BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
4,6
T75
KATEGÓRIA: csillagászat/égbolt
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
  • Feltöltve:
    2009. március 11. 14:41
  • fókusztávolság: 2350mm
  • objektív: Celestron 9.25"schmidt-cassegrain távcsö
  • Készítés helye (ország): Magyarország
  • Készítés helye: Dunaharaszti
  • Készítés ideje : 2009-03-06
Clavius kráter és környezete a Holdon

Ccd kamerával tömöritetlen avi videoként rögzitett(15fr/sec)képekböl,szoftveresen összeátlagolt kép. 

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

2009. március 13. | 09:41 | Fauna0909

A felirattal nagyon elrontottad az amúgy klassz fotót. Miért választottál ilyen csúnya, hivalkodó színt? :(

T75 válasza:
Én a képeimet ezzel a szinnel szoktam feliratózni vagy enyhén narancs beütéssel.Azért mert nem csak holdat fotózok és más csilagászati témáknál ahola képen rengeteg csillag van nagyon kevés az a szin ami jól látható de mégsem hivalkodó.Itt meg maradtam ennél.Ennyi és kösz az észrevételt majd javitani fohok rajta a késöbbiekben."kutyulok valami jobbat":-)))

2009. március 13. | 09:24 | Deepsky

Szia!
Küldtem mail-t a profilodban szereplő címre, kicsit játszottam a képeddel. Üdv.: Deepsky

T75 válasza:
Kösz,milyen a Pantacon tele,gondolom még nem volt lehetöséged kipróbálni?

adott pontszám: 5
2009. március 13. | 08:54 | manesz

Ezek nagyon komoly képek.nem tudom miert kaptál kevés értéekelést. itt nincs mas lehetőség ami a pontszámot illeti.Ez egyértelmű.Itt nincs szó kompozícióról, harmadolásokról....amúgy nagyon jo , hogy a hold egyik fele árnyékban van. nem értek az ilyen műszerekhez, csillagászathoz, csak úgy bámulom a fotót és hallgatok.az ilyen technikai képek nagyon jók, gratula

T75 válasza:
Kösz,nem is vártam kiróbbanó sikert mert ez az oldal nem ilyen jellegü témákról szól legföképp.Bár én azért tettem fel a képet mert van csillagászati kategória,de talán ezzel ahogy elnézem nem sokan törödnek.

2009. március 12. | 23:26 | ptes

Köszönöm a kreditet, sok nyugodt eget kívánok a további felvételekhez.

Üdv: fl

T75 válasza:
Nmit,viszont kivánok hasonló eget!Üdv

adott pontszám: 3
2009. március 12. | 23:10 | tilos

Erdekes,legalabb is a technikai resze,de mint kep az eg vilagon semmi kulonoset nem okoz nekem/bennem. Bar valoban bravuros,de netszerte lehet ilyen kepeket talalni.Ami a kep elonyere valik az az atlos szerkesztes illetve az arnyekok a kratereken.

T75 válasza:
Ha nem érdekel a csillagászat és a világmindenség,van ilyen(pl.a feleségem)akkor megértem,h nem látsz benne semmi különöset.

2009. március 12. | 17:12 | mikephoto.cn

Hmmm.... ez nagyon komoly ilyen közelről még nem találkoztam a holdal....amúgy jó kis kép :)

T75 válasza:
Köszönöm.De amúgy lehet még közelebbröl is látni nagyobb nagyitással,csak ahhoz nyugodt légkör szükségeltetik.

adott pontszám: 5
2009. március 12. | 15:42 | banyek2001

A technikai részét nem biztos, hogy értem, de mint fotóművészetet nézve, tetszetős kép, kitűnő képkivágással, hogy a terminátor (jó szakkifejezést használtam??) környékét mutatod be, a surlófénytől nagyon szépen kijönnek a domborzati elemek.

T75 válasza:
T.banyek!A szakkifejezés hibátlan és köszönöm az értékelést.A holdon mindig a terminátor környékét érdemes fotózni mert ott láthatók legintenzivebben a felszin alakzatai.Sokan azt hiszik,h teliholdas éjszakán érdemes nézni és fotózni a holdat de ez nem igy van,pont akkor látszik rajta a legkevesebb részlet mert nincs árnyék.A technikai részéröl:tömöritetlen avi formátumban felvett video 15kép/sec-el ami kb.1.5 perces anyag,tehát van 1200db képkockád.Amit egy szoftverrel leválogatok és egy másikkal összeátlagolok és igy az elmosott részleteket is elö lehet csalni ami ott van csak a légmozgás elmos.Ezután egy képszerkesztö ps vagy bármelyik ki mit használ és kész.Persze kell gyakorlat,eszközök,kevés sz.gép,fotós és amatör csillagászati ismeret de ez mind idövel elsajátitatók.Üdv

adott pontszám: 4
2009. március 12. | 15:22 | ptes

Kedves Tibor!

