BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
2,8
KATEGÓRIA: elkapott pillanatok
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
  • Feltöltve:
    2009. július 9. 07:46
  • érzékenység: ISO 400
  • fókusztávolság: 180 mm ekv
  • rekeszérték: F4,3
  • zársebesség: 1/250 s
  • Készítés helye (ország): Magyarország
  • Készítés helye: Tata
  • Készítés ideje : 2008-08-05
Hajóskapitány lesz?

 

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

2009. szeptember 2. | 20:31 | anegytech

Alapvetően értem, hogy van minden a képen, de biztosan hallottál már olyat, hogy sokszor a kevesebb több.
Félreértés ne essék, nem szeretnék vitát szítani, vagy negatívan közelíteni a témához, csak úgy érzem, hogy azon kívül, hogy a gép hiányosságaira ráfogod, hogy kicsit életlen a kép, stb, talán jobban át kellene gondolnod, hogy hogyan lehetne javítani a képeden. Főleg azért osztjuk meg fotóinkat itt a fotozzon, hogy kritizálják képeinket.
Nekem is vannak rossz képeim, és sokszor rossz érzéssel fogadtam a negatív kritikákat, de lényegében mindent meg lehet magyarázni. Jobboldalon van víz, a gyereket lehet látni és aki akarja az rá tud nézni. Az, hogy elvonja valami a figyelmem a gyerekről, nem azt jelenti, hogy nem tudom hosszútávon rajtatartani a szemem. A kép vezeti a tekintetet, itt viszont semmi nem vezet sehová.
Bocs, hogy ennyit írok, én tényleg csak tanácsolni szeretném, hogy ahelyett, hogy megmagyarázod nekünk és magadnak, hogy az a hiba amit mi látunk az nem is az, ami meg valóban hiba, az sem a te hibád, attól nem lesznek jobb képeid.
Attól tartok, hogy továbbra is kitartasz véleményed mellett, de talán elkezdesz gondolkodni tanácsaimon :). Mindent úgy írtam, mint külső szemlélő, nem pedig fotós (mivel egyelőre nem nevezhetem magam annak).
Köszönöm, hogy elolvastad a véleményeimet, mindenesetre kevés képpel foglalkoztam még ennyit :D.
Üdv, anegytech

stefi11 válasza:
Talán nem is érdemelt meg ennyi energiát :)
Azt hiszem egyetértünk most már (egy kijelentést kivéve :)
További szép fényeket, üdv.
István

2009. szeptember 2. | 06:06 | anegytech

Úgy látom, hogy ezek szerint a képen nem lehet javítani viszont nem is lehetett volna jobban megcsinálni. Ebben az esetben nincs mit tenni. Lehet hivatkozni a rossz fényekre és a gép hiányosságaira, de fölösleges. Hiába van a kisgyerek aranymetszésben, ha a nád tökre elveszi a figyelmet róla, míg jobboldalon nincs semmi. Bocs, de néha érdemes elfogadni, hogy az adott kép nem sikerült jól.

stefi11 válasza:
Sokan emlegetik, hogy ez+az elvonja erről vagy arról a figyelmet egy képen, de szerintem a tudatos szemlélő tekintete "csak úgy" nem téved el...
A jobboldalon azért van valami, a víztükör, ami azért az elképzelés része lenne, még nagyobb felületen szemléltetve is.
Szóval... úgy érzem egyikünk sem igazán tágít véleményétől, de én ebben nem látok semmi rosszat.
Szép fényeket, üdv.
István

2009. augusztus 7. | 17:13 | anegytech

Elolvastam a korábbi véleményeket és szerintem nehezen fogadod a negatív kritikákat. Valószínűleg ez egy családi kép, ezért is lehet nehéz elfogadni a negatív véleményeket, de szerintem érdemes meghallgati őket.
Őszintén szólva ha kicsiben megnézem a képet, akkor nem látom a főtémát. Ami a címből adódóan a kisgyerek lehet. Ennek ellenére hagytál egy gigantikus teret a feje felett, amin nem sok látszik, csak a tóból még egy jó nagy rész és sok-sok fa.
A tekintetet nem vonja el semmi a kisgyerekről, de mivel a kisgyerek nem kap elég hangsúlyt, ezért nehezen marad ott a szem. Tehát ha nézem a fotót, akkor elkalandozik a tekintetem a nádasra, a fákra, amiknek viszont nincs nagy jelentőségük a kép szempontjából.
Ezért mondom én is és más is azt, hogy tipikusan családi emlékképnek mondható, mert egy képen belül megmutatod, hogy egy szép tónál jártál és a kisgyerek játszott a vízben, de a kisgyerek inkább csak mellékszereplő a képen, mintsem főtéma.
Vágással mindenképpen javítható a kép. Az aljából kivágnám a belógó fűszálakat, a tetejéből meg még jó sokat, hogy valóban a kis hajóskapitány legyen a lényeg a képen.
Üdv, anegytech

stefi11 válasza:
A negatív kritikát, amennyiben jogos, igyekszem elfogadni, viszont a korábbi véleményekkel nem tudok sok mindenben egyetérteni. Annyiban igen, hogy technikailag hagy kívánnivalót maga után (a gépem korlátai, a nem éppen kedvező fényviszonyok stb.).
A főtéma szerintem eléggé szembeötlik a képen, még akkor is, ha méretei/arányai a környzethez viszonyítva ezt nem sugallnák, hiszen az aranymetszéspontba lett szerkesztve. Gondolom egyetértesz abban, hogy a képet elsősorban nem kicsiben kell nézegetni. Ami a környezet megmutatását illeti, igykeztem azt is szemléltetni az arányokkkal is, hogy a "hajóskapitány-jelölt" :) még egészen kicsi és a tó-fák-nádakhoz viszonyítva is. Vágással még próbálkoztam, de a kép minősége nem nagyon engedett többet, életlen és méreteiből adódóan már-már széteső lett volna. Köszi, hogy értékelted, üdv,
István

