BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
4,11
KATEGÓRIA: természet
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
  • Feltöltve:
    2009. május 7. 09:47
  • objektív: Pentacon 29mm/2.8+ P124 félszűrő
  • Készítés helye (ország): Magyarország
  • Készítés helye: Csáfordjánosfa
***

A képet azért vágtam hosszúkásra, hogy a virág környezetét is bemutassam (többnyire a tükröződésben és a mocsárban)... :) 

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

2009. május 9. | 07:08 | fullHD

Régóta izgat ez a kép, már csak azért is, mert én is ott voltam a fotózásnál. Nem csak azért különleges, mert mi mind közelről fotóztuk a virágot, azok között is lett jó kép. Ez visszaadja a láperdő hangulatát.
Megpróbáltam a négyzetes vágást is, nekem jobban tetszett. De sok-sok morfondírozás után azt hiszem, egyet balra lépve lett volna az igazi: a tőzike befelé fordulna a nap tükröződése felé. Azt ez egy levelet kicsit elhajtva, tökéletes harmóniát sugározna.
Persze ennek a kompozíciónak is van ereje. Nem véletlenül választatott a kiállítás legjobb fotójának... Hangsúlyozza a többitől külön nőtt virág magányosságát, bár a kép nézője nem feltétlenül tudja, hogy itt milliónyi tőzike nyílik egy kis területen...
További jó fényeket!

BPetra válasza:
Köszönöm ;)

adott pontszám: 5
2009. május 8. | 11:03 | zergebak

Nekem tetszik, ahogy van.
Jó a szerkesztés a tükröződéssel, a magányos virág ( pedig milyen rengeteg van ott! ) , és a szűrő használata is jól kiemeli a témát.
Idén én is készültem oda, de sajnos végül nem jutottam el.
Remélem raksz fel még virágtömegekről komponált képet is az idei vízzel elöntött virágzó erdőről.

BPetra válasza:
Köszönöm, nagyon örülök, hogy tetszik! :)

adott pontszám: 4
2009. május 7. | 17:44 | cOldrex

Összességében hangulatos kép ezekkel a tükröződésekkel, de én zavarónak találom azt a túl intenzív napfoltot a víz közepén. Alul a pocsolya kéksége vajon mitől van? De a fönti barna vízzel remekül összepasszol. A virág itt most szerintem kifejezetten jó helyen van, és még az árnyéka is látszik!

BPetra válasza:
Köszönöm, hogy értékeltél! :)
A víz az égtől kék, ill. a fent félszűrőtől barna...

2009. május 7. | 16:26 | efi

a kép közepén levő becsillanásokat nem is éreztem hibának. az egész fenti, nem is csillagszerű becsillanásokról beszéltem.
a világos monitoron meg éppenhogy látszanának a dolgok, egy sötétebb monitoron pedig bebukna.
szerintem.
a kéket én sem szedném ki, de az inkább a jobb harmadolónál van, a jobbszél már inkább csak a sár.
szép fényeket!

BPetra válasza:
Nekem meg sötétebb a monitorom és kijönnek a részletek... Hmmm...
A mocsár (azaz tőzegtalaj)kell a képre, mert abban él. Azért hogy az a rész ne legyen annyira ronda benne kellett hagynom a kicsi tócsákat égkékkel... No mindegy Te így látod, ezt is el kell fogadni. :)

adott pontszám: 4,5
2009. május 7. | 16:04 | nagylzs

Szia, nekem főleg a színek tetszenek benne. Bár az érdekelne hogy mitől lett a víz alul annyira kék. Kicsit természetellenesen hat. (Talán valami szennyeződés volt a vízben?)

Ennek ellenére nekem a szín az, ami élvezhetővé teszi a képet. A teteje elég sötét lett, lehet hogy onnan többet vágtam volna.

Végül a virág elég kis helyet foglal el a képből.

Persze ezek egyáltalán nem zavaróak, összességében tetszik!

BPetra válasza:
A víz az ég színétől lett olyan, az tükröződik benne. Semmi belenyúlás nincs a képen...
Nagyon örülök, hogy megfogott a kép és nem csak a technikát nézted benne, hanem az összhatást is...köszönöm :)

adott pontszám: 5
2009. május 7. | 16:02 | damcigpa

Ez szép és hangulatos lett, nyugis kép, szép, annak ellenére, hoyg a környezet valószínűleg nem az. Szépek a színek é a fények, nekem tetszik

BPetra válasza:
Végre valaki felismerte, hogy miért kaptam a képért kupát!

Köszönöm! :D

adott pontszám: 3
2009. május 7. | 15:32 | bodzaszörp

Szia!!

