elkészültének körülményeit mutatják be, többnyire feltüntetve az alkalmazott világítás módja egy rajz vagy werkfotó alakjában. A kategória nem pontozható, de kredittel jutalmazhatóak ezek a képek, ha a fotós segített vázlatával az alkalmazott módszerek megértésében illetve azok későbbi megvalósításában. Az ide feltöltött képek után 2,5 kreditet utalunk vissza, amennyiben a feltöltött illusztráció egy, az oldalon már megjelent fotó készítési körülményeit mutatja be és írja le. A kreditet Üzenetben kell igényelni!]
- egyéb[?Ha a feltöltendő fotó jó szívvel egyetlen másik kategóriába sem skatulyázható be, akkor ezt a kategóriát célszerű választani!]
- pályázat[?Időről időre felbukkan az oldalon egy-egy pályázat. Az aktuális pályázat fotói tölthetők ide, de csak feltöltési időszakban.]
- Online fotókiállítások[?Oldalainkon sűrűn szerepelnek kiállításokról szóló meghívók, amelyek egy-egy alkotó, vagy alkotócsoport műveinek galériában, kiállítóteremben történő ünnepélyes bemutatására invitálnak. Bár kis ország vagyunk, a távolságok még így is elég nagyok ahhoz, hogy az ország egyik felében rendezett kiállításra az ország másik feléből már csak kevesen jussanak el. Noha sok fotóklubnak és fotóművésznek van már saját web- vagy facebook oldala, ezek látogatottsága a legtöbb esetben alatta marad a lehetőségeknek. Hiába a sok jó fotó, hiába a remek weboldal, ha kevesen találnak oda. Ezen kívánunk segíteni a Fotózz!hu közösségi oldalunk új szolgáltatásával. A művészeknél a jó fotók, nálunk az infrastruktúra és a napi több ezres látogatottság A Fotózz!hu - mint Magyarország legnagyobb fotós közösségi oldala - ingyenes bemutatkozó lehetőséget kínál fotográfusoknak és fotókluboknak. A bemutatkozáshoz nincs másra szükség, mint az oldalon történő regisztrációra (egyéni fotográfus aktív regisztráció mellett is kezdeményezhet új regisztrációt, ide a kiállításokon megjelent műveit töltheti fel). Kérjük regisztrációkor felhasználói névként a fotóklub illetve fotográfus teljes nevét adják meg, pl. Ellenfény Fotóklub, vagy Nagy Gábor Sándor, valamint a már létező weboldal vagy facebook oldal címét is szerepeltessék az adatok között. Ha kiállítást csak jövőre terveznek, kérjük akkor is regisztráljanak már idén, hogy az igényeket fel tudjuk mérni és ennek megfelelően tudjuk kialakítani a megjelenések várható képét. A regisztrációt követően küldje el a fotókiállítás megnyitójának meghívóját az ir@pixinfo.com e-mail címre, s ne felejtse el közölni az e-mailben a Fotózz!hu regisztrációja felhasználói nevét. Az e-mail megérkezése után a felhasználói névhez tartozó kreditszámot megemeljük, hogy a kiállítás képei digitális formában feltölthetők legyenek. Kérjük a képek méretezésénél ne lépjék át az 1000 pixeles képmagasságot, valamint az 1200 pixeles képszélességet. A kiállítás megnyitóját követően a Fotózz!hu közösségi oldalunkra egyszerre kerülnek ki a kiállítás képei (a feltöltött képek a feltöltés pillanatában még nem kerülnek publikálásra, csak a megnyitó időpontját követően). Az így feltöltött online kiállításokról külön hírt adunk, valamint a Fotózz!hu főoldalán külön is szerepeltetjük azokat a kiállítás ideje alatt. Bízunk benne, hogy mind az alkotó közösségek, mind az egyre népesebb felhasználó táborunk egyaránt örömüket lelik majd a fotozz.hu online kiállítási lehetőségében.]
