BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
4,77
KATEGÓRIA: tájkép
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
  • Feltöltve:
    2008. december 8. 13:00
  • Készítés helye (ország): Magyarország
  • Készítés helye: Perbál
  • Készítés ideje : 2006-12-30
Út a zúzmarás messzeségbe

Régebben egy kompakttal lőtt fényképem kicsit kidolgozva: vágás (tetejéből, aljából), szelektív szaturáció (környezet) és deszaturáció (úttest), mélyebb tónus a sötétebb tartományban. Fogadjátok szeretettel! 

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

2012. június 12. | 12:04 | horty911

A szép zöld táj mellett a szép fehér téli tájak és utak tetszenek. Vhogy olyan nyugalmat árasztanak a havas bokrok és fák, a zúzmarás rétek. A téma már mondhatnánk lejárt lemez, de ki ne akarna saját maga is lefotózni egy hossz, szinte végtelennek tűnő utat, ráadásul ilyen körítéssel. Én is ezt tenném. Szerintem jól sikerült.

adott pontszám: 5
2009. január 6. | 00:34 | binci.

Tavaly jártam ilyen időben a Mátrában.
Minden csupa fehér volt, középen az út.
Csináltam pár képet, de egyik se olyan jó, hogy akár ide feltölthessem.
Asszem neked sikerült olyat készíteni, amilyet én akkor nem tudtam.
Ez gyönyörű kép, szépek a színek, minden rendben van vele!
Külön pozitívum, hogy kompakttal tudtál ilyet!
Gratulálok!

cinemazealot válasza:
Köszönöm az elismerést, de tényleg nagy igazság van abban, hogy néha a véletlenekből lesznek az igazán nagy áttörések... félretéve minden szerénytelenséget. :) De ez a kép tényleg ad-hoc készült, a szépségét szerintem alapvetően magának a természetnek köszönhetjük. Biztos vagyok benne, hogy azok közül a Mátrában készült képeid közül néhány itt is megállná a helyét, mégha kicsit sminkelni is kell rajtuk. (Megjegyzem, én is félve töltöttem ezt fel. :))
Köszönöm az értékelésedet.

adott pontszám: 5
2009. január 6. | 00:30 | Willa

Engem rögtön megfogott ez a kép, ahogy megláttam. Nagyon jó a színek harmoniája. Olyan érzésem van, mintha jó úton járnék valami félémetes ismeretlenben.

cinemazealot válasza:
Nagyon örülök, hogy ennyire tetszik a kép. A színek harmóniája valamelyest viszont már az utómunka eredménye. Eredetileg nem voltak ennyire élénkek a színek, sokkal párásabb volt ugyanis a levegő. Ezen a változaton kicsit mintha még a nap is sütne. Ezért számomra talán annyira nem is olyan egyértelmű a "félelmetes ismeretlenbe" való haladás érzése. Köszönöm az értékelésed.

adott pontszám: 4,8
2008. december 17. | 12:40 | Marietta79

Pelda erteku foto. Ez is azt bizonyitja hogy egy igazan szep tajkephez nem mindig szukseges egy profi gep hasznalata, erre sokszor a kompaktok is kivaloan alkalmassak. Az utomunka kifejezettem jot tett a kepnek es ami a fenyviszonyokat illeti igen szerencsesnek mondhatod magad. Nekem egy piciket ures a kep, valahogy hianyzik rola az elet, de osszesegeben nagyon jo kis hangulatu foto. Gratulalok

cinemazealot válasza:
Köszönöm a dícsérő szavakat, igazán jól esnek, bár a hellyel és az idővel inkább szerencsém volt, én magam nem sokat adhattam bele a látottakba (kb. "sült galamb az ember szájába" esete). Az életet viszont én magam retusáltam ki a képből (a távolban már ott pislákolt egy közeledő autó fényszórója), de mások még így is látni véltek az út szélén bizonyos nem oda illő elemeket. :) Köszönöm az értékelésedet.

adott pontszám: 4,5
2008. december 9. | 12:28 | LeeEnfield

Szia!
Nagyon jó kis kép ez, hiába készült kompakttal. Nagyon klassz színei lettek. Egy igazi késő őszi, kora téli hangulatkép. Ami zavar, az az alsó sarkokban lévő kis valamik, amik belógnak. Gratulálok

cinemazealot válasza:
Én 2 évig töprengtem, hogy a fényképet kompakt "realizálója" ellenére merjem-e itt bemutatni. Úgy látszik, érdemes volt. :) Persze egy komolyabb masinával nyilván többet lehetett volna kihozni az adott pillanatból. Örülök, hogy tetszik.
Az alsó sarkokban belógó "kis valamik" alatt viszont nem nagyon tudom, mire gondolsz pontosan. Baloldalon látok egy félig belógó összegyűrt PET palackszerűséget, ezt valóban illett volna kiretusálni. De jobboldalon, a fűben szerintem csak egy nagyobb méretű kavics kéklik, ami a szaturáció feltolásától tündököl olyan élénk színben. Más egyéb?

