BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
4,03
KATEGÓRIA: természet
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
 • Feltöltve:
  2011. szeptember 10. 10:36
 • érzékenység: ISO200
 • fókusztávolság: 486mm ekv.
 • objektív: 27-486mm
 • rekeszérték: F5.6
 • zársebesség: 1/1300
 • Készítés helye (ország): Magyarország
 • Készítés helye: kert
 • Készítés ideje : 2011-04-05
seregély tojó

Az idén februárban kihelyezett költőláda első lakója. 

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

2011. október 12. | 08:22 | lisztesmajor

Nem e kép kapcsán,csak úgy az oldalra feltett "hosszúgyútávú szupertelék" elmosott hátterű magyarázattal ellátott fotói (amikhez nem nagyon szólok hozzá) jobb megítélését segítendő küldöm ezt a linket.Nem a legrosszabb fotósok közül való R.T.Amit itt látunk egy 400 telével készült kép.mely még a 8.-as rekesz mellett is életlennek rajzolja a majdem merőlegesen álló szarvas hátvonalát.Emellett viszont a bő 30 m.-re lévő háttér sem olyan elmosott mint itt pár fotón az esetleg 10-15 m.-re lévő.Nem vagyok utómunka ellenes,csak tárgyilagos,természetszerető.
Üdv.:Lisztes
http://www.naturephotographers.net/imagecritique/ic.cgi?a=vp&pr=181485&CGISESSID=6a02e4d7ef858e1e042615750605e42c&u=8275

DeathBunny válasza:
A gépem teléje nem mindig mossa el a hátteret úgy ahogy kellene, a szenzor is nagyon kicsi, egy ugyanekkora gyutávú tükrös géphez való lencse ezerszer jobban mossa a hátteret, pláne ha az a lencse egy full frame-es gépre van rászerelve. Ezért fontos az utómunka. Ha már elküldted a kép linkjét akkor én is elmondok még ezzel egy dolgot. A nagy teléknek általában kicsi a látószöge. Ha csak a a 300-as telét nézzük, ez mindössze 8°, ha az 500-ast nézzük, a látószög 5°. Na most: egy 500-as telénél, 5 méterre lévő témánál, F4 rekesznél 1cm, F8nál 3cm, F22nél pedig 9cm mindössze a mélységélesség. Ez azt jelenti, hogy ebben a távolságban, F4nél 10cm az éles tartományban. Ez persze függ a szenzor méretétől, a fókusztávtól és a tárgytávtól is, valamint a téma méretétől is. Nagyzoomos gépet használok, amibe kicsi a szenzor, így bár néha nagyon jól mos 535mm-en F4.5 vagy F5.6 rekesznél, de ez attól is függ, hogy milyen a háttér. Egy bokor ágain ülő cinkét hiába fotózok le F4.5el 4-5 méterről, a háttérben lévő ágak is látszani fognak, csak egy kicsit mosottabban. Ha viszont kiültetem egy beszállóágra akkor a háttér is mosottabb lesz. Más viszont ha a téma, pl egy őz tőlünk 20 méterre van, ezesetben az 500as telénél F4: 30cm, F8:64cm, F22:175cm lesz az éles tartományban. A szarvasos kép, amit küldtél: a 30D nem a legnagyobb szenzorral ellátott APS-C szenzorral ellátott gép a világon, a cropfaktora se a legjobb, mégis sokan használják mert jó gép. Ennél a témánál a fotós nem volt elég közel, és szerintem az F8-as rekeszt sem indokolta semmi, ha F5,6-ot használt volna, a szarvas háttere is mosottabb lenne. De egy ilyen fotónál nem a szarvas hátvonala a lényeg:) hanem a szeme és a trófeája... a háttér szerintem elég jó lett, pláne hogy az illető nem is egyvonalban volt az állattal, kissé magasabbról fotózott.
Üdv!

adott pontszám: 4,5
2011. október 7. | 11:49 | Nagyak

Szép éles a madár, és jól keretezik őt a faágak. Viszont az érdemi információ kicsit kis helyet foglal el a képen, ezt inkább "kockába" (azaz 1:1 oldalaránnyal) vágtam volna.

DeathBunny válasza:
Az se lenne rossz kép.

adott pontszám: 4
2011. szeptember 12. | 19:31 | balu760

Szia. Nagyon jók lettek a színek és az élesség. A seregély tollazatának részlete jól látszik és rendben a szerkesztés de a fa ágazatok kuszasága elvonják a figyelmet ami apró hiba. Ezért még nem ez a legszerencsésebb nézőpont. Szerintem akkor az igazi amikor iszik megszomjazva a tócsából és akkor lencsére kapni. Sok sikert. Üdv.

DeathBunny válasza:
Azért ez a nézőpont mert cserkelve kaptam lencsevégre, nem lessátorból. De azóta van már itató, igaz, ők valamiért nem nagyon száltak még bele...
Üdv!

adott pontszám: 4
2011. szeptember 12. | 12:05 | froghunter

Szia! Jó élesség, szép színek. Igazándiból a seregélyt körbevevő ágak sem zavarnak, sőt érdekes keretet adnak a madárnak.
Ami nem tetszik, az a madár középre szerkesztése...balról mindenképp vágtam volna.
A legjobbakat! István

DeathBunny válasza:
Csaó!
Köszönöm! Utólag már én is vágtam, sajnos elhamarkodottan raktam fel:)
Üdv!