ELŐZŐ KÉP | KÖVETKEZŐ KÉP |
- Feltöltve:
2012. február 3. 17:21 - érzékenység: ISO 100
- fókusztávolság: 120 mm
- objektív: HC 120 macro
- rekeszérték: f 9
- zársebesség: 1/180
Rakott palacs? Hmmm... :)))
Nagy palacsinta-fan vagyok, olyan nekem, mint Gombóc Artúrnak a csokoládé - lyukas, kerek, négyzetes.. jelen esetben éppen gömb :))
Tetszetős, tetszik hogy gyakorlatilag egy történetet mesélsz el a képpel, nem csupán a tálalás, hanem körítés, elő- és utóélete is van annak a kis finomságnak. Az ember szemei előtt látja, ahogy készíted és ahogy befalom, sőt még azt is, ahogy utána szépen csendben üldögélek azzal a pohárka fehérborral és még mindig a palacsot emésztve csendesen hümmögve beszélgetek a barátaimmal a palacsinta maradványai felett...
Néhány DE illetve kíváncsiság merült csak fel bennem:
1.) ehhez a történethez nekem nem kéne a z édes mártás külön tálkában: az ott van a tányéron, sztem elég annyi belőle. A történetben főszerepe a palacsintának van, esetleg a bornak.
2.) Apropó bor... a poharat viszont a tálka helyére venném, kicsit előrébb és oldalra kitolva, hogy kompozícióban ne egyenes vonalat alkossanak.
A félbebontott dió ételként nem tudom hogy jön hozzá (a töltelékéről nem írtál), de mint képi elem csodásan megbontja a szabályos elrendezést, nagyon találó.
Azt nem tudom miért konyharuhára helyezted a tányért, de ez már egyéni képi (fantázia-) világ kérdése, nálam ez simán elmegy :)
Láthatóan koncepció volt a falusi, de legalábbis házias jelleg, gondolom emiatt a konyharuha és az agyag sütőtál is.
A félbevágott tálalás a keresztmetszetet szépen mutatja, ez nagyon jól bevált mód.
Egyszóval nekem nagyon tetszik az egész összbenyomásra - mint kép és valószínűleg mint étel is kíváló. A mazsolás (esetleg túrós) töltelék és a vaníliás (netán fehérboros-tejszínes) öntet kíváló kísérője tud lenni, különösen, hogy meg is lett sütve. Így kevésbé száraz, az öntet kellemes mellé :)
Porcukor szintén jó ötlet (én is csak ennyire halványan szórva szeretem, nem hófergeteget hordva a tetejére, nem úgy, hogy teljesen eltakarja magát az ételt, hisz megmutatni, kiemelni szeretem vele, nem eltakarni :)
Esetleg még reszelt citromhéj is illene hozzá: látványban és ízben is, ahogy elnézem az összetevőket.
Szép (és biztosan finom is), gratu érte! :)
Az értékelő 1 kreditet utalt át a fotó készítőjének.
Osztya válasza:
Nagyon köszönöm a részletes és mindenre kiterjedő véleményedet, ezen felül a kreditet is.
Na ez igazán gusztusos - ínycsiklandozóan tálalsz:!! Mint fotós ez esetben természetesen. Minőségi munka, Gratulálok.
Zoran
Osztya válasza:
Köszönöm szépen az értékelést.
Szia!
Nagyon tetszik a kép, meg is éheztem :D. Tetszik, hogy a háttér (csak úgy, mint a tányér tartalma) zsúfolt, mégis rendezett. A kockás terítőért és az agyagedényért pedig egyenesen odavagyok. Francia vidék hangulatát és eleganciáját juttatja eszembe :).
Osztya válasza:
Nagyon szépen köszönöm az értékelést.
Szia!
Összességében egy gazdag színvilágú, igényesen összeállított csendélet. Szép színek vannak benne, a kompozíció "perspektívája" is tetszik. Egy dolog zavar egy kicsit: a leveses tányér levágása. Majdnem benne van az egész, de mégsem. Inkább többet vágtam volna le belőle, de ez csak szubjektív nézőpont. Szép munka! Gratulálok.
