BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
4,26
nem
KATEGÓRIA: város, építészet
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
  • Feltöltve:
    2009. június 6. 02:18
  • Készítés helye (ország): India
  • Készítés helye: Agra
Taj II.

tanácsokat alapul véve: - közeli tujákat kivéve, kevésbé szűk vágás lehetővé tétele - perspektivikus torzítás korrigálása - megjelenítés feketefehérben - zajredukió - magasabb kontraszt kíváncsoi vagyok, mit gondoltok erről a verzióról előző verzió: http://fotozz.hu/fotot_megmutat?Foto_ID=196842 

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

2009. június 12. | 13:53 | anegytech

Most, hogy mondtad, nekem is feltűnt a két tuja retusálásából adódó elmosódások a két alsó sarokban, de ezt először nem is vettem észre.
A képeslapfotóban van igazság és általában fel is lépek a sablonos épületfotók ellen.
Ha jól látom, azóta vettél új gépet. Gondolom te is érzed a különbséget. Nekem is volt hasonló kis kompaktom, amit nemegyszer majdnem halálba küldtem idegességemben, mert hiába akartam valamit lefotózni, ha a gép nem volt hozzá megfelelő.
Sokan mondják, hogy nem a gép, hanem a kreativitás számít. Csak sokan elfelejtik, hogy ez tényleg így volt 20-30 éve, vagy korábban, amikor mindenki filmessel dolgozott. Az tény, hogy egy profi filmes gép és egy amatőr filmes gép képe lehet ugyanolyan, lényegében csak a film minőségén múlott a kép minősége.
A mai, és a pár évvel korábbi 3-4-5 megapixeles kompaktokkal, és a miniatűr 3x-os zoom-optikájukkal, a lassú feldolgozó egységükkel lehetetlen ugyanolyan minőségben dolgozni, mint egy tükrös gépel (vagy jobb kompakttal stb.).
Bár ez a canon kompakt a jobbak közé tartozott, nekem egy fokkal rosszabb volt. Szerettem a gépet, jó képeket csináltam a családi albumba. Viszont pillanatfelvételt, hosszú expot, vakut elfelejthettem vele.
A lényeg az egészben az, hogy egy ilyen géppel éles, jól beállított képet csinálni valóban művészet :). A kép pedig attól függetlenül, hogy elég sablonos, attól függetlenül jó. Lehet, hogy az ötös túlzás, de sztem tökre nem a pont számít. Lehet, hogy ha a nikonoddal elmész Indiába, akkor a taj mahal-ról is készítessz sokkal jobbképet, és akkor is megadom az ötöst, de érezni fogod a különbséget a két ötös között :).
A pontot vedd inkább bátorításnak, mert magamról tudom, hogy sokat számít.
Mégegyszer grat, és üdvözlet! anegytech

nem válasza:
Igen, hát azóta vettem egyet meg kaptam hozzá (diplomámra:) szüleimtől egy jókis 10-20mm es objektívet és meg kell mondjam, ég-és-föld (ez a kifejezés is elég sablonos de most ilyen volt "kéznél"). szóval, hogy abban igaza van egyesenek, hogy kis kompakt egy-gombos géppel is lehet kreatív fotót csinálni, hiszen ez nem kizáró ok, viszont túl kevés a variálási lehetőség ahhoz, hogy az embernek legyen lehetősége és kedve több paraméter változtatásával próbálkozni. és akkor a minőségről még nem is beszéltünk.
bárcsak eljutnék még oda a mostani gépemmel is egyszer, vagy bárcsak megvettem volna az út előtt... dehát az időm még sok (remélem:), ki tudja.
köszönöm szépen, hogy írtál
jó fényképezősséget Teneked is
üdvöt!
nem

adott pontszám: 5
2009. június 12. | 11:27 | anegytech

Először nem néztem meg az eredeti képet, de biztos voltam benne, hogy a javítás jót tett a fotónak. A perspektivikus torzítás korrigálása nagyon sokat jelent, az ff csodálatosan kiemeli a formákat.
Megnézve a másik képet, bebizonyosodott számomra, hogy sikerült javítani a hibákat. A tuják előtti tér meghagyásával sokkal szebb lett a kép (nem olyan szűk). Az oszlopok az előző fotón nem csak dőlnek, de kevés a hely körülöttük, ezért jó, hogy nem hagytad olyan szűken a vágást. Emellett így egy keretet ad a képnek a sok oszlop a sok tujával, ráadásul sokkal szebb látványt nyújtanak.
A kontrasztemelés is jót tett a képnek.
Szerintem te is sokkal szebbnek látod :). A geometriai formák szépen kirajzolódnak a képen, szép a szimmetria is (Szipál Márton mindig a geometriai formákra hívja fel a figyelmet).
Gratulálok! Nem utolsósorban azért is, hogy egy ilyen kis kompakt géppen sikerült egy ilyen hatásos fotót megalkotnod. Az utómunka pedig dícséretes.
Üdv, anegytech

