BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
2,7
KATEGÓRIA: szociofotók
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
  • Feltöltve:
    2009. december 18. 14:22
  • érzékenység: ISO2500
  • fókusztávolság: 50*1.5
  • objektív: Nikkor 50/1.8
  • rekeszérték: f2.2
  • zársebesség: 1/80
  • Készítés helye (ország): Magyarország
.

 

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

2009. december 21. | 15:02 | leyka

szia,
ha már tölteni lehet a palackba így, akkor lehet 1/15-öt exponálni :).Nem tudom hol derül ki a képedről a társadalmi réteg stb.
Azt már nem tudom, hogy jönnek a képedhez az én galériámban levők, de mindegy.
Azt viszont barátilag mondom, hogy nézz utána, hogy mi jelent a dokumentarista, vagy ahogy a szocializmusban mondták erre a műfajra, hogy szociofotó, mint műfaj, ha már véleményt is mondasz úgy egyébként , hogy mi a hasznos neked, az te tudod.
én itt befejezném.
üv leyka

bike3al válasza:
Nem szeretnék haragot, ahogy kiveszem a soraidból te sem, és ennek örülök is. Annyit fűznék csak hozzá, hogy azért említettem meg a két képed, mert az sem szocio _szerintem_. Azok érvényesek arra a két képedre is, amiket elmondtál az enyémekre.

Nem értünk egyet, de a fotózás szubjektív. Örülök, hogy sikerült valóban kulturált formában befejeznünk.

Szép fényeket és kellemes ünnepeket!

adott pontszám: 1
2009. december 21. | 13:36 | leyka

szia,
néha nagyon nem értem, miért is ebbe a kategóriába töltenek képet, így most se nagyon. Alapvetően technikailag sincs megoldva a kép, vágás nézőpont expozíció, és legkevésbé derül ki a motiváció: ha akarom kólát tölt, ha akarom kannás bort, ha akarom ásványvizet. Az emberről nem derül ki semmi, legfeljebb találgatni, ha lehetne, így a környezet se nagyon ad hozzá semmit. Nem vitatva a fényképező teljes szabadságát gondolom én, hogy ez a szocio -de a foto semmilyen alapvető kritériuámanak nem felel meg.
Amit gondolom, hogy talán jobb lett volna: kicst letámasztva a géppel vígan lehetett volna 1/15 sec-et exponálni, kicsit jobban odafigyelve a fény irányára, hogy a megvilágított részek jobban érvényesüljenek, ehhez persze a nézőpontot is úgy kellett volna megválasztani, hogy az arc jobban érvényesüljön. Ha pedig a környezet is fontos, akkor a kis mélységélesség meghagyása mellett jellemző tárgyak vagy bútorok sziluettjét kellett volna bele kalkulálni a képbe.
Véleményem szerint a szociofotó az egyik legnehezebb műfaj a fotózásban, amiben a technikai dolgok a legkevesebbek talűán, de azt nagyon kell tudni hozzá.
jó fotózást, üdv leyka

bike3al válasza:
Ne haragudj, de ezt nem fogadom el hasznosként. Nem érdekel a pontszám, nem azért.

Technikailag nincs megoldva? Attól függ ki szerint. Van benne ugye modell, van hozzá szorosan tartozó kellék, és van környezet. Másnak feltűnt, hogy vonat, nem baj. Nem lehetett volna 1/15-öt exponálni, mert olyan zötykölődős vonaton készült, hogy nehéz volt kitartani 1/80-at is. Persze ez nem számít, csak ha már megemlíted lereagálom.

Az emberről nem derül ki semmi, ez való igaz, de a szocio az nem a konkrét emberről szól, hanem arról a társadalmi rétegről, amiben él. Akkor portrét csináltam volna más fényekkel. Nem akarok személyeskedni, gonosz dolog, de nem kell messzire mennünk, elég a galériádig. A Gábor című portré semmit nem mutat az életéről és a körülményeiről. Mint fotó nagyon szép, nagyon tetszik. Pont ezt mondhatjuk el a Virrasztás című fotódról, ami meglátásom szerint szintén nem szocio.

adott pontszám: 5
2009. december 19. | 20:37 | Radovics János

Érdekes kép. Tetszik, hogy az élesség az arcon van, de az arcot eltakarja a kéz. Ennek van üzenete: valakiről szól, akinek a személye nem fontos. Ezek szerint egy réteget képvisel "arctalanul". Milyen társadalmi réteget? Azokat, akik ezért, vagy azért az "alkoholba menekülnek". Észre kell venni őket! Jó a szerkesztés, mert látszik a (vagon) környezet is, ami itt különösen fontos. Szépek, és izgalmasak a megcsillanó fények és jó a kép komor hangulata.
Gratulálok R.J.

bike3al válasza:
Örülök, hogy van valaki, akinél összeáll a kép! Nagyon szépen köszönöm neked is a gondolataid! Megtisztel a figyelmed! Kellemes ünnepeket kívánok!

2009. december 19. | 02:01 | harminchat

Köszönöm szépen a kreditet!

Szeretném viszont kívánni: Kellemes Ünnepeket!

(Egyébként én vaságyaknak tippeltem a hátteret...)

bike3al válasza:
Ez egy vonat. Egy szó szerint végnapját élő kisvonat 104 év után. Már a kép készültekor is az utolsó hivbatalos járat garázsmenete volt éjfél után. A szpotteren van egy sorozata Tamás Pálnak, Szárnyvonal címmel (érdemes ránézni). Együtt voltunk azon a helyszínen.