Osztya válasza:
Köszi az értékelést, sajnos az nem leves, hanem a nagy mennyiségű vanília öntet. A vágás bizony szubjektív, nehéz helyén kezelni.
Kedves Osztya! Köszönöm a kreditet, de lehet, hogy hiába pazarlod rám. Vedd úgy, hogy egy szinte teljesen kezdő laikus bírálta el a képed, aki még azt sem tudja, mi az a méhsejtkondenzoros vaku... Mert bírálni kell, ahhoz, hogy képet tölthess fel, és megkapd mások véleményét, és tanulhass belőle. Nem akartam fikázni a képet, tényleg így gondoltam, de olvasva a többi profi(bb) hozzászólást meg kell hajolnom előttük.Sajnálom, hogy még nincs szemem észrevenni azt, amit észre kellene, és csak laikus bírálatot tudok mondani. Az a szerencse, hogy engem még moderálnak, így a moderátor is elolvassa jelen soraim. Hátha nekik is eszükbe jut, hogy valamit változtassanak azon, hogy ki mit bírálhat el. Ételfotóm és tárgyfotóm egyelőre nincs, madarakról, kutyákról van. Fogok feltölteni, örömmel venném, ha értékelnéd. Remélem, nincs harag, üdv:Gergő
Osztya válasza:
Semmi harag nincs, tölts fel bátran amit úgy érzed megmutatható, kívánom neked tanulj sokat, fejlődj, és adott esetben én is fogom kommentelni a munkádat.
szia
én nem értek az ételfotóhoz, de ez a látvány önmagáért beszél. csodás színek, remek kompozíció, és micsoda képminőség, részletesség! a géptípusból és az egész munkából látszik, hogy profival van dolgunk.
Mike
Osztya válasza:
Köszönöm szépen, hogy értékelted.
Sejtettem egyébként, hogy a Te képedre írtam múltkor, hogy rossz helyen van a kendő, örülök, hogy ezúttal jó helyre került, azért is támogattalak meg az előbb kredittel :)
Osztya válasza:
:) Fenntartom, hogy azon a képen jó helyen volt a konyharuha.
Tökéletes! :) Ha a kép célja az volt, hogy a képet látván azt mondjuk, hogy "nyamm", hát ezt a célt tökéletesen elérte! Pont jó a mélységélesség is, jó a színek harmóniája, a barnás beütés. Gratulálok, több ilyet. Kredit is ment, kiváncsi vagyok a Te véleményedre is az én képeimmel kapcsolatban!
Az értékelő 1 kreditet utalt át a fotó készítőjének.
Osztya válasza:
Köszönöm szépen, hogy értékelted, a plusz kreditet pedig nagyon köszönöm, örülök, hogy tetszik a felvétel. Amennyiben profilomba vág a fotód, biztos lehetsz benne, hogy értékelni fogom.
Annyira szép és tökéletes, hogy nem találok rá megfelelő szavakat. Hangulatos színvilág és igen gondosan berendezett környezet, mégsem jut eszembe hogy erőltetett lenne. Erősen idealizált, mégis természetes. A kíváncsiság erősen mocorog bennem, hogyan rendezted el a fényeket: hogy csillan meg a gömb a bal felén, miközben ugyanakkor árnyékot vet abba az irányba? Mesteri munka, gtratulálok.
Osztya válasza:
Köszönöm Péter az értékelést. A baloldalon ellenfényesre állítottam egy 8fokos méhsejtkondenzoros vakut, így csillogtattam meg ott a palacsintát, jobbról szélesen félfényesre állítva volt egy hazylight 100x100-as, hátulról és távolról egy csík hazylight volt fele annyi fényerővel mint a jobbos. A többi a szokásos tükrök és derítők a megfelelő helyre. Amennyiben úgy gondolod tudnék segíteni, bátran keress meg.
Szia!
A megvilágítással remekül kiemelt főtéma harmonikusak a tónusok ízléses, tökéletesen kiexponált ételfotó.
