BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
3,54
KATEGÓRIA: tárgyfotók
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
  • Feltöltve:
    2010. október 6. 00:05
  • érzékenység: ISO100
  • fókusztávolság: 57mm ekv.
  • rekeszérték: f8
  • zársebesség: 1/6mp
  • Készítés helye (ország): Magyarország
  • Készítés ideje : 2010-10-03
Túl a milliárdon

Minimális vágás, ugyanennyi színeltolás, leheletnyi sepia és élesítés. 

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

2011. március 4. | 17:26 | Blivia

Szia!

Számomra nagyon sok érzelmi töltetet hordoz ez a kép, bár "csak egy óra". Apám és nagyapám jut róla eszembe, apu máig is őriz valahol, valami kis dobozba egy hasonló órát - az apjáét. Éppen ezért is értem, amit mondani akarsz a képpel. Számomra megható: emlék egy eltűnőben lévő időből.

2010. október 6. | 23:08 | kisspeti

Szia!
Nos, ha ez egy high tech óra lenne gyönyörű új állapotban akkor indokolt ez a közeli direkt felvétel, de mivel az óra rendkívül viseltes ezért ez a közeli /kb 10 cm szerintem/ távolság pont az ellenkezőjét váltja ki a szemlélőből, egyszerűen esztétikátlanná teszi a képet. A szíj hiánya ugyan ezt erősíti.
Értem, hogy a cél az volt, hogy az óra kihasznált mivoltját erősítsd, de sokkal diszkrétebb ebben az esetben ha az órát belehelyezed egy más miliőbe, más háttér, sejtelmesebb megvilágítás, más tárgyak amelyek az idő múlását szimbolizálják, amelyek által a szemlélő indirekt módon van rávezetve az idő által patinássá koptatott tárgy szépségére. Így kissé szájbarágós a dolog. Ez a fehér háttér rombolja az illúziót amit a tárgy sugall.
Véleményem szerint a felvétel enyhén alexpós a háttér és a fényes felület becsapta a fénymérőt ezt ps.-ben talán még lehet korrigálni. Viszont az élesség megfelelő. Kíváncsi lennék mivel történt a bevilágítás, tárgysátorra gyanakszom mert a fények viszonylag laposak és szürkék és a viszonylag hosszú záridő is erre utal. Ezt úgy lehet korrigálni, hogy a tárgyra egy külső vakuval pauszpapíron keresztül rávillantasz ha van ilyened, ezáltal élet költözik a tárgyba és nem égnek ki a csúcsfények se.
Talán kicsit tudtam segíteni, további jó munkát.
Üdv:Péter

arvasasfiok válasza:
Először hasonló fotót szerettem volna, mint amit vázoltál, de több olyat is láttam (a fotózzon is, máshol is), ezért döntöttem a más út mellett. Nos, valóban nem lett egy rejtvény.
A technológiát nagyjából eltaláltad: egy papírdoboznak kivágtam két oldalát, majd befedtem fehér lepedővel, amiken keresztül egyszerű "praktiker gazdaságos" reflektorokkal világítottam be. a háttér és a dobozbélés A4-es papírlap, elöl pedig vágtam egy akkora lyukat, hogy legyen az fényképezőgépnek mozgástere (amúgy a felhúzón lévő fekete folt én vagyok, a perem nagyobb fekete foltja a gépem). A külső vaku jó ötlet, de ez a gép sajnos nem tud vezérelni.

adott pontszám: 3
2010. október 6. | 18:58 | kisspeti

Szia!
Ennek az órának ebben a formátumban való tálalását nem tartom esztétikusnak, tulajdonképpen csak egy összekarcolt régi órát látunk, enyhén alulexponált fotón.
Ez így szerintem a javítandó kategória.
Üdv:Péter

arvasasfiok válasza:
Szia!
Ez tulajdonképpen csak egy összekarcolt régi óra.
Technikai/esztétikai hibákat tudsz nekem írni? A túl szűk vágást ne említsd kérlek, azt tudom.

2010. október 6. | 18:43 | h.rom

Valóban teljesen mindegy, milyen óra van a képen. Ha egy 30 éves ruszki karóra lenne, de valamiképp érdekesen lefotózva, simán 5 pontot adtam volna rá. Számodra valóban az érzelmi töltése a nagyobb, ezt 100%-ban megértem. Nekünk - nézőknek - viszont csak egy vekker.

adott pontszám: 2
2010. október 6. | 18:26 | vargacsaba

Ölég gyengécske ez mint tárgyfotó. Mondjuk a Vaterára pont megfelelne.
Egyrészt illúzióromboló az előtérbe tolt szíjhiány (ennél jobb nem jutott eszembe), a kopott részek hangsúlyozása, főleg, hogy a másik oldalon megvan a szíj.
Levegőtlen a kép, nagyon közel került a tárgy a képszélekhez, szinte az arcunkba tolja magát.
A szépia sem volt jó választás, habár a régiséget akartad vele hangsúlyozni, de inkább csak a lapos fényekre erősítettél rá.
Valami érdekesebb kompozíció, megvilágítási ötlet kellene ide.
Üdv!

arvasasfiok válasza:
Véleményed sommás, de nyílt s korrekt, legközelebb ezt is figyelembe veszem.