nem válasza:
szia!
nagyon köszönöm a részletes véleményt...
regálnék belőle pár dologra: a perspektivikus korrigálást szerintem (miután felhívták rá a figyelmem, nekem is jobban feltűnt) kicsit túlzásba vittem, ami miatt újabb hibák jöttek a képbe, de az eredetinél mindenképpen jobb.
a tér kiterjesztésére szükség volt, ehhez ki kellett retusálni 2 tuját, ami kicsit látszik is sajnos, de tán nem olyan vészes.

nagyon örülök, hogy tényleg jó fotónak tartod. nekem - a kijavított dolgokon kívül - már csak annyi bajom van vele, hogy szemből-képeslapfotó, amire többen fel is hívták a figyelmem ennél és az előző verziónál is, de kicsit a lehetőségeim is be voltak szorítva, meg ez most ilyen.

köszönöm szépen, hogy írtál!
és köszönöm a dícséretet!
üdvözöllek

2009. június 7. | 17:39 | Zsolti73

Rendben, átküldtem e-mailben.

nem válasza:
néztem, válaszoltam

adott pontszám: 3
2009. június 6. | 14:55 | hegyiember

Szia!
Nem tudtam szabadulni az erzestöl,hogy jobbra döl a kep,lementettem,megneztem,es valoban.Nem sok,csak epp annyi,hogy erezze az ember,hogy valami nem stimmel...
Jol nez ki ez fekete-feherben is.
Lattam a szineset is.Igazabol ugyanaz vele a "bajom",mint a masikkal:a nezöpontban,a talalasban nincs semmi egyedi.Egyszerüen bemutatod nekünk ezt a gyönyörü epületet,abbol a szögböl,ahonnan valoszinüleg a legtöbb foto keszült rola.
Valahol mashol mar emlitettem a minap,de erre is all az analogia:mintha a Parlamentet fotoznad a Duna tuloldalarol,pont szemböl.Szep,de egyeniseget,sajat latasmodot nem tartalmaz.Különleges fenyekkel,valami erdekes idöjarassal esetleg,de itt nincs szo ilyesmiröl.
En igy latom.
Amugy a minösege teljesen korrekt,bar izlesem szerint siman lehetne meg kontrasztosabb.
Üdv

nem válasza:
szia!
igen, sajnos amikor ezt a verziót csináltam, a dőlés korrigálásáról megfeletkeztem.. a színesnél megcsináltam, de most kimaradt... de nagyban szerintem nem annyira látszik, kicsiben feltűnőbb.

hát ehhez a kommersz-nézőpont témához írtam pár dolgot a színes képre adott válaszaimban, de itt is megteszem. az van, hogy én körbejártam a Taj Mahalt, és készítettem máshonnan is képet, de nem tudtam elég messzire menni (különböző objektumok miatt) ahhoz, hogy beleférjen az egész épület mert ennek a gépnek a befogási szöge elég minimál.
meg egyébként - tudom ez kicsit hülyeség - amíg nem volt egy több funcióval és nagyobb variálási lehetőséggel rendelkező gépem, addig nem annyira éreztem indíttatást sokkal kreatívabb képek készítésére (bár az elsősorban nem a gépen múlik, tudom), merthogy "úgysem lesz olyan...". ha India előtt vettem volna egy komolyabb gépet (azóta is sajnálom, hogy nem tettem), egészen más képket (is) csináltam volna. de ez részben csak "mentegetőzés", a lényeg, hogy ez most egy iylen "fotózzuk le a TajMahalt szemből egy lehetőségekhez képesti legjobb minőségben"
kép.

