BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
  • Feltöltve:
    2010. szeptember 26. 14:54
  • érzékenység: Kodak HIE
  • forrás: negatív
  • objektív: Snapshot Skopar 25/3,5
  • Készítés helye (ország): India
  • Készítés helye: Rishikesh
Volt egyszer egy Maharishi

Gyertek egy rövid látogatásra a transzcendentális meditáció egykori fellegvárába, ahol a Beatles is kereste a megvilágosodást :) Sponsored by harminchat, köszi. Videó (saját) + zene A kép infravörös filmre készült, ne kérjetek rajta számon digitális minőséget... 

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

2010. szeptember 29. | 21:58 | harminchat

Nem is tudom... a hangok a fejemben...annyi mindent suttognak.
De örülök, hogyha nem érzed úgy :)

Most adom el az összes filmes cuccom. Utoljára a Kodak Ektar 100-at próbáltam ki, de még az is szemcsés lett és életlen a digitálishoz képest. Középformátumra kéne fotózni, de az meg nehéz és költséges használni...
Infrára még sosem fotóztam, de lejárt szavatosságú filmnél tényleg lutri az expóérték. Egy tekercset ki kellett volna próbálni...

fehér elefánt válasza:
A szemcsézettség nagyban függ a helyes expótól és hívástól. A monitoron látott élesség pedig a szkenneléstől és a felbontástól :) A kettő között igyzából nyomtatásban jön elő a különbség, mert a szem élőben kissé másképp adja vissza az élességet mint a monitor. Nekem fixa ideám hogy az élességnek csak azóta lett ilyen kultusza amióta a képeket monitoron nézzük és nem papíron.

2010. szeptember 29. | 21:14 | harminchat

El tudod fogadni egy idétlen balfék bocsánatkérését?...bár tudom ekkora modortalanságra nincs bocsánat..
Sajnálom, hogy megbántottalak a viselkedésemmel.

fehér elefánt válasza:
Nem teljesen vágom hogy miért kéne bocsánatot kérned. Komolyan. Biztos hogy ezt nekem szántad?

adott pontszám: 5
2010. szeptember 28. | 10:45 | R.János

Szeretem, mert az infra a zajjal-szemcsével(?) párosítva egy különleges, elvont hangulatot áraszt. És, ha valamire itt igény van, akkor pontosan ez. A kép nem egy dzsungeltől benőtt épületről szól, hanem annak (a helynek) a szellemiségéről. Ennek a kívánalomnak felel meg tökéletesen ez a technikai kivitelezés. A meditáció, képileg maga egy infra-hatás, hiszen "más megvilágításban" mutatja a valóságot(?). Különösen tetszik a nagyon finom "alagút-élmény", azaz a közeli sötétebb tónusok, és a távolibb fény kapcsolata. Van még valami, amit a kép témáját illetően érdekesnek, és fontosnak érzek: az épület előtti fa. Olyan, mintha a fa felé haladnánk, mintha a mögöttes épület csak egy eszköz lenne, hogy megértsünk valami sokkal élőbbet, sokkal értékesebbet...
Gratulálok R.J.

fehér elefánt válasza:
A kép nem egy dzsungeltől benőtt épületről szól, hanem annak (a helynek) a szellemiségéről. Ennek a kívánalomnak felel meg tökéletesen ez a technikai kivitelezés.
Vááááááá igen igen igen pont ezt akartam, köszönöm köszönöm köszönöm!
(A legutóbbi démonos dologra is válaszolok, amint agyilag kicsit feltöltődtem :))

adott pontszám: 5
2010. szeptember 27. | 13:06 | cold train

érdekes a természetben finoman megjelenő épületdarabka. mindez finom infra színvilággal, szép szemcsézettel, tónusvilággal fűszerezve...

fehér elefánt válasza:
Nagyon köszönöm!