Egy ilyen részletes felvétel elkészítéséhez komoly asztrofotós felszerelésre van szükség. Látom, hogy kb 25 cm-es távcsővel fotózol.
Nem igazán tudok technikai hiányosságokról beszélni a képed kapcsán. Esetleg annyit jegyeznék meg, hogy nagyobb nyújtással és nyugodtabb légkör alatt még kisebb részleteket elő lehet csalogatni, de ez itt most nem érdekes.
Inkább a megjelenéssel kapcsolatos néhány dolgot említenék. Az idők során azt tanultam meg, hogy a jó asztrofotó megfelel a jó fotó követelményeinek. Élesség, pontos fehéregyensúly, jó expó, színek és jó kontraszt illetve alacsony zaj.
A Hold esetében szerintem érdemes a kivágást addig növelni, amíg a kép a fotográfiailag éles nem lesz. Szerintem kicsit túlnagyítottad a képet, látom, hogy a felbontás az szuper, de mint fotó "életlen". (Ebbe a hibába nehéz nem beleesni.) Azok a kis kráterek sokszor beégnek, amit nehéz elkerülni, ehhez roppant precíz kontrasztbeállítás kell. A fehéregyensúly akkor jó ha a felszín szinte szürke, és a holdi színek épp meg jelennek rajta. Ez itt egy kicsit elcsúszott a lilás felé.
Nálad a kompozíció, és a zaj teljesen rendben van. Registax-al dolgoztad fel?
Üdv: fl

T75 válasza:
T.ptes!igen reg5betával.A szin azért ilyen mert szines ccd kamerával fotóztam és amikor készült nem volt idöm tökéletesen beállitani a gamma értéket.Sajnos a távcsö instalálásátol a kép elkészitéséig kb. fél óra állt rendelkezésemre mert az interneten látható volt,h hamarosan befelhösödik és ez igy is történt.A nagyitáson pedig nem igazán tudok állitani ugyanis itt a ccd közvetlenül a primerfókuszban volt.Mivel a kamera felbontása 1024x768 és a chip méret kicsi ezért kapásból legalább kétszer akkora lesz a monitorra kitett kép mintha dslr-t hasznátam volna.Inkább ezzel a müszerrel csak nagyobb nagyitásokat tudok elérni.Jobban mondva van reduktorom is de arra a dslr gép illeszthetö és még nem vettem ehhez átalakitót.Azt tudni kell,h a csilagászati fotózáshoz kiegészitökböl rengeteg kell,szinte minden témához más elemek.A életlenség inkább a légkör nyugtalansága miatt adodott de ha láttad volna szabad szemmel akkor csodálkoznál te is mert csoda,h ilyen lett a végeredmény.Ráadásul ezt a kamerát ekkor használtam másodjára,úgyhogy ha jó ég lesz ennél jobb képeket is fogok tudni késziteni.Köszönöm az értékelést.
A fotós 0,5 kredittel jutalmazta a véleményezőt.

adott pontszám: 5
2009. március 12. | 06:53 | zso6607

Szia!
Ha ez tényleg a Hold, és nem gyerek homokozó PS-sel feldolgozott változata, akkor nagyon gratulálok:-)
A viccet félretéve szerintem nagyon jó fotó. A terminátor mellett a Hold krátereket az oldalfény szépen kiemeli. Technikailag fogalmam sincs hogyan lehet ilyen képet készíteni, de nem is ez a lényeg, hanem a látvány, amit elénk tártál.
Gratulálok még egyszer.
Üdv: Zso

T75 válasza:
Szia!Gyerek homokozó:-)még nem jutott eszembe,de nagyon találó.Amúgy nincs semmi manipuláció a képen csak kontraszt enyhe szin és élesités beállitás,tehát ez a valóság,amit egyébként lényegesen jobban is meg lehetne mutatni csak ahhoz jobb légköri viszonyok kellenének és még több szakértelem.Sajnos ugyanis már hónapok óta nincs jó ég az amatörcsillagászok nagy bánatára.Köszönöm az értékelést.Üdv

2009. március 11. | 14:53 | geophagus.

Jujjj... az egészet teljesen elrontottad a tipóval... ronda felűnő színű és semmilyen aspektusában nem illik ide... tüntesd el!
Amúgy korrekt holdfotó...

T75 válasza:
Szia!Eredetileg nem ide szánt fotó azért van rajta.A csillagászati felvételeket szignozni szokták,söt egyéb fontos infokat is bele szoktak irni.De azért kösz a tanácsot,legfeljebb ha itt publikálni fogok akkor a szignótol eltekintek.Üdv