BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
  • Feltöltve:
    2009. április 12. 12:47
  • érzékenység: 100
  • fókusztávolság: 50
  • forrás: dia
hasselblad üveg, és fém

korábban volt már itt. 

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

2010. május 19. | 12:12 | moTmeN

Altalaban az ujabb (masodik vh utani) obik mar szabvany meretuek, igy erdemes ra nezni adott meretu zarat (0,1,3 a jellegzetes meretek, de azert elofordulnak aprosagok, amiben esetleg kulonbozik (menet melysege, pl).
Erdemes lemerni, hogy a jelenlegi allapotaban milyen hosszu az obi (tolomerovel), es ha betekerve a zarba ugyanilyen hosszu, akkor jo a zar.
Jo lenne tudni, hogy milyen obi, mert akkor utanna lehet nezni, hogy pontosan milyen zarba valo (gondolom CZJ Tessar 180/4.5, vagy 210/4.5). <a href=http://www.skgrimes.com/compur/ target=_blank>Itt</a> meg tudod nezni, hogy milyen merete van a kulonbozo meretu zaraknak (front/back lens thread erdekes leginkabb).
Ha 0-1 meretu, akkor ujszeru <a href=http://www.skgrimes.com/press/index.htm target=_blank>press</a> zarakat lehet talalni ebay-en kb 100 usd kornyeken, de vateran/soosban is fel szokott bukkanni regebbi zar, ott is erdemes utanna jarni.

duplareg válasza:
köszkösz

2010. május 18. | 18:52 | moTmeN

koszonom szepen a hasznos tanacsokat!
A syncro-compur zarrol irt valaki negativ velemenyt a photo.net-en, meg mechanikailag azert jobban igenybe van veve itt, mint nagyformatumnal, es ott is el bir romlani.
Szoval az kiderult, hogy levett magazinnal is lehet exponalni.

Egyebkent nem nekem lesz. Egy baratom erdeklodik, es tudomasom szerint nem 5star gepe a jelentkezo.
En annyira nem hiszem, hogy elmerulok a kozepformatumba, hogy egy ilyen masinat vegyek. Ha film, en meg mindig (foleg a temabol adodoan) a 4x5-re eskuszom. A p6 jo jatekszernek.

duplareg válasza:
ha rendbe van rakva a syncro-compur akkor semmi baj vele. nekem is régi c-s obijaim vannak (80mm, 150mm) és tökéletesek. A cf és e feletti objektíveknek pedig megint más apró gyengeségei vannak. (könynen letörő műanyag alkatrészek) de nem rossz választások.

compurtól tehát nem kell félni, ár-érték arányban verhetetlen.

Levett magazinnal, mitöbb, levett objektjvvel is lehet exponálni.

4x5 re rátérve, globica nf géphez van tessar objektívem de nincs zár csak egy kioldó zsinórral működtethető rekesz szerűség. nem tudsz erről valamit? zár hozzá?

2010. május 14. | 17:21 | moTmeN

szia!
Kivancsisagbol kerdeznem, hogy az 501cm hasselblad vasarlasakor mit erdemes megnezni alaposan. Van gyenge pontja? Fenybeszuremlesen es zarhiban kivul barmi el tud romolni benne?
Koszi!

duplareg válasza:
Szia! 5star gépe? Nézd, az 501 cm csak egy darabig volt nálam, azóta 500cm-et nyűvöm. de a korukat leszámítva sokmindenben hasonlítanak.

kazetta nélkül próbálj pár expót. a hátsó segédzárat kell megfigyelni. teljesen kinyílik-e, visszacsapódáskor pedig tompa hangot kell adnia, a csillapítás miatt és lassabban is kell visszajönnie. tükörfelcsapás a felhúzókar alatt, szintén levett kazettával ellenőrizheted. ugyanígy az összes záridőt és rekeszt, ami persze nem a gép tulajdonsága, de együtt nem árt megnézni. Elsütőgombnál T állásban kipróbálni, hogy nyitva marad-e a segédzár. Ha objektívvel együtt veszed, nem árthat megnézni a vakuszinkront (X állás) egy hosszabb zsinórú vakuval (esetleg wireless) x állásban beleexponálni az objektívbeés levett kazettával ellenőrizheted a szinkront. A fénybeszűrődést szétszedett kazettával, erős fényforrással meg lehet nézni. A lemez helyénél figyeled a kazetta belseje felől és fény felé fordítod. (enyémet most cseréletem) Zárhiba... most az objektívre gondolsz, vagy a gépre? én még nem hallottam ilyet. Biztosan el tud romolni de nem erről híresek. A kazettát nem árt azért végigtekerni valami rossz filmmel.

általánosságban kijelenhető, hogy nem nagyon van gyenge pontja. Esetleg a tulajdonosa. Vidd el azért tisztítani, és a kenését rendberakni. (sokak éltal ismert László úrhoz a Pillangó parkba)

jó egészséget hozzá!

2009. április 12. | 23:46 | harminchat

Szia! Nagyon jó magasságból fényképezted, a fények is érdekesek. Tetszik így, hogy szinte elvesznek a fényben a jobboldali oszlopok, kellett hozzá, hogy meglegyen az üveges kékség a beltérben. Látok még szöszöket és két vékony csíkot, nélkülük is hiteles lenne, de így is szép.
Gratulálok, nagyon jó!

duplareg válasza:
köszönöm!

2009. április 12. | 20:55 | switch_

Jó kép, tetszik! Tiszta Gattaca feelingje van..

duplareg válasza:
Köszi, nem láttam még...

2009. április 12. | 20:50 | Csíter_Láma

félelmetesen jó expó ... és ezt már akkor is így gondoltam amikor először láttam a képet.
precíz, pontos szerkesztés, acélos hideg tónusok. (bár igaz ami igaz,...tényleg kicsit világos)
jól mutatnak a rideg környezetben bandukoló sötét emberalakok.
gyönyörűen futnak az egyenes és íves vonalak.
valami olyan gépies precizitás uralkodik a képeden, minta nem is ember alkotta volna :D (enyhe képzavar)...aztán rápillantok a kis szöszökre, és máris megnyugszik a lelkem :)
nagyontetszik!

...Lama voltam

duplareg válasza:
Kösz Láma.

2009. április 12. | 14:23 | user

Jó szerk. sarokba kifutós, repülőtér?
picit túlexponált, jó a tükröződés balon!
/ Üdv
-jóvanezígy!:)

duplareg válasza:
köszönöm!