2010. szeptember 27. | 05:17 | harminchat

Szia! Nem annyira szeretem a Beatlest, de volt egy Ravi Shankar lemezem. Valamikor a 3+2 örökbecsű zenekar, meg az Elfújta a szél c. és hasonló nóták fénykorában. Jó volt hallgatni. Megnyugtató zene.
Nem tudom megtaláljuk-e a megvilágosádást és most itt ez a kérdés, amin szintén sokat kéne gondolkodni. Az infravörös fotókkal sikerült a katagóriaválasztáson átlépni, de vajon egy tájkép látványosságát, vagy inkább egy riport tárgyszerűségét keressem ebben a képben?
A balról behajló ágak leveleinek sorjázása és a távolban felmagasodó fenyőféle pamacsos ágai láttán a tájkép felé hajlok, míg az épülettömb és a világos tisztás hétköznapisága a riport felé húz.
A jobbszél sötétsége és az ágak afféle "feltárul a titok" hangulatot teremtenek. Riport fotó lesz ez....
Kár, hogy üres a terep. Jó lenne egy emblematikus figura, aki hitelesítené a helyszínt.
Nem etikus, hogy pontozom már csak az elfogultság miatt sem....de nagy csábítás, hogy lehetek az első aki pontot ad :)
Szép (infra)fényeket!

fehér elefánt válasza:
Én konkrétan utálom Ravi Shankart meg az indiai klasszikus zenét úgy általában. Az első 20 perc jó, de amikor belehúznak a ritmusban onnantól olyan mint amikor tavasszal a kóbor macskák orgiáznak a háztetőn. Szerintem.
Sőt még csak nem is a Beatles vitt oda, hanem inkább a nosztalgia egy letűnt korszak után. Amikor ez az egész megvilágosodáskeresés még új volt, hiteles és vidám. Lejárt szavatosság infravörös filmnél meg nem nagyon tudok megfelelőbb médiát elképzelni ehhez a motívumhoz: az infrának eleve van egy transzcendentális hangulata, a maszatos szemcsézet meg hozza a retrót.
Így aztán valóban inkább riportkép mint táj- vagy hangulatfotó. Az már más kérdés hogy sajnos a HIE nemcsak retró hanem reménytelenül elavult és hálátlan nyersanyag is, amit viszont távmérős kamerával kiegyensúlyoz a használat öröme. Az slr-ekkel ellentétben ugyanis látjuk a külső keresőben a képet, így aztán gyakorlatilag csak komponálni kell és a gombot nyomni. Maga a gyártó sem tudja a pontos expóértékeket.
Először az egész slideshow-t infrás képekből akartam összeállítani de 3 tekercsből csak 5-6 kép lett használható. A Maharishi szelleme biztos beletenyerelt a hívóba, büntetésként amiért használni mertem az elhagyott vécéjét. Köszi az értékelést!

2010. szeptember 26. | 19:50 | Pálfi Nimród

Írtím egyszer egy felhasználónak hogy a képhez nincs köze a zenének.Ezt fenntertom most is.
Viszont egyet megjegyeznék.
A zenét és a képeket nézegetve szinte egy másik világ tárul az ember elé.Gratulálok.
Maga a fotó nem tetszik amit itt látok de ez csak egy dolog.
Nim

fehér elefánt válasza:
A zenének nagyon is sok köze van a képekhez, ugyanis ezt a számot Lennonék Rishikeshben írták pont ebben a szentélyben (akkor még nem volt ennyire elvadulva a növényzet) és a TM (transzcendentális meditáció) mozgalom himnuszának szánták, amely erről a helyről indult. A videó képei között látható a vendégház is ahol a Beatles lakott, illetve az alapító, Maharishi Mahesh jógi háza.
Igazából én sem vagyok elégedett az IR képekkel, mert ahhoz képest amennyi fáradtságomba került bejárni a helyet és a filmekkel vesződni nem lettek túl kimagaslóak. De a hangulatból talán visszaad valamit. Köszi hogy megnézted!

2010. szeptember 26. | 16:36 | Virgonc

szia

olyannak gondollak akinek meg lehet mondani azt is ha valami nem annyira...
szóval nekem ezzel itt az a bajom hogy én személy szerint nem szeretek olyan helyen infrázni ahol ennyire sok a növény mert infrában egymerő masszává válik. És nem szép infra hatása lesz hanem egy nagy egybefüggő fehér massza.. még akkor is ha a levelek elkülönülnek meg nem ég ki meg mittomén.. de a tömény sok növény összeáll nagyon.. nekem.. szerintem :)
ne utálj :)

fehér elefánt válasza:
Látod ez van ha elkezdik hanyagolni a fűnyírást és a fotósnál sincs sövényvágó olló :)

2010. szeptember 26. | 15:21 | worker_boy

ööö. ennél jobban nem látszott? :S
vagy nem vagyok elég megvilágosult azért látok belőle igen keveset? :)

fehér elefánt válasza:
Inkább a hangulat a lényeg. Egyébként tényleg nem látszott, mert mindent benőtt azóta a dzsungel.