BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
  • Feltöltve:
    2010. január 1. 17:38
  • érzékenység: ASA100
  • forrás: negatív
  • objektív: Carl Zeiss Jena Pancolar 1.8/50
  • Készítés helye (ország): Magyarország
  • Készítés helye: Budapest
  • Készítés ideje : 2009-11-07
Híd

 

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

adott pontszám: 5
2010. január 2. | 20:40 | clay

Le merném fogadni, hogy ha egy szép (hölgy)modellről készítettél volna egy technikailag ezzel azonos színvonalon lévő képet (mert technikailag a fotó teljesen rendben van), már a főoldalon szerepelne... azaz, most is a főoldalon szerepel, csak egy másik kategóriában. :-(

Sajnálatos módon bármennyire is a kezdő fotósok megsegítése a célja az ehhez hasonló oldalaknak, ez a próbálkozás a legtöbb esetben kudarcba fullad. Mert hát mit is fotóz egy lelkes kezdő, aki már-már a technikai aspektusokkal tisztában van? Hát, amit lát. És mit lát? Várost, esetleg tájat, vagy ha ezeket megunta, absztraktot. Előbbi téma senkit nem érdekel, a középső rendkívüli időráfordítást és dedikációt igényel, utóbbi pedig annyira szubjektív, hogy szinte lehetetlen mainstream sikeres képet készíteni a kategóriában.

Így marad az, hogy a lelkes kezdő hiába tölti fel fotóját, senkit nem érdekel, mindenki inkább a szép, vonzó témákról készült (esetleg technikailag sokkal rosszabb) képeket dicséri (Bár el kell ismerni, pont a fotozz.hu-n sok jó irányba mutató törekvés látható!)

Ennek ellensúlyozásaként hadd értékeljem ezt a képet (szintén kezdőként) úgy, hogy premisszaként feltesszük: egy hidat fényképeztél. Ezt fogadjuk el, és a továbbiakban ne firtassuk. Kezdjük hát, mit is látunk!?

Ez, kérem szépen, egy híd. Funkcióját tekintve egy olyan vas- és/vagy betonszerkezet, mely összeköti egy fotó - akarom mondani, folyó - bal és jobb partját. Szerkezetét tekintve többfokú, ill. típusú szimmetria jellemzi, stabilitását az egymáshoz illesztett háromszög alakú elemek biztosítják. Szélén gyalogosközlekedést lehetővé tevő járda és közvilágítás található. Kérkedően, a fizika törvényeit látszólag meghazudtolva pöffeszkedik nyílegyenesen a magasban, mit sem törődve a gravitációval. A színe? A környezete?

Mindegy. A fotó, kérem, erről a hídról szól. Minimalista, már-már funkcionalista, pontosan azt adja vissza, amit egy hídtól elvárunk. Se többet, se kevesebbet. És pontosan ezért tartom jó fotónak. Nem erőltet a nézőre hangulatot, nem vadászik semmilyen hatás elérésére, nem akarja erőltetetten a hidat mindenféle "szép" környezetbe helyezni. Egy kiindulópontot a gondolkodáshoz, és hozzá szabadságot.

Persze lehet, hogy - mivel nem látom, ki készítette - most nagyon mellélőttem, és egy profival van dolgom, aki a népszerűtlenség ellenére igenis felvállalja, hogy ilyen fotóknak márpedig helye van. Ebben az esetben a megfelelő bekezdések nem relevánsak.

Hyanon válasza:
Köszönöm szépen! Messze nem vagyok profi:)A népszerűség jelen esetben nem igazán vonzott, sokkal inkább motivált a fotó felrakásakor az hogy kapjak visszajelzést, kritikát a fotó(k)ra. Jól esnek a dicsérő szavak és motivál a folytatásra és arra, hogy komolyabban foglalkozzak a fotózással

adott pontszám: 4,5
2010. január 2. | 20:25 | kágo

Nekem tetszik! Szeretem a fekete-fehér mnimál stílusú képeket. Viszont egy valamit nem tudok eldönteni. Szimmetrikus kép akar lenni, vagy csak így sikerült? Felül kicsit több a tér, mint alul, a két széle sem stimmel annyira. Ez csak hákliskodás, de mégis!

Hyanon válasza:
Szia! Nem akartam teljesen szimmetrikus képet. Ha alul felül ugyanakkora a tér, akkor a kép szerintem felborul. Így híd aljának sötétje és a híd felett lévő ég egyensúlyban van. Középen a híd alja tulságosan hangsúlyos lenne, plusz a túl sok szimetria egy idő után unalmassá válik.

adott pontszám: 5
2010. január 2. | 11:29 | gatoth

Remekül eltaláltad a szimmetriát. Szerintem ez így jó ahogy van. Tetszik.

Hyanon válasza:
Köszönöm!

adott pontszám: 4,5
2010. január 1. | 19:00 | mansku

Szia!
Tetszik! :)
A kompozíció kifejezetten bejön, jó, hogy a villanyoszlop pont középen van, a keret úgyszintén jó!
Az ff konverzióval sincsenek gondok.
Viszont amiért csak 4,5-öt fogok adni, az az, hogy kicsit témátlannak érzem a képet. Ha mondjuk egy ember sétálna el a hídon, sokkal jobb lenne.
De így sem rossz természetesen:)
üdv

Hyanon válasza:
Köszönöm! lehet, hogy a témátlanság a téma:D