BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
3,43
KATEGÓRIA: növények
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
  • Feltöltve:
    2011. június 25. 19:29
  • fókusztávolság: 602 mm
  • rekeszérték: 2,8
  • zársebesség: 1/280s
  • Készítés helye (ország): Magyarország
  • Készítés helye: Cák
Év vadvirága (2011)

Ez a kép az első feltöltött képem és gyakorlatilag az első igazi kép, amit csináltam. A kép szerkesztéséhez még nem értek, ezért szeretnék most tanulni:) Köszönöm azoknak, akik segítettek a kép feltöltésével kapcsolatban! Remélem, azért tetszeni fog:) 

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

2011. július 24. | 17:42 | Farkas

Mint olvasom, sok okos tanácsot kaptál, így én már nem is írok hozzá véleményt.
A lényeg, próbálj meg úgy fotózni, hogy az egyéni látásmódot tükrözzön.
Jó tanulást

DORKA950426 válasza:
Köszönöm. Úgy érzem, már volt haszna:)

2011. július 18. | 13:23 | sakkos

nagyon szép makró. szépek a színek és énagyon jó az elrendezés. tetszik hogy hagytál egy kis hátteret is és nem csak a virág van a képen. gratulálok.

DORKA950426 válasza:
Köszönöm

adott pontszám: 3,8
2011. június 27. | 11:04 | Blex

Hali!
Nagyon szép virág ez tény)
A képed kicsit keszekuszán mutatja be , úgy gondolom h egészében jobban mutatna fotón , vagy ha csak a bibék és porzók a téma célszerű közelebb kerülni.
Érdemes a virág magasságából oldalról fotózni h szép homogén hátteret kapj , fentről le fotózás nagyon ritkán működik jól.
A másik virág belógó szirmai zavaróak , érdemes óvatosan megigazítani.
A színek valósnak hatnak , és az élesség is jól alakult.
Üdv!

DORKA950426 válasza:
köszönöm:)

adott pontszám: 3,4
2011. június 26. | 19:38 | balu760

Szia. Nem rossz. Lényegében a bibés részekre került a fókusz a virágnál. Érdekes fotó. Jók a színek. Élesség is jó. A háttérben vannak ám zavaró elemek ezért azt jól el kell mosni. Jobb oldalt a másik virág szirma zavaró. Célszerű le ülni ilyenkor és akkor jobban mosottabb akár egy színű is lehet a háttér ha más növényt el mozdítasz kicsit,hogy ne zavarjon. Részemről tudatos kreatív de újra fotózandó. Üdv.

DORKA950426 válasza:
köszönöm, majd talán jövőre:)

bár ahogyan a dolgok alakulnak... lehet, hogy ez a lelőhelye eltűnik, ugyanis valakik ásóval járnak a rétre és elviszik a töveket:(
ezt a tövet már ha akarom sem tudom mégegyszer lencsevégre kapni:(((

2011. június 26. | 17:40 | pitkin82

Szia!
A képedet, úgy gondolom szerkeszteni nem kell,de nagyon nagy hibának tartom,hogy így belevágtál.
A beállításokkal szerintem sincs gond.
Inkább pont nélkül véleményezem.

István!

DORKA950426 válasza:
köszönöm

2011. június 26. | 17:27 | apóka

Megnyitottam... mert nem gondoltam hogy a nap képe lehet. Mert elég sok hiba van rajta.Nem tetszik a vágás ,Túl világos stb.A többit már leírták előttem.Bocs három pontot adtam volna rá.Jó fotózást .Üdv.

DORKA950426 válasza:
köszönöm

adott pontszám: 3,5
2011. június 26. | 16:43 | sanyika86

alul nagyon kevés a hely. A dof is lehetne kissebb. Viszon szépek a fények a szirmokon.
Kezdésnek nem rossz.

DORKA950426 válasza:
köszönöm:)

adott pontszám: 3
2011. június 26. | 13:19 | vegykonyha

Üdv!

