BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
2,9
KATEGÓRIA: elkapott pillanatok
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
  • Feltöltve:
    2009. augusztus 26. 18:22
utolsó vacsora

alibibinek és zsunak  

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

2009. október 17. | 17:25 | Fotodbotond

Tanulságos az alábbi beszélgetés, az ilyenek miatt szeretek kószálni az oldalon.

nologo32 válasza:
ugye? :)

2009. szeptember 1. | 07:19 | belphnaque

Wóóó...
Akkor most nekem 1-es kultúrából.
Őszintén szólva ezek nekem egyáltalán nem jöttek le. Félek ezeket a képeket értékelni, amiken nem látom az értelmét... de nem lehet, hogy nem nagyon látszik rajta mi a téma ? Elfogadom amiket írsz, csak nem olyan egyértelmű, lehetne tök más is.

nologo32 válasza:
hogyne, az egész az asszociációs kapcsolásokon múlik inkább, már csak azért is, mert nincs beállított képem egy se. mind valós, valós emberek, valós érzelmek a pillanatnyi környezeti adottságokkal. mivel vakut nem használok, - túl agresszív, amit vaku nélkül ki lehet "lesni" és láthatóvá tenni, azt a nagy villanás egyből megölné - meg állványt sem - koncerten a táncoló tömegben reális egy állvánnyal bíbelődni? :) - a "hibák" olyanok, amilyenek. sok fotó megy a kukába, de van, amelyiknél a hiba inkább hozzátesz és képpé emeli a fotót. és nem konkrét témát kell keresni a képen, inkább élvezni, ha kapcsolatot találsz abban, ami szép, vagy érzelemgazdag egy képen és abban, ami benned mozdul meg - lehet ez emlék, egy érzés, egy gondolat... bármi. ha nem, akkor nem találkozott a kép által megkezdett történet a benned levővel - egyébként ez külön érdekes dolog, hogy szinte ahányan néznek meg egy képet, annyi történetet, ilyesmit írnak hozzá - és mind megállja a helyét :)
idekopizom, hogy egy fotográfus kolléganő mire jutott ennek a képnek kapcsán egy másik oldalon:
"Jézus azon az estén nem jött el, Mária Magdaléna osztotta szét a gyümölcsös süteményt, ( a szeder még nem érett, korai lett volna ), balján az angyalarcú János, szelíden mosolygott, tudta, hogy a Mester most épp mire gondol. Márk a Mesterrel tartott. Péter még a kakasszó előtt hazament. Júdás keresztbenyúlt az asztal felett, ez rossz jel volt. A többiek csendben morzsolták ujjaik közt az édesség ízletes morzsáit. Édes volt a hajnal és vidám, azonban gyülekeztek a felhők az Andrássy úton és lassan szél kerekedett, egy porfelhőn szállt tova Mária Magdaléna."
aztán a képet látva és a fenti szöveget olvasva egy másik meg erre:
"El Greco... akarom mondani... El Moro mester sziporkázik, amiképpen Agnes Bulgakova kisasszony is... :)
Jó ez így, együtt."
vagyis egy szubjektív képhez - ami történetesen fotótechnika segítségével készült, de lehetne rézkarc, litográfia, rajz, fénymásolat, festmény is, mindegy, mert a kép számít, nem az, hogy hogyan és mivel készült - szubjektíven áll hozzá a néző és vagy veszi a feldobott lapot, vagy nem. a címekkel adok egy kezdőlökést, aztán mindenki arra halad, amerre az érzelmei, szellemi útjai viszik. és akkor kel életre egy kép, akkor lesz teljes - amikor én elengedem, már nem az enyém, hanem azé lesz, aki megnézi, mert a reflexióival ő ad értelmet neki. szóval szó sincs 1-ről a kultúrából, csak más szemmel nézted, olyannal, amihez itt hozzászoktál, itt pedig sokaknál alapelvárás bizonyos technikai szintek elérése. persze, mert nem abból a szemszögből nézik, hogy az alkotói önkény maga alá hajthatja a technikát - végül is az én képem, az én tartalmam, az én gondolataim, az én érzelmeim azok, amiket megismerhettek, így ha akarom és a tartalmat erősíti a dolog, "visszafelé" is használhatom a technikát. vagyis ha valós, hogy az érzések erősítésére használom fel a hibát, akkor megtehetem, mert az is engem szolgál. ennek pedig van létjogosultsága, mert sokan így találják meg a tartalmakat a képeimben - míg persze akad olyan is (itt, a fotózzon, máshol nem), aki elismeri a hangulati és tartalmi erősséget, mégis köti magát az elvhez, hogy ezek n"nem mehetnek a korrektség rovására". a baj, hogy én nem tekintem inkorrektnek azt, amit ő igen :)
hát nagyjából ilyesmikből állnak ezek, vagyis nem a felületen megjelenő látvány, a látott konzerválása célom, hanem láthatóvá tenni, ami felett sokan átsiklanak, vagy amit az emberek nem is mutatnak meg másnak... és ezeket a dolgokat erősíti a "hibás" fotózás, tekintettel arra, hogy az emberek, a tetteik és az érzelmeik sem "korrektek", sokszor ütközünk ingoványos dolgokba, kevéssé megmagyarázható tettekbe, bizonytalanságokba, megfoghatatlan érzelmi indítékú emberi történésekbe. ezt pedig jobban vissza lehet adni, ha a forma a tartalomhoz igazodik és nem kényszerítjük a korrekt és éles expozíció és fotó mezejére...
remélem, érthető voltam, dani, és így más szemmel is tudsz nézni ezekre - még ha nem is a te világod, még ha nem is tetszenek, de a megértéssel mindenképpen javul a türelem és tolerancia helyzete :)
kösz az eszmecserét! üdv mindenkinek, kicsinek, nagynak, gyereknek, asszonynak! sziasztok! :)