adott pontszám: 5
2008. december 9. | 09:38 | isvanka

Szép, kedves kép, minden nap erre járok oda és vissza :)Tetszik a szimmetria, tetszenek a színek és jól visszaadja a reggel hangulatát...
gratulálok!

cinemazealot válasza:
A kép a koradélutáni órákban készült, nem reggel, de a téli napjárás tényleg reggeli hangulatot kölcsönöz neki. Bár az eredeti ennél kissé fakóbb volt a párás idő miatt. Köszönöm szépen az értékelésedet, örülök, hogy Téged is ennyire megfogott a táj gyönyörűsége. :)

2008. december 8. | 22:52 | canon.mate

Érdekes! Tényleg eredeti kép? Addig nem láttam ez ilyen környéket.Akkor grat még utómunkával is.

cinemazealot válasza:
A kép tényleg eredeti, de ahogy említettem, a színek telítettségén egy kicsit módosítottam. A környéket pedig érdemes megnézni, mert tényleg szép (nem, nem a helyi turizmus marketingese vagyok :)). Köszönöm az értékelést, örülök, hogy tetszik.

2008. december 8. | 20:02 | Scartist

A választóvonalat értettem a festésen:)
A zúzmarás bokrok olyan még ember által érintetlen mesebeli táj hangulatot teremtettek, erre írtam, hogy anakronisztikus.

cinemazealot válasza:
Ja, vagy úgy! :) Már értelek. Valóban nagy a kontraszt. Talán ezt segíti a sötét/világos, szürke/színes kontraszt is az út és a környezet között.

adott pontszám: 5
2008. december 8. | 18:39 | gabormarcali001

üdv! nekem nagyon bejön ez a téli út! remek fotó lett sztem a géphez képest! van hangulata a fotónak!

gábor.

további hasonlókat!

cinemazealot válasza:
Sajnos pont a "gép" faktor miatt nem nagyon lehet ennél nagyobb felbontásban publikálni, pedig szerettem volna többet kihozni a jelenetből. Örülök, hogy tetszik, én is egy szempillantás alatt álltam meg az út szélén az autóval, hogy elkapjam a pillanatot. Köszönöm az értékelésedet, Neked is szép fényeket! :)

adott pontszám: 5
2008. december 8. | 18:19 | ricsike1

Gyönyörű táj ^^
Mintha egy mese világban készült volna ^^
Nagyon szép,Grat

cinemazealot válasza:
Pedig nem mesevilág. Perbálról Tinnye felé menet a puszta kellős közepén. :) Érdemes arra ellátogatni. Zuzmara nélkül is nagyon szép hely. Köszönöm az értékelésedet.

adott pontszám: 5
2008. december 8. | 17:39 | Scartist

mesebeli tájkép, kicsit anakronisztikus hatása van a festett aszfalttal együtt, de nagyon szép.
hatásos ez a teljesen szimmetrikus szerkesztés, és hogy az út pont a kép közepébe megy, szintén ezt a valószerűtlen hangulatot növeli.
A kép legszebb részének épp a közepét érzem, ahol összeolvad az út, az ég és a zúzmarás fák fehérje.

cinemazealot válasza:
Hű, pedig pont a kép közepe volt kritikus. :) Ugyanis az aszfaltot deszaturáltam, a rajta kívül eső részeken viszont emeltem a színek telítettségét. A kettő találkozását tehát el kellett dolgozni. Ráadásul a távolból éppen közeledett egy autó is, aminek látszottak a fényszórói. Ezt is ki kellett retusálni. :) Nem tudom, pontosan mit értettél "festett" aszfalton, ez igazából csak foltosan volt vizes. (Ha erre gondoltál, bocs.) Köszönöm szépen a részletes értékelést, örülök, hogy tetszik. :)

adott pontszám: 4,5
2008. december 8. | 17:29 | tatramaci

Nem tudom, milyen lehetett az eredeti, de ez egész jól néz ki: különösen szépek, harmonikusak a színek. A kompozíciót én biztos másképp csináltam volna, mert így nagyon középpontra súlyozott. Pl. az út bal széléről fotózva megoldható lett volna az enyészpontot a jobb felső aranymetszésbe küldeni. Üdv.

cinemazealot válasza:
Ez egy viszonylag keskeny út, amin sokszor megfordulnak nagyobbacska teherautók is. Ha a kocsit biztonságosabban le tudtam volna parkolni és nem féltem volna attól, hogy bármelyik percben jön valami, ami belerondít a jelenetbe (vagy engem elsöpör :)), biztosan készítettem volna olyan felvételt is, amit említesz. De sajnos a rövid időből csak erre futotta. A javaslatodat azért megfontolom. Ha idén is sikerül elkapnom egy ilyen pillanatot, készítek egy másik változatot is. Köszi az értékelésedet.