Nagy hibája, hogy nem az én asztalomon van... :)
Gratulálok: Péter
Osztya válasza:
Köszönöm Peti az értékelésedet.
szia!
rég nem írtam képedre: ez most teszik annyira :) van hangulata, ami nekem sok sterilitásig tökéletes fotódon nem jön elő. lehet, hogy a már megpörkölődött cseréptál hozza, nem tudom, egyszerűen jó nézni a képet. ez persze totál szubjektív. itt a dió az asztalon is tetszik, nem tűnik úgy, hogy csak a kép kedvéért van odaszórva.
én egy icipicit jobbosnak érzem a kompozíciót, de csak hajszálnyit, mégpedig a világos tárgyak miatt - sütilapát, a tányér a háttérben, meg a borospohár is -, amelyek a középvonaltól mind jobbra helyezkenek el. a lényeg balra tolása ezt erősen kompenzálja, nekem mégis marad egy hangyaf... lábnyi jobbos érzésem.
megvan a recept a weboldalon? mert valahogy kedvem támadt megcsinálni :)
üdv
Osztya válasza:
Köszönöm, hogy értékelted. A recept ma kerül ki friss magazinunkkal a weboldalra, érdemes elkészíteni, isteni finom.
Szia. Igen gusztusos és étvágygerjesztő kép ez. A palacsintát amúgy is szeretem, de még ilyen gömbformátumban sosem láttam korábban, számomra ez újdonság. A kellékek is mind nagy ízléssel vannak elrendezve,s szinte érezni a tálkában illatozó vaníliakrém illatát. Gratulálok!
Osztya válasza:
Köszönöm István, hogy értékelted.
Szia. Jó kompozíció és érdekes vonzó a tányéron lévő desszert. Szépen kijönnek a színek és gazdag részletek. Illenek a témához a háttér elemei is. Szerintem ételfotó kategóriába tartozik. Szinte majdnem tökéletesnek találom de egy nagyon aprócska hiba inkább az.hogy a pudingos tálka egy része kilóg a peremnél és azt még kicsit beljebb kellett volna tolni. További szép fényeket. Üdv.
Osztya válasza:
Köszönöm, hogy értékelted. A képszélen elhelyezett, vágott kiegészítőket befelé tolni nincs értelme, mert ha elkezded, nincs vége, valami mindig vágva lesz, ha nem a tálka, akkor a tárgyasztal és környéke. :)
Elsőre a színek és a kompozíció fogott meg, és ahogy felnagyítottam láttam, hogy a blendeértéket is jol választottad. Jól megfontolt, érzékies fotó. Úgy kiállításra, mint receptkönyvbe elmenne, mert a kép magáért beszél.
Osztya válasza:
Nagyon köszönöm az értékelést.
Szia! Érdekes ez a csendélet, és biztos finom volt a bucipalacsinta.Van a képen mondjuk 9 tárgy.Ebből 7 nem teljes terjedelmében látszik. Az öntetes tálka és az asztalterítő szélének a lemaradása egyfajta trehányságra utal, de lehet, hogy tudatosan csináltad így. Kicsit káoszos a kompozíció, de a színek kellemesek, nem hivalkodók. Sok a fény. Üdv, sok jót.
Osztya válasza:
Lassan 30 éve foglalkozom tárgyfotózással, de még egyszer sem jutottam oda, hogy megszámoljam hány kiegészítőt helyeztem el a képen. Az említett idő alatt megtanultam tisztelni a tárgyakat, formájukat és nem utolsó sorban nem trehányul komponálni, mert ugye akkor felkopna az állam.
Tehát amit látsz, az tudatos, még, ha számodra trehánynak is tűnhetett.
Javaslom tölts fel képet, had lássuk, milyen amikor valaki nem trehányul komponál, ehhez egy kis segítség tőlem.(ha kérhetem, akkor legyen tárgy, vagy ételfotó) :)
A fotós 1 kredittel jutalmazta a véleményezőt.
Gyönyörü összeállitás,minden a helyén,minden szempontból.Nagyon harmonizálnak egymással a szinek.Gratulálok,profi minka.üdv:Z
Osztya válasza:
Köszi az értékelést.