2009. augusztus 31. | 13:59 | McAl

Teljesen jogos a válaszod és elnézést kérek. Nem igazán fogalmaztam jól, máskor erre jobban fogok figyelni.

nologo32 válasza:
köszönöm a figyelmet

2009. augusztus 30. | 22:59 | leyka

még jó hogy kijártad az iskolát, most jól megbuknál ennél a tanári karnál...
grat leyka

nologo32 válasza:
már nem is tudom, hogy az iskolába, vagy mellé jártam-e :)

2009. augusztus 28. | 12:05 | belphnaque

tudom, hogy csak én nem értem ezt a fajta képi világot, de szívesen megérteném...

adott pontszám: 2
2009. augusztus 28. | 12:03 | belphnaque

Ööö... nem tudom jól értelmezem-e a képet, de látunk egy életlen és zajos, fénytelen képet, ami nem nagyon mesél semmiről...
Szerkesztés és tudatos munka nyema. Miért tetted fel ?
Biztosan van oka ?
A kép maga szerintem nem egyes, de nem több, mint...

nologo32 válasza:
szia dani! örülök, hogy írtál végre :) aztán:
azért tettem fel, mert van a képen - ami nem mellékesen festményszerű - egy velazquezi kéz, egy későreneszánsz mozdulat, mellette egy hasonló arc...
mert befejezetlen festménynek tűnik, miképpen az utolsó vacsorával sem ért véget a történet...
mert kulturális utalás van benne, szellemi és érzelmi
mert esztétikája van és szép
mert van benne szerkesztés, tudatos munka és sok-sok óra utómunka. kellettek, míg az eredeti felvételből meg tudtam csinálni ezt a képet. (hozzáteszem, hogy nekem nincs nemhogy műtermi, de beállított képem sem. minden kép egy valós felvételből, valódi emberek valódi érzelmeiből készül és azokról szól.) a másik bejegyzésed alatt folytatom :)

2009. augusztus 27. | 23:53 | McAl

Majd csak túl leszünk ezen a sorozaton.

Akinek meg ajánlva van a kép, jelzem, hogy etikus nem pontozni, elkerülve a "felpontozzuk egymást" érzés elkerülését.

Ezt már nem pontozom, mert egyet már pontoztam a sorozatból, hasonló véleménnyel vagyok (egy kivételével) az összesről.

nologo32 válasza:
nagyon arrogáns vagy, légy körültekintőbb. a "majd csak túl leszünk ezen a sorozaton" megjegyzés teljesen felesleges, nem attól fogom jobban érteni, hogy miért nem bírod a munkáimat. továbbá kérlek, hogy ne az én képem alatt oszd a többieket, hogy mi etikus, mi nem. intézd máshol, máshogy. köszönöm.
hogy az a véleményed, ami, nagyon sajnálom. nem a saját megdicsőülésem miatt, hanem mert így te fosztatsz meg olyan élménytől, érzésektől, amik másnak osztályrészül jutottak. csak azt tudom ajánlani, hogy olvasd a többieket, hátha feltűnik olyan nézőpont, ami tágítja a látókörödet.

2009. augusztus 27. | 13:54 | KirRoyal

Ó, de finom!

nologo32 válasza:
talán ez a legkedvesebb gyerek :) köszönöm

adott pontszám: 5
2009. augusztus 26. | 18:44 | alibibi1

Ó, barátom, de vártam már egy kis szellemi kielégülésre...:) öröm a szemnek a sorozatod. És már kicsiben is felismerhető vagy, ezt azért kevesen mondhatják el errefelé...
Elsőként ezt a képet szúrtam ki; valami hihetetlen impresszionista vízió lett ebből a képből. Utolsó vacsora..., hogy mondom nem egy közületek, hanem Ő fog elárulni engemet?
És ott az arcokon a szeretet, félelem, fájdalom, és a kérdés; vajon mi van az Ő lelkében?

Köszönöm, hogy megosztottad velünk

Gábor

nologo32 válasza:
:)