BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
4,62
KATEGÓRIA: elkapott pillanatok
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
  • Feltöltve:
    2009. augusztus 10. 18:59
  • forrás: negatív
Hazafelé a templomból

 

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

adott pontszám: 5
2009. augusztus 26. | 12:20 | Cilacica

Az élet súlya, de azért jó lenne látni az arcot picit jobban, biztosan karakteresen barázdált arc.

digipic válasza:
Igen, de az már portré lenne...
Ez a kép a testbeszédről szól...
Üdv: digipic

adott pontszám: 5
2009. augusztus 12. | 07:47 | blanco33

Hello!

Nálam ez a "olyan kép aminek lelke van" kategória.
Nagyon kifejező a bácsi test tartása, a kalap felhelyezése, mind az öregkor, az idő múlást juttatják eszembe.
Maga a templom látogatása is mind a régi idők hagyományait tükrözi-mai fiatalok többsége már nem jár templomba, tisztelet a kivételnek- a fekete fehér formátum és maga kép komponálása is példaértékű.
Gratulálok: Robi

digipic válasza:
Mint alább olvashatod, ez maga a hagyomány, oly régi a kép...
Örülök a gondolataidnak. Köszönöm.
digipic

2009. augusztus 11. | 21:46 | Radovics János

Kedves Digipic!
Nem szeretnék kedves, tapintatos tanácsoddal ellenkezni, mert tudom, hogy igazad van. Nem is lehet ész-érvekkel alátámasztani azt, ahogyan pontozok. Az élet megtanított arra, hogy egy kicsit másképpen nézzem a dolgokat, és emiatt sokszor szembe kerülök az árral, de nem tehetek mást. A jóból, a szépből indulok ki és próbálom ezt tudatosítani. Bátorítani, és nem lehúzni. Tudom, hogy ez egy görbetükör, és véleményemmel félrevezthetek embereket. Ha csak én lennék egyedül az oldalon, akkor nem így pontoznék. De sokan vannak itt, akik valóban értenek a fotózáshoz, és véleményük mérvadó. Sokszor azonban olyan formában bírálnak, hogy az illető amatőr lelkét is összetörik. Ha szakmailag nem is lehetek hasznos, legalább a lelket tartsam az emberekben, mert ez biztosíthatja a lelkierőt egy újabb próbálkozáshoz.
Értem, és eredményesnek is tartom az oldal szabályzatát, de én nem tudok, és nem is akarok úgy lehetőséghez jutni, hogy hibákat keresve lepontozzam a társam munkáját. Mert ismerem magam, és tudom, hogy elkapna a gépszíj, és már nem örömet és gyönyörűséget jelentene számomra a fotózás, hanem versengést. És ez lenne a vég:). Kérlek, fogadj el ilyennek, amilyen vagyok, én sajnos nem tudok a pontozással segíteni, de nem is szeretnék. Nézd: sokan frusztráltak az átlaguk miatt, pedig ennek semmi köze a képességükhöz, tehetségükhöz. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy engem nem érdekel. Érdekel, de nem elsődlegesen.
Baráti üdvözlettel, János

digipic válasza:
Kedves János!
Értem és tiszteletben tartom az álláspontod. Nagyra értékelem igényes, emberséges értékeléseid. A másik véglet valóban a bántó, kekeckedő kritika, amiből sajnos itt is akad.
Jómagam a kettő között próbálom megtalálni az ösvényt...
Barátsággal:
digipic

adott pontszám: 4
2009. augusztus 11. | 14:07 | anorexiás mikulás

Mindenképpen a kép legfőbb erénye, hogy egy olyan pillanatot mutat be, ami egyre elfelejtettebb és egyre inkább kihalófélben van az adott generáció elmúlásával. És itt nem a vallásról vagy hitről beszélek, hanem annak a ma már szinte kizárólag csak az idősekre jellemző mélyebb a hétköznapokat átitató formájáról.
Ugyanakkor a téma és a pillanat kiemelkedősége mellett némi hiányérzetet hagy bennem a kidolgozás. Első pillanattól zavaró a sok fekete számomra, de azt csak kis idővel tudtam megfogalmazni, hogy valójában azért mert az uralkodó világos tónus elég messze van a fehértől. Így inkább kissé lágyabb keménységet és egy kis túlhívást igényelne a kép, ami (ha a negatív engedi) visszahozna a bebukott részekből, ugyanakkor megtartaná a fal jelenlegi textúráját. (látom hogy negatívról scannelt, azért írtam mégis a nagyítás lépéseivel, mert abból indultam ki hogy scanneléskor a nagyított képhez hasonló eredményre szoktunk törekedni). a vágás szükségességét nem érzem ez a négyzet közeli formátum inkább beszorítja, túlzottan feszessé teszi a képet. A balra tolódott sötét tónusok kicsit elhúzzák az egyensúlyt, amit némileg kompenzál a jobboldali függőleges vonal, de megnéznék egy olyan verziót is ahol a bácsi pár lépéssel előrébb van és ő illetve a kapu egyensúlyozná ki a képet. Persze ha ezzel az adott mozdulat tűnt volna el akkor mindenképpen ez a jobb megoldás. Az elején írt dolgok miatt jó képnek tartom.