Szerintem nem előnyös ez a hosszúkás vágás, egy álló formátum teljesen elég lett volna. Alul is lehetne szűkebb a képkivágás.
A tükröződés nem ad a hangulathoz, a nap kiégés viszont ront rajta.
A nézőpont elég hétköznapi, jobb lett volna lentebbről fotozni, a virággal egyvonalba.
Az élesség jo, a mélységélesség lehetne kisebb.
A virág jobban mutatna, ha szemből, vagy oldalról fotoztad volna.

üdv.bodzaszörp

BPetra válasza:
Huhhh...sokat kéne írnom megint, úgyhogy kérlek olvasd el a lentebb lévő válaszaimat is... :) A tükröződés a lényeg és a csillag alakú csillanások (ez utóbbi tágabb rekesszel nem jöhetett volna létre). Én a nap kiégését nem találom zavarónak, talán azt is a csillag forma miatt és mert jobban vonzza a szemet a felhőkhöz is.
Ha alulról vágok, belevágok a virág árnyékába és azt nem akartam...
Köszönöm hogy értékeltél :)

adott pontszám: 3,5
2009. május 7. | 14:59 | efi

az persze jól látható, hogy a kép tudatos fotózás eredménye.
de az is, hogy nem kicsit megy szembe azzal a nézettel, hogy lehetőség szerint virágmagasságból készüljön a kép. megnézve a képet, ez a konvenció részben értelmet nyer, mert a tőzike elég szerencsétlen helyzetből lett fotózva, nem érvényesül a szépsége, ráadásul belelóg a levélbe.
kár érte.
bár kifejezetten világos monitor előtt ülök, de a kép teteje már elég nehezen kivehető. célszerű lenne a sötét részről kiszedni a becsillanó fényeket, mert inkább hibának tűnik a sötét felszínen.
szerkesztésében a baloldal túlzottan dominál, a jobboldalon nem tartja semmi sem a képet. részben a virág is kinéz balra, az elhelyezése is túl van a harmadolón.
szerintem egy olló sokat segítene a problémán. nagyjából a csillagszerűen becsillanó foltok felett, a felső harmadolónál, valamint kicsit a jobboldalból is faragva lényegesen arányosabb kép alakulna ki. a part átlós irányultsága jobban érvényesülne pl.

szép fényeket.

BPetra válasza:
Nagyon nem minden a technika... A mondanivalót is figyelembe kell venni!
Tudod hányan fényképezték már le a tőzikét? És ebből hányan virágnézőpontból? Megmondom: mindenki. Hát Én nem ilyet akartam...de azért hogy ne legyen egy hétköznapi felülről fotózott tőzike ezért vettem bele a mocsarat, a magas talajvizet, a tükröződésbe az ágak göcsörtösségét, hogy kitűnjön a környezet, amiben ez a virág él. A csillanások szép csillagformájúak, egyáltalán nem tűnnek hibának a víz felszínén (bár az igaz, hogy nem is tudod teljes méretben nézni). Ha világos a monitorod az nem túl jó, úgy nem érvényesül a kép felső részében az erdőtükör... Egyébként használtam cirkuláris polárszűrőt, úgyhogy a nem odaillő becsillanásokat kiszedtem.
A jobb oldalon az ég kékje szerintem nagyon kell a képhez, ha nem lenne akkor az egész sokkal sivárabb hatást keltene.
Végül: szerintem a virág nem néz ki a képből mert az "arcát" lefelé fordítja.
A vágást illetően gondolkodtam Én is több verzión, de ebben sem találtam semmi kivetnivalót.
Köszönöm, hogy megnézted a képem!

2009. május 7. | 11:45 | álomlakó

A hosszúkás formátum, és ezzel a képi arányok a számomra szokatlanok, kevésbé tetszenek. Fentről többet, lentről kicsit vágnék, a tőzike árnyékától függetlenül. Balról pedig szűknek érzem, kicsit. A kidolgozás, a csillagszerű becsillanások viszont nagyon szépek. Lent vagy fent ( ahogy nézzük, elvonatkoztatva ) a hideg fények, fent vagy ami lent is lehet, a mélybarna melegség. Tetszik ez a kettősség.

BPetra válasza:
Köszönöm szépen :), de direkt vágtam ennyire szokatlanra. Rengeteg fotó készült már a tőzikéről, de ilyen még nem... Legalábbis egy avatottabb szemtől ezt a véleményt kaptam és Neki is tetszett!
Az mondjuk tény, hogy az életteret is szerettem volna bemutatni azért is lett ez a vágás.
örülök, hogy megnézted és írtál, köszönöm szépen :)