Számomra 5+-os ez a kép, nem találok benne hibát, egy szakácskönyvbe simán beraknám. Tökéletes kompozíció, tökéletes fókusz, jó blende... Gratulálok!
Osztya válasza:
Köszönöm, hogy értékelted.
Nagyon szép, profi munka. A mélységélesség az én szememnek pont jó. Kellemes hatású. Nem egy minimalista stílusú, de pont így lesz hangulata. A megvilágítás nagyon természetes, talán nem is használtál lámpát. Gratulálok a képhez. Remélem egyszer én is ilyeneket fogok tudni alkotni.
Osztya válasza:
Köszönöm, hogy értékelted. A felvétel stúdióban készült, 3 vakuval.
No ez az, nem asszociálhattam arra, amit most írsz! Ha ismerem volna a gasztronómiai tett helyszínét, talán segített volna, persze úgy kell tálalni, hogy a többségnek legyen ínyére nem egy különcnek:) Egyébként valóban ez lehet a kulcs, az előző sztrapacskás képed hasonlósága kísérteties e tekintetben, mégis úgy látom, oda feltétel nélkül illik a szűk vágás, a sűrű kiegészítőkkel. Lehet, hogy azért, mert én is balos volnék...e terkintetben:)
Osztya válasza:
:)
Hmmm rumos diós mazsis!
Hogyan is van: demegenném:)
Ízléses tálalás, szokásosan jó fényekkel. ...fényekkel amibe talán egyedül a téma mögötti sötét terület szól bele. A téma tengelyén elhelyezett pohár, borosüveg is odavezeti a szemünk. Most kicsit olyan érzésem van, mintha nem férnék oda az asztalhoz, túl sok az "elpakolatlan" dolog. Másfelől mint reklám kell az a dió, a tepsi. Talán tágasabban rendezve, kisebb DOF-fal...nem tudom, csak ezt érzem. Szóval nagy dilemma számomra.
Üdv!
Osztya válasza:
Érdekes amit írsz, nekem nem tűnt szűknek a hely, főleg, hogy fehér tányéron lett tálalva a kaja. A fényekkel és a kiegészítőkkel tény, egy szűk helységet akartam imitálni, mivel ez egy egri gömb palacsinta és kézenfekvő számomra Egerre jellemző kiskocsmák, borozók.
Köszönöm, hogy írtál.
******
Ragyogó! ....mármint az a tortakanál a jobb alsó sarokban...Neked az ott egy kultikus hely? A múltkor a bors...most a tortakanál? :))))
A palacsinta remekül néz ki, a vaníliasodó úgy kell oda, mint egy falat kenyér :DDDD
Persze éles, meg szépen rendezgetted el a tárgyakat, hangulata van, csábít egy kis (kis?? ) nassolásra....a színvilág is kellemes, ügyes vagy, Oszi bácsi....ez volt a szülinapi gömböd? :DDD Ezúton is... ;)
Ildikó
Osztya válasza:
Köszönöm a jókívánságodat, a jobb alsó sarok nekem nem áll kézre ugyan, mert balos vagyok, de a nézők java nem. Egyébként a felső sarkok foglaltak, a jobb alsó meg sötét. :)
<10
Szia, Nagyon jól néz ki ez az édesség.
Nagyon gusztusos, az oldalatokon megtalálható az elkészítés módja?
Tetszetős a kép tálalása is, minden a helyén, nagyon jól eltalált az elrendezés, annak ellenére, hogy sok a kiegészítő tárgy a képen, mégsem zsúfolt.
A színvilág és a fény nagyon bejön, és igazán jó a mélységélesség megválasztása.
Ez ismét a javából való :D
üdv. Krisz
Osztya válasza:
Köszönöm az értékelést, a mostani magazinunkban ami néhány napon belül kikerül, benne lesz. Ha előbb kell a facen kint van.

Ha kedveled a jó képeket, akkor Lájkold a Fotózz.hu új Facebook oldalát, illetve az ott megjelenő legjobb képeket, hogy a barátaidnak is legyen minden nap miben gyönyörködniük.