2011. szeptember 11. | 19:43 | Alexander Nevermind

<25
Szia,
Gondolom nem seregélyt vártál költeni. Mármint gondolok arra, hogy a seregélyt nem túlzottan szokták szeretni az "átlagemberek"...
A fotósok viszont annál inkább. A múltkor ha jól emlékszem évakar vagy H.J, erre már nem emlékszem pontosan mutatott képet itt seregékyről. Akkor vettem észre, illetve tudatosult bennem, hogy az egyik legszebb tollazatú madár ami nálunk megtalálható.
nagyon szépen néz ki a model nálad is. A szerkesztés is tetszik, nekem bejönnek a vesszők, ágacskák is, jó helyen álldogált.
A színek kicsit harsányak, de nekem bejön a színvilág is.
Szóval jó fotó ez, nekem legalábbis tetszik, ha jelent ez neked valamit :D

Az aláírás nem kell, semmi értelme ezeken az oldalakon.

Üdv. Krisz

DeathBunny válasza:
köszönöm!
Az aláírás már régi, nem ide lett eredetileg szánva:)
Üdv!

adott pontszám: 4
2011. szeptember 11. | 18:24 | The Eye

Maga a kép nem rossz, ami kicsit zavaró az a kép természetellenes hatása a túlszaturáltság és élesítés miatt. Ezenkívül a minőségi problémák az égbolton jól látszanak, azt a 100K-t még kihasználhattad volna a minőség javára.
Az átmentes keret viszont ide nem illik sztem. Ront az összhatáson.

DeathBunny válasza:
Köszönöm!
Az égbolt el lett mosva utólag, és zajtalanítva is van:)
Üdv!

adott pontszám: 2,8
2011. szeptember 11. | 18:11 | putto

Aranyos kis pózoló madárka, viszont a hátteret jobban kellett volna mosni, mert így elviszi a szemet. Valamint más szögből fotózni, hogy az etető vagy kevésbé, vagy jobban látszódjon, bár így is majd jobban dominál mint a madárka. Nem szerencsés továbbá az alsó felső sötétítés sem... akkor már inkább egy éles vágással legyen alul-felül fekete sáv. A színek, élénkség, élesség rendben van. Talán még kimozdítottam volna balra a témát, ha már jobbra néz... Bocs a sok negatív mondat miatt, csak segíteni szeretnék pár ötlettel..
Üdv. További szép napot.

DeathBunny válasza:
Köszönöm!
Pedig a háttér utólag is el lett mosva kissé, de majd megnézem mosottabb verzióban hogyan mutat. Az alsófelső sötétítés az egy keretfajta a régi fotós feldolgozó szoftveren, de manapság már ps cs5-el dolgozok, ez is kapott még ps-t is.
A mozdításban viszont igazad lehet:)
Üdv!

adott pontszám: 4
2011. szeptember 11. | 16:51 | percsich

Szép kép! Kifejezetten jót tesz a képnek, hogy a fa ágai nincsenek elmosva. Vannak olyan helyzetek mikor nem kell homályossá varázsolni a hátteret. Ez ilyen! Ellenkező esetben unalmas lenne a kép, így viszont többet elárul a madár környezetéből a felvétel.
Ami nem igazán tetszik, hogy alul és felül keretet készítettél. Ez a keret nem tetszik. Inkább minden oldalon legyen keret, és nem biztos, hogy a fekete ide való. Ez egy hangulatos kép, nem kellene gyászkeretbe szorítani... :) Lehet, hogy egy vastagabb fehér paszpartura tettem volna a fotót. Ami még kicsit zavar, hogy a fészek teteje frissen vágott... ahogy szokták mondani az idő vasfoga nem látszik a deszkán. Amennyiben egy öreg, napsugaraktól megöregített, repedezett felületet látnék, hatásosabbnak érezném. A seregély mögött szép a kék ég színe, a madárnak is szép a testtartása, szépen van megvilágítva. A seregély előtt fordított V-alakban záró két gally jót tesz a képnek, mintha keretet adna a madárnak. Ettől csak érdekesebb lett a felvétel. Szerencse, hogy még csak bimbózik a fa, így a levelek nem takarnak, nem zavarják a hatást. Talán a neved sem kellene a kép aljára, legalábbis erre a feltöltöttre nem kellene. Azért nem adok maximum pontot, mert igaz szép a madár tartása, a kép is rendben van, de azzal, hogy csak meredten áll, nem emel a kép hangulatán. Egy szép mozdulat megörökítése pl. a felrebbenés pillanatában, mozgalmasabbá tehette volna. Tudom, nem könnyű ilyen pillanatot elkapni, de már láttam hasonlókat. üdv.

DeathBunny válasza:
Csaó!
Előszöris köszönöm!
Másodszor: talán azért nem látszik az idő vasfoga az odun, mert kb 2-3 héttel az elkészülte és felhelyezése után már bele is költött a madár. Vártam énis hogy felrepüljön, de csak nézelődött, aztán megjött a hím is, és túl gyorsan eltüntek a oduban...majd jövőre:)
Üdv!