digipic válasza:
A négyzetes vágással szándékom volt egy kis feszesség bevitele: a bácsi egyre szűkebb mikrokozmoszát akartam ezzel sugallni.
Ha előrébb lenne a bácsi, akkor jobbra már nem lenne elég tere...
Amúgy sincs másik változat. Kb. 40 évvel ezelőtt, a fotózást éppen csak ízlelgető fiatalemberként ennek az elkapott pillanatnak is örültem...
Köszönöm a figyelemed!
digipic

adott pontszám: 4
2009. augusztus 11. | 13:29 | gybpeti

Szia!
Nem rossz a kép. Tetszik a témája. A bácsikának a tartása, a mozdulat, az elkapott pillanat. De van egy két bajom is vele. A fekete az fekete, de a többi szín az szinte teljesen egybefolyik nekem. A bácsinak a feje teljesen beleolvad a falba és csak nehezen lehet elkülöníteni tőle. Egy kicsit sötétítettem volna a képen. Úgy talán jobban elkülönültek volna.
Barátsággal: Peti

digipic válasza:
Ahogy látod, ez egy eredetileg negatívra készült, kb. 40 éves kép, melyen az én értékrendem szerint nem illik nagyon utómunkázni... Ilyen.
Azért köszi, hogy benéztél.
Üdv: digipic

adott pontszám: 5
2009. augusztus 10. | 23:31 | McAl

Na, azt hiszem itteni pályafutásom legfurcsább, talán költői értékeését írom ehhez a képhez.

Egy nagyon kontrasztos képet látok, amin egy öreg bácsi totyog. A kontrasztok azt adják vissza nekem, hogy régi önmagának már csak árnyéka. Beleolvad a környezetébe, szinte már senki nem látja meg őt. De mégis nyomot hagyott a világban. Mert egy kemény kontúros test emelkedik ki a képen. Igaz megtörve, mert az idő már nyomot hagyott rajta.

A kép a mozgását, vagyis a nagyon lassú mozdulatait így statikusan is nagyon szépen adja vissza..

Elképesztően jó a kép szerkesztése, szinte látom, ahogy halad előre, rövid lépésekkel és remegő kezekkel rakja fel a kalapját, amin keresi, hogy miként szokta felvenni az elmúlt 15-20 évben.

A görnyedt tartása visszaadja lelki állapotát. Kicsit szomorkás, mégis a kitartást, a megfontoltságot sugározza.

Valahol az emberi elmúlás érzését adja vissza a kép, ahogy egy határozott árnyékból az épületbe olvadásba átmenetet látni a fején.

Gyönyörű kép, nagyon szép meglátás. Csak gratulálni tudok hozzá.

digipic válasza:
Köszönöm ezt az alapos és találó elemzést. Szívesen jutalmaznám kredittel, de 5 pontra nem lehet... :(
Szép fényeket!
digipic

adott pontszám: 4,9
2009. augusztus 10. | 21:40 | A.P.

Mintha egy 50-60-as évekbéli olasz játékfilm egy jelenetét látnám...
Ragyogó és egyben meghitt pillanat. Nincs már kivel templomba menni, így hát hazafelé is egyedül baktat ...
Kicsit hiányolom az árnyékos részekben a tónusokat (-0,1). Kicsit.
Hogy ki ne vonja senki: - amúgy szép kontrasztos, remek szekesztésű felvétel, mely csakis négyzetes lehet-
Gratulálok
A.P.

digipic válasza:
Jól érzed...
Köszönöm!
digipic

adott pontszám: 5
2009. augusztus 10. | 21:21 | adnil11

phá
van neki hangulata...
meg is van komponálva rendesen.
a pillanat remek, és amit nyújt, az is.
a fekete kicsit "bebukott" ugyan, de attól még öt
L

digipic válasza:
Naná, hogy bebukott... :) A kinti ordító napsütéshez képest baromi sötét templomkapu volt...
Köszönöm!
digipic

adott pontszám: 5
2009. augusztus 10. | 19:40 | Radovics János

Mondhatnám, hogy túl kontrasztos, vagy, hogy a szerkesztés lehetne egy kicsit ilyen, vagy olyan, ..igen lenne ötletem, de a lényeg a momentum, és ennek hangulata, ami igen megkapó. Szeretem, mert csak annyira konkrét, amennyire feltétlenül szükséges. Gondolatébresztő kép az alany miatt is, a cím miatt is.
Gratulálok R.J.

digipic válasza:
Kedves János! Köszönöm a véleményed és a pontod is, bár az utóbbival sajnos nem sokra megyek, mert a csupa ötös értékeléseid miatt az értékelési súlyod gyakorlatilag nulla... :(
Így amennyiben pontjaiddal is támogatni kívánod a fotós társakat, akkor javasolom, hogy meglátásaiddal, javaslataiddal a kevésbé gyakorlott, 5 pontra még nem érett képeket feltöltő társaidat is segítsd.
Barátsággal: digipic

adott pontszám: 4
2009. augusztus 10. | 19:33 | felfüggesztett

A meglátás nem rossz, sőt fekete fehérben való kivitelezés kell. Ami nem tetszik, hogy elvesznek a részletek. Szinte a fehér és fekete színből áll a képed, nincsnek meg a tónusok. A bácsi feje majdnem a kép középpontjába került, több teret hagyhattál volna a jobb oldalon.
Grat:
kadris

digipic válasza:
Ez egy kb. 40 éves kép, eleve ff negatívra készült. A negatív szkennelésével ennyi tónusra tellett...
Nézetem szerint az önálló képi hangsúlyként megjelenő sötét kapu által szabadon hagyott világos részen nagyon is van jobbra tere a bácsinak. Amúgy nem is lett volna módom jobbra sokkal többet hagynom, mert ott vége volt a templomnak...
Amúgy kössz a figyelmed.
Üdv: digipic