2010. október 6. | 15:38 | aknilh

Szia
Ez a fotó olyan mintha leraktad volna és katt, fényekkel nem sokat játszottál.
Ha kis energiát rá akarsz fordítani akkor nézd meg ezt, ajánlom:

http://www.youtube.com/watch?v=Heoy4DX4fYE&feature=channel

ha megvan, én kíváncsi lennék akár ugyanerre az órára, ja és szerintem természetes fénynél is meglehet oldani amit a videón mutatnak, nem kell hiper szuper stúdió.

Hlinka Zsolt

arvasasfiok válasza:
Szia!
Tévedsz s igazad van egyszerre.
Tévedsz, mert a videón látható módszer kiváló arra, hogy eltüntessünk minden hibát, karcot, s nekem ez nem volt célom. Sőt.
De igazad is van, mert egy ideje gondolkodom valami hasonlón, s a videóban sok ötletet láttam. Köszönöm a linket s az ötletet is.

adott pontszám: 4
2010. október 6. | 10:22 | h.rom

Szia. Számomra egy sima órafotó, igaz szép részletgazdag és jól exponált, de a fények laposak, s nem érint meg: nincs benne semmi plusz egy korrekt expon kívül. Hiába Seiko, a kép nekem tucat.

arvasasfiok válasza:
Szia!
Kicsit szomorú vagyok, de meg is értem amit írsz. Az óra nagyapámé volt, így kicsit más szemmel nézem, mint bárki más (így számomra Seikossága is lényegtelen), de ha technikailag jónak tartod, akkor elértem célom. Jó fotó egy tárgyról. Köszönöm kritikádat.

adott pontszám: 4,5
2010. október 6. | 09:02 | simike

Szia .Kicsit szűkre szabtad,de ez nem zavar annyia mint a másik síjj elhagyása .Nekem akkor lenne egész a kép.A színvilága tetszik,és az élesség is.Szép fényeket.

arvasasfiok válasza:
Szia!
Köszönöm a dicsérő szavakat és a kritikát is.
Valóban, több teret kellett volna hagynom, de utólag már könnyen vagyok okos... A szíja viszont rég szétszakadt, talán meg sincs.

adott pontszám: 5
2010. október 6. | 07:57 | aaair

Szia,
bárcsak én is elmondhatnám ezt magamról...:)
Nagyon jól kiemelted a karcokat és a megkopott felületeket. A két oldalsó világítás aránya is jó lett, az élesség nagyon jól eltalált, szerkesztés látványos.
Gratulálok.

arvasasfiok válasza:
Röpke harminc év, egy órának sok, egy embernek kevés. Köszönöm kedves szavaid.

adott pontszám: 4
2010. október 6. | 07:00 | harminchat

Szia! Ahol éles, ott nagyon jó és a karcossággal, kopottsággal szinte a tokba záródik az a tengernyi másodperc, amennyit már elketyegett ez a szerkezet. Nincs igazán határozott megvilágítása, de a fények nem válnak zavaróvá, talán csak jobb oldalt picit lehetne halványabb a félköríven futó kivilágosodás. Sokkal inkább zavaró a felénk eső rész életlenedése, a felhúzó recéit még érdemes lett volna belevenni az élességi tartományba, míg az alsó íves formákon már tényleg nem baj ha lágy a kifutás.
Eredetiben nézve szűkösnek hat a vágás, de csak mert a kép egy része lemarad a monitorról...
Tárgyfotóként sokkal kiemelőbb fényekkel tudnám elképzelni, inkább komolyabb,sötétebb színű háttérrel az ódon, kopott megjelenés miatt, de hangulatképként így is tetszik.
Szép fényeket!

arvasasfiok válasza:
Köszönöm. Ráéreztél, valóban ezt szerettem volna ábrázolni a képpel.
Jelenleg küzdök a (jobbára) magam, s technikám korlátaival. A vágásban -így utólag, hogy ismét megnéztem nagyban- igazad van, a recék életlensége pedig fel sem tűnt.
A sötét háttérről: próbáltam, de szörnyű lett, a fekete kartonlap legkisebb hibája is ezerszer köszönt vissza az óra oldalán. Vagy csak rossz szögben raktam le a lámpákat.