Tanulni sokféle módon lehet: olvass fotós könyveket, magazinokat, rengeteg cikk van a neten (akár itt a fotózzon is), amelyekből hasznos dolgokat tudhatsz meg, sőt értékelések olvasásakor is ragad rád egy-két dolog. Főleg, ha azokat olvasod, amelyeket mások képe alá írnak, s próbálsz okulni belőlük. (Más kárán tanul az okos! :D)

Ezzel a képpel több probléma is van. Megszokott szögből, felülről kattintottad le, ahogy általában látjuk. Keress érdekesebb perspektívát (pl. oldalról, alulról). Ne vágj bele a szirmokba, a jobb oldalt belógó másik virágszirom szintén zavaró.
A fények sem voltak a legjobbak, a sziromvég kiégett, máshol a kép picit alexpósnak hat. Fotózz hajnali, koraesti fényeknél, s próbálj deríteni. Az oldalon sok minőségi makró fotó található, érdemes nézegetni őket, s az alájuk írt értékeléseket.

Ha esetleg dokumentumfotónak szántad, nem ártana odaírni, milyen virágot látunk, nem tudhatja mindenki, hogy a leánykökörcsin a 2011-es év vadvirága.

Jó fotózást!

DORKA950426 válasza:
köszönöm
és fogok még ilyenekről olvasni:)

adott pontszám: 4
2011. június 26. | 13:06 | R.János

A szép téma és a kellemes színeken kívűl nem sok érdemlegeset látok....azaz, hogy mégis. Érzem, hogy szereted a szépet, szinte a szemem elé taszítod, hogy olvadjak vele egybe.
Azt hiszem, hogy ez a "megnyilvánulás" a tehetséged szava. Ezt nem szabad elfojtani, sőt! erre kell építeni. Viszont meg kell tanulni a "tálalás művészetét", és ez az, amit egy elfogadható színtig el is lehet sajátítani. Ezért felsorolnék egy pár kifogást, amit -szubjektív véleményem szerint- ki kell majd a jövőben javítani.
A szerkesztés lényege, hogy a téma és környezete viszonyát szándékaink szerint mutassuk be. El kell dönteni, hogy mi is a téma. Egy ilyen makró-jellegű képen nem lehet az egész virág a téma, hanem annak egy bizonyos része, mely köré "felzárkozik" először a közvetlen "környezete", aztán az esetleges háttér. Jelezni kell a témát: fókusszal (élességgel), esetleg színnel, fénnyel, stb. Ehhez képest minden másnak... egy kicsit másnak kell lennie...Vigyázni kell -továbbá- a csonkításra, azaz nem szerencsés, ha "értelem nélküli részek" jelennek meg a képen, mint pl. egy nem látható virág szirma, ráadásul igen nagy fontosságot kíván magának az élessége miatt. Ha a bibék lennének a téma magja, akkor az élességet rá kell helyezni, magát az egész témát magasabbra kell pozícionálni, hogy lent ne legyen a "hírtelen abbamaradás" érzete, és lehetőleg a téma az aranymetszésbe kerüljön. A másik gyakori hiba a fények kiégése, vagyis olyan részek, melyeken nem látszik a részlet a vakító fény miatt. Van fehér szín, és van kiégett fény....ez két különböző dolog. Lehetne még sorolni a kifogásokat, de nem ez a cél, hanem az, hogy minél hamarabb sajátítsd el azokat a "fogásokat", melyeknek betartása által már tudatos komponálásnak hat a fotó.
További jó fotózást!
R.J.

DORKA950426 válasza:
köszönöm a tanácsokat:)

legközelebb igyekezni fogok máshogy csinálni

adott pontszám: 3,4
2011. június 26. | 13:02 | reggaesti

Heló!
Szép ez a virág, jó lett a kép, a mélységet jól eltaláltad! Kissé zavaró, hogy az első szirmok nem valami élesek, bár így, hogy szimmetriában vannak, még nem is nagy probléma...a legnagyobb hiba a képpel, hogy belelóg jobb oldalt a szirom, és az elvonja a tekintetet....én ilyen esetben levágtam volna a felső szirmok csücskétől a képet. Így állókép lett volna, de legalább a zavaró részek eltűnnek.
Bár így meg valaki hiányolná a virág többi részét, de sztem ezzel a megoldással jobb lenne az összhang.
Csak így tovább!
Üdv.: István

DORKA950426 válasza:
köszönöm, majd a következőkben ezekre is figyelni fogok:)

adott pontszám: 4
2011. június 26. | 10:30 | Chriss78

Nekem tetszik a kép. Annyi, hogy én talán jobban középre tettem volna vagy a tetejéből vágnék a képnek.