adott pontszám: 4,5
2008. december 8. | 17:19 | Froward

Helló!
Amikor ilyen szép tájképeket látok mindig elfog az irigység, hogy én ilyeneket mért nem látok soha... :D (Lehetséges mert "csukott" szemmel járok)
Olvastam, hogy miket alakítottál az eredeti képen és sz'tem kifejezetten jól sikerültek. Én még annyit csináltam volna, hogy a kép széleit is lecsíptem volna, hogy a bal oldali szántóföld ne lógjon bele, persze így a jobb oldalát is le kell kicsit vágni, hogy a választóvonalak középen legyenek.
Gratulálok a képhez!

cinemazealot válasza:
Pedig az évnek majdnem minden szakában képes valami gyönyörűt mutatni ez a környék. És gondolom, nem egyedüli része ez kis hazánknak. :) Az általad említett vágáson én is gondolkodtam, annál is inkább, mert baloldalt van valami nylon zacsihoz hasonló dolog az út szélén, amit csak utólag vettem észre. Viszont ha a szimmetria miatt mindkét oldalt szűkítettem volna, akkor pont azt a hatást veszítettem volna el, amit a kép jelenlegi formájával vissza akartam adni. Lehet, hogy készítek majd még variációkat a témára. Köszönöm az értékelésedet.

adott pontszám: 4,8
2008. december 8. | 15:53 | Sj

Jó kis kép, nekem hajszálnyira zajosnak hat a teteje, gondolom a kompakt miatt, megért volna egy zajszűrést. De a hangulat mindenképp adott. Üdv sj

cinemazealot válasza:
Igen, az égbolt sajnos tényleg zajos. Próbálkoztam is zajszűréssel, de az elkente volna a részleteket a szántóföld és az útmenti bokrok környékén is. A szelektív szűrés pedig elég macerás lett volna a horizont környéki halovány növényzet miatt. Köszönöm az észrevételed.

adott pontszám: 4
2008. december 8. | 15:24 | uceda

Tudatam én, hogy ismerős a dolog. Perbál és Tinnye között van. Csak nem földi vagy? Én kcsit előrébbről lőttem volna, ugy hogyahol sűrűbben kezdődnek a fák az út szélé. Ezt a két kisebb bokrot itt a közelben nem komponáltam volna bele. Illteve átlagos szemszögből lőtt fotó, kicsit lentebb gugolva talán érdekesebb lett volna.
További jó fotózást..

cinemazealot válasza:
A pillanat elkapása rendkívül spontán volt, komponálni sem volt időm rendesen. A bokrok "elhelyezésén" én is sokat filóztam utólag, de sokat vágni nem akartam, mert azt a felbontás és a zaj már nem engedte volna. A nézőpont váltást már másnak is beígértem, esetleg Te is megpróbálhatnál lőni egy képet a helyszínről másik beállással. :) Egyébként nem vagyok földi, de lassan itt tervezek gyökeret verni (Tinnye). Örülök, hogy "összefutottunk" és köszi az értékelést.

adott pontszám: 4,5
2008. december 8. | 15:09 | V.F.

Itt a bizonyíték, hogy kis géppel is lehet korrekt jó képet készíteni akár tájkép kategóriában is.
Meglepően jól exponált kép szép részlet.
Ami a kép szerkesztését illeti egy kivetni valóm van. A Horizont középre szerkesztését elkerülendő az égből vágnék, ami amúgy sem túl látványos. Egy panorámás vágás talán jobban állna a képnek.
A legjobb az lett volna, ha a helyszínen kicsit lefele döntve a gépet alul több utat komponálsz a képre és kevesebb eget.
Egy álló formátumú kép is elmenne a témához.
Grt.
VF

cinemazealot válasza:
Az eredeti képen az égbolt az itt láthatónak kb. másfélszerese, alulról pedig annyi hiányzik, mint az első "csík" hosszának a fele. Felülről azért csak ennyit vágtam, mert szerettem volna meghagyni az ég kékjét (közvetlenül a horizont fölött már nagyon szürke a felhő). Talán alul tényleg meg lehetett volna hagyni némi aszfaltot, de talán a mérnöki énem kívánta a horizontot középre. :) Az általad említett vágást egyébként már más is javasolta nekem, úgy látszik, hallgatnom kellett volna rá. :) Köszönöm az értékelésedet.

2008. december 8. | 15:05 | zolten smith

Az alsó harmadból nem kellett volna vágni. Nyitva hagytad volna a képet... Amúgy szép felvétel!

cinemazealot válasza:
Igen, az alsó vágásra már mások is mondták, hogy talán nem kellett volna. Köszönöm a hozzászólásodat, örülök, hogy tetszik.