köszönöm szépen, hogy foglalkoztál mindekettővel!
üdvözlet

adott pontszám: 4,8
2009. június 6. | 14:05 | nagysz

Szia!
Ez kompozíciós szempontból, illetve a zajt és a nem túl látványos eget tekintve sokkal jobban tetszik.
Viszont ha a másik képet megnyitod PS-ben, a számítások ablakban konvertálod ff-re úgy, hogy például mindkét csatornát vörösön hagyod, az összhatást szendvicspozítívként hagyod, az áttetszőséget meg kb 60-80%-ra állítod (ízlés szerint) ütősebb ff-et kapsz. Ez csak egy példa, kipróbáltam.

nem válasza:
Szia!

ilyen módon még nem próbáltam ff-konvertálni. tényleg ütős dolgok jönnek ki.
köszönöm szépen a tippet!
üdvözlet!

2009. június 6. | 12:37 | Zsolti73

A színes verziónál már leírtam a gondolataimat, ezért most csak a módosításokról pár mondat, ezúttal pont nélkül.
A vágás sokkal jobb így, nem szűk egyik szélen sem.
A perspektívakorrekciót kicsit soknak tartom. A két szélső oszlop már-már természetellenes, de a főépület jobb és bal széle is furcsa. Perspektívakorrekciónál könnyen átesik az ember a ló másik oldalára. Ha a függőlegesig és vízszintesig akarod igazítani, akkor sokszor már torzulnak a formák. Tapasztalatom szerint csak annyit érdemes korrigálni, hogy a szemnek a legjobb legyen a látvány.
A PS-nek a fekete-fehér konvertálója nem a legjobb, kicsit "lapos" lesz a végeredmény. Ilyen célra nagyon jó választás a Photo Wiz BW Styler plugin. Rengeteg dolgot tudsz benne állítani, és remek végeredményt ad.
Szerintem a zaj az eredetin sem zavaró, bár kétségtelenül látható, szóval nem baj, hogy szűrted.
Amikor az előzőt értékeltem, készítettem egy feldolgozást, amit most én is konvertáltam ff-be. Ha gondolod, szívesen átküldöm.
Szép fényeket!
Zsolti

nem válasza:
először csináltam ilyen korrekciót és igyekeztem a függőlegesre törekedni még akkor is, ha így egyéb torzítások váltak szembetűnővé ( a tornyok oldalai nem egyformán közelítenek a középvonalhoz, valamint a tornyok vízszintes vonalai befelé lejtenek). máskor inkább \"érzéssel\" csinálom, mint ahogy javaslod is, bár jó kéréds, hogy hol az egészséges határ...
ff-konverter ötletet köszönöm. biztos lecsekkolom majd, mert szeretek ff-konverzióval játszani és ha van jobb mint a PSé, akkor mindenképp...
persze, szívesen fogadom, küldd el légyszíves, kíváncsi vagyok. elvileg a profilomon megjelenik az emailcímem. oda.
köszönöm, hogy ennyit foglalkoztál vele!
üdv!
nem

adott pontszám: 5
2009. június 6. | 05:51 | draculea

Ez így szerintem remek! Mivel értékeltem az előzőt, ezért ennél is elmondom a véleményem.
Így sokkal jobban tetszik, ezzel a vágással, ezzel az előtérrel jobban érezhető a fotón a térbeliség.
Amellett a homogén kék ég üressége sem zavaró, mert FF-ben direkt jól hat . Így már teljesen eltünt az a tipikusan példás turistafotó feeling, és helyette egy hangulatos, technikailag is kiváló fotó lett. Mondjuk spec. engem a zajossága az előzőnél sem zavart, nem volt annyira nagy mértékü, ami már zavaró, de a perspektiva korrekciónak viszont örülök.
Gratulálok!

nem válasza:
örülök neki hogy több tekintetben is sikerült javítanom rajta megítélésed szerint!
köszönöm szépen! meg azt is, hogy részletesen foglalkoztál mindekettővel.
üdvözlet

2009. június 6. | 02:32 |

Szia! Valoban, jobb az osszhatas, letisztultabb a kep es a kompozicio. Csak nekem tunik ugy hogy dol jobbra? Vagy nemdol? Hmmm...mindenesetre gyonyoru epulet. Grt!

nem válasza:
szia!
köszönöm, örülök, ez volt a cél
dőlne? lehet, nem mértem, ránézésre nem látom... bár miután írtad, kezdem úgy látni de ez már pszicho.:) majd le kell mérni azt.
üdv