2009. augusztus 7. | 12:36 | Széll.úr

Tutira inkább szörfös!
Nézz rá!

stefi11 válasza:
... azt hiszem igazad van :)

adott pontszám: 3,5
2009. július 10. | 13:57 | tachi

Szia! Szerintem ebből a képből sokkal többet is ki lehetett volna hozni. Ilyen piciben is látszik a nagy koncentráció a gyerkőc arcán, én inkább ezt hangsúlyoztam volna ki, egy szűkebb kivágással és belekomponáltam volna a jópofa tükröződést is a víz felszínén, mert így a feje tetejét levágtad. Mondjuk így a nádas mérete még jobban hangsúlyozza, hogy milyen pici a "kapitány", mégis úgy gondolom, hogy egy más kompozíció többet adott volna.

stefi11 válasza:
Szűkebb kompozíción én is gondolkodtam, de amint Te is észrevetted, az arányok kedvéért nem vágtam többet, no meg az elfogadható minőség kedvéért (ISO 400, kompakt gép stb.). A tükröződéssel igazad van csak sajnos az előtérben volt egy zavaró elem (fehér műanyag zacskó), ami miatt vágnom kellett viszont az aljából.
Üdv.
István

2009. július 10. | 12:34 | Hanna

Azt gondolom, hogy ha Te ott és akkor az adott fényviszonyok között ezeket a beállításokat vélted megfelelőnek, akkor is látnod kellett otthon a számítógépen, hogy az eredmény nem lett kielégítő! Ez egy zajos, fénytelen, életlen fotó! Utólag mindenképpen javítani kellett volna rajta valamilyen képfeldolgozó programmal! Nem hiszem el hogy Te nem látod hogy sötét, lapos, élettelen az egész kép! Azt pedig hogy a kisfiú érdekes mutatványát akarod bamutatni vagy a tájat, el kell döntened! Egyszerűen ez az eset olyan hogy választanod kell! Nem ugrándozhat a szemlélő tekintete a távoli a part és a főtéma között. Akkor is tudjuk és látjuk hogy a vízen egy farönkön egyensúlyozik, ha csak a harmadát muatod a képnek! A többi "messzeségbe vesző" információ abszolút felesleges! Szóval én a képnek több mint a felét felülről levágnám, ezáltal egy fekvő formátumú, lényeget bemutató képet hoznák létre.
Persze ez csak az én véleményem!
A pontszám miatt pedig ne haragudj meg!

stefi11 válasza:
Ami a képzajt illeti egyetértünk, sajnos egy kompakt gép ISO 400-on csak ennyit tud hozni, de szerintem nem annyira zavaró. Egy kis fénytöbblet tényleg elkellt volna, az élesség sem a legjobb, talán a tömörítés okozta. Ami a szerkesztést és vágást illeti, továbbra is úgy érzem jónak, ahogy elkészült, szerintem a főtémáról a víztükör, a távoli part vagy akár a parton lévő növények annyira azért nem vonzzák szanaszét a tekintetet, hogy zavaró legyen, felülről azért nem vágtam többet, hogy a növények épen maradjanak. Gondolom hogy "életlen"-t akartál írni?
Üdv.
István

adott pontszám: 2,8
2009. július 9. | 18:15 | Hanna

Szia! Ne haragudj meg, de ez a kép egy családi fényképalbumban remek fotó lenne, de itt én kicsit kevésnek érzem. A pillanat maga nagyon aranyos és jópofa, de akkor lenne az igazi ha jobban ráközelítettél volna a kisfiúra, és igazán a pillanaté lehetne a főszerep! A minőség is kicsit gyenge, az iso 400-at nem érzem szükségesnek, nem hiszem hogy olyan rosszak lettek volna a fényviszonyok...
Üdv!

stefi11 válasza:
Ha esetleg bővebben kifejtenéd mit várnál el minőségben, (a képzaj zavaró talán?). Bizonyára tudjuk, hogy a fényérzékenység a záridő, blende stb. függvénye, ez esetben záridő előválasztásban 1/250 sec. szükséges volt (és ennek következtében az ISO 400 is), mert a kisfiú izgett-mozgott...
A meglátásomban nem csak a gyerek elfoglaltságát, hanem éppúgy a környezetnek a megmutatását is érdemesnek találtam. Úgy érzem nem indokoltad meg eléggé az adott pontszámot.
Üdv.
István

adott pontszám: 4
2009. július 9. | 10:22 | lpe

Szerintem több fény nem ártana..
Kicsit sötétnek tünik a kép.
Viszont érdekes beállítás! A gépet egy kicsit lejjebb helyezhetted volna és talán egy közelebbi kép jobb lett volna...

stefi11 válasza:
Lehet, hogy több fény elkellt volna...
Köszönöm a véleményt, üdv,
István