Köszönöm a jó kívánságot! :)

adott pontszám: 4
2009. december 19. | 01:24 | harminchat

Szia! A szociófotó az a kategória, ahol a fotósnak kell maximálisan igazodnia az alanyához, ahol adott fényekkel kell dolgozni, minél kevésbé éreztetve a jelenlétet, hogy ne változzon a dolgok természetes menete, ne legyen feszélyezettség. Némi idő után körvonalazódik, hogy mit is ábrázol a fotó, de igazából a helyszínre csak saccolni tudok, annyira sötét a felvétel. Kissé túlzónak tartom a palack, illetve a kéz előtérbe tolását, soknak a sötétben maradó részleteket. Mintha csak azt szeretné üzenni: igyál, ne érdekeljen a többi....úgyis hiába, nem változik semmi.
Egy hajléktalan szállón készült sorozat részeként el tudnám képzelni, de így magában kicsit kevésnek érzem.
További jó fotózást!

bike3al válasza:
Köszönöm a véleményed! Örülök neki önmagában is, de a korábbiak után főleg! Reméltem, hogy lesz azért, akinél betalál majd a képem. Mint ahogyan Te magad is fogalmazol, maximálisan igazodtam az alanyomhoz és a kialakult szituációhoz, ezért nem gondoltam változtatni a palack-"modell"-fotós helyzeten. Ez persze nem mentség, igazad van a dologban.

Köszönöm, hogy benéztél és, hogy leírtad mit gondolsz! Ez úton kívánok neked és kedves családodnak kellemes ünnepeket!
A fotós 1 kredittel jutalmazta a véleményezőt.

adott pontszám: 5
2009. december 18. | 17:08 | berkilac

Ez egy jopofa, tobbsegunk szamara ismeros jelenet. Az elesseg lehetett volna a poharon is, bar ez igy is jo. Eleg sotet, de minden latszik, aminek latszania kell. A pohar kicsi, a folyadek attetszo!? Talan egy hazi 52-es? Tetszik a kep igy ahogy van.

bike3al válasza:
Örülök, hogy szereted. Bor van/volt benne. A poharas élesség az meg olyan, hogy az már nem szocio. Bár nem annak készült, de az már egy másik kép. Persze nem kizárt, hogy jobb lenne, főleg, hogy más is említette már.

Örülök, hogy benéztél, és a pontnak is!

2009. december 18. | 16:03 | almitra

Valóban felesleges "magyarázni" egy képet, de azért kíváncsi lennék, hogy te mit látsz benne, illetve mit szerettél volna megmutatni vele. Lehetne ez egy hangulatkép, de KELL, hogy legyen egy képen VALAMI, ami megfogja a szemet. Itt ez a pont lehetne a férfi arca, ami éles ugyan, viszont árnyékban van és azért nem látszik. A szeme helyén nagyon feketeség van. Lehetne az élesség a poháron és/vagy a kezén, és akkor máris áthelyeződne a kép hangsúlya, és talán jobb lenne. Nem tudom.
A törekvés nem rossz, hogy megmutasd valakinek a szűk környezetét, egy kis részletet az életéből, de nagyobb odafigyelésre van szükség, ha olyan képet szeretnél csinálni, ami megfogja a nézőt, és ami nem csak téged emlékeztet arra a hangulatra, amit ott éreztél. Sokat kell lőni, és jól kell válogatni utána. Nehéz.

bike3al válasza:
Gondolkodtam, hogy nem rakom fel, de mégis, mert elolvastam a szocio leírását. Egy ember és a környezetében élők(lényegtelen kicsoda, ezért nincs arc) jól láthatóan nyilvános helyen (busz, vonat, stb, jelen esetben vonat) flakonos bort isznak, mondjuk munkából hazafelé. Szerintem ez egy kerek kép arról, hogy miként is élhet ez a réteg. Az persze más kérdés, hogy sikerül-e mindezt átadnom. Utólag az "értelmetlen levegőbe-fényképezés" kicsit erős azért, de nincs harag. Egy egész sorozat készült róluk és ez a darab is teljesen tudatos. Az más kérdés, hogy van akinek nem tetszik.

Ha a poharat helyezem az élességi tartományba, akkor meg azzal jön mindenki, hogy biztos vettem egy fényerős obit és tesztelgetem a DOF-ot, mert új móka.

Véleményem szerint bemutatást nyújtottam egy réteg hétköznapjaiba, szerinted viszont ez nem sikerült. Elfogadom, mert mindannyian mások vagyunk.

adott pontszám: 1,5
2009. december 18. | 15:38 | almitra

Ez egy olyan kép, aminek az ég világon semmi, de semmi értelme nincs. A férfin van az élesség, holott az arcából szinte semmi nem látszik. Teljesen kusza és sötét az egész, nem is igazán szól semmiről, értelmetlen levegőbe-fényképezés. Hangulata sincs, ami miatt szerethető lenne a hibáival együtt. Szociofotónak, meg egyáltalán fotónak ez nagyon kevés. Remélem nem bántó a véleményem.

bike3al válasza:
Őszintén megmondom, ha egy nulla képes user írta volna ezeket a sorokat biztosan nem fogadom el hasznosként, mert teljesen máshogy látom. Nyilván nem véletlenül került fel. Ezzel szemben neked azért adhatok a véleményedre és most erős csalódottságot érzek. Egyáltalán nem bántó amit írsz, csak sajnálom, hogy nem egyezik a véleményünk. Nem akarom leírni mit látok a képben, az már belemagyarázás. Hátha legközelebb jobban sikerül.
A fotós 1 kredittel jutalmazta a véleményezőt.