DORKA950426 válasza:
köszönöm:)

2011. június 26. | 09:21 | Alexander Nevermind

<16
Szia,
Nos, a képed közepe lenne értékes. Aaz a virág közepe.
Akár egy négyzetes vágással is el tudnám képzelni, nem is kellene újra fotózni, mert az a része teljesen rendben van a képednek.
Éles, részletes, jó az expó is és a színek is rendben vannak.
Szóval a sárga rész az érdekes bibével. Esetleg egykis eső utáni cseppes verzió is jól nézhetne ki.
A képed így nagyon tág, nekem zavararó a sok belógó szirom.
Szóval szűkebb vágással egész jópofa lenne.
üdv. Krisz

DORKA950426 válasza:
ha beletanulok a mindenféle ilyen műveletbe, ez lesz az 1.dolgom:)

adott pontszám: 3
2011. június 26. | 07:51 | zsiga755

Szia!
Szépek a kép színei, az élesség is elfogadható, de az elhelyezés szerintem nem lett a legjobb,
a jobb oldalról belóg egy másik virág szirma, ugyanakkor a másikba belevágtál,
vagy tágabb képkivágással, a környezetbe elhelyezve, vagy szűkebben, hogy csa a bibe és a porzók legyenek a képen.

DORKA950426 válasza:
Köszönöm

adott pontszám: 2,9
2011. június 26. | 05:18 | harminchat

Szia! Szép ez, de inkább afféle villanás. Egy pillanatra felcsillan a porzók sárgája, meglibben a bibék tolla, szirmok lilája forog a fényben, aztán nem marad más, csak a háttér kusza szálai.
Sajnos a kompozíció maga az esetlegesség. Egy jóval szűkebb vágás sokat segítene, ha nem lógna be az a szirom jobbról. A fények tetszenek. Picit erősek a szirmokon, de szépek a virág belsejében. Sajnos olyan érzésem van, hogy ez egy elvesztegetett lehetőség volt.
Rengeteg kép van fenn a kökörcsinről, érdemes megnézni őket.
További jó fotózást!
Ui: fókusztávnak 6,2mm írt az exif, az a legkisebb érték a gépeden, vagyis átszámítva 28mm kisfilmesen.

DORKA950426 válasza:
megpróbálom legközelebb a vágást és a hátteret jobbra:)
Köszönöm

adott pontszám: 3
2011. június 25. | 23:24 | viewpoint

Hát kezdjük a jóval. A lila, meg a sárga jó együtt, de azt hiszem itt vége is. A kompó sok sebből vérzik. Nem jó, hogy egy másik virág szirma belóg a képedbe. A hátteret el kell mosni, így nagyon zavaró. Az élességet keresem, de nem látom, hova lett pontosan állítva. A főtémát harmadolóba tettem volna, nem így alulra a sarokba. A kép alul nagyon szűk. Hát kb ennyi. Szebb képeket:-))!!

DORKA950426 válasza:
igen, megfontolandó a vágás...
a szirom... majd legközelebb:)
Köszönöm

adott pontszám: 3
2011. június 25. | 23:10 | Senang Anggrek

Nagyon szép témád volt, a kökörcsin az egyik leghálásabb fotótéma ha növényekről van szó, ám nem kezdőknek való, de ezen kérlek ne sértödj meg. Úgy látom a porzókra koncentrálkodtál, azt akartad bemutatni, ami szép élesen is sikerült. Viszont mivel tágrekesszel dolgoztál a virág szirmai zavaróan életlenek. Ez abban az esetben mutatna jól, ha egy drasztikusan szükebb vágásban mutatnád be, de így sajnos csak zavaróan hat. Zavaró a másik virág szirmának a belógása is, valamint az, hogy a főtémát nem helyezted el jól a kép területén. Mivel magad írod, hogy nem értesz a szerkesztéshez, ezért bátorkodom azzal a tanáccsal előhozakodni, hogy a kép témájának általában csak ritkán legyen a kép közepén a helye. Képzeld el, hogy a képet két- két vonal vízszintesen is és függölegesen is felosztja, ily modon kapod a harmadoló-metszéspontokat. A fotozásban ezek a pontok nagyon lényegesek, mert általában mindig valamelyik metszéspontjára kellene esnie a lényeges résznek. Azután van még az ugynevezett aranymetszés is, de először szerintem egyszerübb ez.
Azután maga a kompozició megtervezése. Felülnézetből is lehet érdekes képet csinálni a kökörcsinről, de legjobb, ha oldalnézetből, lentről fotózod. A kökörcsin egy igen dekorativ virág, legszerencsésebb surló fénynél fotózni őket, hogy a szár szőreit, a finom pihéket szépen kihozza a fény. Tudom, hogy ez nem az önreklám helye, ezért ne vedd kérlek annak ha megjegyzem, hogy találsz néhány kökörcsin fotót a galériámban, így talán jobban megérted mire próbáltam célozni, illyetve miért tanácsoltam mindezt neked.
Jóindulattal adok egy hármast, de öszintén szólva számomra ez csak tucat fotó így ebben a formában, ne haragudj.
Üdv, s.a.

DORKA950426 válasza:
köszönöm a tanácsokat, mindenképpen hasznos volt:)
(ezért is tettem fel ezt a képet... mert így már tudom, hogy legközelebb mire figyeljek vagy mi az, amin változtatni kéne)

adott pontszám: 3,8
2011. június 25. | 22:56 | Don Giovanni

Szia .
Szépen kiexponáltad csak egy kicsit látom sötétnek , több kontraszt jó lett volna , hát gép ennyit tud de azért lehetett volna ps-ben adni neki.
A kompozícióban az zavar , hogy a virág túl lent van és középen , valami más nézőpontot kellett volna választani .
Próbálkozz lehasalni mellé egészen más fotót fogsz majd látni és próbálj élesebbre fókuszálni mert nem elég éles.
Üdvözlettel Papp József

DORKA950426 válasza:
Köszönöm!

adott pontszám: 3,6
2011. június 25. | 22:45 | brubeck

Szia!
Tulajdonképpen ez egy tetszetős makró, hiszen nagyon szép részletességgel sikerült elkészíteni a fotót. A fókuszált terület szép éles.
Némiképp fakónak tűnik a kép, talán egy kis szaturációt és kontrasztot elbírt volna.
Legközelebb a fényekkel is bánj óvatosabban, az erősebb fény a levelek széleit, csúcsait beégette. Próbálj esetleg borús időben, reggeli vagy esti, lágyabb fényeknél fotózni.
A háttered is elég kusza, ami nem túl harmonikus, nem emeli ki a témát.
A szerkesztés és a vágás sem tökéletes. A virág alsó levele lemaradt, a másik virág egyik szirma pedig belelóg a témádba.
Végül pedig szerintem próbálkozhatnál szokatlanabb szögből, ami egyedi, érdekesebb látványt nyújt a virágról. Pl. egy másik virág szemszögéből, talajközelből, stb.
További jó fotózást, a következő biztosan jobb lesz!:)

DORKA950426 válasza:
köszönöm:)

legközelebb máshogy állok hozzá:)

adott pontszám: 4,4
2011. június 25. | 22:35 | lizo

Nagyon szépek a színek a formák.Szerkesztése is majdnem jó,kár hogy az alját lehagytad.Ami zavaró,az a háttér foltjai,ill. a jobbról belógó szirom,amit gondolom könnyen félre lehetett volna hajtani.A meglátás jó!Üdv.

DORKA950426 válasza:
köszönöm:)
igen, így utólag én is néztem, hogy az a szirom... kár érte+ az alja...
teljesen egyet értek:)

legközelebb még jobban figyelek rá:)